zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Moet ik eigen personeel inzetten om nieuw personeel te werven?

Ton   |    |  4 januari 2007
Reactie: @vander Stelt

Ik heb jullie website eens bekeken en ik moet zeggen dat het me een gezellig bedrijf lijkt met een open cultuur, een familiegevoel proef ik.

Ik vind ook dat jullie vrij specifiek de productiefaciliteiten beschrijven, kortom een mooie website vol informatie een compliment voor de maker is wel op zijn plaats.

Nu verwacht ik eerlijk gezegd ook niet dat veel sollicitanten de website vinden.

Ik heb eens nagedacht hoe je misschien de aandacht kunt trekken, of de tips bruikbaar zijn bepaalt u uiteraard zelf.

-banendagen op CWI kantoren
-ouderen in dienst nemen
-opleidingen aanbieden aan ongeschoold personeel
-de naam van de functie veranderen
-bonus uitloven voor het aanbrengen van nieuw personeel
-gebruik maken van websites die overzichten van vacatures publiceren, websites van uitzendbureau's worden minder vaak bezocht dan algemene websites
-Gebruik maken van vacaturesites die rss berichten versturen
-Prestatiebonussen afspreken die boven op het salaris worden uitgekeerd (win/win dus kost u nauwelijks iets)
-contacten onderhouden met andere bedrijven in de regio, elders afgewezen kandidaten kunnen op uw bedrijf geattendeerd worden.
-Biedt zekerheid, dus een vast contract, of een jaarcontract bij goed functioneren, flexcontracten zijn ongeliefd.
-Huur zelfstandigen zonder personeel in (zzp-ers), deze hebben soms geen opdrachten maar zijn over het algemeen wel goede vakmensen.
-Ga eens praten met een uitzendbureau dat polen uitleent, hun diensten zijn denk ik wel prijzig.
-houdt in de gaten welke bedrijven in de buurt stoppen, wellicht kunt u hun personeel overnemen.
-studenten, vakantiewerkers kunnen wellicht ook op sommige dagen meewerken.
-laat uw netwerk weten dat u nog personeel zoekt, misschien weten zij nog iemand.
-probeer eens de vacature buiten de regio bekend te maken, misschien reageert iemand die op zoek is naar werk in uw regio
-misschien kunt u ook werk uitbesteden?
-misschien is het mogelijk samen te werken met andere bedrijven die een tijdelijke surplus aan personeel hebben. U zou hun personeel bij u kunnen tewerkstellen.

Het is inderdaad moeilijke materie. Toen ik nog bedrijfsleider was in een klein chemisch bedrijf heb ik eens voorgesteld de medewerkers promotie te geven. De medewerkers die in dienst waren zouden dan de functie all-round operator kunnen krijgen, als ze goed functioneerden en uiteraard iets meer loon. Ze zouden dan wel overal inzetbaar zijn en de taak ''opleiden van nieuwe medewerkers'' zou opgenomen worden in de functieomschrijving. Zij kregen vervolgens de taak onervaren, ongeschoold personeel in te werken en op te leiden. Bovendien konden ze een flinke bonussen krijgen als zij personeel aanbrachten en vervolgens weer een bonus als dit nieuw personeel na een jaar prima bleek te functioneren.
Het rekensommetje was snel gemaakt en viel gunstig uit voor het bedrijf, het werkte kostenbesparend en de vacatures waren snel opgevuld.
Ik moet wel eerlijkheidshalve zeggen dat er in die tijd een hogere werkloosheid was in die regio.
Het bedrijf werkte echter met oplosmiddelen en dat maakte het niet zo geliefd bij sollicitanten.

Wat u zich ook moet bedenken is dat veel werklozen een ww uitkering verkiezen boven werk uit praktische overwegingen.
Ik bedoel, sommige mensen krijgen een relatief hoge ww uitkering die mogelijk weinig verschilt met het salaris dat u biedt.
Ik ken genoeg mensen die meer verdienen met thuiszitten dan menige werknemer, een operator die bijvoorbeeld in ploegen heeft gewerkt heeft bijvoorbeeld een uitkering waarin een onregelmatigheidstoeslag is verwerkt. Vergelijkbaar werk in dagdienst zal dan waarschijnlijk niet interessant zijn zolang hij uitkeringsrechten geniet. Deze ''niet willende'' sollicitanten krijg ik ook regelmatig op gesprek. Het laatste wat ze doen is aangeven dat het geboden salaris niet goed is omdat ze bang zijn gekort te worden op hun uitkering. Ze doen er echter alles aan om te voorkomen dat u ze in dienst neemt.

