zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duurzame groei voor wereldwijde economie verwacht

20 november 2014 - ING Investment Management (ING IM) voorspelt dat 2015 een jaar van uitdagingen en grotere beleidsverschillen zal zijn. De vermogensbeheerder gaat voor komend jaar echter ook uit van het meest duurzame herstel sinds de crisis.

Vooral Amerikaanse en Japanse bedrijven zullen hun investeringsuitgaven ophogen. De vertraging van opkomende markten zal waarschijnlijk aanhouden, met China als grootste risico voor de beleggingsperformance.


 
Uitdagingen wereldeconomie
Op de jaarlijkse Outlook Conference, die plaatsvond op dinsdag 18 november 2014 in Londen, wees ING IM vooral op de voortdurende uitdagingen voor de wereldeconomie. Dit aangezien onevenwichtigheden uit het verleden en onzekerheid over het groeipotentieel sterk van invloed blijven op de vooruitzichten. Tegelijkertijd neemt echter de negatieve impact van het terugdringen van de publieke en private schulden op de groei af. Ook ziet ING IM brede verbeteringen op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen kunnen, in combinatie met de recente daling van de olieprijzen, zorgen voor een wereldwijde groeiversnelling in 2015.
 
Meer vertrouwen
ING IM voorspelt verder dat het vertrouwen van bedrijven uit ontwikkelde markten in 2015 zal toenemen. Zij zullen zich minder richten op het afbouwen van de schulden en steeds meer op fusies en overnames en investeringsuitgaven. De VS en Japan zullen hierin een voortrekkersrol hebben. Of Europa in 2015 ook meedraait in de investeringsmolen, dat valt nog te bezien. Dit hangt sterk af van de politieke bereidheid om de publieke investeringen in de verouderde infrastructuur op te schroeven. Ook is het nog maar de vraag of het gaat lukken om de publiek-private initiatieven snel genoeg van de grond te krijgen. 
Daarnaast voorspelt de vermogensbeheerder dat de groei in opkomende markten verder zal vertragen. De landen die hervormingen weten door te voeren en hun governance verbeteren, zullen hun groeipotentieel waarschijnlijk herstellen. Opkomende markten houden last van mondiale en binnenlandse belemmeringen. Voor beleggers in opkomende markten is China de grootste zorg, want de onzekerheid rond de Chinese woningmarkt en bankensector zal aanhouden.

Risicovolle beleggingen blijven aantrekkelijk
ING IM verwacht dat aandelen en vastgoed in 2015 de sterkst presterende beleggingscategorieën zijn. In de VS schroeft de Fed de monetaire steun terug, waardoor de rente licht kan oplopen ten opzichte van de huidige niveaus. Daarnaast zal zowel in Duitsland als Japan waarschijnlijk sprake zijn van een beperkte opwaartse druk op de obligatierentes.
Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofd Multi-Asset bij ING IM, stelt: "In 2015 zullen wereldwijde onevenwichtigheden de groei en het beleggerssentiment nog drukken, maar het onconventionele beleid van de centrale banken zal per saldo zorgen voor soepele liquiditeitsomstandigheden. De Amerikaanse en de Japanse economie zullen in 2015 waarschijnlijk een groei boven potentieel laten zien. De aanhoudende kwantitatieve versoepeling van de Bank of Japan zal Japanse aandelen naar verwachting blijven opstuwen en Japan blijft onze favoriete markt. Hoewel de problemen in de eurozone in 2015 waarschijnlijk nog niet volledig zijn opgelost, blijven de aandelenrendementen in de regio aantrekkelijk. De vrees voor een vertraging in China en deflatie in Europa zal het beleggerssentiment zonder twijfel drukken. Bij ING IM blijven we echter optimistisch, omdat ontwikkelde markten voor het meest duurzame herstel sinds de crisis staan en de risicopremies aantrekkelijk lijken.
De angst voor een bubbel is wat ons betreft overdreven; de waarderingen zijn alleen voor vastrentende spreadproducten aan de hoge kant. De lage nominale groei en de vergrijzing blijven ervoor zorgen dat beleggers op zoek gaan naar rendement, terwijl de faillissementsverwachtingen laag zijn. Andere delen van de markt, zoals staatsobligaties, vastgoed of aandelen, bieden nog steeds risicopremies op of boven hun langetermijngemiddelde. Bovendien zal een hernieuwde versterking van het mondiale groeimomentum aan het begin van 2015 in het algemeen gunstig zijn voor risicovolle beleggingen."

