Reactie: Iedereen die op de langere termijn denkt weet dit soort dingen instinctief. Overigens is het bijzonder nuttig dat onderzoek dit bevestigt en dat het wordt gepubliceerd. Hierdoor wordt je er nog eens extra alert op en kom je zo mogelijk tot aanvullende maatregelen of plannen.
Ook, als je na het lezen van dit artikel even doordenkt, kom je tot de conclusie dat sociale verantwoordelijkheid haaks staat op de mentaliteit van de zakkenvullers die elkaar momenteel op de financiële pagina's verdringen. Ze noemen zichzelf 'de top'. Kijk maar naar de drama's en schade die ze veroorzaken en je weet beter. Als we in dit land echt voorop willen lopen dan moeten we er via de wet of fiscale maatregelen voor zorgen dat 'de top' niet méér dan 6, 7 of 8x (vul maar in) dan 'de werkvloer'' kan verdienen. Dan hoepelen zakkenvullers al gauw op naar het buitenland en blijven vanzelf de echte toppers hier over.
Reactie: Wat te denken van de extra belasting die werknemsters met kinderen met zich meebrengen voor de werkgever.
Te beginnen net na de geboorte v/h kind. Verplicht gelegenheid geven om te voeden cq. kolven. Dat kost 3x per dag een uur!? De vele telefoontjes naar de oppas, 'of alles goed gaat'. Kind ziek, moeder ziek! want dat kost tenminste geen vrije dagen. Als de oppas het bericht brengt dat het kind 'een beetje dreinerig' is ervaren wij steevast dat de moeder zich opeens niet zo erg lekker voelt.
Misschien hebben wij het gewoonweg niet erg getroffen met onze medewerkster die een kind hebben gekregen maar, alleen daarom al zullen de werknemsters als boven omschreven bij ons nooit standaard voorrang krijgen voor het boeken van de vakantie in het hoogseizoen. Er is al genoeg wrevel jegens hen bij het andere personeel.
Leuk hoor, kinderen maar de kosten en lasten worden op deze manier wel heel erg zwaar. Laat staan de ergenissen. En de boeking van de zomervakantie wordt dan als vanzelfsprekend beschouwd?! Geen denken aan!
Graag even een korte reactie op dit stuk. Momenteel werken we binnen Faros met deze 4 generaties, hetzij wel in diverse veranderingsprocessen en bij verschillende organisaties.
Tijdens onze wekelijkse meeting waar we elkaar proberen aan te vullen bij de opdrachten merken we natuurlijk we iets van deze verschillen. Wat ons opvalt is wel dat naarmate we ouder worden deze verschillen kleiner worden, ook tijdens de workshops die we houden bij de organisaties waar we werkzaam zijn merken we dit.
Het gaat in alle gevallen om respect. Wij hebben in het verleden diverse opdrachten binnen diverse ministeries mogen uitvoeren, dit zijn nu de organisaties waar je het meeste werkt met de 4 generaties. Ook hier hebben we grote successen kunnen behalen, doordat we elke generaties met een open mind benaderen. De trainingen die we periodiek doen voor de “medewerkers”van de Farosgroep worden gekenmerkt door hier aandacht aan te geven.
Gezien de ervaringen die we opdoen binnen onze seniorendiensten verlening werpt dit vruchten af voor de gehele organisatie.
Laten we afgaan van het doemdenken en elkaar met respect benaderen, dan merk je weinig van de verschillen, en zaken die wel merkt kun je als leerproces ervaren.
Wij proberen als moto aan onze medewerkers en cursisten het volgende mee te geven:
Het leven is slechts wat onze gedachten ervan maken.
Reactie: Je zou eens aan een cliënt van zo'n bedrijf moeten vragen, wat die ervan vindt... nooit dezelfde persoon aan de lijn; altijd 'nee, mijn collega met wie u dat hebt besprak is er morgen weer'; 'nee, dat staat in haar computer en daar kan ik niet in'. Of: 'ik werk vandaag tot 12 uur; mijn collega belt u daarover terug.'
