zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Senaat blokkeert wet over werken bij concurrent

14 juni 2006 - De Eerste Kamer heeft gisteren het wetsvoorstel omtrent het nieuwe concurrentiebeding verworpen. Hierdoor is het omstreden wetsvoorstel definitief van de baan en zal het voor werknemers moeilijk blijven om in de aantrekkende arbeidsmarkt flexibel over te stappen naar een nieuwe werkgever. Dit constateert Maarten van Gelderen van Ontslag.nl.

Flexibiliteit
Volgens Van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat en woordvoerder van de landelijke Ontslaglijn en Ontslag.nl verdiende het wetsvoorstel weliswaar geen schoonheidsprijs, maar zal de afwijzing van het voorstel negatieve gevolgen hebben voor de flexibiliteit op de arbeidsmarkt. 'De huidige wetgeving zorgt ervoor dat werknemers minder vrijheid hebben met betrekking tot hun arbeidskeuze. De bedoeling van de overheid met het nieuwe wetsvoorstel was nu juist het beschermen van de belangen van de werknemer tegenover de praktijk dat werkgevers vaak standaard een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst willen opnemen,' aldus Van Gelderen. Het zal dus voor een werknemer moeilijk blijven om binnen de periode van het concurrentiebeding van baan te veranderen.

Opgelucht


De overheid is sinds 1997 bezig geweest met de wetgevingsprocedure om het huidige concurrentiebeding aan te passen. Ondanks het feit dat de overheid zelf van mening is dat een concurrentiebeding inbreuk maakt op de vrijheid van arbeidskeuze (artikel 19 Grondwet), zal deze inbreuk door de afwijzing van de wetsvoorstel naar verwachting de komende jaren blijven bestaan. Van Gelderen: 'Veel werkgevers zullen opgelucht ademhalen. Zij zagen al tijden een doemscenario opkomen van werknemers die alleen nog maar aan een concurrentiebeding gebonden konden worden in ruil voor een forse financiële compensatie. Dit scenario is nu volledig van tafel.'

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Thomas van Beem (MyRecruiter.nl)  |   | 
14-06-2006
 | 
11:32 uur
Hoe kan het zo zijn dat in een steeds dynamisch wordende arbeidsmarkt het concurrentiebeding nog blijft bestaan. Een kennissamenleving is gebaad bij een grotere mobilisatie van personeel. Uitwisseling van kennis wordt tegengehouden door een te sterk concurrentiebeding.
Beter is om het concurrentiebeding om te zetten in een relatiebeding. Hiermee voorkomen werkgevers dat medewerkers overstappen naar eigen relaties (met name in detacheringsland oppurtuun).

Thomas van Beem
MyRecruiter.nl

Batman  |   | 
14-06-2006
 | 
11:52 uur
Het is ronduit belachelijk dat de eerste kamer dit voorstel verwerpt. Ik ben zelf al bijna een jaar aan het vechten voor mijn gelijk. Ondanks dat ik zelfs ontslagen ben zonder een reden daarvoor te hebben gekregen. Is mijn voormalige werknemer van mening dat hij mag aanspreken op mijn concurrentiebeding. Ik ben van mening dat men de vrijheid moet hebben indien iemand zich in finacieel of in functie kan verbeteren mag vertrekken. Krijg je onslag ben je ook aan de beurt!! Betreft de eerste kamer afschaffen. Zijn een stel ouwe mensen die niet van deze tijd zijn, en alleen maar zakken vullen,
Fieke  |   | 
29-04-2010
 | 
16:43 uur
Wat ontzettend vervelend dat je zolang hebt moeten vechten voor je gelijk. Het is al lang geleden, maar ik hoop dat je je gelijk hebt gehaald!
Fieke

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10