Reactie: Vier opmerkingen !
De eerste :
Als het Nederlands al niet goed wordt beheerst, dan wordt het communiceren in een andere taal sowieso al lastiger.
De tweede :
Als je in gesprekken met buitenlandse handelscontacten je talen wel beheerst, dan is het nog maar de vraag of je gesprekspartner dat ook doet. Maar, met eigen taalbeheersing kun je in elk geval ontdekken of je gersprekspartner taalvaardig is in de ook voor hem/haar buitenlandse taal. Ik bedoel dat als een bijv.Hongaar in het Engels onderhandelt, is het nooit duidelijk of zijn begrip van het Engels ook het jouwe is. Maar, met een goede eigen beheersing wordt dat wel duidelijk.
De derde:
Vertaalbureau's accepteren bij mijn weten nooit de eventuele schade die ontstaat door een verkeerde vertaling .
De laatste :
Taalonderwijs in Nederland is tegenwoordig buitengewoon beperkt, mede door de slappe studiemoraal. De doelstelling is blijkbaar om elke met meer dan een bromvliegbrein uitgeruste jongeling aan een ''papiertje''te helpen , dus maak het vooral niet te moeilijk en zeker niet te veel; talen zijn dan bijzaak.
Reactie: De reactie van mevrouw MPA Waterschoot is de meest effectieve in een situatie als deze. Het is mij ook overkomen dat een medewerker uit mijn team van mening was dat hij een betere kandidaat was voor de managers functie.
In mijn geval werd het van kwaad tot erger omdat hij door de inzet van zijn informele macht anderen aan zijn kant begon te krijgen. Het resultaat was dat de verkoopcijfers in korte tijd kelderden.
Met de steun van de directie ben ik er uiteindelijk in geslaagd om de medewerker van de afdeling te onstlaan (non actief). Hij had de mogelijkheid om plaats te nemen in iedere iedere andere afdeling binnen het bedrijf behalve in mijn verkooppteam. Zijn trots en ook ego waren dusdanig gekrenk dat hij er uiteindelijk voor gekozen heeft om zijn carriere elders voort te zetten.
De les die ik heb geleerd is om een situatie als deze niet te lang aan te kijken en lik op stuk beleid toe te passen omdat je anders je geloofwaardigheid als manager in rap tempo verliest.
Kortom, Pad plaveien bij directie en HR en informele macht afnemen.
Reactie: De jacht op de masterclass is geopend. Inderdaad zijn functietitels belangrijk in deze tijd. Dit moet echter wel samengaan met pretaties. Binden van personeel moet worden gedeeld met doorgroeimogelijkheden in het bedrijf. Sommigen lopen hierin na 5 jaar vast. Hogere posities worden vaak vastgehouden. Doorstroming is daarom erg belangrijk. Met de toenemende groei van de economie zal het verloop weer toenemen. Jongeren willen vooruit en hebben tegenwoordig het idee tijd tekort te komen. Daarbij is geld erg belangrijk. Wie de vetste worst als werkgever zijnde voorhoudt, krijgt de beste machelor of degene met een mastertitel. Je kunt immers voor veel geld de duvel nog op het koord laten dansen. Daarmee wil ik zeggen dat geld hiermede nooit stinkt en nog altijd datgene is wat de macht heeft. Dit is de sleutel op alle deuren.
Reactie: Voor ieder standpunt valt wel iets te zeggen. Maar ik vertrouw toch echt nog in de onpartijdige rechter hier in Nederland, die alvorens hij een uitspraak doet de casus onderzoekt. Ervan uitgaande dat beide partijen waren vergezeld door een raadsman/-vrouw én dat tevens partijen gehoord zijn door de kantonrechter, is het voor mij aannemelijk dat de werknemer toch blijkbaar een onhandig gedrag op de werkvloer er op na heeft gehouden en dat de werkgever de opname van het gesprek als enige uitweg zag. In mijn 35 jaar werkervaring heb ik geen ene werkgever ontmoet die om dit soort praktijken zit te springen. Ik ben dagelijks getuige van wanprestaties op de werkvloer. Het grappige is dat het in deze gevallen juist om medewerk(st)ers gaat die als er verantwoordelijkheid genomen moet worden nergens te bekennen zijn, maar die vevolgens bij de salarisronde het hoogste woord voeren. Hoe zou dat nou komen?