Het CWI en hun vacature site werk.nl is een verplicht nummertje voor veel sollicitanten die moeten solliciteren, via deze site krijgt u inderdaad veel niet serieuze reacties een bekend verschijnsel.

Ik wens u veel succes!

 

Opgebrande werknemer presteert nauwelijks slechter

mevrouw Tanja Rootselaar   |    |  3 januari 2007
Reactie: Deze onderzoeker kan in zijn visie best gelijk hebben maar de praktijk wijst uit dat mensen die te lang over hun grenzen heen gaan last krijgen van allerlei lichamelijke en psychische klachten. En men kan misschien op de werkvloer heel lang de schijn hoog houden, maar dat betekent dat deze mensen op een ander vlak en meestal is dat in hun privéleven, veel problemen gaan ondervinden. Wat uiteindelijk toch z'n weerslag gaat geven op de werkvloer. Op de lange duur levert dat ziekteverzuim op die niet 1,2,3 opgelost is, kan ik deze onderzoeker uit ervaring meegeven.
 

Niet cultuur maar manager oorzaak van mislukte fusie

Gerard van Reekum   |    |  3 januari 2007
Reactie: KPMG LOOPT EEN HALVE EEUW ACHTER

Ook in Het Financieele Dagblad van 2 januari jl. wordt geciteerd uit dit onderzoek van KPMG: ''Cultuur is vooral een makkelijk excuus om te verbloemen dat managers hun werk niet goed hebben gedaan.'' Interessante stijlfiguur. Hier staat dus eigenlijk: het is cultuur dat managers die hun werk niet goed doen dat verbloemen achter makkelijke excuses.
Nog een voorbeeld. ''Cultuur lijkt vooral een handige manier voor het management om de eigen verantwoordelijkheid en invloed niet onder ogen te hoeven zien.'' Dat wordt dan: een cultuur waarin niet wordt verlangd om je eigen verantwoordelijkheid en invloed onder ogen te zien, is vooral handig voor het management.
Allebei prima uitspraken, maar de onderzoekers van KPMG blijken ze zelf niet zo te bedoelen. Zij hebben dan ook geen benul wat cultuur eigenlijk is. Om de invloed van cultuur te relativeren zegt Gopal Ramanathan bijvoorbeeld: ''Er wordt tegenwoordig zo veel geld betaald voor bedrijven dat het management te hard van stapel loopt en de integratie simpelweg te weinig tijd geeft.'' Is dat geen cultuur dan?
De voorzitter van 'transaction services' bij KPMG maakt het helemaal bont wanneer hij stelt: ''Het is heel menselijk om jezelf niet de schuld te geven als dingen misgaan. Cultuur is dan een makkelijke zondebok.'' Dit is echt de wereld op zijn kop. In 1951 introduceerde Elliott Jaques het cultuurbegrip in de organisatiekunde nu juist om conflicten waarbij ten onterechte op de man werd gespeeld te kunnen verklaren als uitdrukking van de culturele veranderingen die zich in de organisatie voltrokken. Propaedeuse bedrijfskunde. Dat een manager deze kennis niet paraat heeft is geen schande, maar van diens adviseurs mag toch anders worden verwacht. In het artikel wordt kritiekloos verwezen naar een onzinnig citaat uit het proefschrift van bedrijfskundige Frits Grotenhuis, dat cultuur niet de belangrijkste oorzaak is van het mislukken van fusies. Hij stelt dat ook factoren als leiderschap en visie van belang zijn. Nee, dit zijn geen cultuuraspecten… (zucht).
 

