zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het Nieuwe Werken is werken op vertrouwen

4 juni 2014 - Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toe. We geloven echt wel dat die collega zijn uren maakt, ook al zien we hem niet werken. En zelf vinden we (82 procent) dat onze manager daar ‘natuurlijk’ ook op kan vertrouwen.

Dat hoeft hij niet te controleren door naar onze output te kijken. En al helemaal niet door te kijken naar onze aanwezigheid. We willen liever worden beoordeeld op de behaalde resultaten. Dat beeld ontstaat bij het doornemen van de resultaten van de vierde Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken. Controle op output als ik alleen werk, is voor 40 procent van de deelnemers overbodig. Vorig jaar vond nog maar 30 procent dat. En we zijn er vrij zeker van dat onze collega’s aan het werk zijn als we ze niet zien: het percentage dat daarop vertrouwt, ging van 65 procent in 2012 naar nu 69 procent. Natuurlijk kan ook mijn eigen manager erop vertrouwen dat ik mijn uren maak, zegt 82 procent van de deelnemers. En: "Ik kan de verantwoordelijkheid van HNW aan," zegt niet minder dan 94 procent. Driekwart denkt dat dit ook geldt voor de meeste collega’s.



Het Normale Werken
En daarmee is Het Nieuwe Werken, anno 2014, onderdeel geworden van het normale werken. Het is niet meer iets voor later. Vorig jaar zag 42 procent van de deelnemers aan de nationale enquête Het Nieuwe Werken als toekomstige werkvorm, nu onderschrijft nog maar zeventien procent die stelling. Niet dat iedereen overal en altijd Nieuw Werkt. Het betekent dat we vaker dan ooit zelf bepalen wat we waar en wanneer doen. Dat geldt nu voor 62 procent van de deelnemers. Dat betekent ook regelmatig 's avonds of in het weekend. Net als vorig jaar heeft twee van elke drie daar geen moeite mee.
Misschien komt dat omdat we het werken ‘elders’ vrij beperkt houden. Ergens anders werken doen we gemiddeld één dag per week, zegt 34 procent. Vorig jaar haalde 29 procent dat gemiddelde. Sommige deelnemers geven zelfs aan dat ze een werkverdeling hebben gemaakt: overleggen op kantoor, uitzoekwerk thuis. "De momenten dat ik op kantoor aanwezig ben, benut ik vooral om met collega's en medewerkers in gesprek te gaan. De beleidsmatige/administratieve taken voer ik zo veel mogelijk thuis uit."

De ruimte krijgen
Henny van Egmond is partner bij Yolk organisatie-advies en adviseert bedrijven regelmatig over HNW. Hij is te spreken over de grotere keuzevrijheid die steeds meer mensen ervaren: "Bewuste keuzes maken is heel belangrijk in het nieuwe werken. Gelukkig zien we in het onderzoek dat medewerkers dat steeds vaker doen. Voor mij is dit het bewijs dat een organisatie het nieuwe werken goed heeft ingevoerd: als medewerkers de ruimte krijgen om deze keuzes zelf te maken."
Deze gewenning betekent niet dat Het Nieuwe Werken ‘af’ is: leidinggevenden en medewerkers moeten nog altijd wennen aan hun nieuwe rollen. In de commentaren klinkt vaak de roep om een nieuwe manier van aansturen, meer gericht op resultaten. Want dat is nog lastig, menen veel respondenten. Het vraagt om vertrouwen in de medewerker en dus om loslaten. En ook om duidelijke afspraken. Henny van Egmond ziet een duidelijk andere rol voor leidinggevenden in de toekomst: "In moderne organisaties hebben we meer behoefte aan leiders, die de juiste omstandigheden creëren voor mensen om hun werk te doen, die helder maken waar de organisatie voor staat."

Medewerker leert omgaan met Nieuwe Vrijheden
Maar ook voor de medewerkers zelf is HNW nog geen gesneden koek. Aandachtspunten zijn letten op de balans werk-privé, op tijd de gewenste resultaten opleveren, voldoende contactmomenten inbouwen, tijdig om hulp vragen, omgaan met resultaatafspraken, zelf bepalen of u werkt in privé-tijd en of u 'vrij' neemt op tijden dat er meestal wordt gewerkt. Nodig zijn duidelijkheid en concrete afspraken over verwachtingen en gedrag. De medewerker moet zich verantwoordelijk voelen voor zijn werk, dat hij (deels) thuis doet.

We Moeten Doorzetten
Toch denken steeds meer mensen dat Het Nieuwe Werken niet heel erg ingewikkeld hoeft te zijn. Een respondent wijst erop dat "veel organisaties al decennia lang zo werken. Die weten echt niet waar u zich druk over maakt." Een ander gaat nog wat verder terug in de tijd: "De handelsreiziger vertrok voor de Tweede Wereldoorlog al met zijn koffer in de trein om elders in het land te gaan werken. Zullen we het maar gewoon doen en gaandeweg de kleine probleempjes oplossen?" Ook Henny van Egmond vindt dat we moeten doorzetten met HNW. "Organisaties die werkelijk een gezonde toekomst willen hebben, moeten die stap zetten. Op de oude manier blijven werken zorgt in de toekomst alleen maar voor problemen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe Werken maakt opmars, maar heeft ook nadelen
 Kostenbesparing voornaamste verwachting van HNW
 Flexibel werken ingeburgerd, het Nieuwe Werken (nog) niet
 Sociaal samenwerken verdringt Het Nieuwe Werken
 
 
reacties
 
asha  |   | 
11-06-2014
 | 
05:10 uur
HNW doe ik nu reeds 1,5jr. Je moet inderdaad zelf verantwoordelijkheidsgevoel hebben, de verwachte resultaten behalen. Flexibeler in je prive-taken tijdens 'werktijden' (bank, boodschappen, tijd voor je kids...). Maar daarentegen is er meer geestelijke rust omdat je je daarover niet druk hoeft te maken terwijl je op kantoor bent, tijdswinst door geen woonwerkverkeer/files of aanwezig zijn terwijl je soms echt je dag niet hebt. Nadeel is dat prive- en werktijden in elkaar kunnen overvloeien en je niet specifiek de ''deur'' achter je sluit na kantoor-werktijd. Maar ik vind dat prima werken voor mij. Het is wel aan te bevelen om zakelijke relaties persoonlijk te onderhouden en vaker met je leidinggevende ruggespraak te houden over zijn belevenis van het leveren van prestaties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10