Reactie: Naast het feit dat bedrijven vaak het belang van hun eigen website onderschatten, wordt ook vaak het belang van online advertising onderschat.
Er is veel mogelijk, niet alleen op vacaturesites, maar ook op sites om wervingsevenenemten aan te kondigen. Als voorbeeld noem ik www.startersevents.com, een site waar je gratis je wervingsevenementen in de kalender kunt laten opnemen.
Sorry voor de telegram stijl, maar zit ff in tijdsnood en wou perse reageren.
@ Willem R
par1 => Zorg dat je alle info hebt alvorens een (gefundeerde) beslissing te nemen.
par 2 & 3 => Volgens mij is dit een zaak van, ken je medewerkers, als ze de nodige competenties hebben stimuleer (coaching?) dan hun besluitvorming, meer nog, ik sta pal achter hun beslissing als are ijn eigen beslissing (m.a.w. steek je nek uit voor je medewerker als dit nodig is). Maar in mijn opinie heeft dit niks te maken met taak/relatiegericht management binnen het tijdsgericht kader welke in schetste (of dacht geschetst te hebben), maar wel met besluitvorming en verantwoordelijkheid binnen een ''crisis'' situatie.
par 4 => Ik hanteer de regel, maak je medewerkers bewust omtrent het belang van informatie. Een teveel aan informatie houdt altijd het risico in dat men door het bos de bomen niet meer ziet, maar mijn inziens is dit nog altijd beter dan geen informatie.
par 5 => volledig akkoord, en voor hetgeen tussen haakjes staat zou ik zeggen dat dit eerder de regel dan de uitzondering is.
@ Willem V
Een leerrijke bijdrage.
Maar ff ter overweging:
Ik ben een autodidactische monteur die geleerd heeft dat een degelijke opleiding (omkadering?) mijn autodidactische eigenschappen versterkt.
Reactie: Ik verbaas me vooral op de manier waarop HJS wordt aangevallen. Al is het nog zo'n ..... het gaat er volgens mij om wat wij van hem kunnen leren. Hoe ziet hij ons en wat kunnen wij verbeteren in ons ''overkomen''. Ik denk dat velen van ons nog veel van hem kunnen leren.
Reactie: Een onderzoek als dit, geeft een goed signaal af naar het onderwijsveld. Blijft wel staan dat 78% het dus wel redelijk tot goed doet. Natuurlijk zijn er tal van zaken waaraan gewerkt moet worden binnen het onderwijs en oorzaken waarom dingen niet lopen zoals het zou moeten. Maar een groot aandachtspunt is en blijft toch de vorming en begeleiding naar een arbeidszaam leven op zowel laag als hoog niveau. Ik denk dat de beleidsmakers daar eens goed bij stil moeten staan. Te vaak gaat de begeleiding er zo even tussendoor. Ik mag mij, als stagecoordinator, gelukkig prijzen dat de ruimte welke wij binnen onze organisatie, een school voor Praktijkonderwijs, krijgen voldoende is om een zo goed mogelijke begeleiding naar zowel stagiaires als bedrijven te kunnen bewerkstelligen.
Reactie: Ik verbaas mij erover dat er zo veel heren reageren op de naam HenkJan Smith. zou dit wijzen op iets van Haantjesgedrag of misschien Jaloezie? Wat een blaaskaak HJS ook mag zijn, hij valt wel op. En dat is nu de X-factor.
Ik weet niet of je dit aan managers kunt leren, je kunt ze in ieder geval wel leren om de houding en lichaamstaal van anderen te lezen en daar zou al heel wat mee gewonnen kunnen worden.
Reactie: Ik me hier zelf totaal niet in vinden maar begrijp wel dat andere studenten hier erg veel mee te maken hebben.
Ben laatste jaars studente aan de Hogere hotelschool te Den Haag, bij ons moet je 2 stages lopen, in het 2e jaar en laatste jaar. M`n eerste stage is geheel gecoordineerd via het stagebureau van school, denk dat wij een van de weinigen zijn die dit hebben. De laatste stage kan ook worden gecoordineerd worden door het stagebureau, krijgen veel presentaties van hotelketens etc...ALs je je eigen stage wil regelen mag dat ook het wordt wel alleen goedgekeurd MITS de functieomschrijving naar de maatstaven is van de school. Ieder student krijgt een begeleider aangewezen, de een is uiteraard meer geinteresserd dan de ander. Veel van deze begeleiders zoeken hun student op, zelfs in het buitenland en buiten europa! EIgenlijk zullen ze op iedere hbo en mbo zoiets moeten hebben zodat de student begeleid wordt.
Reactie: Er is inderdaad veel te weinig begeleiding soms gewoon helemaal niet. ik heb heel veel moeite moeten doen om een goede stage plek te vinden. mijn leraar zou in het begin op bezoek komen maar is nog nooit langs geweest en zit er nu al een half jaar. echt slecht gewoon
Reactie: Artikel slaat de spijker op zijn kop.
In 2005 ben ik eens dagvoorzitter geweest bij een bedrijvenorganisatie die de problematiek van de instroom van jongeren in de techniek aan de orde stelde.
We hadden de helft leerkrachten en de helft bedrijvenvertegenwoordigers.
Er werden mooie presentaties gegeven, zowel door de scholen als door de bedrijven.
Ik kwam daar een heel gemotiveerde leerkracht tegen, die alles op alles zette om jongeren die uit de boot dreigden te vallen, bij bedrijven een kans te geven in leren en werken.
