Reactie: Het blijft mij verbazen hoe weinig mensen nog weten van de aloude edele kunst van Retorica. Alle hier genoemde ''gemene'' trucs maken deel uit van de daarin gebruikte standaard gereedschapkist. En werden al door de oude Grieken gebruikt bij het debatteren.
De duidelijkste recente voorbeelden van het gebruik van alle retorica trucs zijn (een tijdje geleden) het tv programma Het Lagerhuis en (wat nieuwer) Geert Wilders.
Reactie: Ik sluit me graag aan bij Said. Zeker binnen een ambachtelijke technische omgeving is senior vakmanschap leidend voor je positie en draagvlak binnen je team. Daarnaast ben je niet voor niets meewerkend voorman, dan is ook de bedoeling dat je productie levert. Tenzij er noodzaak is voor veel aandacht op andere tereinen. Planning,samenwerking, kwaliteitsbeheersing, ordermanagement en dergelijke. Als daar een noodzaak voor is en je een meerwaarde op kunt tonen maak je een kans. Toegevoegde waarde leveren blijft toch altijd het uitgangspunt!
Reactie: Hoe kan ik dit nou serieus nemen? HSP bestempelen als 'ziekte' vind ik zelf ziek. Het is super dat Elaine Aron (nog verkeerd geschreven ook) aan mensen met een meer dan gemiddeld gevoelig zenuwstelsel in kaart heeft gebracht hoe deze mensen, van wie ik er een ben, beter met zichzelf om kunnen gaan.
Het heeft mij veel gekost (inclusief werk en huwelijk, een flinke burn-out) voordat ik mezelf herkende in HSP en de kenmerken.
Er hoeft van mij helemaal geen stikker op, maar ik functioneer wel veel beter nu ik ook de tips toepas!
Ook jammer dat de groep mensen op wie ze hier doelen omschreven worden als zijnde 'zwak'. Ik voel me juist extra sterk,energiek, mits ik mezelf op tijd in acht neem. Zo leid ik een onderneming, naast mijn gezin en 4 kinderen. Ook heb ik een rijk sociaal leven en veel hobby's die ik met heel veel plezier uitvoer, schrijf column voor een vaktijdschrift en ja, dat is veel. Maar zoals ik al zei: op tijd op de rem is het enige wat deze mensen moeilijk vinden. Verder is er heel goed mee te leven hoor, haha, ik zit vol energie!Hoezo ziek?
Reactie: Geachte heer/mevrouw Muller, u geeft een geheel eigen interpretatie aan het woord discussie. Volgens Van Dale betekent discussie:
uitwisseling van gedachten, meningen; ter discussie staan niet vaststaan, onderwerp van gedachtewisseling zijn.
En volgens Wikipedia:
Een discussie is een vorm van bespreking, zoals een gesprek of andere vorm van communicatie, tussen twee of meer partijen over een bepaald onderwerp, waarbij de partijen elkaar van een bepaald standpunt proberen te overtuigen.
Zoals u ziet komt het woord consensus hierin niet voor.
PS. Misschien is het verstandig om voortaan ietsje minder neerbuigend te reageren. Kennelijk is uw Nederlandsa niet helemaal in de haak: 'ik vindt' schrijf je zonder t.
Reactie: Tjonge jonge, zo herkenbaar. Aanpassing van verbale communicatie, niet alleen de rem op de discussie door dit soort technieken, ik noem het voor het gemak maar even, de weg naar eigen onvermogen, maar ook mimiek speelt een belangrijke rol welke samen met het gebruikelijke cynisme de kracht van het afremmen van nieuwe kennis, cq inzichten naar de archieven verwijzen, vaak jammer en weinig vernieuwend. Manipulatie slaat vaak door in pestgedrag en dan wordt het echt onprofessioneel, ik begrijp niet dat mensen elkaar de ruimte niet geven, laten we ons goed realiseren dat deze manier van communiceren meer kost dan het mogelijk oplevert, het streelt mogelijk het eigen ego, op vrijwel iedere politieke discussie worden deze technieken toegepast en wat heeft het ons gebracht?
