zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mobiel adverteren stijgt wereldwijd explosief

6 juni 2014 - Programmatic advertising wordt steeds volwassener. Terwijl adverteerders en reclamebureaus steeds intensiever het medialandschap afstruinen op zoek naar nieuwe klanten, neemt het real-time veilingplatform voor advertenties een hoge vlucht.

Dit blijkt uit de nieuwste Advertising Intelligence Index over het eerste kwartaal van 2014 samengesteld door Turn.  Programmatic advertising is ontwikkeld als oplossing voor de snelgroeiende hoeveelheid online advertentieruimte en de relatief hoge orderkosten die daarmee samenhangen. Waar je voor het uitzetten van een campagne via het massamedium televisie in principe slechts enkele telefoontjes hoefde te plegen, was het inkopen van een internetcampagne bijzonder arbeidsintensief. Gespecialiseerde platformen, zoals die van Turn, veilen daarom geautomatiseerd de door uitgevers beschikbaar gestelde advertentieruimte aan adverteerders en hun mediabureaus, en zorgen zo voor een hogere efficiency en lagere orderkosten.Realtime verkoop advertentieplekken
De echte slag werd gemaakt toen dit veilingproces enkele jaren geleden realtime werd gemaakt op basis van algoritmes. Advertentieplekken kunnen sindsdien realtime - dus binnen een fractie van een seconde - worden verkocht aan de adverteerder die voor die specifieke ‘impressie’ het meest wil betalen. Dit complexe technologische proces heet realtime bidding (RTB).

Volwassen niveau
Het rapport van Turn laat zien dat de advertentiebestedingen in de meer volwassen en sterk aan concurrentie onderhevige markten, zoals de financiële dienstverlening en reizen, zich op een hoog niveau stabiliseren. De bestedingen in deze branches fluctueren veel minder, doordat de marketeers hun budgetten dankzij data-gedreven beslissingen beter verdelen over de verschillende kanalen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt bovendien dat adverteerders sterk investeren in opkomende regio’s en nieuwe kanalen. Zo schoten de bestedingen aan mobiele advertenties in de regio’s Europa en Azië bijvoorbeeld omhoog.
De Advertising Intelligence Index van Turn geeft inzicht in de belangrijkste data-gedreven wereldwijde marketingtrends over het eerste kwartaal van 2014. De resultaten zijn vervolgens vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
Adverteerders die gewezen worden op de voordelen van display advertenties (de bekende banners), blijven hun bestedingen opvoeren. Tegelijkertijd weten ze de data steeds slimmer te benutten en zetten ze beschikbare budgetten doelgericht in om ook klanten via andere kanalen naar zich toe te trekken.

Stijging marketingbestedingen
Het rapport geeft een helder inzicht in de enorme stijging in marketingbestedingen van adverteerders die in het eerste kwartaal van 2014 heeft plaatsgevonden in alle verticale markten. Tevens geven de onderzoekers inzicht in de stijgingspercentages over de verschillende kanalen zoals het mobiele kanaal, video, display en sociale media.
Onderstaande gegevens zijn wederom vergelijkingen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013:
• marketingbestedingen via het mobiele kanaal stegen met 109 procent;
• advertentie-uitgaven via het videokanaal stegen met 65 procent;
• het adverteren via banners, dat wereldwijd inmiddels wordt gezien als een traditioneel, minder snel groeiend kanaal, steeg desondanks nog met zo’n twintig procent;
• het budget voor het adverteren via sociale media steeg eveneens met twintig procent.

Effectieve kosten
Uit de wereldwijde analyse blijkt dat marketeers geneigd zijn meer te besteden om hun doelgroep te bereiken als de concurrentie toeneemt. De eCPM (de effectieve kosten per duizend impressies) per kanaal zijn toegenomen vergeleken met het eerste kwartaal van 2013:
• de eCPM voor adverteren via sociale media schoot omhoog met 64 procent;
• de eCPM voor adverteren via banners nam toe met 21 procent;
• de eCPM voor mobiel adverteren steeg met acht procent;
• de eCPM voor video was vrij vlak en daalde zelfs met een procent, als gevolg van prijsdruk door een toename in de beschikbare advertentieruimte.

Advertentiebestedingen
"De advertentiebestedingen en concurrentiedruk nemen toe in markten die in de rijpheidsfase verkeren. Dit dwingt adverteerders om hun beschikbare budget slimmer te verdelen over de diverse kanalen en te baseren op slimmere data-gedreven beslissingen," verklaart Pierre Naggar, Managing Director EMEA bij Turn. "Merkeigenaren en reclamebureaus gebruiken steeds verfijndere methoden die het publiek op de eerste plaats zetten. De inzet van programmatic advertising moet leiden tot waardevolle inzichten die uiteindelijk een concurrentievoordeel opleveren."

Europese trends
De onderzoekers signaleren voor Europa een aantal onderscheidende trends ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
• Vergeleken met 2013 waren banners minder in trek en bovendien waren de fluctuaties groter.
• Europa haakt steeds beter aan bij de Verenigde Staten als het gaat om het mobiel adverteren. Europa loopt dit jaar gemiddeld ongeveer twee maanden achter op de VS bij een toegenomen concurrentiedruk.
• Hoewel het adverteren via sociale media steeds volwassener wordt, neemt ook hier de concurrentiedruk toe.
• Hoewel video meer in trek is, blijft dit een sterk fluctuerend marktsegment.

Het rapport is gebaseerd op een analyse van data die afkomstig is van het Turn-platform dat miljarden impressies van digitale advertenties bevat.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Innovatie helpt organisaties om flexibel te blijven in uitdagende tijden
 Gebrek aan vertrouwen binnen de cybercriminele onderwereld
 IT-vacatures ondanks coronavirus nog steeds lastig in te vullen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Reclame op smartphone werkt
 Kredietcrisis staat mobiel adverteren niet in de weg
 iPhone maakt weg vrij voor mobiel adverteren
 Mobiel adverteren vereist doelgroepdenken
 
 
reacties
 
Priscilla - Fleur  |   | 
11-06-2014
 | 
15:51 uur
Er moet nu dus echt nog verder ingespeeld worden op mobiel. Mobiele betaalmethoden zijn dan erg belangrijk in je webshop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Paypal en èM! Payment, deze betaalmethodes mogen tegenwoordig niet meer ontbreken in je webshop!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Doorontwikkeling en zelfontplooiing blijft belangrijk, ook voor managers
reacties
Twee op de vijf Nederlanders werken tijdens coronacrisis voor het eerst vanuit huis (1) 
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten  (1) 
Weg met CV’s en brieven!  (1) 
Coaching in negen stappen (1) 
Aanbod commercieel vastgoed verder gedaald (1) 
Het beste van twee werelden: een ondernemerscultuur bouwen in uw organisatie (1) 
1,6 miljoen Nederlandse auto's rijden nog door op winterbanden (1) 
top10
Weg met CV’s en brieven!
Top vijf banen die meest in trek zijn bij sollicitanten
Twee op de vijf Nederlanders werken tijdens coronacrisis voor het eerst vanuit huis
Sales, marketing en corona: licht aan het einde van de tunnel?
Hoe thuiswerken intelligenter – en veiliger – wordt
Vijf manieren waarop dienstverleners hun businessmodel kunnen aanpassen aan de 1,5 meter economie
De impact van het coronavirus op het vak van Assistants
Van data verzameling naar gegevensminimalisatie
Dé L&D uitdaging voor HR: professionals weten niet meer wat ze moeten weten
Vier adviezen die organisaties tijdens en na corona-crisis laten excelleren
meer top 10