Moet ik eigen personeel inzetten om nieuw personeel te werven?

j.vander.stelt@wanadoo.nl   |    |  3 januari 2007
Reactie: Dat klopt inderdaad niet. Ik zal onze webmaster eens aanspreken. Alhoewel ik niet echt verwacht via onze website produktiepersoneel te kunnen aantrekken. Voor wat betreft onze salarissen kan ik kort zijn. Als we naar onze collega bedrijven kijken zijn deze zeer marktconform. Het probleem is gewoon, dat we niet eens de kans krijgen om onze voorwaarden aan de man te brengen omdat er op geen van onze advertenties iemand reageert. Zoals gezegd kunnen ook uitzendbureau's e.d. niemand vinden ( deze zoeken standaard in hun bestanden, en rekenen hun eigen tarieven, dus dat staat sowieso al los van ons bedrijf ). In het recente verleden begon het probleem al met het feit dat er nog genoeg mensen reageerden, maar dat waren dan ook alleen mensen die eigenlijk helemaal niet gekwalificeerd waren, maar alleen reageerden vanwege de sollicitatieplicht. Blijkbaar zit er tegenwoordig haast niemand meer in de WW, want zelfs die mensen reageren niet meer.

Daarnaast zijn wij geen groot bedrijf die met een bepaalde regionale reputatie te maken hebben. De mensen die bij ons werken hebben het prima naar hun zin, dus aan de werksfeer kan het ook niet liggen.

Het wegkopen van mensen bij de concurrentie vind ik een hele gevaarlijke manoevre. Vaak kan dit alleen maar als je ze een salaris biedt dat interessant genoeg is om de overstap te overwegen. Er vanuitgaande dat ze al een marktconform salaris verdienen, dan zul je ze toch een ruim boven marktconform salaris moeten bieden. Dit leidt uiteindelijk weer voor ontevredenheid op de werkvloer, omdat zo'n nieuwkomer dan meteen een stuk meer gaat verdienen dan de andere medewerkers. Gevolg hiervan is weer dat je dan iedereen weer naar een hoger niveau moet gaan tillen om de rust te herstellen ( en waar ligt dan op een gegeven moment de grens? ). Gevolg daarvan is weer dat onze verkoopprijzen fors omhoog zullen moeten wat onze concurrentiepositie sterk aantast. Zeker als je overweegt dat wij internationaal opereren, en onze concurrenten volop in de lage-lonen landen te vinden zijn. Door onze expertise weten we nog veel klanten te binden ondanks de nu al hogere prijzen, maar als die nog hoger moeten worden dan zal dat snel veranderen.

Al met al een probleem waar ik niet zo snel een oplossing voor weet. Werven via speciale websites hebben we ook al geprobeerd, maar onze ervaring is dat we op deze manier alleen de hoger opgeleide mensen kunnen bereiken.

Nog meer suggesties?
 

Leugen regeert de werkvloer

Anton van der Vat   |    |  3 januari 2007
Reactie: Indien er honderd man zijn dan liegen er 81 waarvan er 43% afwezig daar die personen zeggen dat zij ziek zijn maar zijn dat niet. dat is 34,83 personen, wel voor het gemak kan dat afgerond worden op een derde van het oorsponkelijke aantal. IK zal de cijfers wel verkeert interpreteren want dat betekend dat van de volgende dag er weer een derde ziek is, maar die gaan dan komen? Ja het ongaat mij volkomen wat nu de bedoeling is van deze informatie.

met vriendelijke groet

Anton
 

Leugen regeert de werkvloer

heer r.m. elderen   |    |  3 januari 2007
Reactie: ''ik zeg eerlijk dat ik nooit de waarheid spreek''.
Wanneer wij kijken naar de reden van de leugen, is dat wellicht terug te brengen naar een andere achtergrond. Waarom liegt iemand? Veelal komt dit voort uit een door zichzelf ervaren manko, of onvermogen.
Wanneer werknemers liegen over prestaties, is dit wellicht terug te brengen tot een hulpvraag. Moeilijkheid hierbij is echter wel hoe je zls leinggevende of als begeleider/ coach hier achter kunt komen.
Het is denk ik in veel gevallen een gevolg van een een gebrek aan echte aandacht; zowel op het professionele vlak, alswel op het interpersoonlijke.
Ik wens iedereen een prettig en intermenselijk jaar toe.
 

