Reactie: Bedrijven die zowel technische innovatie als sociale innovatie oppakken scoren volgens het Erasmus onderzoek het beste en generen de arbeidsgroei van 8,3 %.
Wij als consularissen zijn als klankbord verbonden aan veel bedrijven binnen de MKB sector. Vroeger wel eens de groeimotor van Nederland genoemd. Het is niet moeilijk inhoudelijk te typeren hoe de bovenstaande trends in elkaar steken voor middelgrote bedrijven.
Allereerst weten we vanuit Nijenrode onderzoek dat de slaagkans van innovaties in de afgelopen jaren slechts 25% was. De oorzaak was dat teveel technologische ontwikkelingen niet aansloten op de behoefte in de markt. Ook vraagt de implementatie van een nieuw product of dienst om een aanpassing van de eigen organisatie. De eigen organisatie aanpassen om de klanten en gebruikers beter te bedienen is voor veel directies echter nog een brug te ver. Zo worden bijvoorbeeld door technische dienstverleners veel kansen gemist op het vlak van duurzame exploitatie, waar een grote vraag naar is. Ook kansen op service, support voor eindgebruikers en ontzorging blijven zo buiten beeld.
De oplossingen liggen voor een groot deel voor de hand. Dat marktgericht denken en klantgericht handelen de basis is voor succesvolle innovaties en verbeteringen wordt inmiddels door vrijwel iedereen onderschreven. Klanten en gebruikers zijn zelfs graag bereid om mee te denken voor het ontwikkelen van oplossingen waar ze hun voordeel mee kunnen behalen. Samen ondernemen noemen ze dat.
Om beter met de klanten en gebruikers te kunnen communiceren is intern ondernemerschap een vereiste. Dit verlangt op zijn beurt een andere stijl van leidinggeven. Meer coachend en minder autoritair. De klanten en gebruikers zullen deze kanteling in de organisatie met vreugde begroeten en belonen.
Kortom, een inspirerende uitdaging voor een innovatie bedrijfsleiding om de eigen organisatie aan te passen aan de veranderende marktvraag.
Reactie: Ik zou bijna willen stoppen met de zorgverzekering. Als je de premie en het eigen risico bij elkaar optelt, dan kun je daar heel wat behandelingen tegen ziekte zelf van betalen...
Een tip: stap ieder jaar over. Vooral als je gebruik maakt van 'potjes' die voor 2 of 3 jaar gelden (bv de vergoedingen voor brillen en lenzen). Maak dat potje in het eerste jaar op, stap over en begin bij die nieuwe verzekering opnieuw. Maak daar het potje in een jaar op, en stap dan weer over (en stap eventueel terug naar die vorige verzekeraar).
Reactie: Ik vermoed, dat het Aon zeer goed zou uitkomen als de werkgever dit soort acties zou ontplooien richting zijn ''zieke'' werknemer..
Aan de ene kant kan je (Aon) lekker incasseren via de premie van de ziektekostenverzekering terwijl aan de andere kant de werkgever zo mogelijk de kastanjers voor je uit het vuur haalt en bij een gunstig resultaat ervoor zorgt dat Aon niet hoeft uit te betalen. win win situatie voor Aon!
Reactie: Niet echt een verrassende uitkomst als je het mij vraag. Er word steeds minder dingen vergoed vanuit de basisverzekering en het eigen risico is vanaf de introductie in 2008 van 150 euro gestegen naar 375 euro in 2015.
Zorgverzekeraars krijgen steeds meer macht waardoor zij hun vergoedingen steeds vager maken met allerlei aparte regeltjes en voorwaarden.
Gisteren hoorde ik op de radio dat websites als Independer en andere ook alles behalve onafhankelijk en betrouwbaar zijn.
