Reactie: De kop boven dit artikel geeft een verkeerde suggestie. Als werktevredenheid van zowel jonge als oudere werknemers afneemt, dan gebeurt dat ''met de tijd'', en niet ''met de jaren''. Misschien een uiting van een stiekum stereotiep idee over oudere werknemens? Lees dat verhaaltje over oudere managers maar eens!
Reactie: Onze gezondheid leidt dus onder de druk om te presteren en productief te zijn...die zagen we niet aankomen!? Net als het broeikas effect zeker? Actie....reactie was het geloof ik!
Waarom zijn er geen mensen meer met een basaal logisch gezond verstand? Moet het dan ALTIJD eerst fout gaan voordat er iets verandert?
Je zou denken dat het logische gevolgen zijn voor iets wat we al jaren negeren. Als je niet aan je gezondheid denkt maar alleen aan je productiviteit en de grote zakken van je baas, dan kun je er op rekenen dat je lichaam contraproductief gaat werken!
Actie:
Denk niet meer aan de grote zakken van je baas maar aan jezelf en je gezondheid.
Reactie:
Als je niet aan de grote zakken van je baas denkt, heb je zelf lege zakken.
Klinkt als een wurgcontract dat in de beginjaren van de muziekindustrie vaak werd toegepast.
Omdat je baas voor jou tien andere werknemers in dienst neemt, heeft hij hier geen boodschap aan. Die zakken vult hij ook wel zonder jou... Er staan nieuwe en pas afgestudeerde, gemotiveerde en onbevlekte werknemers in rijen klaar. Die nieuwe machineonderdelen willen (nog) wel meedoen in zijn namaakwereldje. Een nieuw instrument dat hij de komende 25 jaar vollop kan belasten, een nieuw onderdeel voor zijn omzetmachine. Indirect worden we ongestraft, gechanteerd en afgeperst!
Waar is de evolutie? Zolang er grote pieken blijven bestaan tussen rijk en arm zullen we een machtsverdeling houden. Zij hebben iets wat wij willen en daar geven wij ons volledige leven voor, rijkdom. Om onze eigen rijkdom te behale schijnt het nodig te zijn om een ander eerst nog rijker te maken...? Dat terwijl we diep in ons hart weten dat ze hun rijkdom en macht nooit met ons zullen delen. Sterker nog als zich een goede verkoper voordoet worden we met het badwater weggegooid. Als de korte termijnplanning van de baas maar wordt gerealiseerd.
Veel bedrijven, aandeelhouders en topmanagers zijn gebaat bij de korte termijn winsten! Door de lakse en zelfzuchtige houding van de 'zogenaamde rijken der aarde' ligt de wereld om ons heen nu in puin. Alles gaat tegenwoordig over de rug van een ander en dat is zogenaamd allemaal heel normaal.
De wereld ligt in puin en de mensen in de derde wereld landen liggen in een stuip om onze levensstandaard op peil te houden. Wat zal dat 'de rijken der aarde' wat boeien... vanuit hun luie stoel in hun zwaar beveiligde villa in belastingvrij belgie, kunnen ze alles vermakelijk volgen in het door henzelf gemanipuleerde journaal op de LCD televisie van vijf vierkante meter groot met een kostprijs van 300 euro! Daarna gaan ze lachend een balletje gaan slaan op de golfbaan met een lidmaatschap van 10.000 euries per jaar.
Kijk naar de kinderen uit de huidige maatschappij. Spelen, wat is dat? Ouders, wat/wie zijn dat? Iedereen is met maar met zijn percentages aan het goochelen. Iedereen probeert alles maar tegelijk te doen, sneller, beter, enz, enz. We vergeten in alle consternatie dat we onszelf verloochenen.
Beste bedrijfsmannen laten we nog productiever worden en iets bedenken waardoor we straks net als eenden kunnen piesen en schijten tegelijk.... Dat zou pas productief zijn en tijd besparen! Ik hoor u al denken... daar zit wat in!
Het lijkt wel of het logische denkvermogen van de mens het aan het begeven is. Het wordt straks pas helemaal leuk als onze derde wereld landen ons voorbij gaan streven met hun lage lonen en perfecte replica technieken. Tel daarbij de klimaatveranderingen op en we kunnen straks zelf gaan bedelen om ontwikkelingshulp...
Reactie: Mooi en goed dat ook vanuit de wetenschap de waarde van de oudere mens wordt bevestigd, iets wat in de oude wijsheidsboeken al lang naar voren komt (de oudsten beslissen!). Het wordt dus echt tijd om in bedrijven meer werk te maken van ouderenbeleid. Het blijft natuurlijk wel opboksen tegen maatschappelijke krachten om je vooral flitsender, sneller, sexier e.d. voor te doen. Uiteraard blijft gelden: De wet van de uitzondering op de regel: Soms zijn jongeren wijzer...
