zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Erkenning belangrijker dan cadeau op Secretaressedag

Oprechte waardering van de baas weegt zwaarder dan een bos bloemen

17 april 2007 - Nederlandse secretaresses vinden het belangrijk om gewaardeerd te worden. Dat gevoel is wat hen betreft belangrijker dan het cadeau waarmee die waardering wordt geuit, zo blijkt uit een poll van Pluimen. Daarin werd secretaresses gevraagd naar hun mening over Secretaressedag.

Een prima initiatief, vindt de beroepsgroep, maar eigenlijk mag die waardering ook best op andere momenten worden geuit dan op die ene dag per jaar. Liever nog ondergaan de dames (en heren) dat op een spontaan, ander tijdstip in het jaar.

Ijkpunt voor waardering


De inmiddels traditionele Secretaressedag, jaarlijks elke derde donderdag in april, is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een belangrijk ijkpunt om de waardering te uiten voor 'de spin in het web' van het bedrijf. Uit de poll van Pluimen, marktleider op het gebied van doe-cadeaus, blijkt dat juist die waardering zwaar weegt. Bijna 75 procent geeft aan 'het gevoel dat er aan me wordt gedacht' belangrijker te vinden dan het cadeau van de baas. Slechts 4,8 procent schaalt het geschenk van diezelfde baas hoger in.

Zelf cadeautje aanschaffen
Een meerderheid (54,9 procent) ziet de waardering echter liever op een andere dag haar kant op komen, 'dan geforceerd op een vastgestelde Secretaressedag'. Ruim een derde van de respondenten daarentegen vindt Secretaressedag een prima initiatief. Toch schort het nogal eens aan dat gevoel van waardering. Zo kon bijna een kwart van de secretaresses op Secretaressedag 2006 zelf haar cadeautje aanschaffen, omdat de baas dit was vergeten. "Dat is natuurlijk funest voor dat gevoel van waardering," reageert Joren van der Pluijm, directeur van Pluimen. "Uit onze poll blijkt dat de secretaresses juist daaraan grote betekenis hechten. Laat dat dan ook op een originele manier zien. De baas zou in ieder geval zelf het cadeau kunnen regelen. En dan het liefst een cadeau waarbij
de secretaresse zelf iets leuks kan kiezen om te doen."

Ludieke verwenacties
Overigens lijkt het stukje bij beetje de goede kant op te gaan, signaleert Pluimen. Een dagje sauna of thermen scoorde vorig jaar erg goed. 'Maar ook ludieke verwenacties als buikdansen of lachmeditatie bleken populair', vertelt Van der Pluijm. "En dat is toch wel heel iets anders als de traditionele bos bloemen."

 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
AM van Rijswijk  |   | 
17-04-2007
 | 
11:26 uur
Ik heb deze dag zelf dit jaar afgeschaft...... ik voelde me slechts opgelaten hierdoor. Ik voel me zeker niet belangrijker dan wie dan ook in het bedrijf, wij werken er allemaal even hard voor en iedereen verdient waardering...... dus nee ik vind het slechts een commercieel iets en niet op zijn plaats in een bedrijf waar je als Team werkt.
Jeannette  |   | 
17-04-2007
 | 
12:13 uur
Gistermiddag heb ik een gesprek gehad met mijn leidinggevende en die vind dat al het werk wat ik doe wel onder de noemer telefoniste/receptioniste kan (by the way dan moest ik ook even wat salaris inleveren!!). Dit is omdat ik o.a. de telefooncentrale beheer en zo leuk de telefoon beantwoord en zo lief de bezoekers help! Voor al het andere werk heeft hij ging 'oog'. Helaas voor de firma ook niet voor anderen, waardoor er al veel mensen vertrokken en/of regelmatig ziek zijn. Zelf is hij een klein jaar bij ons aan het werk. Als men de laatste 9 maanden bij ons in de firma had gefilmd, lag je of je stoel van het lachen of je bent te verbijsterd hoe men zo als leidinggevende kan zijn.
Martha van de Pasch  |   | 
17-04-2007
 | 
12:44 uur
Inderdaad vind ik het meer een farce. Laat het gehele jaar door merken dat iemand waardevol bezig is i.p.v. 1 x een bos bloemen. Het is dan meer een must en ik meen dat menigeen zich toch wel wat belazerd voelt. Geef tussendoor eens een kadobom terwijl je je secretaresse wel voor 100 euro boekenbonnen laat kopen voor een ander als iemand eens een lezing houdt, geef haar dan ook een bon van al is het maar 20 euro. Vergelijk het met moeder/vaderdag en al die flauwekuldagen meer. Zelf heb ik meegemaakt dat ik als secretaresse wel een bos bloemen ontving en twee administratieve krachten die net zo hard werkten niets kregen. Scheve gezichten waardoor ik mijn bos maar heb gehalveerd. Wat is wijsheid. Het is gebrek aan inzicht en gevoel. Maar ergens ook wel een stukje respect naar de ander toe. Management moet een mens mee geboren zijn. Mannen hebben toch een andere logica en het verschil tussen die twee hersenhelften zal blijven. De evolutie heeft hier iets vergeten.
Martha van de Pasch  |   | 
17-04-2007
 | 
18:49 uur
Jeanette
Je wordt gebruikt door dit heerschap. Dit is een uitgekookt sujet die zelf wel zijn vette salaris binnen krijgt. Het feit alleen al dat dit soort mensen anderen moet beoordelen zegt ook iets over diegene die dit soort aanneemt. Als ik jou was dan zou ik snel iets anders zoeken dan zet hij zijn eigen familie er maar neer. Er klopt iets niet in jullie bedrijf. Of het is vriendjespolitiek of er lopen zelf een soort aliens rond. Daar ben je toch ergens wel te goed voor lijkt me.
jeanien  |   | 
17-04-2007
 | 
23:05 uur
Ik ben binnen het (overheids)bedrijf waar ik werk al twee jaar aan het vechten om secretaressedag af te schaffen. Ook ik voel me opgelaten tegenover de andere hardwerkende baliemedewerkers, vergunningverleners, bodedienst etc. als ik een, overigens schitterende, bos bloemen krijg. Elke andere dag is die bos bloemen meer dan welkom maar niet op deze zogenaamde speciale dag. Dan verliest hij meteen zijn waarde. Immers iedereen die secretaresse bij haar naam heeft staan krijgt deze, ongeacht diens functioneren.
Dit jaar is bij ons de "pluimenregeling" ingesteld. Iedereen, ongeacht welke functie hij/zij bekleedt, kan deze krijgen wanneer haar/zijn functioneren daarvoor in aanmerking komt. Misschien dat ik nu het management kan laten overwegen om secretaressedag gewoon voorbij te laten gaan. Morgen doe ik nog één poging. ZUCHT.....
Jeanien  |   | 
18-04-2007
 | 
21:11 uur
Yes, het is gelukt! Secretaressedag is vandaag bij ons in het (overheids)bedrijf officieel afgeschaft via een besluit van het managementteam.
Eén van de managers stelde vervolgens voor in plaats daarvan 19 april uit te roepen tot dag van de manager. In het kader van "iemand confronteren met diens uitspraak" heb ik vanmiddag dan ook maar vast zijn kamer versierd en een bos bloemen gehaald. Krijgt er morgen bij ons toch nog iemand bloemen!!!!!
Peter  |   | 
18-04-2007
 | 
09:17 uur
He Martha,

