Reactie: Er worden twee dingen door elkaar gehaald, namelijk leidinggeven en leiderschap. Een leidinggevende is iemand met de opdracht om de groep te leiden. Hij heeft daarvoor de autoriteit toegewezen gekregen. Hij is de baas.
De leider is echter iemand die door de groep ervaren wordt (soms zelfs onbewust) als iemand die de groep leidt. Hij/zij hoeft helemaal niet de baas te zijn, maar volgen anderen hem/haar.
Leidingsgevende die denken dat ze zich overal mee moeten bemoeien om dingen gedaan te krijgen denken dat ze de leider zijn. Als ze dat niet zijn, dan krijgen ze dus weinig gedaan met hun inmenging en wordt als vervelend ervaren.
Leiders daarentegen worden als vervelend ervaren als zich niet bemoeien met de dingen. ''Wat vind jij er nou van?'' Mensen worden onzeker of ze wel de goede kant op gaan.
In het ideale geval is de leidinggevende ook de leider. In veel praktische gevallen is de leider echter gewoon iemand uit de groep, soms niet eens de populairste van het stel.
Reactie: Enkele stellingen:
1) Bedrijven zijn een doorsnede van de maatschappij, dus ook met fraude
2) De echte 'sjoemelaars' hou je niet tegen. Hoe hoger het beveiligingsniveau hoe slimmer de creatieve oplossingen worden. Vergelijk het met evolutionaire processen.
3) Het zit gewoon in de natuur van de mens om dingen te doen die niet mogen voor de anderen maar niet gelden voor mij.
4) De tijd heelt alle wonden en de natuur laat zich niet vermurven.
5) er is inmiddels witte-boorden, blauwe overallen, zwarte pastoors, groene jassen etc. criminaliteit.
6) het begint al van kleins af aan. Normen vervagen, individu boven groep, graaicultuur, ieder voor zich... en zo kan ik wel doorgaan.
Op deze manier LEVEN mensen nu eenmaal want anders was het een saaie boel denk ik en het zal in de toekomst ook wel zo blijven en hopenlijk niet veel erger..
Reactie: Is het zo vanzelfsprekend om eenzijdig scholen de maat te nemen als het gaat om het onderhouden van contact?
Mij valt als HBO-docent op dat studenten noch bedrijven gepast gebruik maken van de mogelijkheid om even initiatief te nemen tot overleg met de opleiding. Waar de bedrijfsrelatie normaal een belletje zou plegen wordt in geval van een stagekwestie te vaak teruguitleunend gewacht tot er eens iemand van de opleiding contact opneemt. Dat gebeurt natuurlijk in zo'n geval per definitie niet snel genoeg.
Wellicht ontbreekt de basis van gelijkwaardigheid en onderlinge waardering te vaak tussen docenten en bedrijven.
Zonder meer, docenten mogen meer getraind raken in het onderhouden van vlotte inhoudsrijke contacten met bedrijven.
Voordat u oordeelt, vraag wat voor de schoolbegeleiding in tijd vergoed wordt voor direct bedrijfcontact. (in mijn geval 3 uur voor bezoeken in een in stage van een half jaar incl reistijd en burowerk per student). Dan weet u dat alledrie betrokken partijen compacter en doelgerichter te werk moeten gaan.
Stel de verwachtingen dus maar bij of tja, verzin een list. Koop bijvoorbeeld docenturen bij of stem op een partij die het onderwijs meer ruimte geeft.
Reactie: Domme mensen, dat en verschillende andere evenementen, zijn uitgevonden door de bloemisten, net zoals de kerstman, die in de jaren 30 van vorige eeuw aangekleed is Coca Cola. en iedereen maar kerstmis vieren. Viva Coca Cola.
Reactie: Leuk onderzoek dat, net als de meeste onderzoeken, bevestigd wat we al lang wisten.