Aan het einde van de dag was gepland, dat we een bezoek aan een raffinaderij gingen brengen en dat juist daardoor een ongedwongen gesprek tussen de beide partijen kon plaats vinden.
Tot mijn verbazing gingen er van de 50 leerkrachten en slecht 2 mee naar de raffinaderij.
De reactie van de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven was logisch: we hebben niet het gevoel dat de scholen staan te springen om zich in te zetten voor de leerlingen om goede contacten met het bedrijfsleven te krijgen en stageplaatsen te ontwikkelen.
De leerkrachten hadden allemaal wel een excuus, ze moesten naar een vergadering of nog een proefwerk nakijken of lessen voorbereiden, terwijl deze dag maanden van te voren was doorgegeven.
Willen we jongeren een goede stage laten lopen, dan moeten de scholen zich meer gaan inspannen richting bedrijven.
En stage lopen betekent ook de leerling bijstaan door zijn stage begeleider, die zijn gezicht regelmatig bij het bedrijf en de leerling moet laten zien en echte interesse tonen!
Vanuit mijn bedrijf Ladage Praktijk Advies probeer ik deze groepen zich meer bewust te laten worden van een andere, meer praktische aanpak van dit probleem.
Reactie: Fantastisch onderzoek, het bevestigd e.e.a. wat ik als stagebedrijf ook ervaar. Wat ik mis in deze berichtgeving is echter wel een stuk bevindingen van ''de student/scholier'', ook hun gedrag en kritiek zou onderzoek waardig zijn. Scholen kunnen soms laks overkomen maar studenten ......
Ik merk binnen mijn bedrijf dat studenten vaak excuses gebruiken die in het artikel ook genoemd worden. Dit is echter niet handig, omdat studenten zullen moeten leren van hetgeen ze in hun schoot geworpen wordt en er zelf een marktconforme draai aan te geven.
De student staat immers op het punt om de arbeidsmarkt op te gaan en niet de docent. Een docent heeft enkel contactmomenten met de bedrijven en de belangen liggen van beide instanties ver uiteen. Een bedrijf wenst profijt te hebben van stageloper en zal investeren in tijd. Een docent/begeleider heeft als doel om een juiste methodiek aan te leren bij de student en dit terug te zien in het stageverslag.
De student zal als moderne, toekomstige medewerker ZELF zijn persoonlijke ontwikkeling moeten regelen. De tools hiervoor zijn het beste te halen uit de ervaringen die ze in het bedrijfsleven opdoen. De docent zou met name een moderne en realistische methodiek moeten vinden om dit in een stageverslag te kunnen toetsen en tegelijk een meerwaarde voor het bedrijf (als aanbevelingen voor de langere termijn) in dit verslag te krijgen.
Docenten moeten zich steeds beter inleven in een realistische methodiek voor een goed verslag.
Bedrijven moeten studenten kunnen laten meewerken (profijt op korte termijn) EN aanbevelingen serieus implementeren waar nodig.
Studenten zullen zichzelf moeten ontplooien met de input die ze krijgen van de opleiding en het bedrijfsleven. Zit dit er niet in? Dan zal daar aan gewerkt moeten worden of juist niet..
Met vriendelijke groet,
PublisherPartners
ing. Hidde van Erp - eigenaar
Reactie: Ben het eens met Bert Ahlers dat er op een dergelijk eenvoudig poll-statement vanuit emotie door zo'n grote groep mensen direct en spontaan gereageerd wordt.
Komt zeker door de snelheid van onze sms taal waardoor er minder kritisch gekeken en inhoudelijk gelezen wordt wat nu de daadwerkelijke vraag is. En in die zin heb ik toch gekozen voor het antwoord ''Nee, ik heb dat niet nodig, maar voor anderen kan het wel nuttig zijn''.
Ben het wel volstrekt eens met de anderen dat HJS het volstrekt beter doet in een smartlappenparade van commerciële nitwits waar we liggend voor ons plasmascherm belangrijke tijd aan het verkwisten zijn. Het wordt hoog tijd dat we ons raliseren dat er leukere en meer onstpannende zaken zijn dan HJS en dergelijke onzinnige vragen.
Reactie: Een ervaring van wat langer geleden, maar wel voldoende om er een vieze smaak aan over te houden. Jaren geleden werkte ik als beleidssecretaris voor een middelgrote organisatie. Hoewel er niet zoveel aandacht was voor de secretaressedag, vond de directeur het op een gegeven moment nodig om zijn secretaresses deel te laten nemen aan een lunch, die speciaal voor secretaresses was georganiseerd door een plaatselijk bedrijf. Behalve de directiesecretaresses mocht ik ook mee.
Ik vond het een genante ervaring. Enerzijds omdat ik me, gezien mijn functie als beleidssecretaris, niet thuis voelde tussen de aanwezige dames (over stereotypen gesproken; ik heb er heel wat rond zien lopen daar). Ik heb het als een vernedering ervaren, dat ik voor mijn directeur niet meer was dan een tiepmiep; zo heeft hij mijn functie een tijd later ook neergezet.
Verder viel het me op, dat de secretaresse van de personeelschef niet was uitgenodigd en dat de hardwerkende mensen van de administratie helemaal niets kregen; niet eens een bloemetje.
Het was alsof meneer de directeur alleen zijn tiepmiepjes in het zonnetje wilde zetten.
Een half jaar later had ik een baan gevonden waarbij secretaresses, administratief medewerkers en ander secretarieel personeel regelmatig hun waardering kregen voor hun werk en niet alleen op deze misselijkmakende dag.