Deeltijd is geboren uit luxe voor de werknemer, de werkende moeder, de huisman - NIET voor de cliënt -- en die betaalt wel hun salaris.
Houd toch eens een enquete onder kopers - Business-to-Business of particulieren: wilt u deeltijdmedewerkers bij uw beste leveranciers? J/N? Wat denk je?
Dienstverleners of productleveranciers: deeltijdpersoneel levert in extern gerichte functies steeds min. 1 dag vertraging op voor de cliënt - en ik kan het wten, ik BEN cliënt!
Reactie: Hier is de 2de tip om je bedrijf om zeep te (laten) helpen: ''We hebben het altijd zo gedaan''.
Ook zo'n uitdrukking waarvan mijn haren overeind gaan staan.
Onbegrijpelijk hoe sommigen elke ontwikkeling in een bedrijf als lastig en vermoeiend zien.
Stilstand = achteruitgang. Er zijn nog altijd mensen die dat niet weten!
Grrrr......
Wij zijn het helemaal met elkaar eens. Mooi gezegd!
Geachte heer / mevrouw Van Houten,
Het staat mensen vrij om met mij van mening te verschillen. Sterker nog: de wereld ziet er niet leuker uit als iedereen het met mij eens is. Het is een genoegen scherpe discussies te voeren.
Uiteraard accepteer ik het ook wanneer mensen 'klappen uitdelen'. Dat hoort er bij. Maar ga me nou alsjeblieft niet verwijten dat ik deze discussie op een scherpe wijze voer en aan de hand van argumenten mijn 'gelijk' probeer te behalen. Dat vind ik zo vreselijk irritant!
Er irriteert mij wel meer in uw reactie. Iedereen heeft natuurlijk recht op z'n mening. Maar is het dan niet verstandig om je eerst in het zaakje te verdiepen voordat je publiekelijk begint te 'kraaien'? En dan mij verwijten dat ik daar beargumenteerd een andere mening tegenover zet?
Uw slotakkoord ervaar ik als belerend. U vertelt de lezer wat hij / zij moet doen met zijn leven. Gun mij het recht om af en toe negatief te denken, bijvoorbeeld over de door u geuitte mening.
En gun het mij om eventjes een bittere smaak in mijn mond te krijgen over het gemene ps-je (over mijn vele fouten) aan het einde van uw reactie.
Reactie: Uit het artikel is te halen dat werken dus meer oplevert dan alleen studeren/leren. Studeren/leren kost alleen geld en werken levert naast inkomsten ook nog eens op dat men extra driekwart leert van wat een full-time student/leerling leert.
Dit onderzoek lijkt meer op een pleidooi om het informele leren te promoten. Bijna elk onderzoek is gericht op bezuinigingen, heb ik het idee. dus de volgende stap kan zijn om jongeren in een bedrijf te plaatsen en al doende te laten werken+leren. Zoiets als het leerlingstelsel BeMeTel uit de jaren 60. O, ja en de VMBO af schaffen. Om maar een voorbeeld te geven.
Reactie: Het belangrijkste doel van de publicisten van The Secret is nu wel bereikt, het heeft alle aandacht.
Het geeft niet wat men over je zegt, als men maar over je praat, wist een politicus ooit te melden.
Is dat de law of attraction?
Wat dat betreft is de hele opzet gelukt.
Het is hetzelfde principe dat de viagra spammers gebruiken, stuur genoeg rond, er zijn er altijd wel een paar die er in trappen.
En ja, ik ben ook eens gaan kijken. Ik snap zelfs dat er mensen zijn die erin trappen. Dezelfde mensen die denken dat Ratelband een goeroe is en geen entertainer.
Och, laat ze maar, op het einde wordt het geheim toch ontsluierd toch?