Reactie: Een discussie is er niet om anderen van uw standpunt te overtuigen maar om consensus te bereiken betreffende het probleem of onderwerp dat voor discussie beschikbaar is gesteld, b.v.b: hoe zullen we het gaan doen, hier treed dus het principe van het bereiken van een overeenstemming in werking.
Debatteren is de wijze waarbij u de ander van uw gelijk probeert te overtuigen, b.v.b: ik vindt dat dit de manier is waarop het moet gebeuren omdat zus en zo..., hier treed het principe van het gelijk willen hebben in werking.
Als u deze twee principes niet begrijpt, zoals velen die reageren, dan is het met uw communicatietechniek slecht gesteld.
Reactie: ja! selectie criteria doen aansluiten bij de nieuwe generatie. maar hoe komt de doorsnee- manager dat te weten? moeten de functievereisten aangepast worden aan de eisen van de nieuwe generatie ? geldt de idee van bedoelde aanpassing van selectiecriteria voor alle gebieden waarop organisaties operationeel zijn of zijn het meer de administratieve sectoren die daarvoor in aanmerking komen? ik zou graag meer willen lezen over deze problematiek, aangezien de'match' tussen organisatievereisten en wat de nieuwe generatie vraagt mij toch niet zo eenvoudig lijkt. het weten alleszins waard.
Reactie: Wat een respectloos stukje! Ik heb hier al mijn hele leven last van (ook toen het niet in de mode was!). Ben blij dat er nu meer over bekend is en ik daardoor kan leren ermee om te gaan. Ik zie het echt als een handicap en hoop te leren in deze harde maatschappij die alleen maar om geld draait toch een fijn leven te kunnen hebben. Gelukkig heb ik een hele goede psycholoog die er WEL iets van snapt!
Reactie: Grappig om hier op te stuiten. Aangaande het eerste puntje - social media - we kunnen wel degelijk stellen dat Social Media tegenwoordig heel anders gebruikt wordt dan voorheen.
Reactie: De flexibilisering van de arbeidsmarkt is al tijden aan de gang uit onderzoek van o.a. de ABU blijkt dat dit alleen nog maar zal toenemen. Ook het wisselen van baan zal hierdoor zeker flexibel blijven.
Reactie: Er moet nu dus echt nog verder ingespeeld worden op mobiel. Mobiele betaalmethoden zijn dan erg belangrijk in je webshop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Paypal en èM! Payment, deze betaalmethodes mogen tegenwoordig niet meer ontbreken in je webshop!
Reactie: HNW doe ik nu reeds 1,5jr. Je moet inderdaad zelf verantwoordelijkheidsgevoel hebben, de verwachte resultaten behalen. Flexibeler in je prive-taken tijdens 'werktijden' (bank, boodschappen, tijd voor je kids...). Maar daarentegen is er meer geestelijke rust omdat je je daarover niet druk hoeft te maken terwijl je op kantoor bent, tijdswinst door geen woonwerkverkeer/files of aanwezig zijn terwijl je soms echt je dag niet hebt. Nadeel is dat prive- en werktijden in elkaar kunnen overvloeien en je niet specifiek de ''deur'' achter je sluit na kantoor-werktijd. Maar ik vind dat prima werken voor mij. Het is wel aan te bevelen om zakelijke relaties persoonlijk te onderhouden en vaker met je leidinggevende ruggespraak te houden over zijn belevenis van het leveren van prestaties.
Reactie: In Suriname wordt loonbelasting van mijn salaris afgetrokken (zowel werkgevers/werknemersdeel). Een heleboel bedrijven zijn de afgelopen jaren hierop gecontroleerd en zijn bezig met de overstap ook heel kleine bedrijven. Wegenbelasting is gedeeltelijk in de verzekeringspremie verwerkt. In Suriname is er inderdaad niet een scala van belastingsstructuren, maar je kan een upcoming 3e wereldland met 500.000 inwoners, verspreidt over een heel groot oppervl. met andersoortige knelpunten niet vergelijken met een land als Ned met 18.000.000 inwoners. En trouwens ik heb net als in Nederland automatische overboekingen bij de nutsvoorzieningen, ik heb al jaren geen rij bezocht voor betalingen.