VS volgend jaar minder centraal op aandelenmarkten
ING IM gaat voor 2015 uit van een verschuiving in de winstgroeiverdeling. De winstgroei van Amerikaanse bedrijven zal afnemen, terwijl die van bedrijven in de eurozone en Japan juist kan gaan versnellen.
Patrick Moonen, Aandelenstrateeg bij ING IM, licht toe: "We gaan ervan uit dat de VS volgend jaar minder centraal staan op de aandelenmarkten, vanwege een vertraging in de winstgroei en een krapper monetair beleid. Aandelen in de eurozone en Japan zullen juist profiteren van een soepel monetair beleid en positieve wisselkoerseffecten. Dit zal leiden tot een versnelling van de winstgroeivooruitzichten. Over het algemeen hebben bedrijven geld te besteden, maar we zien steeds grotere verschillen tussen de waarderingen van aandelen in de diverse regio’s. We hebben een voorkeur voor Japan, omdat de verhouding tussen waardering en groei hier erg aantrekkelijk is. De Amerikaanse waarderingen zijn aan de hoge kant, maar er is zeker geen sprake van een bubbel. Een groter aantal inkopen van aandelen in de VS kan een lagere winstgroei zelfs compenseren. Het lot van de eurozone hangt af van of de beleidsmakers de verwachtingen waarmaken, maar de regio beschikt over zowel dividendrendement als groei. In het algemeen zullen de waarderingen in de eurozone en Japan worden ondersteund door de winsten en beleidscycli."

China blijft grootste zorg in opkomende markten
ING IM is van mening dat opkomende markten in 2015 zullen worden geconfronteerd met aanzienlijke hindernissen, vooral omdat de Chinese economie verder lijkt te vertragen. Dit heeft gevolgen voor het handelsverkeer van andere opkomende markten. Daarnaast zal de normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid de kapitaalstromen van opkomende markten verder onder druk zetten. Het vermogen van de beleidsmakers in deze markten blijft de grootste onderscheidende factor voor economische groei en marktperformance.
Maarten-Jan Bakkum, Strateeg Opkomende Markten bij ING IM, legt uit: "De groei in opkomende markten staat voortdurend onder druk, ondanks een aantrekkende vraag vanuit ontwikkelde markten. Vooruitblikkend zijn er twee belangrijke mondiale risico’s, namelijk de vertraging in China en de normalisering van het monetaire beleid in de VS. Dit blijft de kapitaalstromen van opkomende markten onder druk zetten. We hebben ook drie endogene belemmeringen voor de groei geïdentificeerd. Een snelle financieringsgroei zorgt voor macro-onevenwichtigheden en kwetsbaarheden in het systeem, de financiële omstandigheden in opkomende markten blijven krap en tot slot is het beleggingsklimaat zwak en verslechtert de concurrentiepositie. Bij gebrek aan hervormingen zal er waarschijnlijk meer geldontwaarding nodig zijn om de macro-onevenwichtigheden terug te dringen en te zorgen voor toekomstige groeistimulans."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Helft kantoormedewerkers heeft lichamelijke klachten door werk
 Zeven van de tien Nederlanders willen geld zien voor persoonlijke data
 Vijf apps die die productiviteit stimuleren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stemming Duitse economie klaart op
 Consumenten zien donkere wolken hangen boven de Europese economie
 Herstel economie resulteert in verhoogde druk op mondiale arbeidsmarkten
 Economie eurozone groeit harder
 
 
reacties
 
ryan tewari  |   | 
20-11-2014
 | 
15:26 uur
Is dit een reflectie van ING' huidige en toekomstige positie in Azië?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken (1) 
Sligro rondt overname Horeca Totaal Sluis af (1) 
Uitvaartorganisaties zien brood in duurzame uitvaart (1) 
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers (1) 
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
top10
Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
Een op vijf luncht het liefst alleen
Tijdsregistratie op het werk: Nederland meest digitale leerling van de klas
Amsterdam wereldwijd op nummer twee wat betreft stedelijke mobiliteit
Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
Dit zijn de meest favoriete werkgevers in Nederland onder mensen met een migratieachtergrond
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
Vrouwelijke professionals en leidinggevenden weinig zelfverzekerd
Tweederde van bedrijven is niet op de hoogte van de risico’s bij gebruik van SaaS-oplossingen
70 procent financiële professionals is al bezig met blockchain en kunstmatige intelligentie
meer top 10