zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meldpunten Discriminatie werken goed

6 januari 2015 - De redactie van Minutes on Career onderzocht in november en december 26 meldpunten van discriminatie in Nederland.  Het maakte daarbij 26 keer fictief melding van discriminatie op de werkvloer.

Een van de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek is dat 80 procent van de meldpunten binnen twee werkdagen kwam met een persoonlijk advies.  Van de overige twintig procent reageerde vijftien procent binnen vijf werkdagen, twee procent binnen een week en drie procent niet.



Frequente discriminatie
Discriminatie op de werkvloer of aan de deuren van bedrijven komt nog steeds veelvuldig voor. Ondanks de politieke inspanningen en de hoge prioriteit van het kabinet werd er de afgelopen achttien maanden (2013 en eerste helft 2014) 2000 keer melding gemaakt  van arbeidsmarkt gerelateerde discriminatie.  

Praatprogramma
Minutes on Career ging  in haar praatprogramma over dit onderwerp in gesprek met gemeenteraadslid PvdA en woordvoerder werk & inkomen  Denis Boutkan en Noëlle Bynoe, advocate Arbeidsrecht bij A la carte advocaten.
Boutkan: "Ik hoorde laatst een schrijnend voorbeeld van een Moslima met een hoofddoek, die gaat solliciteren en dan bij binnenkomst niet eens verder komt dan de wachtruimte omdat ze dan al naar huis werd gestuurd. Als dat geen overduidelijk voorbeeld is van discriminatie aan de voorkant dan weet ik het ook niet meer."
Bynoe: "Het is nog een groter probleem dan uit de onderzoeken blijkt omdat een hele hoop mensen het niet melden."

Lange weg
De weg om als individu actie te ondernemen tegen arbeidsmarktdiscriminatie in Nederland is lang.  Als men geen gehoor krijgt bij een vertrouwenspersoon of ondernemingsraad (OR) kan een persoon altijd aankloppen bij het college van de rechte van de mens. Deze instantie doet weliswaar een uitspraak maar deze is niet altijd bindend met als gevolg dat  men alsnog de gang naar de rechter moet zoeken om zijn of haar gelijk te krijgen.
Ondanks deze lange weg is het belangrijk dat u aangifte doet als u slachtoffer bent van discriminatie. De medewerkers van de diverse meldpunten, te vinden via Discriminatie.nl, geven in ieder geval snel en professionele hulp en steun.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Veilige organisatiecultuur nodig tegen uitval werknemer met psychische aandoening
 Meer discriminatie gemeld in 2013
 Manager weinig tolerant richting zwangere vrouw
 Bestrijding stereotypering bij werven personeel loont
 
 
reacties
 
Freek  |   | 
10-01-2015
 | 
18:29 uur
Toen ik de kop van het bericht las, wist ik niet wat ik las. Mijn ervaring met is namelijk geheel anders. Ze doen niets voor je en ze beschikken geen kennis. En daarnaast zijn de netwerken waarmee ze samenwerken en los zand en in het geheel niet bezig met jouw probleem, maar met het eigen imago en met hoe behouden we onze subsidie...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10