Reactie: Toen ik de kop van het bericht las, wist ik niet wat ik las. Mijn ervaring met is namelijk geheel anders. Ze doen niets voor je en ze beschikken geen kennis. En daarnaast zijn de netwerken waarmee ze samenwerken en los zand en in het geheel niet bezig met jouw probleem, maar met het eigen imago en met hoe behouden we onze subsidie...
Goede keuze inderdaad. Gelukkig merk ikzelf wel dat bedrijven veel meer oog hebben voor duurzaamheid dan vroeger. Ze moeten haast wel, MVO is niet meer een usp maar eerder een vereiste.
Reactie: ''Toch zijn ze redelijk op de hoogte van wat je kunt doen om schade te voorkomen of beperken. Maar men handelt hier niet naar.''
Hoeveel mensen hier inderdaad van op de hoogte zijn valt natuurlijk over te twisten gezien er nooit onderzoek naar gedaan is. Wel is het natuurlijk erg zonde allemaal, zeker gezien de premies er hierdoor ook op stijgen.
Reactie: ''Dat is geen uniek product, maar IQ is de enige aanbieder die het product nadrukkelijk promoot bij de doelgroep.''
En dat zien we natuurlijk steeds meer. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, je moet het alleen aan de man weten te brengen. Goed gedaan van IQ want het is uiteindelijk een succes geworden.
Reactie: ''Met deze veranderende behoefte aan kennis en competenties wordt de lokale overheid een interessantere werkgever voor inkoop talent dat invulling wil geven aan zijn of haar carričre ontwikkeling''
Ik betwijfel of Van der Kooi gelijk krijgt. Vooralsnog zie ik erg veel gemeenten inkopen obv prijs prijs en vooral prijs. Dat stompt je eerder af als junior professional dan dat je er iets van opsteekt.
Reactie: Ik kan me hier volledig bij aansluiten. Als specialist in datarecovery zie ik dagelijks dat bedrijven vanwege onzorgvuldige back-ups of het simpelweg ontbreken van een gedegen back-up ernstig in verlegenheid worden gebracht bij crashes en defecten. Dankzij geavanceerde technieken kunnen wij gelukkig veel data terughalen. Maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Reactie: Snel, sneller, snelst. Een BV oprichten en inschrijven bij de Kamer van Koophandel is net binnen 3 uur gelukt! BV oprichten kan sinds de invoering van de Flex BV online plaatsvinden. De tijden dat de notaris de hoofdprijs kon vragen voor een BV oprichting zijn definitief voorbij.
Reactie: Leuk overzicht. Ik moet zeggen dat ik nooit zo had begrepen wat flirten nou te maken had met zaken doen. Ik werd me pas bewust van de link toen ik een artikel had gelezen op de site van Attractiongym (een blog over vrouwen versieren basicly).
Daar begon ik eigenlijk pas te zien hoe zeer al onze beslissingen gedreven worden door emotie in plaats van ratio, wat ik altijd dacht.
Reactie: beste Geertjan, uw context verschilt van de mijne zoals u heeft kunnen lezen. Voor de goede orde meen ik te lezen dat u het heeft over de gemeenteraad wat een partij-politiek orgaan is en heb ik het over overheidsorganisaties niet bepaald een politiek orgaan. Ik heb o,a, als leidinggevende, squadroncommandant, budgethouder, HP&O, Hoofd Directiesecretariaat met diverse medewerksters gewerkt bij o.a. de Directie Dienstlichtzaken, Directie Arbeidsvoorwaarden, Directie Economisch Beheer van het Ministerie van Defensie. Kortom wij spreken over verschillende werkomstandigheden.
Vanuit mijn expertise kan ik zeggen dat de notulist niet veel kracht of macht heeft. Op het moment dat de notulist bijzondere invloed krijgt zal hij meer weerstand ondervinden van een of meer spelers en worden vervangen !
Vaak weet de notulist ook niet welke gevoeligheden er buiten zijn expertise m.b.t. bepaalde onderwerpen zijn en dient zijn concept-verslag achteraf hierop te worden aangepast. Dat vind ik logisch omdat niet alle in- en outs van bestaand en toekomstig beleid bij de notulist bekend hoeven te zijn. Maar soms maakt een enkel woord een wereld van verschil wat gevolgen kan hebben.
Reactie: G. van Brussel, dan is het handig als de notulist betrokken is bij dat voorwerk.
U heeft in mijn bijdrage niet kunnen lezen dat ik anders beweer. Ik spreek niet over macht, ik spreek over kracht.
Inderdaad, een notulist in grote organisaties zou vanuit de uitoefening van zijn vak geen macht moeten willen hebben, zeker niet als het gaat om organisaties die ''het partij-politieke-bestuur'' een podium geven.
Reactie: Jammer dat er geen duidelijk wordt gegeven in de soort heftruck. Immers zijn er heftrucks van 1000 kg maar ook van 20000 kg. Hier zijn de risico's wel degelijk anders.