Top-10 stresssignalen

van.liempd@wanadoo.fr   |    |  3 januari 2007
Reactie: Met verbazing lees ik de diverse reacties waarin men roept om een pasklaar meetsysteem, terwijl stress op een vrij gemakkelijke manier te herkennen valt. In eerste instantie door de betrokkene zelf maar ook door de leidinggevenden.
Stress is een fenomeen dat ons allemaal treft alleen al omdat we in onze huidige maatschappij zodanig omringd worden met allerlei stressfactoren dat niemand eraan kan ontkomen.
Elke persoon reageert anders en zijn of haar reactie is ook nog eens afhankelijk van de combinatie van stress in het privéleven en op professioneel vlak. Het moment waarop de stressfactoren zich presenteren speelt mee: verdraagt men b.v. met gemak een grote fusie op de zaak, het verlies van een kind in de daaropvolgende periode kan iemand helemaal doen instorten.
Kortom meten van stress is onbegonnen werk want elke persoon reageert daar anders op.
Wel belangrijk voor leidinggevenden is het inventariseren van eventuele negatieve (!) stressfactoren die hun personeel beïnvloeden en het aanbieden van cursussen stresshantering.
Dat levert een meer ontspannen sfeer op de werkvloer met alle positieve consequenties vandien en werknemers die daardoor ook privé nog eens veel gelukkiger worden. Twaalf jaar ervaring in het geven van stresshanteringscursussen hebben mij en mijn klanten dit zeer duidelijk gemaakt. Het ziekteverzuimcijfer zien dalen geeft veel voldoening en bergen problemen minder maar met plezier naar het werk komen is nog veel leuker!

Ik wens u dan ook een nieuw jaar 2007 vol persoonlijk geluk zowel thuis als op de zaak waarin u al uw positieve stress zult aanwenden om de negatieve te leren beheersen...
drs Janny van Liempd
0033-561665074
 

Hoe krijg ik optimale feedback over mijn eigen functioneren als manager?

mevrouw L Franssen   |    |  3 januari 2007
Reactie: Ik heb een paar keer eerlijke feedback aan mijn MT gegeven, tijdens mijn functioneringsgesprek en gesprekken tussendoor. Achteraf was dat niet echt een verstandige beslissing geweest. Hoe open ze ook waren om naar mijn mening te luisteren, er werd weinig of niets aan gedaan. Ik werd dus niet gehoord.

Zelf had ik de indruk dat het veel met ego te maken had, ''....Want wie denkt zij dat ze is?''. Terwijl ik graag met het bedrijf wilde meedenken en mijn werk goed wilde doen.

Er zijn enkele collega's die op de werkvloer klagen, maar niks tegen het MT durven of willen zeggen. Sommige denken, inclusief mijzelf nu, dat heeft toch geen zin.
Dan heb je nog de collega's die negatieve reacties proberen uit te lokken om in eigen voordeel bij het MT te vertellen. Zo iemand heeft ook het minste te lijden onder het nieuwe beleid van ons bedrijf.

Om een lang verhaal kort te maken; Ik ben niet meer van plan om binnenkort nog een keer dezelfde fout te maken. Mijn lesje over eerlijke feedback en goede bedoelingen heb ik nu wel geleerd.
 

Leugen regeert de werkvloer

Ton   |    |  3 januari 2007
Reactie: ''Toch zeggen de ondervraagden leugentjes meestal alleen te vertellen om de gevoelens van een ander te sparen.''

En die logen.......
 

Moet ik eigen personeel inzetten om nieuw personeel te werven?

Ton   |    |  3 januari 2007
Reactie: U zou uw website misschien eens moeten bijwerken.

''We have no vacancies available at this moment.''
http://www.drumarkon.com/index.php?paginaID=94

Wellicht kunt u ook geen personeel vinden omdat het geboden salaris te laag is ?

Ik ken bedrijven in mijn regio die, ondanks de lokale werkloosheid geen personeel kunnen vinden omdat zij salarissen bieden die schandalig laag zijn. Weer andere bedrijven hebben een slechte naam als werkgever verworven omdat ze hun personeel slecht behandelden.
Die bieden momenteel wel een riant salaris maar hebben hun beleid niet aangepast waardoor ze dus moeilijk aan personeel kunnen komen.

Ik weet uiteraard niet hoe de situatie in uw bedrijf is en begrijp dat het personeel in het midden van het land heel schaars is. Dit wil echter niet zeggen dat er geen personeel beschikbaar is.

Stel dat alle gekwalificeerd personeel al ''onder de pannen'' is, waarmee wilt u dit personeel bewegen bij u te komen werken? Immers dit personeel zou zijn huidige dienstverband moeten opzeggen en daartoe moet het wel geprikkeld worden. Welke worst(en) houdt u ze voor?

