Reactie: Ik heb een tijdje gebruik gemaakt van een ''personal coach'', omdat ik in situaties ''dichtklapte'' en niet verder kwam. Heeft mij veel geholpen om op die manier een praatpaal te hebben die je een spiegel voorhoudt.
Ik wil hier graag even op reageren met een bijkomende vraag. Een assertiviteitstraining kan inderdaad helpen als men onzeker is maar volgens mij mag één aspect zeker niet uit het oog worden verloren. Sommige mensen zijn wél assertief genoeg om te zeggen wat ze denken maar hebben net dat ietsjes meer tijd nodig om een geschikt antwoord te bedenken als ze worden bestookt met opmerkingen en vragen. Je voelt dan in je buik dat je je niet prettig voelt bij wat er wordt gezegd of gevraagd maar kan niet meteen thuisbrengen wat dat gevoel nu precies vertegenwoordigt; was dit wel het geval geweest dan was je ook niet bang geweest meteen te reageren. Achteraf, als het gesprek goed tot je doorgedrongen is, denk je dan 'och, ik had dit of dat moeten antwoorden'. Kan het gebrek aan ad-rem zijn en heel snel de gekregen informatie verwerken en geschikte feedback geven ook geoefend worden dmv een assertiviteitstraining of andere communicatietechnieken of ligt het probleem daar eerder in de traagheid van informatieverwerking in de hersenen en is er op zich niet veel aan te doen?
Ik heb de test gedaan. Erg stuurend in elkaar gezet. Leuke uitkomst.
Zie hier onder voor een kleine foutje
Vermijden staat twee maal vermeld. Ik neem aan dat je toegeven bedoeld bij de laaste deel!
Doordrukken
25% van de deelnemers scoort 3 of lager = laag
50% van de deelnemers scoort tussen 3 en 7 = gemiddeld
25% van de deelnemers scoort tussen 8 en 12 = hoog
Samenwerken
25% van de deelnemers scoort van 5 of lager = laag
50% van de deelnemers scoort tussen 6 en 9 = gemiddeld
25% van de deelnemers scoort tussen 10 en 12 = hoog
compromis zoeken
25% van de deelnemers scoort van 4 of lager = laag
50% van de deelnemers scoort tussen 5 en 8 = gemiddeld
25% van de deelnemers scoort tussen 9 en 12 = hoog
vermijden
25% van de deelnemers scoort van 4 of lager = laag
50% van de deelnemers scoort tussen 5 en 7 = gemiddeld
25% van de deelnemers scoort tussen 8 en 12 = hoog
vermijden
25% van de deelnemers scoort van 3 of lager = laag
50% van de deelnemers scoort tussen 4 en 6 = gemiddeld
25% van de deelnemers scoort tussen 7 en 12 = hoog
Reactie: Ik heb zelf bij Van Harte & Lingsma een training gevolgd, communicatie, interaktie en management. Dit is een goede en intensieve training waarbij je in een groep aan je eigen verbterdoelen gaat werken. In jouw geval krijg je bijvoorbeeld de kans om aan die assertiviteit te werken en te oefenen. Het is een hele veilige omgeving want iedereen leerdoelen en is daar heel open over. Je krijgt dus ook direct feedback op je (nieuwe)gedrag. Kortom een aanrader. Succes ermee!
Zoals in de beantwoording van de vraag al wordt aangegeven kan individuele coaching een goede keuze zijn om sterker in je schoenen te komen staan.
Training en Coaching op maat is de kernkwaliteit van Evenwichtig&Betrokken.
Elke klant heeft met zijn individuele vraag recht op maatwerk.
Individuele coaching, teamcoaching en training(en) behoren tot de mogelijkheden, steeds in
afstemming met de ander en gericht op te behalen resultaten.
Het verstoorde evenwicht in uzelf, in uw organisatie of in de context wordt met behulp van mijn
benadering en aanbod inzichtelijk gemaakt en instrumenten voor herstel worden geboden, zodat weer
verder gebouwd en ontwikkeld kan worden.
