Reactie: In het hele verhaal van thuis werken mis ik 1 grote reden waarom je thuis zou willen werken en dat is dat je je dan veel beter kan concentreren op 1 ding. Ik werk thuis buiten werktijd en ik merk dat dat de momenten zijn dat ik de dingen weer rustig op een rijtje kan zetten, evaluaties kan maken, plannen kan bedenken, dat wat ik lees beter tot me doordringt. Op mijn werk zit ik tegenover iemand, wat me afleid, er is het lawaai van de afdeling, ik hoor de (telefoon)gesprekken van de anderen, ik word regelmatig even aangesproken met vragen zodat de anderen verder kunnen en er komen steeds weer klusjes tussen door.
Reactie: Uiteraard begrijpen we allemaal dat zo'n bureau dit soort resultaten gebruikt om het eigen marktaandeel te vergroten. Een Nederlands voorbeeld hiervan is het periodieke onderzoek dat vaststelt dat alweer zoveel ICT projecten zijn mislukt .... door slecht management! Waaraan al tien jaar kennelijk niets is verbeterd. Inmiddels heeft dus ook Nederland al die MBA opleidingen die geen invloed hierop uitoefenen ... kennelijk ....
Het '' onderzoek'' biedt geen enkele nieuwe informatie. Ook de receptuur is al twintig jaar bekend.
''We zullen doorgaan''
Reactie: Ik herinner me een artikel uit Elsevier over de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland. Dat was naar aanleiding van een onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau. In Nederland is de arbeidsparticipatie van vrouwen bedroevend laag en een groot gedeelte van de vrouwen die werken willen vooral minder werken. Zorg voor het gezin wordt doorgaans als reden opgegeven naast allerlei sociale verplichtingen, kosten van kinderopvang, belastingperikelen..... Bij nader onderzoek bleek dat mannen meer tijd kwijt waren aan zorg en verplichtingen.
De algehele teneur was dat vrouwen te weinig ambitie en teveel voorliefde voor vrije tijd hadden. En dat wordt heel gemakkelijk geaccepteerd.
Oja, een detail nog. Het artikel was geschreven door een vrouw.
Reactie: Wat een rampzalig bericht.
Laat een bedrijf zich eerst toch eens goed en breed
orienteren.
Maak gebruik van je netwerk.
Vraag je af:
1.Waar sta ik nu?
2.Waar wil ik naar toe(werken).
Lijkt me logisch en niet moeilijk.
Reactie: Er zijn te weinig ondernemers/managers die onderkennen dat 'de mens' het werkkapitaal van hun bedrijf is. Het gaat er niet primair om dat medewerkers centraal staan, maar wel om het onderkennen van het belang van de inbreng van de medewerkers op het gebied van klantcontacten, van innovatie in het bedrijf en van het samenwerken met collega's. Daarbij hoort de juiste mate van deskundigheid en autonomie. en zeker ook het onderschrijven van de visie van de onderneming en het thuisvoelen in een ondernemende cultuur.
Iedere bijdrage daaraan - of we het nu HRM noemen of er een andere term aan geven - is waardevol en voegt toe aan de ontwikkeling van het bedrijf.
Zowel gewerkt bij het MKB als bij Multinationals, heb ik het verschil van “HRM-gebruik” kunnen ervaren. Bij het MKB is minimaal de salarisadministratie een onderdeel daarvan en maximaal wordt dossiervorming gehanteerd om eventuele “indivuele personeels-problematiek” op kaart te zetten. Dit moet men als een eufemisme zien.
Bij sommige “Multies” kon ik een spoor van kennis ontdekken en als zodanig opmerken door door aanwezige planning en het implementeren daarvan. Dat dit ook negatieve uitwerking kan hebben op het individuele vlak, is zakelijk gezien niet uit te sluiten. Mogelijk kan de OR er nog een goede rol in spelen. Mijns inziens heeft het niet alleen te maken met het “bezitten” van kwaliteit aangaande betrokken HRM medewerkers, maar ook of men een kort-termijns gedachte heeft of dat men een visie op langer termijn wilt besturen. Dat laatste wordt helaas niet als ontbering gezien. Uitzonderingen daar na gelaten.
Zoals persoonlijk vaak is ondervonden, worden bepaalde bedrijfsprocessen gezien als doel en helaas niet als middel in deze. Misschien duidelijker gezegd dooft men allerlei brandjes met de niet effectieve blusmiddelen. Wanneer de ondernemer een zodanige visie heeft, dat hij besluiten zou om te willen innoveren zou hij de HRM afdeling goed moeten informeren aangaande die visie en daarvan een substantiele en een planmatige feedback eisen. Overbodig zou moeten zijn, dat een goede interactie en implementatie de enige goede ingredienten zijn om succesvol te zijn.
Voorgaande zou qua investeringen (HRM) “te” duur kunnen zijn. Naar mijn idee is er weinig wisselingwerking tussen MKB’ers en freelance HR-mensen of hun betrokken maatschappen te bemerken. Het zal toch niet zo kunnen zijn dat een beter contact tussen die twee partijen een begin is van dié innovatie? Anders gezegd, zouden de HRM-mensen niet de boer op moeten?
