Reactie: Een waardevol artikel. In de praktijk zijn veel jonge managers zoekend. Niet alleen ontbreekt het vaak aan opleiding en ervaring; de reden dat ze een functie bekleden, is niet afgeleid van de competentie op een heldere, overtuigende en ook 'zachte' manier met anderen om te gaan. Men wil aardig zijn, maar schrikt van verantwoordelijkheden, budget, targets en prestatie-indicatoren. Dan wordt er nerveus en haastig gedelegeerd, er wordt gediscussieerd en uiteindelijk laat de manager zijn tanden zien. Nee, die manager vinden we vervolgens niet aardig. Maar zeker ook niet goed.
Mooi en waardevol wat je schrijft.
Het thema - authentiek zijn en jezelf zijn - komt regelmatig voorbij en heeft naar mijn idee een directe link met jouw artikel.
Het valt mij namelijk op, dat de 'aardige manager' een persoon is, die zich niet presenteert op basis van zijn rol als manager, maar als iemand die is wie en wat hij is, door bewust voorbij de rollen en etiketten te denken, voelen en handelen. Het overgrote deel van de managers speelt de rol met de daarbij behorende (emotionele afstand) met zijn 'minderen'.
Kortom, Frank... er staat ons nog veel leuks te doen. Hoe help ik de manager om weer mens te worden?
Fijne dag
Reactie: Werkstress gaat een steeds groter probleem worden doordat we altijd en overal bereikbaar zijn. De vraag is wanneer de werknemer in opstand komt...
Reactie: Het gaat dus over topcarrières voor vrouwen.
Alles goed en wel, maar het ÈCHTE glazen plafond zit IN de vrouw.Èn carrière maken èn kinderen willen krijgen plus de 'vervolgschade' van dit laatste maakt het allerhoogste onmogelijk.
Verzachting door middel van een jaarlijks vernieuwde Poolse au-pair is slecht voor de hechting van kinderen, wat op haar beurt schade oplevert.
Aan 'het dier in de mens' wordt voorbijgezien, zeer vaak een bron van psychologische ellende.
En de druk op carrière maken door een zéér kleine groep BOBO-vrouwen is nooit groter dan die van de Wet van Povinelli (klik URL aan)
Reactie: Met verbazing lees ik dit artikel. Deze mogelijkheden zijn er niet meer sinds 1-1-2015. Er moet direct afgerekend worden met de fiscus ws tegen het hoogste tarief.
Reactie: Als werkgever in een kleine organisatie (25FTE) moet ik bekennen dat ik wel begrijp dat medewerkers niet openlijk over een sollicitatie spreken en zeker niet tegen de huidige werkgever. Vanaf het moment dat bekend is van een medewerker dat deze solliciteert en dus ''in het hoofd'' niet meer het volledige commitment heeft bij de huidige werkgever, wordt die medewerker toch anders behandeld. Dat lijkt mij niet meer dan een menselijke reactie op een ''toekomstige afwijzing'', hoe professioneel je daar als werkgever ook mee om probeert te gaan.
Reactie: Helemaal mee eens, Hans.
Het is al jaren bekend (o.a. Prof. Dr. W van Rhenen, ArboNed) dat het geven van complimenten een effectief middel is om bevlogenheid bij werknemers en organisaties terug te brengen. Als 'tegengif' voor werkstress. Dit vraagt een houdingsverandering van leiders (wij zijn in het in het calvinistische Nederland nogal zuinig met complimenten) en.....het vraagt ook nogal wat agogische vaardigheden van een leidinggevende. Wat bijvoorbeeld te doen met de (ook calvinistische) werknemer die geen compliment kan toelaten/ ontvangen? En dat kun je dan weer op de Vitaalschool leren. ;-)
Reactie: Wordt in dit onderzoek nog onderscheid gemaakt in werknemers die zelf op zoek gaan en werknemers die benaderd worden?
