zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Thuiswerken slecht voor carrière'

12 juni 2006 - Ondanks alle pogingen de voordelen van thuis werken te promoten, wordt er nog steeds een beetje vreemd tegenaan gekeken. Volgens onderzoek van de zakelijke telecomaanbieder Inter-Tel, denken nog steeds veel Britten dat thuis willen werken hun carrière meer schaadt dan goed doet. Ze zijn onder andere bang dat hun baas en collega's hen lui en ongemotiveerd zullen vinden als de wens te kennen geven minder tijd op kantoor door te brengen.

Vier van de tien ondervraagden heeft zelfs het gevoel dat hun baas hen niet voldoende vertrouwt om thuis te mogen werken. De meerderheid van de ondervraagden vindt overigens niet dat thuiswerken een recht moet zijn, achttien procent vindt van wel.

Redenen


Op de vraag waarom mensen thuis willen werken, antwoordt een derde dat ze dat zouden willen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren, een kwart om meer tijd bij het gezin door te kunnen brengen. Slechts zes procent geeft aan dat ze dan meer tijd hebben voor niet-werkgerelateerde zaken, zoals cursussen. Drie procent lijkt het wel wat om dan eindelijk meer lange weekenden weg te kunnen.

Tevreden werknemers
Tegenwoordig is het dankzij de techniek mogelijk om overal even efficiënt te werken als op kantoor. Niet elk werk leent zich er natuurlijk voor, maar nu thuiswerk steeds vaker voorkomt en gestimuleerd wordt door de overheid, is het wel zinvol een duidelijk beleid in te stellen en mensen op hun rechten en plichten te wijzen. Werkgevers doen er goed aan te kijken naar een optimale verdeling tussen werk en privé voor hun medewerkers. De wens om thuis te werken is er immers, zij het soms stilzwijgend, en op de lange duur zullen gelukkige en gezonde werknemers tot een grotere productiviteit leiden, aldus het telecombedrijf.

 
 Doorsturen   12 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw Veronique Beauprez  |   | 
13-06-2006
 | 
07:41 uur
Het thuiswerk heeft inderdaad zijn voordelen maar vraagt van de thuiswerker een zekere discipline. Immers, je bent thuis en ziet allerlei huishoudelijke taken liggen. Het is dan van groot belang je werkplek goed te isoleren van de rest. Zelf ben ik er een grote voorstander van maar niet elke job kan ermee gerelateerd worden.
Rutger Coucke  |   | 
13-06-2006
 | 
08:19 uur
Na jaren thuis gewerkt te hebben zit ik nu op een kantoor buitenshuis in een maatschap. Ik kan nu zowel thuis werken als op kantoor. Uitsluitend thuiswerken leidt tot navelstaren en eenzaamheid. Het broodnodige contact met collega's is een groot gemis. Een mengvorm is het meest ideaal volgens mij. Optimale vrijheid om je werk in te delen en toch collegeaal contact als klankbord.

Rutger Coucke
Merle van Houten  |   | 
13-06-2006
 | 
09:14 uur
Jammer dat het artikel niet over de titel ervan gaat. Thuiswerken wordt denk ik inderdaad niet als volwaardig werken gezien, mijn manager gelooft denk ik ook niet dat ik echt aan werken toe kom.
Wat ik het meeste mis als ik thuis ben is het contact met de collega's en in die zin zou het slecht kunnen zijn voor je carrière. Toch denk ik dat de meeste thuiswerkers een betere kwaliteit van leven hebben, wat me veel belangrijker lijkt, op de lange duur.

Groet, Merle
Martin Raasveld RSE  |   | 
13-06-2006
 | 
13:27 uur
Jaren geleden was er vanuit Verkeer en waterstaat een Platform telewerken waarin de voordelen en beperkingen duidelijk op een rij zijn gezet. Telewerken is in mijn perceptie geschikt voor maximaal 2 dagen per week anders mis je inderdaad het contact en feeling met het bedrijf. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om op "drukke" verkeersdagen, maandagochtend etc., een paar uur te Telewerken en achter de files aan te rijden. Mijn huidige werkgever ondersteunt dit initiatief onder meer door een aantal medewerkers tegemoet te komen in een ADSL aansluiting en toegang tot het intranet.
In principe zou het Telewerken heden ten dage met een werkelijk dichtslippend Nederland opnieuw gepromoot moeten worden. We lopen als Nederland overal mee voorop dus waarom niet met dit aspect. In de VS is het mede vanuit milieuoverwegingen voor bedrijven met meer dan xx medewerkers zelfs al jaren verplicht om een Telewerk BusinessPlan te hebben.

