Reactie: Als het over 'geboren' leiders gaat gaat het ook zeker om leiders die gemaakt worden. Als een kind van jongsafaan verwend wordt, bij elke kik zijn zin krijgt of jongere broertjes en zusjes heeft waarover hij vanwege zijn leeftijd een natuurlijk overwicht heeft wordt hij een leider gemaakt door zijn omgeving. Hetzelfde geldt voor kinderen die door een vader of moeder die leider is gestimuleerd worden leiding te geven. Bij de opvoeding wordt een kind vaak gevormd door de ouder naar diens evenbeeld, omdat een kind ten eerste zijn ouders (bewust of onbewust) na wil doen en omdat ouders bewust of onbewust hun kind wil vormen naar hun goeddunken. Daarom is het vrij logisch om te verwachten dat een ouder met een leidersfunctie kinderen krijgen die zich leidergedrag eigen maken. Aan de andere kant zijn er ook genoeg voorbeelden van volgers die zo zijn geworden omdat de ouders juist te autoritair zijn. Dat het daadwerkelijk een genenkwestie is moet daarom eerst eens goed worden bewezen voordat ik het aan wil nemen.
Daarnaast wil ik nog benadrukken dat jong geleerd oud gedaan is. Bij mensen die op jonge leeftijd al (vanwege allerlei oorzaken) beginnen met leiding nemen wordt het leidersschap ingebakken in hun persoonlijkheid waardoor ze dit gedrag later met minder moeite zullen vertonen dan mensen die (vanwege allerlei oorzaken) nooit gewend zijn geweest deze positie te bekleden. Op latere leeftijd leert men trager dus zal het op latere leeftijd ook moeilijker zijn om leider te worden.
Reactie: Beste Flip, als je als marketeer actief bent in dit vakgebied, neem dan eens een kijk op www.mokkamarketing.nl. Wellicht kun je daar in de toekomst ook eens reageren op de topics die ik aansnijd.
Reactie: Jammer dat de nadruk nu ligt op de slechte ervaring en wat daar het gevolg van is. Andersom is namelijk ook waar.
Wanneer het bedrijf zich laat zien als een A-merk. Dat wil zeggen helder boodschap rondom strategie van het bedrijf, heldere bedoelingen met de sollicitant (tijdens het sollicitatie proces en na in diensttreding).
Dan hebben kandidaten waardering wanneer bedrijven dit goed doen en gaan zelfs zover om, zelfs na afwijzing, collega's aan te sporen om bij bedrijven te solliciteren.
Reactie: Werkkamer thuis, met volledige kantoor voorzieningen, zou volledig door de werkgever belastingvrij vergoed moeten kunnen worden op basis van een standaard bedrag voor de ruimte. De werkgever voorziet de werknemer van het nodige interieur en apparatuur. Hierbij zou de ARBO - wetgeving van toepassing moeten zijn. In de WOZ waarde bepaling van het woonhuis zou deze werkkamer niet meegenomen moeten worden. Voor deze werkkamer zou een apart object worden dan gecreëerd in de WOZ administratie, waarvan de kosten door de werkgever belastingvrij aan de werknemer vergoed zou moeten kunnen worden. Dit zou een kantoor voorziening bij de nieuwbouw van woonhuizen stimuleren en dus thuiswerken bevorderen. Met als gevolg een reductie van het file probleem en dus ook een reductie van de CO2 uitstoot.
Reactie: Goed om te horen dat je actie heb ondernomen om sterker in je schoenen te gaan staan.
Zoals heer Marc als schreef hebben sommige mensen meer tijd nodig om te regageren in een gesprek. Dat heeft dan meer te maken met de type persoon en niet met zaken als onzekerheid en dergelijke. Om hier voor jezelf meer inzicht te krijgen kan ik je de MBTI typologie aanraden. Hier zijn ook veel boeken over geschreven en je moet dan eens kijken naar de I (introverte) en E (extraverte) type omschrijvingen.
Uit je inbreng lees ik ook dat je probleem zich uit in het gedrag (gesprek met de directie). De achterliggende redenen liggen bijna altijd op een ander niveau. Dat zijn bijvoorbeeld overtuigingen of (emotionele)situaties die je ergen in je eerder in je leven hebt meegemaakt.
In jouw situatie zou ik eerst nog even dieper ingaan op de situatie om te bekijken waar de echte oorzaak ligt. Ahankelijk hiervan kan je dan een goede keuze maken in de aanpak om sterker in je schoen te gaan staan.
Het nader onderzoeken van de oorzaak kan je doen met een coach of counsellor. Kies iemand die zich niet alleen richt op gedrag maar juist iemand die ook in staat is de emotione kant en je overtuigingen met jou te verkennen. Een techniek als bijvoorbeeld NLP biedt hiervoor een goede basis.
Ik wens je veel succes en hoop nog eens van je te horen hoe het verder met je gaat.
Reactie: Als ik dit artikel lees dan doet het mij denken aan een criterium voor feedback:
''Er moet een sfeer van vertrouwen zijn.''
Een constructieve houding stimuleert een sfeer van vertrouwen en ik als medewerker zou graag in een dergelijke sfeer vertroeven. Alleen zou ik niet zomaar zeggen dat elke meningsverschil met deze stijl mag benaderd worden.
Bij een meningsverschil gaat men altijd van hetzelfde uit.