Dat het management MD niet zo belangrijk vind als dat HR dat vind, ondervind ik dagelijks. Maar als er dan weer eens een manager opgevolgd moet worden krijgt HR weer de schuld als er weer eens niemand beschikbaar is.
Voor het management zijn blijkbaar nog steeds de financiele cijfers belangrijker. Laten ze dan maar eens bedenken dat het werven van een manager al snel 35000 euro kost, het intern zoeken en ontwikkelen van management potentieel is vele malen voordeliger. Als er ergens een make or buy beslissing steevast in het voordeel van ''make'' uitvalt is het wel in MD.
(Uiteraard ben ik bevooroordeeld als MD manager, maar ik weet wel dat ik mijn riante salaris meermalen per jaar weet terug te verdienen)
Reactie: Wees blij met deze ontwikkeling. Geneesmiddelen die afgestemd zijn op jouw behoeften, chemische processen in fabrieken die door biotechnologische processenvervangen worden en dus schoner worden, vervuilde grond wordt gereinigd door gekweekte bacterien, energiebesparing doordat we op lagere temperaturen onze was kunnen draaien zijn maar een paar voordelen van de biotechnologie. Ik zie alleen maar voordelen.
De dinosaurussen zijn toch ook uitestorven? Dat is dus de ontwikkeling die wij ondergaan. Je kunt het niet tegenhouden je moet alleen weten hoe je ermee om moet gaan.
Reactie: Vreemde/ komische e-mailadressen..
Zelf ben ik werkzaam in de uitzendbranche en kom dagelijks verschillende e-mail adressen tegen. Tsja.. ik zie soms dingen voorbijkomen in mijn mailbox, waarvan ik denk.. alsjeblieft zeg!!!!!! mijn top3:
met stip op 1: hardcoresletjuh@hotm
2.: dachtjenouechtdatikjemijnmsnginggeven@boltblue.com
3.: hetzuigt@hotmail.
Reactie: Het is toch van de gekke dat we een secretaresse dag hebben. Laten we dan ook een receptioniste of een telefoniste dag maken of een dag van de vuilnismannen.
Je waardeert je werknemers of je doet het niet.
Het werk van de secretaresse wordt door veel ''bazen'' ondergewaardeerd en dat verhelp je niet met een speciale dag.
Een goede leider waardeert zijn werknemers op de momenten, dat zij extra inspanning verrichten wanneer het nodig is en laat dat ook merken.
Al die anderen die dit niet doen kunnen zich afkopen op de secretaresse dag en dan weer het hele jaar weer het oude gedrag tonen.
Reactie: De allochtone medewerker heeft hard moeten werken om zijn/haar diploma te behalen.
Vervolgens komen zij op de arbeidsmarkt tot de ontdekking dat zelfs met een HBO-diploma er toch nog vooroordelen zijn. Zij willen ook niet reageren op vacatures met de vermelding: voorkeur gaat uit naar een allochtoon. Men weet nooit of zijn/haar kwaliteiten ok zijn, of dat het gaat om een eventuele subsidie die er voor de werkgever in zit. Deze jonge mensen raken teleurgesteld en beginnen dan vaak voor zichzelf afhankelijk van de branche. Dit is heel jammer, want vaak blijkt uit hun cv dat het keiharde werkers zijn, die het niet in de schoot geworpen kregen in vergelijking tot de meeste autochtonen, die vaak alles op een presenteerblaadje kregen. Het gaat ook om waarden en normen, die je in de doorsnee samenleving ziet vervagen, maar bij hen nog aanwezig is. het is een klein percentage dat afwijkt, maar hebben wij dat ook niet onder de autochtonen?! Er zijn zat probleemwijken met autochtonen, waar die jongeren ook met de nek aangekeken worden en maar niet loskomen uit het milieu. Allochtoon of autochtoon beiden zijn het in de 1e plaats mensen en zij moeten een kans krijgen.
Reactie: Ja tijden veranderen.