Reactie: In dit opzicht vind ik dat prof. Marc Beulens een postieve noot brengt aan alle vijftigplussers op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Vijftigers mogen de dag van vandaag enkel rekenen op goodwill van de firma. Tevens is het ook een vingerwijzing naar bedrijven waar de young wolves de middlivers verdringen.
Het ideëngoed dat de wijsheid komt met de jaren is blijkbaar de dag van vandaag volledig verloren.
Dank voor het respect.
Reactie: Mij is overkomen dat de werkgever onomwonden conclusies trekt uit het ziekte verzuim aangaande het psychisch functioneren van mij. Ik heb toen verwezen naar de ARBO-arts en dat zijn conclusies duidelijk anders waren. Toch heeft mijn werkgever zijn conclusies in mijn dossier gezet, zonder melding te maken van mijn verweer. Dat is dus, begrijp ik nu, onwettig.
Reactie: Open communicatie werkt vaak averechts als je aandacht vraagt voor verbeterpunten in de organisatie. Als het management deze punten niet kan of wil erkennen en hieraan een gezamenlijke slag tot verbetering wil maken, dan werkt het voor de betrokkene contraproductief. De informatie wordt dan uiteindelijk door het management gebruikt om zichzelf in te dekken en de informant wordt dan vaak in een kwaad daglicht gesteld. Zo in de trant van de brenger van het slechte nieuws wordt verantwoordelijk gesteld voor het slechte nieuws. Het is vanzelfsprekend dat dit in een slecht functionerend team vaker voorkomt dan in een goed geoliede organisatie, waar professionele arbeidsverhoudingen bestaan.
Reactie: Artikel naar mijn hart!
Maar zet er wat anders boven, oudere werknemer, want dit geldt niet alleen voor managers.
Het bezitten van grote praktische ervaring en deskundigheid, het kunnen helpen van nieuwe (vaak jongeren) werknemers kan een grote verdienste van hen zijn voor het bedrijf.
Maar na je 45'ste ben je te duur, te oud en dus afgeschreven (behalve wanneer je heel specifieke deskundigheden hebt), dit vooroordeel zit er nu eenmaal bij mensen in.
Ondanks pogingen van o.a. de taskforce groep GrijsWerk en een onderzoek van Drs. Maarssen van der Brink van de Universiteit Amsterdam, waarin door onderzoek bij 2000 bedrijven gebleken is dat ouderen niets duurder zijn dan jongeren, niet vaker ziek zijn en kwalitatief betere werken dan jongeren, blijven clubs zoals VNO/NCW, AWVN en MKB berichten verspreiden dat ouderen gedemotiveerd moeten worden en werken tegen een lager salaris tot hun 65 jaar!
Zelf ben ik vanaf 2001 actief bezig om aandacht te krijgen voor ouderen en hun mogelijkheden binnen onze economie.
Zowel vanuit ondernemingsraden als vanuit UWV/CWI bedrijven als Randstad en alle mensen die binnen de reďntegratie van mensen naar werk zitten, wordt er veel gedaan, maar de werkgevers blijven bij hun vooroordelen.
Binnen 3 jaar zullen ze wel anders moeten gaan reageren, want de instroom begint te stagneren.
Reactie: Ben het ook eens dat de meeste bedrijven de bedrijfskantine onder de loep moet nemen. Zelf heb ik een zetmeelintolerantie en suikerintolerantie. Het enigste wat ik bij een bedrijf kan eten is brood en vette patat,kroketten met lagen zetmeel erop.
De combinatie van teveel koolhydaten met teveel vet daar wordt je dik van. Het is het een of het ander en niet allebei.
Zelf volg ik al jaren Atkins. 37 kilo afgevallen,mijn bloedlipiden zijn prima en ook mijn suiker. Dat was anders toen ik er nog niet achter was dat ik een zetmeel-suiker tollerantie had.
Waarom geen salade aanbieden. Is een stuk gezonder en dan kunnen mensen bijvoorbeeld met een glutenallergie vaak ook eten. Maar nee dat verkoopt niet. Want iedereen heeft liever die vette hap. Als je het niet verkoopt,kunnen mensen er ook niet voor kiezen. En als ze het toch willen,gaan ze maar naar de lokale snackbar.
Verder zou bij de nieuwbouw van bedrijven veel meer rekening moeten worden gehouden met sportfaciliteiten.
Het is investeren. Daardoor zou de regering met wat kleinere werknemers bezetting hier subsidie voor kunnen geven. Ze besparen immers ook op de gezondheid van hun burgers.
Reactie: Herkenbaar probleem.
