zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Hoe doorbreek ik de macht van een lastige medewerker?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Ik werk sinds zes maanden in een managementfunctie. Eén van mijn medewerkers ambieerde de functie ook. Sinds ik ben gestart  heb ik niets dan tegenwerking meegemaakt van deze medewerker. Het is echter iemand die veel ervaring heeft en daardoor ook de nodige macht heeft verworven. De directie ervaart ook al jaren problemen met deze persoon, maar heeft nooit stappen genomen om er iets aan te doen, waardoor ik een beetje tussen wal en schip zit. Ik wil graag weten hoe ik mijn positie kan verstevigen, zowel ten aanzien van de directie als de betrokken medewerker."

Antwoord
Wees inderdaad alert op mensen met informele macht. Als ze uit zijn op je functie, kunnen ze het politieke spel in de organisatie vaak heel subtiel (be)spelen. Je hebt twee opties: de medewerker voor je winnen of de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de relevante functies op je afdeling duidelijk zichtbaar neerzetten in het bijzijn van alle medewerkers. Maak de informele macht verder niet groter dan het is enverspil er niet te veel energie aan. Richt die energieop jeeigen doelen. Verder heb je te maken met informele structuren in de organisatie, waardoor er weinig houvast en richting is om zaken adequaat aan te pakken.Op dit punt zul je actie moeten ondernemen richting de directie.

Feiten
Hou je vast aan de feiten. Jij bent aangenomen als manager en daardoor formeel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de afdeling. Die rol zul je duidelijk moeten krijgen, zodat je het je formeel en in de loop van de tijd ook informeel toe kunt eigenen. Je hebt de directie mee, omdat zij ook met een probleem zitten richting die lastige medewerker. Ze kiezen voor de gemakkelijkste weg door te verwachten dat jij het probleem met de medewerker oplost. Werk er naar toedat bepaalde zaken zichtbaar worden, maar ook erkend worden. Als zaken onzichtbaar opgelost worden, zul je nooit de vruchten van je successen kunnen oogsten. Dat is uiteindelijk niet goed voor je functiebeleving en positie. 

Positie verstevigen richting directie en medewerker

Om je positie te verstevigen zul de analyse en voorstellen die je gedaan hebt zelf serieus moeten nemen. Bepaal de prioriteiten in de acties die je voorgesteld hebt en geef de voordelen aan van de te nemen acties. Maar ook de nadelen als er niets verandert. Maak het persoonlijk door de consequenties voor de medewerkers, de directie en de organisatie aan te geven.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10