Persoonskenmerken:
Evenwichtig,energiek,sensitief,doelgericht, gedegen en betrokken
Resultaatgericht
Aangesloten bij NOBCO ( Nederlandse orde van Beroepscoaches)
(tel.06-48 84 94 36)
Met vriendelijke groeten en veel succes met een bij u passende individuele coach of training.
Evenwichtig&Betrokken
Training en coaching op maat
Reactie: Ik hoef wegens omstandigheden niet te werken...
Ik ben op het moment op zoek naar werk, maar een baan waar ik vreugde uit haal... helaas vragen bedrijven veel ervaring... hoe kan ik nou ervaring opdoen als bedrijven mij de kans niet geven...iedereen heeft de kans verdiend om zich te bewijzen...ik pik snel dingen op.. ik ben een autodidact..maar wie is gek genoeg om die kans te geven...???
Reactie: Ik herken dit probleem en maakte altijd gebruik van de zwakke momenten en situatie van de desbetreffende persoon en gebruikte dit ook systematisch.
Nooit meer problemen gehad en men wordt meestal poeslief tegen je.
Doodzwijgen en psychische oorlogvoering werkt altijd tegen dit soort personen.
Reactie: Het feit is ook dat mensen met een laag IQ en een hoog EQ helaas nooit zullen begrijpen wat hun potentie is en waarschijnlijk zullen deze mensen nooit bruikbare competenties ontwikkelen. Dit is wel mogelijk mits deze personen elke dag begeleiding ontvangen. Alleen zouden de kosten hierdoor enorm hoog zijn.
Er zijn personen genoeg met een boven gemiddeld IQ en een hoog EQ. Alleen of ze de discipline hadden om hun IQ om te zetten in competenties of het IQ hadden om hun EQ goed te gebruiken is de vraag.........
Reactie: Toevallig wilde ik managersonline juist een vraag over dit onderwerp stellen en las toen bovenstaand artikel.
Ik ben geen topmanager maar eentje uit het middenkader als hoofd van een afdeling. Met veel ervaring en hbo-kennis heb ik altijd met enorm veel plezier mn werk gedaan en zag deze afdeling groeien. Het aanstellen van een nieuwe medewerkster zonder ervaring maar met vooral eigen persoonlijke ambities leverden uiteindelijk steeds meer strijd op. Een frisse kijk en inbreng op oude procedures vind ik heel boeiend om eigen blinde vlekken op te kunnen poetsen. Daar groeien we allemaal mee en ben bereid om te luisteren naar nieuwe mensen. Dat deze medewerkster niet bereid was om naar mij te luisteren, daar kwam ik pas later achter.Met weinig kennis van zaken vond ze het voorbereidende denkwerk wat ik moet doen maar tijdsverspilling, noteerde zelf nooit niets ( want ze kon het allemaal zo wel onthouden)en klaagde achter mijn rug om (en vond ook gehoor!) bij mijn leidinggevenden omdat ze vond dat alleen zij maar goed werk verrichtte. Met meer professionele kennis is het mogelijk om veel zaken met flair recht te breien en sturend te werken. Kennis is macht , en dat is wat zij gevoeld moet hebben. Het maakte mijn afdeling tot een succes. Haar persoonlijke ambities, aan het hoofd willen staan en meer aanzien, de beste van de klas willen zijn, ze heeft het gered en is nu zelf ook hoofd geworden van een soortgelijke afdeling. De directie heeft echter besloten dat er financieel wel bezuinigd kan worden op onze afdelingen (is toch maar uitvoerend en brengt niet zoveel meer op) en heeft de functies allemaal lager ingeschaald. Opeens ben ik te oud ( 58) en dat terwijl ik nog steeds vol plannen en ambities zit voor mijn afdeling. Jaloezie van medewerksers op de onzichtbare vakkennis van meerderen is volgens mij een van de achterliggende oorzaken van het slechter gaan functioneren van afdelingen. Het tornt aan de samenwerking en aan het vertrouwen van topmanagers om die afdelingen goed te laten floreren.