Uiteindelijk is elke baan tijdelijk, er is altijd iets beters, dichterbij, beter betaald. Ik denk dat je er niet aan ontkomt dat personeel op den duur wordt weggetrokken wordt of zelf vertrekt. Bij ons in de IT software development branche is dit een dagelijks besproken onderwerp. Jammer om te lezen dat dit vaak op kosten van de baas moet gaan.
Reactie: Kosteloze tip, maar doet wonderen! Geef regelmatig een (oprecht) compliment (en vergeet niet te zeggen waarom!). Geeft ontvanger het gevoel/bewijs dat hij/zij er toe doet en zijn/haar inspanningen gewaardeerd worden. Niets geeft, zeker bij hoge werkdruk, meer energie! Kost niets, effect onbetaalbaar!
Reactie: Klopt als een bus! Ik ben zelf ook werkzaam als marketeer en eigenlijk ben je continu bezig met bijscholing. Elke week zijn er weer wel veranderingen op het gebied van marketing en communicatie. Als je je in blijft lezen en zorgt dat je trainingen en cursussen blijft volgen kom je er wel, je verveelt je nooit!
Een dossier opbouwen betekent dat er meerdere beoordelingsgesprekken zijn geweest, waarin kritiekpunten worden gegeven. En waar van vervolgens wordt bijgehouden of je ze aanpast. Bijvoorbeeld dat je vaak te laat komt en of je dat dan niet meer doet. Ik lees in jouw verhaal niet dat dat gebeurt. Dus zover is het waarschijnlijk nog niet. Toch knaagt het aan je dat je je negatief beoordeeld voelt.
Voorlopig ben je dus onzeker over wat je manager van jou vind, omdat ze onaardige opmerkingen maakt. Hierover kun je met haar in gesprek gaan.
Ik denk dat in jouw geval exact benoemen wat je dwars zit het beste devies is. Dus tegen de teamleider zeggen dat je het bijvoorbeeld niet fijn vind dat ze opmerkingen over je intelligentie maakt. Is ook niet echt netjes, zeker niet in gezelschap.
Je kunt ook zo neutraal mogelijk aan haar vragen wat ze van je functioneren vind. Dan heb je een duidelijk antwoord. En kun je er iets positiefs van maken, door jezelf gericht te verbeteren.
Om zo'n gesprek aan te gaan heb je wel wat stalen zenuwen voor nodig. Eventueel kun je eerst een collega vragen wat die van jouw functioneren vindt. bijvoorbeeld een van de mensen aan wie je je opdrachten mailt. Dan heeft het mailen meteen meer een functie. je vraagt om feedback, om je te kunnen ontwikkelen.
Dank voor je verfrissende standpunt en volhardend verweer, die ik waardeer. Mensen doen wat ze doen. Klagen heeft op de een of andere manier een functie, sommigen maken er hun levensinvulling van én hoe geef je podium voor het positieve geluid. Wat is überhaupt de waarheid? Wat mij betreft is dit waar je voor oproept, en ik weet uit eigen ervaring wat dit teweeg kan brengen. Ik zie je passie; wordt je volgende boek een Complimenten boek? Mooi dat je dit voorbeeld genomen hebt, we zijn allemaal continu onderweg.
Reactie: Interessant hoor zo'n onderzoek van consultancy.nl.
Wel jammer dat consultancy.nl zelf een initiatief is van alle daarop vermelde grotere adviesbureaus en ze uitsluitend deze bureaus in de overzichten van organisatieadviesbureaus opnemen.
En deze website - die feitelijk in handen is van alle grote organisatieadviesbureaus - heeft nu onderzoek naar de populariteit van diezelfde bureaus gedaan ?
Wij van Procurementadvies - gespecialiseerd in inkoop organisatieadvies, inkoopanalyses en inkoopscans - hebben ook net een onderzoek gedaan over onszelf en wij zijn van mening dat ook wij in populariteit toenemen.