Reactie: Informatief artikel. Overtuigingen van mensen bijstellen is nog het moeilijkst van alles. Dat lukt dan ook lang niet altijd. Je ziet dan ook dat een (klein)deel van het zittend personeel op zoek gaat naar een andere baan. Het verwachte nieuwe gedrag moet namelijk wel bij mensen passen. En het kost tijd om eraan te wennen. Daarom duren cultuurveranderingen ook zo lang.
Wel jammer dat er meteen al in de kop een tikfout staat. En continu is echt gewoon met een u, tenzij je het hebt een 'een continue ontwikkeling''. Sorry, ben nou eenmaal communcatie- en taalgek.
Reactie: Ik ben het geheel eens met wat Ad de Beer in zijn reactie stelt.
Veranderen doe je niet volgens een van bovenaf opgelegde blauwdruk, al dan niet begeleid door een een mooi opgetuigde introductiedag, of een hei-sessie.
Veranderen kan pas écht succesvol gebeuren als je dit aanpakt volgens een samenwerkingsproces. Daarbij laat je de ideeën vooral uit de groep zelf komen. Net als in mediation, komen de beste resultaten voort uit oplossingen die de betrokkenen zelf hebben bedacht. Dat levert draagvlak en medeverantwoordelijkheid op.
Reactie: @Joost Zo is he maar net. In het menselijk contact is het belangrijk dat ieder individu zijn negatieve gevoelens even naast zich neer kan leggen. Schrijf het desnoods op voor later. Dat is goed te leren. Vooral in zoverre de oorzaken te grootschalig zijn om persoonlijk tegen te strijden.
Ga eens iets doen wat lichaam en geest prettig vinden.
Italianen zijn er meester in om de meest verschrikkelijke dingen te verpakken in mooie vormen, die mensen boeien. Bijvoorbeeld de politicus Beppe Grillo en de theaterman Dario Fo. Maar ook de Franse komiek Coluche. En Monty Python wist daar weg mee. Ieder mens heeft overigens capacteiten om met negativiteit om te gaan.
Ik geef een voorbeeld uit mijn praktijk in mijn website (klik daarvoor mijn rode URL boven aan)
Reactie: Ook ik ben het ermee eens dat technici (niet techneuten, dat is een scheldwoord uit de 70'er jaren!) bereid moeten zijn zich regelmatig bij- of om te laten scholen. Het ingenieursvak houdt in dat je erin getraind bent problemen op te lossen binnen een technische context. De wijze van denken en de vaardigheid om problemen op te lossen kunnen vanzelfsprekend ook op andere terreinen dan het werkveld waarvoor je oorspronkelijk bent opgeleid, worden ingezet. Het punt van de salariëring is inderdaad opmerkelijk. Wel is het zo dat de salarissen van technici al heel lang achterblijven bij die van bijv. juristen en economen. Sociale afkomst speelt hierbij vermoedelijk een belangrijke rol. Nu het kennelijk zo is dat er een blijvende schaarste aan technici aan het ontstaan is, is het niet zo vreemd dat deze groep eindelijk zijn kans schoon ziet om de achterstand op salarisgebied in te lopen.
Reactie: In 2004 verscheen het eerste boek over ''KernTalenten'', het resultaat van de Aha-Erlebnis in 1989 over de link tussen favoriet kinderspel als uiting van je aard, potentieel en intrinsieke motivatie, en je ''KernTalenten''.
Sedert 1989 is hierover veel gecommuniceerd via diverse kanalen omdat vanaf toen talloze (>10.000) mensen hierover werden geïnterviewd, met name in de ingenieurswereld in België en in de wetenschappelijke O&O wereld over heel de aardbol.
De KernTalententest is intussen online te vinden: www.kerntalenten.be.
Reactie: Een zorgwekkende ontwikkeling, zeker gezien de trend dat er wél een dusdanige focus ligt op het reduceren van bedrijfsongevallen. Zijn er ook cijfers van het afgelopen jaar bekend?
Reactie: Een zorgwekkende ontwikkeling, zeker gezien de trend dat er wél een dusdanige focus ligt op het reduceren van bedrijfsongevallen. Zijn er ook cijfers van het afgelopen jaar bekend?
Reactie: De punten aangekaart in het artikel zijn gegrond. Echter moet er ook gekeken worden naar de betreffende organisatie, die hoort haar werknemers in te lichten en te trainen.
Reactie: ''Van der Knap kan zich niets ergers voorstellen dan aan vrouw en kinderen moeten vertellen dat papa niet meer thuiskeert van werk. Die gedachte moet genoeg zijn om alle risico`s op bedrijfsongevallen uit te bannen.''
Verschrikkelijk natuurlijk, maar het gaat nog zoveel verder dan enkel vrouw en kinderen. De focus en aandacht van de laatste jaren voor veiligheid op de werkvloer en preventie is dan ook een geweldige ontwikkeling.
Reactie: Al weer dat spreekschema. Prima wanneer je voor de 1e keer een bepaald seminar geeft dat de hele dag duurt. Maar niet voor een presentatie van 15 minuten. Wanneer je 1 week na je vakantie vrienden op bezoek krijgt. Dan vragen zij geheid naar je vakantie. Ga je dan ook vooraf een spreekschema maken? Natuurlijk niet! Begrijpen waar je het over hebt is voldoende. Nog beter is begrijpen wat je publiek van jou wil weten.
Regelmatig improviseren is uiteraard prima. Overigens los je met een 'vogelnestje'geen spreekangst op. Dat is hetzelfde als iemand met hoogtevrees over de rand van het dak van een wolkenkrabber laten kijken. In de hoop dat het went. Vaak wordt spreekangst verward met spreekstress. Dat is de reden waarom veel cursisten na een presentatietraining alsnog spreekangst ontwikkelen.
Reactie: Zeer interessant, kort maar krachtig filmpje. Zou eigenlijk de seminar wel willen volgen. Helaas vind ik 1000 euro voor een seminar waarin je technieken kunt leren die niet altijd effectief blijken te zijn, iets te veel van het goede.
Heb ooit een NLP cursus bijgewoond waarin een techniek werd geleerd over ''Eye tracking''. Dit hield in dat op het moment dat de ondervraagde een bepaalde beweging met zijn oog maakt, voor hij zijn antwoord gaf, je daar uit kon ophalen of hij loog of niet. Helaas was dit niet van toepassing op linkshandigen en heb ik op internet gelezen dat meerdere mensen beweerden dat het complete onzin is.
Maar als Dhr. Boersma iets zou creëren wat goedkoper zou zijn, geef ik hem de voordeel van de twijfel. Echt slechter kan je er niet van worden ;)