Reactie:
Het lijkt de nieuwste hype onder de zichzelf respecterende P&O'ers te worden. De afgelopen weken dook de term 'speeddaten' meerdere keren op in relatie tot werving en selectie en kwam ik het ook al tegen in het leggen van acquisitiecontacten. In gesprekken van een paar minuten kijken in dit geval werkgever en kandidaat of er een 'match' is. Op basis daarvan wordt bepaald of er vervolggesprekken komen. Blijkbaar weten de werkgevers niet meer hoe ze aan geschikte werknemers kunnen komen en halen een nieuw speeltje uit de kast om zich te profileren. Van mij mogen ze en binnenkort hebben we weer iets anders bedacht om ons te profileren en gaan we met potentiële kandidaten naar het theater, de film of varen om met elkaar te netwerken. Maakt niet uit wat je doet als je maar zinvol bezig bent, denk ik dan maar. Een veel simpelere manier voor een werkzoekende zou zijn als hij via internet op basis van zijn competenties een geschikte vacature gemaild kreeg en de zoekende werkgever de kandidaten gemaild kreeg die passen bij de functie-eisen van zijn vacature. Blijkbaar is er nog geen marktplaats waar de wervende en de zoekende zijn gegevens kan achterlaten. Dus gaan we gezellig “speeddaten” op beurzen, op het kantoor of elders waar het aangenaam vertoeven is.
Reactie: Dit lijstje maakt het wel duidelijk hoe makkelijk het is om respectloos te zijn.
Aan de andere kant zitten er een paar tussen die soms meer zeggen over hoe iemand is opgegroeid, dan over zijn persoonlijkheid.
Een cultuur die geen respect uitdraagt, zal natuurlijk niet vaak mensen creëren die respect hebben. Want respect tonen is duidelijk geen aangeboren menselijk talent. Hoewel het er soms op lijkt dat herkennen van de af- of aanwezigheid van respect dat wel is.
Overigens vraag ik me wel af of respect geven aan anderen niet begint met respect geven aan jezelf. Hoewel dat natuurlijk heel moeilijk is, als je alleen maar leert dat alleen anderen respect verdienen.
Een volgende vraag is dan natuurlijk, wanneer is respect respectvol. Want sommige mensen zullen beweren, dat respect betekent dat je ze laat doen wat ze willen ook al is het slecht voor ze. Terwijl je natuurlijk ook kunt stellen, dat het feit, dat als iemand zelf geen respect toont voor zichzelf, je de ander daarom nog wel respect kunt geven. Wat dat betreft is wat mensen respect noemen ook nog eens cultuur afhankelijk.
Reactie: Ik ben er blij mee: De generatie die binnen nu en 4 jaar afstudeert. Ze zijn in een tijd opgegroeid waar hun ouders al konden plukken van het dubbel inkomen maar waar nog gelet werd op rust, regelmaat en huiselijke creativiteit. De weekenden werden tot familaire grootse lego projecten, knutselsessies etc. benut.
Heel anders dan de daaropvolgende generatie die over ca. 8 a 14 jaar zal afstuderen. Dat is de game generatie. Als kleuter werden ze bij de ah binnengelokt met filmpjes terwijl de ouders boodschappen gingen doen. Er volgde een evolutie van nintendo, play station en x-box. Deze generatie wil vermaakt worden als ze volwassen zijn. Lang leve de manager die deze bevolkingsgroep aan het werk kan houden.
Goed dan maar dat de 'power-koppel'generatie ietsje ouder is. Zo komt alles weer in evenwicht en zijn de pensioenen van de generatie die ca. 15 jaar geleden zijn afgestudeerd enigzins 'veilig'.
:)
Reactie: Eigenlijk heb je het zelf al gezegd Aart. Ik vermijd opmerkingen over een plan of toestand, omdat ik verwacht dat de ander er negatief op zal reageren.
Wat zou het me opleveren als ik ander gedrag zou vertonen? Ik zou het niet weten, omdat de uitkomst per situatie verschilt. De ene mens vindt het leuk als er gereageerd wordt, de andere doet er alles aan om reacties te onderdrukken. Een derde doet alsof er geluisterd wordt en gaat vervolgens achter de schermen aan de gang om de weerstand voor het eigen plan weg te werken.
Misschien zou het goed zijn als mensen niet alleen leerden te reageren, maar ook om reacties te zien als een uitbreiding op hun eigen ideeën en waarnemingen.