''Jij bent fout en ik ben juist.'' En het komt vaak voor dat de één niet wil uitwijken voor de ander. Kan je dan dit nog met die zelfde stijl hanteren?
Reactie: Ik ben zelf na de IBCT opleiding Professional Tainer in 2003 begonnen met het geven van training op het gebied van emotionele intelligentie en mentale kracht. Omdat ik zelf in mijn werk merkte dat veel trainingen proberen je in een bepaald stramien te persen, terwijl het er juist om gaat op je eigen manier te leren werken en van je eigen kracht uit te durven gaan. Ik merk dat die aanpak goed werkt. Maar veel belangrijker is wat klanten ervan vinden. Want inderdaad: preken voor eigen parochie zegt alleen maar dat je zelf gelooft in wat je doet, anders zou je het niet in je hoofd halen...Kijk gerust eens op www.effeqt.nl voor reacties van opdrachtgevers en deelnemers, artikelen en inspiratiebronnen. Als dat je bevalt, neem dan gerust contact op...Wat je ook doet, zoek een aanpak die bij jou past. Succes !
Geo van Dam
Gedrag is aangeleerd en voortgekomen uit het “overleven” van een situatie waarbij je al dan niet machtig was om die situatie het hoofd te bieden. Vluchten, vechten of verstarren zijn de drie gedragingen welke wij mensen kennen en afhankelijk van een situatie toepassen. Een waardeoordeel geven of een gedraging goed of fout is heeft totaal geen zin en is afhankelijk van de situatie.
Deze gedragingen zijn allen oplossingen om een situatie het hoofd te bieden. Waar het om gaat is om dat onderscheid duidelijk te houden. Soms is het uitermate handig om een situatie uit te vluchten. Soms niet. Vooral als je er zelf last van krijg.
Waar het om gaat is, zoals al aangegeven door jezelf is om een nieuwe mogelijkheid aan te leren voor bepaalde situaties. Dat kan door een coach te zoeken die op het eerste gezicht lijkt op degene waarbij jouw vluchtgedrag jouw belemmerd in de communicatie. Uiteraard mits dat goed en veilig voelt. Maar je kunt natuurlijk ook in je omgeving zoeken naar een “sparringspartner “die gelijkenis vertoond met degene waarbij je vluchtgedrag vertoond. Wel moet je enigszins het gevoel hebben dat je diegene “aan” kunt. Je kunt dat bespreken met diegene maar het kan ook zijn dat deze persoon een vreemde is.
Zo is het ook mogelijk om dit soort situaties zelf te creëren. Je hebt dan zelf de regie voor een deel in handen. Bv. In een supermarkt of restaurant eens echt je zin proberen te krijgen of op je strepen gaan staan. Bv. een gerecht terug laten brengen omdat het lauw, niet lekker of wat dan ook was (na afloop kan je altijd een fooi geven om de zaak te compenseren). Wel natuurlijk tegenover iemand die gelijkenis vertoond.
Voor verdere mogelijkheden, Eduard Geenen 010- 7856942 of stuur een mailtje. Succes!
Reactie: Zolang werkgevers je het vertrouwen niet geven. Zal Nederland nooit een thuiswerk land worden. Zoals de waard is vertrouwt ie zijn gasten he? Verder scheelt het denk ik ook als je vrij flexible kunt opstellen als werkgever. Minder zieken,want je kunt thuis werken. Baaldagen kunnen worden opgenomen door thuis te werken. Ook kunnen vrouwen langer werken,doordat ze zorg en werk beter kunnen combineren.
Alleen wees als werkgever flexibel.
Uiteraard kunnen niet alle werkzaamheden thuis worden gedaan. Maar het de meeste functies wel.
Ik ben er van overtuigt dat er een heleboel mensen thuis willen werken.,maar dat de werkgever gewoon te beroerd is om dingen aan te schaffen en hij veel te wantrouwend is tegenover zijn werknemer Hopelijk pakt dit kabinet dit op,door werkgevers te stimuleren om werknemers aan te moedigen om thuis te werken. Dan begin mijn werkdag om 5.00 uur ipv 11.00 uur. En eventueel ga ik er s'avonds ook bij werken.
Reactie: In aansluiting op eerdere artikelen over thuiswerken denk ik dat er veel voordeel te behalen valt.
Niet alleen om reistijden en files terug te dringen en het milieu minder te belasten, maar ook door een hoger rendement te bereiken met gemotiveerdere werknemers.
Reactie: Thuiswerken is absoluut een uitkomst tegen files. Sinds twee maanden beschikken wij, een marketingconsultancy bureau in Amsterdam, over een all-in-one ICT-oplossing speciaal voor het MKB. Hiermee is thuiswerken voor al onze medewerkers super eenvoudig en goedkoop geworden. Met online databeheer, webconferencing en een softwaretelefoon op de computer waardoor er gebeld wordt via het kantoortelefoonnummer, werken wij nu net zo efficient thuis als op kantoor. Dus als er files staan, wachten we gewoon even met naar kantoor komen. Echt een aanrader!
Reactie: Daar hebt u een heel goed punt, mevr. van Berkum. Maar alleen tussen de oren van de vaders landen is niet voldoende.
Schijnbaar zien werkgevers een vrouw ook nog steeds als ''hoofdverantwoordelijke'' voor de kinderen en daarmee de argwaan dat de functie wel niet voldoende zal worden ingevuld. Maar goed, dat zijn ook veelal mannen........