Was vroeger HR er voor het personeel, je kon toen met alles binnenlopen ook de gewone werknemer, zagen we later dat deze afdeling een werkinstrument werd van de directie.
Zaken betreffende het personeel, zoals vrije dagen, buitengewoon verlof etc. werden aan de directe chefs toegedeeld.
Hierdoor ontstond de situatie binnen bedrijven het risico dat er geen totaal overzicht meer was .
Mensen voelden dat ook en gingen op zoek naar bedrijven waar de zaken beter geregeld werden. We bleven hangen in beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken, waar eigenlijk geen tijd voor was en dat werd ook zo door de betrokkenen gevoeld.
Nu kunnen we programma’s kopen als software op intranet en ook op internet, die zorg dragen dat we al deze zaken op een moderne wijze kunnen doen.
De werknemer neemt zelf het initiatief voor zijn loopbaancarrière en HR verleent in dit proces de service en de controle dat zaken worden nagekomen.
Binnen dit systeem (360 graden beoordelen) kunnen de klanten ook meegenomen worden, hebben de directies gelijk een goede indruk, hoe hun personeel met klanten omgaan.
Kortom alle benodigde hulpmiddelen zijn voorradig, maar waarom gebruiken we die niet.
Door de tijd en kwaliteit winst kan HR zich richten op de nieuwe ontwikkelingen, want de kans dat goed opgeleide werknemers weglopen is aanmerkelijk verkleind.
Tevens heeft men een totaal overzicht van de competenties van de werknemers binnen het bedrijf en kan men daar de trainingen en opleidingen op afstemmen.
En bij een vacature kun je met één druk op de knop direct zien of er goede kandidaten binnen je eigen bedrijf aanwezig zijn.
Het verbaast me nog steeds dat er zo weinig van deze zaken gebruik wordt gemaakt wordt door de HR afdelingen.
Reactie: Ook zijn voorkeur voor een bepaalde voetbalclub in je e-mail-adres tot uitdrukking laten komen kan zeer zeker averechts werken. Een Ajax-supporter dacht , dat iedereen dit leuk zou vinden. Helaas voor hem zijn er buiten Amsterdam meer tegenstanders dan voorstanders, dus daar ging hij op de stapel : ''Bel ons niet, U hoort nog wel van ons....''
Een zo neutraal mogelijk e-mailadres heeft meer voordelen dan nadelen.
Reactie: Heel boeiend om deze discussie te volgen. Ik houd het echter graag kort: E= K x A, dat wil zeggen Effectiviteit = Kwaliteit x Acceptatie. Met andere woorden je zult altijd tenminste enige aandacht moeten besteden aan de acceptatie van besluiten. Hoeveel is volledig afhankelijk van de situatie en de soort medewerkers die er mee te maken hebben. Een goede leidinggevende ( is niet hetzelfde als een manager) is zowel taakgericht als mensgericht en weet wanneer hij/zij wat meer van het een of wat meer van het ander moet toepassen.
Reactie: Aan het witte voetje kleeft meer modder dan men gedacht heeft. Inderdaad zijn het altijd dezelfde figuren die zonodig steeds met een lulsmoes naar binnen moeten lopen bij de leidinggevende. Het benadrukken wat ze zoal gedaan, wachtend op vooral een aai over hun bol is zo kinderachtig. Dan nog even gemaakt vragen hoe hun weekend was. Wat mij stoort is dat de werkgever dit niet in de gaten heeft. De anderen die hier geen behoefte aan hebben en mischien nog wel harder werken en die je niet hoort, worden hierdoor eigenlijk een beetje voorbij gesloft. Want de uitslovers krijgen hiermee wel regelmatig te horen hoe hard ze werken. Frustrerend inderdaad. Zij verpesten hiermede de sfeer. Meestal zijn dit ook de roddelaars die via een andermans rug omhoog proberen te kruipen. Je hebt ze overal net zoals je een muizenplaag niet de kop in kunt drukken.