zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mobiliteit zou technici goed doen

20 januari 2014 - Net als in de voorgaande drie kwartalen van 2013 lag de vraag naar technici in het vierde kwartaal ruim twintig procent hoger ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. De maandelijkse vraag lag over heel 2013 gemiddeld 20,8 procent hoger dan het voorgaande jaar en was relatief constant.

Naar verwachting blijft de vraag naar technici in 2014 stabiel hoog. De lage bereidheid van technici om te veranderen van baan is echter bijzonder zorgelijk. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de technische arbeidsmarkt 2013 van Stijn Berden, competence director Technology bij Yacht.


De vraag naar hoogopgeleide technici is onveranderd hoog. Zo was er in 2013 maandelijks een gemiddeld aanbod van ruim 3.700 vacatures voor hogeropgeleide technici; in 2012 waren dit er gemiddeld 3.100 per maand. Ondanks dit grote aanbod is slechts vijf  procent van de hoogopgeleide technici actief op zoek naar een nieuwe baan. Berden: "Beperkte mobiliteit is op lange termijn funest voor organisaties, maar staat vooral een degelijke technische carrière in de weg. Met zo’n groot aanbod aan vacatures en de beperkte groep technici die actief op zoek is naar een nieuwe uitdaging, is het voor werkgevers noodzakelijk in te spelen op de behoeftes van technici om hen in beweging te krijgen. Maar ook voor technici zelf is het nodig in beweging te blijven om carrièremogelijkheden te blijven houden".

Techniek is vergankelijk
De wereld van techniek verandert in een steeds hoger tempo; dat betekent ook dat technici steeds frequenter op zoek moeten naar nieuwe technologieën en oplossingen. "Als u te lang op één spoor blijft binnen de techniek, loopt u meer dan ooit te voren het risico versneld achter te raken," stelt Berden. Als voorbeeld noemt Berden specialisten in de plasmafysica die jarenlang gloeilampen hebben ontwikkeld en daar een hoge mate van specialisatie in hebben opgebouwd. "Inmiddels zijn de hoogtijddagen van de ontwikkeling van gloeilampen voorbij en is de vraag naar deze specialisten beduidend minder; dit illustreert goed dat technologie en technologische ontwikkeling vergankelijk zijn. Juist door vroegtijdig naar andere omgevingen te durven bewegen kan hoogwaardige kennis worden hergebruikt voor nieuwe toepassingen en blijven technici zichzelf uitdagen. Het bewustzijn hiervan is essentieel voor een duurzame carrière in de techniek. Het overstappen naar een nieuwe baan of naar een totaal ander project in de techniek biedt, behalve voldoening en inspiratie, bovenal het broodnodige perspectief op een continue carrière".

Behoeftes
Uit het onderzoek blijkt dat salaris een bovengemiddelde pullfactor is voor deze groep, maar ook flexibele werktijden en pensioen zijn belangrijke voorwaarden en scoren bovengemiddeld ten opzichtre van de hoogopgeleide beroepsbevolking. Berden: "Het is opvallend dat technici zo veel belang hechten aan het meer willen verdienen. Voorheen was het zo dat de technisch hoogopgeleide gewoon lekker z’n vak wilde uitoefenen. Nu ruikt hij kennelijk zijn kans. Wij denken dat het salaris niet zozeer voortkomt uit financiële onafhankelijkheid, maar waarschijnlijk eerder als waardering wordt verlangd voor hun bijzondere bijdrage."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wendbare medewerkers en organisaties topprioriteit in 2014
 Geld motiveert mannen het meest
 Veel Nederlanders staan open voor nieuwe baan, weinigen maken er werk van
 Besparen op arbeidskosten: liever via mobiliteit dan via salaris
 
 
reacties
 
G Koekkoek  |   | 
20-01-2014
 | 
09:49 uur
Ben het eens met de constatering dat je alert moet zijn op de veranderingen in je vakgebied en ook moet bij / om durf te scholen. Zelf vanuit Fijnmechanische techniek, uitgekomen in de Logistiek en Proces kwaliteit management systemen. Wel zeer veel voordeel gehad van de technische basis in de verschillende vakgebieden.
Tav salariëring. Inderdaad heeft een techneut veel genoegdoening als iets werkend is opgeleverd.
De techneuten zien dat oa de financiële mensen met de technische concepten / ontwikkelingen aan de haal gaan. Directie krijgen sommen geld als de zaak wordt verkocht. Dit werkt de wrevel zeker in de hand bij de technische mensen. Komt bij dat techniek in NL altijd onder is gewaardeerd tov Admin. bureau functies. Komt neer dus op als anderen eerst aan hun eigen voordeel denken en dan aan het gemeenschappelijke, de techneut ook denkt wat is er in voor mij? De gevolgen van de individualisering voor een deel dus.
Freek Hooning  |   | 
8-02-2014
 | 
10:44 uur
Ook ik ben het ermee eens dat technici (niet techneuten, dat is een scheldwoord uit de 70'er jaren!) bereid moeten zijn zich regelmatig bij- of om te laten scholen. Het ingenieursvak houdt in dat je erin getraind bent problemen op te lossen binnen een technische context. De wijze van denken en de vaardigheid om problemen op te lossen kunnen vanzelfsprekend ook op andere terreinen dan het werkveld waarvoor je oorspronkelijk bent opgeleid, worden ingezet. Het punt van de salariëring is inderdaad opmerkelijk. Wel is het zo dat de salarissen van technici al heel lang achterblijven bij die van bijv. juristen en economen. Sociale afkomst speelt hierbij vermoedelijk een belangrijke rol. Nu het kennelijk zo is dat er een blijvende schaarste aan technici aan het ontstaan is, is het niet zo vreemd dat deze groep eindelijk zijn kans schoon ziet om de achterstand op salarisgebied in te lopen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10