Wat voor soort bedrijf het ook is, wanneer er geen langer termijn visie (dus niet 1 jaar, maar minstens 5jaar) binnen het bedrijf bestaat, dan is er ook geen echte visie voor het personeel.
Het voeren van een echt Continuďteitsmanagement, waarin alle facetten voor bedrijf en werknemers in zijn opgenomen, draagt zorg dat de visie wordt gehaald en geeft duidelijk inzicht in de loopbaan mogelijkheden voor de medewerkers.
Dit aangevuld met IT software of via internet een Employee Performance Management systeem en je hebt al de middelen om voor alle partijen de motivatie te krijgen en te houden.
Het hebben van verwachtingen naar elkaar bij een sollicitatie moet wel heel duidelijk worden gemaakt en ook in hoeverre de verwachtingen reëel zijn.
Verder voorkomt een corecompetentiescan voor alle partijen teleurstellingen.
Veel bedrijven werken nog te veel met b.v. de jaarlijks beoordeling met een gesprek eraan gekoppeld, waarin afspraken worden gemaakt en aan het einde van dat jaar blijkt er weinig tot niets nagekomen te zijn.
Andere bedrijven hebben naast dit gesprek ook een functioneringsgesprek en ook daarin wordt de indruk gewekt dat er iets gaat gebeuren.
Ja de werknemer heeft in mijn ogen de eigen verantwoording voor zijn eigen loopbaancarričre, dus kan niet gaan zitten afwachten of er iets gebeurd. Ook hij/zij is verantwoordelijk voor (bij)scholing, maar dan zal een goede werkgever daar ook de instrumenten voor moeten aanbieden.
Zelfs wanneer je alle systemen in huis hebt, dan nog gaat het mis.
Voorbeeld: Werknemer vult thuis via internet zijn eigen beoordeling over zijn kennis en functioneren in, vraagt het ook aan een collega en aan b.v een andere afdeling/ klant en aan zijn leidinggevende.
Dit is dus een vorm van een 360 graden beoordeling, hieruit komt heel duidelijk welke eigenschappen goed zijn en welke verder ontwikkeld kunnen worden.
Tot zo ver uitstekend, maar er moet opvolging uit komen, zodra er iemand iets in het systeem heeft gedaan, moet er opvolging aan worden gegeven, in de vorm van een gesprek en het aangeven wat er gedaan kan worden.
Het borgen van afspraken en acties (zit in het Continuďteitsmanagement ) bepaalt of het werkt en geeft duidelijkheid aan alle partijen.
Wat nu wanneer je wel deze systemen hebt, maar door de kleinschaligheid van je bedrijf de doorgroei niet kan waarmaken?
Dan moet je dit eerlijk zeggen en de werknemer zal dan zijn eigen beslissingen moeten nemen.
Verder is het maken van een echt gemeend compliment aan een werknemer al heel belangrijk voor de motivatie en interesse in de mensen (dus niet aangeleerde interesse) ook
Een heel belangrijk instrument, want mensen willen menselijk behandeld worden en geen nummer in het bedrijf zijn!
Al deze zaken gelden ook voor oudere werknemers, die ook aan het einde van hun loopbaan dan grote waarde aan kennis voor het bedrijf gemotiveerd blijven werken.
Reactie: Ben het er me eens,dat je bij een bedrijf je medewerkers af en toe een complimentje kunt geven. Wat kost dat nou? Verder heb ik ooit bij een bedrijf gezetten waar ze ook mensen zochten die humor hadden en toch redelijk goed in hun werk waren. Reden minder ziekteverzuim,betere sfeer op de afdeling en daardoor waren mensen meer betrokken met elkaar en met het bedrijf. Bedrijven moeten niet alleen kijken naar de productie maar ook dat een mens binnen zijn bedrijf plezier beleeft,dan gaat de productie en betrokkenheid veel hoger worden. Op die afdeling was overwerken geen enkel probleem,iedereen die die dag kon,werkte mee.
Reactie: Anjo juist een open discussie levert andere denkbeelden.
Ik ben het met je eens, dat wanneer mensen het nodig vinden om anderen persoonlijk aan te vallen in deze rubriek, ze niet weten hoe je fatsoenlijk kan reageren.
Wanneer het persoonlijk wordt, richt je dan rechtstreeks tot de persoon, door heel simpel de naam aan te klikken.
Ook ik heb eens een niet leuke reactie gehad en ik heb de betrokken persoon daar een mail over verzonden.
Daardoor hebben we voorkomen dat er niet meer over het onderwerp zelf wordt gerageerd, maar op elkaar reageren leuker werd.
Dus kom niet aan met het stoppen van deze reacties, we leven in een democratisch land.
En wanneer al deze reacties van adviseurs afkomen, kunnen toekomstige klanten al een leuke selectie maken.