Dit alles bij elkaar maakt het een gecompliceerd verhaal. Ik denk dat veel mensen voor de goedkoopste aanbieder gaan (zoals in dit artikel aangegeven word) en hopen (wie niet?) dat ze niet ziek worden en de zorgverzekeraar niet nodig hebben.
Reactie: Mijn ervaring is dat je er heel veel over kunt praten met medewerker, maar dat dit het uitvalproces alleen maar uitstelt als de echte oorzaak niet medisch is. Alle tijd en energie die in gesprekken en interventies gaan en de tijd die in deeltijdarbeid of functiekleien zit om de medewerker op de been te houden kun je dan ook meetellen als kosten. Ik merk dat medewerkers te snel voorbij gaan aan t nemen van echte besluiten vwb invloed nemen op zijn/haar leven. Enige wat je met deze aanpak wint is dat je als werkgever als meelevend wordt ervaren. Rest is m.i. afhankelijk van mentaliteit medewerker, t thuisfront en hoop op een positieve draai in de situatie. Als daar een oplossing of advies voor is, hoor ik dat graag.
Reactie: Ook een factor waardoor ouderen niet worden aangenomen is dat in het verafgoden van de jeugd is P&O ook steeds jonger geworden.
Iemand van 30 heeft geen zin in iemand die hij/zij als zijn ouder kan beschouwen.
Ik ken iemand die personeel aannam en gaf dit ook zonder blikken of blozen aan mij toe.
Reactie: Het enige wat met dit artikel wordt aangetoond is dat vergaderen zinloos is om kwesties te bespreken, die ook het eigenbelang raken. Dan moet je wel manipuleren.
Natuurlijk staat voor ieder het eigenbelang voorop. Het bedrijfsbelang is niet meer dan het eigenbelang van de bazen. Eigenbelang moet je respecteren en dat kan niet in een vergadering. Wel in een individueel gesprek, waar je kunt spelen met de context van het probleem.
Reactie: Geachte heer van Dorst. Als een werkgever in spé daar zo bang voor is dan lijkt het mij doen voorkomen dat hij eens informeert naar diens ziekteverzuim bij zijn vorige werkgevers (met toestemming) dan krijg je wellicht ineens een heel ander beeld en kunnen ze elkaar nog gouden jaren bezorgen (lees de vele voordelen van een oudere werknemer).
Als iemand niet presteert, kun je binnen een half jaar van hem af zijn. Maar als iemand ziek is, zit je er twee jaar aan vast.
Daar kunnen we met zijn allen hier heel politiek correct wat van vinden, maar werkgevers durven het risico gewoon niet aan. En dat is 1 van de belangrijkste redenen waarom ouderen niet aangenomen worden.
Reactie: Dank voor je snelle en aardige reactie Frank. Een tweede natuur suggereert dat ik er erg goed in zou zijn, maar het houdt me wel veel bezig en het is ook mijn werk. Ik kan me overigens geheel vinden in hetgeen je schrijft. En je bent werkelijk bijzonder in hetgeen je aan waardevols biedt en naar mijn idee ook succesvol. Dus chapeau! Goed weekend en hartelijke groeten
Reactie: Dank je wel voor je reactie Bert-Jan. Het is goed te horen dat luisteren voor jou een tweede natuur is. Dat hoef je inderdaad niet uit artikelen of boeken te leren. Het leven is een prachtige leerschool. Sommige mensen trekken overal lering uit. Aanderen vinden het prettig om iets aangereikt te krijgen. Maar ook die mensen moeten uiteindelijk hun eigen weg daarin vinden. Instant adviezen bestaan niet. Met mijn artikelen probeer ik de lezers soms te prikkelen. Uiteindelijk kan ieder eruit halen wat bij hem past. Ik hoop stof tot nadenken te bieden en geen kant en klare oplossingen. Zo verwacht ik iets aan te reiken wat voor de een leerzame elementen bevat en wat voor de ander gewoon leuk is om te lezen. Als dat lukt, dan heb ik mijn doel bereikt.