Tevens vind ik de term ''erkend'' nietszeggend. Er is namelijk geen echte erkenning ook wat betreft certificaat niet tenzij de wetgeving werkelijk wordt aangehouden. Helaas zijn er in Nederland nog teveel ''bedrijven'' die opleider noemen en daarbij diploma en/of certificaten na een zg. Instructie weggegeven. Later blijkt dat er bij deze groep ''geslaagden'' nauwelijks sprake is van deskundigheid.
Dan wordt er niet gesproken over het beschikken van het T-rijbewijs. Deze dient een bestuurder te hebben bij het rijden op de openbare weg of eigen terrein.
Kortom ongevallen voorkomen begint bij een betere handhaving en toezicht op de opleider.
Immers art.7.17c lid1 praat over specifieke deskundigheid en bij het certificeren van alleen het woordje heftruck is alleszins geen specifieke deskundigheid en kan worden aangemerkt als economisch delict terwijl de werkgever dunkt goed te doen zijn werknemers zomaar op cursus sturen. Bezin eer gij begint.
Reactie: frank, Jim en Ton hebben gelijk. In grote organisaties wordt er voorwerk m.b.t. een vergadering gedaan. Een secretaris voert een voor-overleg met betrokken partijen over de komende vergaderonderwerpen en brengt daar verslag van uit aan de hoogste baas. Zodoende is al bekend welke knelpunten er zijn en kunnen die voor de formele vergadering onschadelijk worden gemaakt of opgelost.
De macht van de notulist is bij deze vaak overheidsorganisaties en -instellingen minimaal.
Een directeur laat niet bepalen wat een toevallige notulist gaat schrijven. Na het vooroverleg of de vergadering wordt het concept daarvan ter goedkeuring aan de directeur voorgelegd en kan hij bepalen wat naar zijn mening anders moet worden opgeschreven. ''Damage control first''.
Reactie: Een veel voorkomend probleem, maar gelukkig is er veel aan te doen!
Hieronder vindt je een aantal aanbevelingen. Als je wilt, stuur ik je nog een aantal relevante artikelen.
Veel succes…en geduld bij het uitvoeren!
Annita Rogier
Psycholoog, stress- en burn-out coach
Tips bestrijden stress in je team:
medewerker helpen prioriteiten te stellen, dagelijkse en wekelijkse doelen stellen
werkeisen zo mogelijk verminderen en hulpbronnen vermeerderen (coach, loopbaanadvies, meer regelruimte, sociale steun, enz)
constructieve ideeën aan medewerkers vragen om sfeer te verbeteren. Bijvoorbeeld: focus op positieve aspecten en kleine successen
regelmatig nieuwe taken geven voor meer afwisseling (bestrijden motivationele functieslijtage)
meer informatie geven over stressrisico’s en voorzorgsmaatregelen
medewerkers vroegtijdig betrekken bij besluitvorming
vroeg actie nemen bij pesten
sensibilisatiecampagne medewerkers en managers
Werkorganisatie en inhoud evalueren op stressrisico: zorg o.a. voor duidelijke rollen en taken.
Stress- en burn-out coaching + programma’s aanbieden
Medewerkers helpen door aanleren van copingmechanismen (omgaan met stress: bijvoorbeeld cursus stressmanagement met hulp van RET). Dit vooral bij risico-medewerkers: perfectionisten, “love-junks”, moeite nee-zeggen, hoge controle behoefte, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, enz
Bij werving & selectie letten op stressbestendigheid (criteriumgerichte vragen)
Manager: zelf goede voorbeeld geven! En niet bijvoorbeeld om 23.00 uur nog mails versturen of medewerkers bellen. Letten op respecteren pauzes.
Evalueer je eigen managementstijl. Bijvoorbeeld op de balans tussen taakgerichtheid en mensgerichtheid. Zelf sta je waarschijnlijk ook onder druk om targets te halen en in de haast en gedrevenheid vergeet je wellicht zo nu en dan je waardering expliciet uit te spreken. Geef concrete feedback: niet goed gedaan, maar beschrijf wat goed gedaan is. Geef eerder feedforward dan feedback: beschrijf welk gedrag je in de toekomst nog meer wilt zien, ipv lang te spreken over aandachtspunten.
Stress in het team bespreekbaar maken
Mobiliteit: medewerkers niet te lang op een zelfde plek laten zitten. De match tussen mens en functie regelmatig opnieuw bekijken, zorg zonodig voor balans-banen.
Medewerkers die ingezet worden op hun talenten zijn meer bevlogen, minder snel en minder lang ziek, ze presteren beter, hebben meer werkplezier en zijn loyaler aan de organisatie.
Organisatie & cultuur: meer zelfsturing. Medewerkers tijd geven bij veranderingen: doseer ze.
Arbeidsvoorwaarden: mogelijkheid scholing en ontwikkeling, voor deeltijd, voorzieningen kinderopvang, enz. Als je een kantoortuin / open space hebt: onderzoek dan of dit voor alle medewerkers geschikt is: vooral de meer introverte medewerkers kunnen vaak geconcentreerder werken in een omgeving met weinig afleiding.
Begeleiding & coaching aanbieden bij stressklachten: contact lotgenoten (geen eindeloze klaagsessies, maar eerder: wat werkt bij jou om met stress om te gaan), coaching, gecoördineerde hulpverlening
Exitgesprek: informatie verzamelen over knelpunten