Reactie: Niets ouderwets aan. Wanneer je aan het werk bent, is het de bedoeling dat je ook voor je werkgever indien je die hebt, werkzaam bent. Privé-gesprekken mogen thuis gevoerd worden, mits het slechts een telefoontje betreft over: wat eten we vanavond? Vanuit de werkgever heel logisch dat hij privé-kwesties aan banden kan leggen. Lees ook vrij surf-gedrag en e-mailverkeer.
Reactie: Frank,
Geweldig artikel. Lekker duidelijk geschreven. Met name de voorbeelden spreken mij aan. Toevallig gebruik ik (als trainer) het voorbeeld van de kok ook en merk dat daarna de Euro (symbolisch) valt.
Een compliment geven is niet moeilijk.
Een compliment geven en aangeven WAT effectief was en aangeven WAAROM dat effectief was en wat de CONSEQUENTIES/VOORDELEN zijn, die daar uitvoortvloeien is niet iedereen gegeven.
Tevens is mijn folisofie en uitgangspunt:
Iedereen in mijn omgeving doet zijn werk voor ongeveer 80% goed. Dit geeft ruimte van zo'n 20% wat minder goed gaat. Veel managers focussen zich op die 20% en roepen daar wat over, terwijl als je ininzoomt op de genoemde 80% geef je aan die persoon het gevoel dat hij iets goed gedaan heeft. Geef je een compliment over iets wat een werknemer ONBEWUST goed heeft gedaan, zal hij/zij dit postief ervaren en de volgende keer BEWUST goed gaan doen. Gevolg:
er is een mogelijkheid om die 80% daardoor te verhogen.
Alleen maar inzoomen op die 20 % gaat veel trager en geeft voor je zelf (als je opmerkingen geeft) ook minder voldoening in plaats van dat je juist complimenten geeft.
Wilbert van Beersum
Reactie: Niet enkel de taal op zich, maar de fine tuning hierin. Een goed vertaalburo is een technisch hulpmiddel, maar het gaat toch om de ''persoonlijke vertaling'' van bedrijf en medewerkers.
De cultuur van het land, de streek speelt ook een rol. Zich hierin verdiepen geeft extra meerwaarde
Reactie: Deze ontwikkeling ervaar ik als positief, alleen komt het inzicht (en de mogelijkheid) voor mij wat laat.
Toen mijn kinderen nog klein waren was ik veel op reis en heb weinig meegemaakt van hun jeugd. Dit voornamelijk door de werkdruk en het idee dat de loyaliteit t.a.v. de werkgever groot moest zijn.
Dat de huidige manager daar anders over denkt en zijn gezin hoger waardeert is alleen maar toe te juichen.
Ik geniet nu dus maar wat meer van mijn kleinkinderen.
Reactie: .... Maar wat heeft u al geregeld aan beveiliging ?
De afhankelijkheid van E-mail neemt inderdaad sterk toe en waarom niet ?
Helaas zie ik vanuit mijn praktijk echter dat E-mail, als communicatie-middel niet meer is weg te denken. Maar word er maar mondjesmaat nagedacht over de risico's en het beperken van deze risico's. Mede onder invloed van regelgeving zoals HIPPA, Sarbanes Oxley en BaselII, is de noodzaak ontstaan van beveiliging, certificering en archivering.
Het is erg onplezierig, wanneer je voor een zitting van een rechtszaak, niet de juiste e-mails weet in te brengen en daardoor je positie verliest.
Reactie: Dit is inderdaad een actueel probleem. Het nieuwste boek van professor Hubert Rampersad ''Persoonlijke Balanced Scorecard; de weg naar individueel geluk, persoonlijke integriteit en balans tussen werk en privé” (Scriptum) gaat toevallig hierover. Hij heeft een uniek managementconcept ontwikkeld waarmee de balans tussen werk waarmee perfect op elkaar kan worden afgestemd.
Reactie: Een top manager heeft een topsalaris en een goede bonus,
dan vind ik moet hij ook klaarstaan voor het bedrijf, dus ook reizen en flexibel zijn.
Reactie: Helemaal mee eens!!!
Jarenlang is het oogluikend toegestaan dat het management van bedrijven steeds meer macht naar zich toe trok (zie ook hun beloning). Eindelijk gebeurt er wat - door markt krachten! - om de balans in die machtsverhoudingen weer wat te herstellen. Als een onderneming een goede strategie heeft en die goed uitvoert, is er geen reden en geen kans voor dat soort partijen om zich ermee te bemoeien. En aandeelhouders en ook andere stakeholders zouden blij moeten zijn als iemand zijn eigen risicokapitaal wil inzetten om van een slecht lopende onderneming weer een goed lopend bedrijf te maken.