die KADOBOM zal wel aankomen denk ik...
Ik denk persoonlijk dat woorden meer zeggen dan 1000 cadeaus. Een compliment hoeft niet op de 3e donderdag. Dat moet je doen als daar aanleiding voor is, zo werken wij al bijna 17 jaar heel fijn samen...
caroline  |   | 
18-04-2007
 | 
12:40 uur
Waardering ontvang ik graag, vooral na het afronden van een grote klus, na een bijzondere actie, maar natuurlijk vooral als ik het verdien. Als we daar een vaste dag in het jaar voor nodig hebben zijn we ons doel voorbij geschoten.
Ik stel daarom aan alle secretaresses, managementondersteuners en officemanagers voor om morgen massaal verlof te nemen, dan weet men wat men mist, en dus ook wat we waard zijn.
En voor diegenen die hun bosje bloemen niet wil missen; die staan overmorgen ook nog wel voor je klaar.
An Oniem  |   | 
19-04-2007
 | 
10:12 uur
Een ervaring van wat langer geleden, maar wel voldoende om er een vieze smaak aan over te houden. Jaren geleden werkte ik als beleidssecretaris voor een middelgrote organisatie. Hoewel er niet zoveel aandacht was voor de secretaressedag, vond de directeur het op een gegeven moment nodig om zijn secretaresses deel te laten nemen aan een lunch, die speciaal voor secretaresses was georganiseerd door een plaatselijk bedrijf. Behalve de directiesecretaresses mocht ik ook mee.

Ik vond het een genante ervaring. Enerzijds omdat ik me, gezien mijn functie als beleidssecretaris, niet thuis voelde tussen de aanwezige dames (over stereotypen gesproken; ik heb er heel wat rond zien lopen daar). Ik heb het als een vernedering ervaren, dat ik voor mijn directeur niet meer was dan een tiepmiep; zo heeft hij mijn functie een tijd later ook neergezet.
Verder viel het me op, dat de secretaresse van de personeelschef niet was uitgenodigd en dat de hardwerkende mensen van de administratie helemaal niets kregen; niet eens een bloemetje.
Het was alsof meneer de directeur alleen zijn tiepmiepjes in het zonnetje wilde zetten.
Een half jaar later had ik een baan gevonden waarbij secretaresses, administratief medewerkers en ander secretarieel personeel regelmatig hun waardering kregen voor hun werk en niet alleen op deze misselijkmakende dag.
Expert Academy  |   | 
16-12-2009
 | 
16:51 uur
Wie een waardevolle attentie zoekt voor secretaressedag kan bijvoorbeeld een workshop of opleiding volgen. Daar hebben zowel de secretaresse als het bedrijf baat bij.
Thijs - Drank Cadeau  |   | 
12-04-2021
 | 
17:06 uur
Ik lees hierboven genoeg goede redenen waarom mensen het niet perse waarderen, echter een grote groep lijkt toch ook nog altijd blij verrast te zijn met een attentie op deze dag.
Laat een ieder het voor zichzelf bepalen en bij veel grotere bedrijven worden zakelijke geschenken bijvoorbeeld sowieso verloot onder het personeel. Dat zou ook nog altijd een oplossing kunnen zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10