Human Capital
Naar mijn idee wordt er op MKB niveau wel wat aan opleidingen gedaan, maar slecht doordacht. Zowel doelgericht (visie) en follow-up ligt niet op een hoog plan. Bovendien krijgt de cursist om zijn opgedane kennis in de praktijk weinig kans zichzelf te toetsen en te bekwamen. Dit wordt nog verergerd als er geen onderhoud gepleegd wordt. Ergo, vernietigt men de opgedane kennis, zowel aan geldelijk als intrensieke waarde. Training en opleiding zijn big business en duur. Waarom zou een bedrijf (of in collectieve zin) niet aan de bedoelde organisaties voorwaardelijk moeten eisen dat zij zullen participeren in het bedrijfsgerichte opleidingsplan? Als men alleen maar de faciliteit heeft aan kennisoverdracht, dan zou dit als ontoereikend gekwalificeerd moeten worden. Ik ben van mening , dat een goed geplande opleiding, een wisselwerking tussen bedrijf en werknemer kan generen, waarmee een “WIJ” gevoel zou kunnen ontstaan, dat nu een (terecht) actueel hot item schijnt te worden.
De eventuele aandachtige lezer zou kunnen bevroeden, waar de voorkeuren liggen van deze respondent.
Reactie: Door de recencies interesse opgedaan, il ik het boek bestellen is het niet meer leverbaar ook niet zijn 2e deel. Weet iemand een adres waar ik toch aan het boek Semco-Stijl kan komen?
Reactie: Hoe hoger je -eigenaar / eindverantwoordelijke voor bedrijfsresultaten- ambities t.a.v. productvernieuwing en ook t.a.v. je marktpositie als afnemer cq toeleverancier, des te meer kennis en vaardigheden je in je bedrijf nodig hebt.
Dit wordt versterkt als je met al je mogelijkheden die je te bieden hebt wilt gaan inspelen op komende steeds meer veranderende vragen uit je markt.
Met angst als ingrediënt kom je in de buurt van implosie. Degenen die hun angst overstijgen door gericht en nauwgezet te sturen op hun succes zijn al snel een koploper. Dit gaat verder dan een oppervlakkige benadering.
Het in de praktijk realiseren van al je ambities valt of groeit bij de kracht van voortdurende HRM-innovaties.
Zie dit als diepte-investeringen met positief rendement.
Ernest Moonen
Directie- en Managementcoach / verander manager
Reactie:
Er zijn genoeg vrouwen die een (bijna) full-time baan met avondwerk combineren met zorgtaken voor kinderen, echtgenoot en familie. Daarnaast zijn ze vaak nog maatschappelijk betrokken bij allelei vrijwilligerswerk. Wie wil er dan nog beweren dat vrouwen minder goed zouden kunnen besturen, leidinggeveing, organiseren en coordineren?
Reactie: Het is duidelijk dat de eerste innovatie die moet plaatsvinden binnen het MKB de kennis op het gebied van de invloed van HRM en eigenlijk HRD is. Zolang de eigenaren en leidinggevenden in het MKB die kennis niet bezitten en ook geen vertrouwen hebben in de bezitters van die kennis, zal alle andere innovatie ergens anders plaatsvinden en niet in het MKB.
Ik verwacht ook eigenlijk niet dat het snel gaat veranderen in het MKB, omdat het toch vaak bedrijven zijn met een ondernemer. Ondernemers staan nu eenmaal niet bekend als vernieuwers als het gaat om personeelsbeleid.
Overigens leidt roepen, dat het niet goed gaat in het MKB met innovatie, zoals ik nu doe en zoals dit artikel doet niet tot innovatie. Daarvoor is het noodzakelijk, dat het MKB de kans krijgt om te gaan zien, dat strategisch HRD leidt tot innovatie.
Reactie: Tja, klantenbedrog... Ik denk dat we dan verder moeten kijken dan onze neus lang is. Bijna elke winkel in NL heeft kledingstukken in haar assortiment van vorig jaar!
Wellicht is het zo dat de andere kleur (colbert) vorig jaar wel helemaal niet te krijgen was.
Reactie: Het is ronduit belachelijk dat de eerste kamer dit voorstel verwerpt. Ik ben zelf al bijna een jaar aan het vechten voor mijn gelijk. Ondanks dat ik zelfs ontslagen ben zonder een reden daarvoor te hebben gekregen. Is mijn voormalige werknemer van mening dat hij mag aanspreken op mijn concurrentiebeding. Ik ben van mening dat men de vrijheid moet hebben indien iemand zich in finacieel of in functie kan verbeteren mag vertrekken. Krijg je onslag ben je ook aan de beurt!! Betreft de eerste kamer afschaffen. Zijn een stel ouwe mensen die niet van deze tijd zijn, en alleen maar zakken vullen,