Ben benieuwd naar de reacties en ervaringen van anderen,

Martinj Raasveld RSE
ton van de vorst  |   | 
13-06-2006
 | 
18:27 uur
Logisch, uit het oog, uit het hart. Als thuiswerker moet je je werk wel heeeeeeeeeeeeeeeeel zichtbaar maken, dus drie keer zo veel en vier keer zo goed. Als dat lukt blijf je niet meer voor de baas werken maar begin je een eigen bedrijf. Welk bedrijf zit nu te wachten op de thuiswerker die druk doende is om de kwaliteit van zijn leven te verbeteren?
Mark Leenaerts  |   | 
13-06-2006
 | 
19:55 uur
Vanuit mijn opleiding ben ik in aanraking gekomen met bijzonder veel onderzoeken naar dit onderwerp. Over het algeheel wordt inderdaad geconcludeerd dat de medaille van thuiswerken twee kanten kent: enerzijds de grotere vrijheid om het werk naar eigen goeddunken in te vullen, anderzijds kan eenzaamheid en tunnelvisie ontstaan bij het gebrek aan collega's om mee te sparren.

Dat thuiswerken een grote(re) discipline vereist, is zeer zeker waar. Hoewel vaak de verworven vrijheid om het werk zelf in te delen op een voetstuk geplaast wordt, heeft dit ook een bijzonder groot nadeel. Niet alleen kan het werk lijden onder de privé-zaken, zoals Beauprez terecht opmerkt, ook breekt het werk weer verder in in de privésfeer van de werknemers. Om deze reden lijdt de nieuwverworven autonomie niet altijd tot hogere tevredenheid onder werknemers. Zij die geen grens kunnen trekken worden vaak niet alleen minder productief, maar ook minder gelukkig (met een groter verloop als gevolg).