Binnenkort start de bouwbeurs, ook daar kunt u proberen nieuw personeel te werven.

Wellicht kunt u ook proberen personeel aan te trekken buiten de regio dat zou u aantrekkelijker kunnen maken door vervoer te organiseren of een extra vergoeding voor de reiskosten te geven, dit laatste kan bijvoorbeeld ook verwerkt worden in het salaris.

Heel kort door de bocht genomen wil produktiepersoneel primair een goed salaris en een leuke sfeer, als u onvoldoende personeel heeft zal dat negatieve uitwerkingen krijgen op het personeel omdat de werkdruk te hoog wordt en levertijden in het nauw komen. Dat gaat u uiteindelijk meer geld kosten vrees ik.






 

Leugen regeert de werkvloer

mevrouw M.H Wollen   |    |  3 januari 2007
Reactie: Goed bedoelde leugens?
Wishfull thinking noem ik dat.

Eerlijk gezegd vindt ik dit artikel inhoudloos,
wat heb ik eraan om te weten hoeveel procent waarover liegt. Er is te weinig info en de percentages zeggen niets.
Ik heb eerder wat aan waarom, hoe, op welke wijze men liegt etc.

Leuk artikel voor de begische fax.
 

Zwaargewichten kunnen het vergeten in de zakenwereld

Ton   |    |  3 januari 2007
Reactie: Grote Goden, ik zie het nu ook. Ik heb inderdaad geen doctoraal in de Nederlandse letteren ''juffrouw'' Stulemeijer.
 

Leugen regeert de werkvloer

b.j.p.mieden@pyramide.nl   |    |  3 januari 2007
Reactie: De leugen er bovenop is de opgegeven reden dat men liegt om de gevoelens van anderen te sparen. Een schijnmotief om te maskeren dat men het eigen geweten wil verdringen! Waar de leugen regeert, regeert de angst, de onmacht en.... eerlijk is eerlijk; de onwil. Maar er is hoop in het nieuwe jaar, want waar de angst regeert, is er ook het - helaas verborgen - verlangen.
Een zogenaamd soft woord, dat - als het verdrongen wordt - dus wel goed is voor een te hoog ziekteverzuim, arbeidsproduktiviteitsverlies en een hele hoop communicatie-ellende en motivatieverlies in werk- en privesituaties. Gelukkig is het te voorkomen door toepassing van de bewustwordingspsychologie en het daarop gebaseerde bewustwordingsmanagement. Persoonlijk leiderschap is het resultaat, zowel in uw priveleven als in uw werksituatie. En dan blijkt er in organisaties en gezinnen heel wat verborgen verantwoordelijkheidsgevoel bij velen te zijn en is verantwoordelijkheid nemen en geven heel leuk, motiverend en stimulerend. Als bewust worden en zijn werkt en leidt tot bewust doen, zelfs in de meest logge organisaties en moeilijke relaties, waarom dan aan het begin van dit nieuwe jaar het niet eens geprobeerd. In het lees-, studie en werkboek ''De mens in de 21e eeuw'' vindt u de inzichten en handvatten waardoor u het in leven, wonen en werken snel in de praktijk kunt brengen. Zowel als leider, manager als medewerker en als gezins- en familielid. Laat eens weten of het u ook gelukt is. Een goed en succesvol nieuwjaar toegewenst,

Bert-Jan van der Mieden.
Zie www.bewustwordingsmanagement.nl
 

Tien domme vragen over strategie

heer johnny hoebregs   |    |  3 januari 2007
Reactie: hoi,
mooi artikel. Vooral vraag 10 is kenmerkend voor veel bedrijfen. Men heeft wel een visie, men heeft wel een beleid en strategie, men heeft wel doelstellingen die men wil behalen maar meestal vergeet de top dit door te communiceren naar de werkvloer en als het al gebeurd dan is het op een dergelijk hoog niveau dat men er op de werkvloer niets van verstaat.
Ervaring heeft me geleerd dat klare en goede communictie, en dan spreek ik niet alleen top-down maar ook omgekeerd, de basis is van alles.

groetjes johnny
 
< vorige 2171 2172 2173 2174 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10