De opmerking van deheer Raasveld snijdt zeker hout: in een dichtslibbend Nederland met hoge internetdichtheid zou veel meer geëxperimenteerd moeten worden met (deeltijd) thuiswerken. Immers, aan software om het contact met de collega's te onderhouden geen gebrek. Een grote drempel naar thuiswerken blijkt echter de onduidelijkheid te zijn over bijvoorbeeld ARBO en de thuiswerkplek: "wie gaat dat betalen?" Wanneer de regelgeving daar helder in is, doelen voor thuiswerkers concreet geformuleerd worden en deze thuiswerkers op hun zelfdiscipline geselecteerd worden, kan er pas echt geëxperimenteerd worden.
mevrouw Marlies Wapstra  |   | 
15-06-2006
 | 
09:02 uur
In het hele verhaal van thuis werken mis ik 1 grote reden waarom je thuis zou willen werken en dat is dat je je dan veel beter kan concentreren op 1 ding. Ik werk thuis buiten werktijd en ik merk dat dat de momenten zijn dat ik de dingen weer rustig op een rijtje kan zetten, evaluaties kan maken, plannen kan bedenken, dat wat ik lees beter tot me doordringt. Op mijn werk zit ik tegenover iemand, wat me afleid, er is het lawaai van de afdeling, ik hoor de (telefoon)gesprekken van de anderen, ik word regelmatig even aangesproken met vragen zodat de anderen verder kunnen en er komen steeds weer klusjes tussen door.
G.J. Hietkamp  |   | 
15-06-2006
 | 
15:04 uur
Ik ben al 8 acht zelfstandig en dat is ook (vaak) thuiswerken. Thuiswerken is meer dan alleen voor de baas thuiszitten. Je zou het beter kunnen omdraaien, maak je carriere van huis uit. Geen onnnodige vergaderingen, geen lange files, je eigen werktijden bepalen, grote verdiensten en grote carrieres mogelijk (zelfs internationaal). Ik zelf vertrek deze zomer naar Australie, daarna Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika, terwijl ik gewoon "thuis" blijf werken.
Daphne van Dommelen  |   | 
16-06-2006
 | 
13:22 uur
Ik zou wel eens willen weten met zo veel aanbieders "krant en internet" met het oog op 0909 of 0900 aanbieder ? waar ik een lijst kan vinden die wel degelijke aanbieders van tele werk heeft en betrouwbaar zijn
chantal  |   | 
25-06-2006
 | 
04:27 uur
Mijn man werkte in utrecht terwijl we in meppel wonen....dat was dus 2 uur heen 2 uur terug,ivm met files.Na veel gesoebat mocht er een thuiswerkdag vanaf.Dit betekende 4 werkuren meer te besteden aan werk ipv verspilde tijd in de auto.Nu werkt hij meer in de buurt,maar het blijkt dat gezien alle afleiding op een drukke afdeling de effectiviteit van het werk eronder leidt.Stukken moeten wel af,en zodoende wordt er sávonds weer bij gebuffeld om het rond te krijgen.
Ik zou als echtgenote graag zien dat hij weer een thuiswerkdag had.Niet om gezellig koffie te drinken ,maar gewoon...de aanwezigheid,hoewel occupied is heel fijn.En feitelijk gebeurt er produktief op zo'n dag veel meer.
Helaas hebben werkgevers minder vertrouwen in zo'n regeling,Algemeen wordt,ook door collegas gedacht dat je er de kantjes vanaf loopt thuis....En het ergste nog,mijn man-en ik denk veel andere mannen met een beetje ambitie_is bang dat hij eventuele promoties of kansen misloopt wanneer hij niet 5keertenminste8 zijn gezicht laat zien.
Ik denk dat die angst reeel is,hoewel het werk an sich er echt alleen maar beter van wordt 1 rustig en geconcentreerd dagje thuis...Er moet veel aan mentaliteit en vertrouwen veranderen voordat het thuiswerken(deels)een beter imago krijgt.Werkgevers moeten leren hun werknemers meer vrijheid te geven en hen te vertrouwen en te beoordelen over het werk wat ze afleveren...of dat nu vanuit kantoor gebeurt of via de mail thuis.
Ten onrechte wordt gedacht dat er misbruik wordt gemaakt van de gegeven vrijheid.Wanneer er niets gebeurt op zo'n dag komt gauw genoeg aan het licht.
Als echtgenote van een heel hard werkende man moet ik bekennen dat ik een hekel heb aan de centrifigerende krachten die momenteel het gezinsleven onder druk zetten.
Ik denk niet alleen aan het voordeel van thuiswerken mbt de dichtslibbende wegen,maar vooral aan de voordelen die het biedt werk en prive(kinderen)door elkaar heen te laten lopen...Dit geeft rust en lucht in zaken...tenminste ,wanneer je werkgever hier ook relaxed en met vertrouwen mee om gaat.
De angst van werkgevers voor misbruik is volgens mij onterecht.Het zou een enorme plus zijn als mentaliteit en vooroordelen omtrent thuiswerken zou veranderen.Maar ik ben bang dat dit er nooit van komt.
carmen  |   | 
10-02-2009
 | 
11:43 uur
Ik wil graag werken maar ik wil ook thuis zijn voor mijn kinderen.Vooral voor de kleinste.
De oudere kinderen gaan naar school.
Ik vind het ook geweldig om ze te kunnen zien groeien en met se samen tussen de middag te kunnen eten.
Daarom is het voor mij thuiswerken nu het beste oplossing alleen ik weet niet welke bedrijven goed zijn, Kan iemand me vertelen welke bedrijf wel te vertrouwen is? Ik heb een administratief- secretaresse opleiding gevold.

Alvast bedankt.
Carmen.
R.V. Molenbroek  |   | 
10-02-2009
 | 
13:21 uur
Thuis werken is eigenlijk net als niet roken. In de mondelinge contacten tijdens de rooksessies buiten hoor je vaak dingen en je wordt gezien. Gezien is daarbij heel erg belangrijk omdat niemand alles alleen aan kan en de meeste mensen werken het liefst samen met mensen die ze kennen of ooit gezien hebben.
Daarom zijn socials of netwerk bijeenkomsten zo belangrijk. Je kun 100 mensen op je hyves hebben staan echt contact heb je meestal alleen maar met hen die je een keer hebt ontmoet.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10