Reactie: Goed punt van Dell. Overigens roepen andere printerfabrikanten, zoals HP, dit ook al jaren. En niet alleen de stroomkosten zijn hoger met veel stand-alone printers. Ook de kosten van onderhoud, het beheer door de IT afdeling, financiering, afschrijving, etc.
Als Manager / Hoofd ICT heb ik in de afgelopen 10 jaar, tezamen met de Manager(s) Facility behoorlijke besparingen gerealiseerd door het invoeren van digitalisatie beleid. In hoofdlijnen:
- Bepaal niet voor de ander dat ie de stukken op papier wil, maar zet het op één plek centraal op het netwerk. Dus, niet 10 keer een compleet setje maken en rondsturen. Zonde van de tijd, verbruikskosten, interne post, etc.
- Wil je wel iets afgedrukt (en geniet, gevouwen, etc) doe dat dan zo efficient mogelijk d.m.v. centrale multifunctionals (scannen, emailen, printen, kopieren, finishing (nieten, vouwen), dubbelzijdig, etc).
Er blijft echter altijd een groep mensen over die vinden dat ze een eigen printer moeten hebben. Vaak onder het mom van de vertrouwelijkheid / gevoeligheid van de te printen stukken. En, ook al laat je zien dat deze stukken netjes via een pincode afgeschermd kunnen worden, blijft het kennelijk toch noodzakelijk dat deze mensen hun eigen printer mogen behouden. Niet van de IT afdeling, maar van de baas van de persoon die een eigen printer nodig zegt te hebben.
De echte reden: de eigen printer geeft de persoon status en is voor hem/haar lekker gemakkelijk (lees: hoeft niet te lopen). Status en gemak mogen dus geld kosten van de bazen van deze mensen.
Als astrologie al duizenden jaren zijn waarde heeft bewezen verbaast het me dat we nog steeds zo dom zijn om daar geen gebruik van te maken.
Daarentegen heeft intuitie volgens mij weer niets met astrologie te maken.
Ik ben het wel met u eens dat intuitie belangrijk is. Geen enkele beslissing kan mijn inzien genomen worden zonder intuitie. Bedrijven die alleen op ratio drijven helpen zichzelf binnen de kortste keren om zeep.
De gang van managers naar waarzeggers en helderzienden heeft voor mij ook niets te maken met eigen ontwikkelde intuitie. Dat heeft meer te maken met het afschuiven van verantwoording voor het nemen van beslissingen. Daarentegen is het leren om ruimte te nemen voor eigen intuitie een positieve ontwikkeling.
Niet alles is verklaarbaar en moet verklaarbaar worden; een goed gevoel is moeilijk onder woorden te brengen maar geeft meestal wel de doorstag tot het nemen van een besluit. En de meeste besluiten worden vaak al genomen vanuit gevoel en intuitie. Rijkerlijk overgoten met een, soms vals, rationeel sausje om het aannemelijk te kunnen maken.
Reactie: Mijnheer Leenaerts, voor mij was het in de tijd dat de dorpsomroeper verdween door de radio.
Die ''talking heads'' hebben voor mij niets te maken met vooruitgang. Het lijken mij gewoon reclameanimaties waar al zoveel van is. Zelfs in sommig onderwijssoftware komen deze ''waterhoofdjes'' voor. Alles uit oogpunt van besparing. Ik vind het meer en meer een verarming dat het geven van informatie of het kunnen hebben van een contactpersoon bij een bedrijf of waar dan ook steeds meer ingenomen wordt door software. Dit los van het verkrijgen van(geschreven) informatie op internet.
Persoonlijk kontakt vind ik belangrijk. De tendens is nu al dat administratieve handelingen door de klant zelf mag worden verricht. Wat soms welkome aanvulling is. Niet om de klant te bedienen op zijn wenken maar alleen op basis van kostenbesparingen zijn die mogelijkheden geschapen, uiteraard. Ook al lijkt het anders. Over een aantal jaren zal dat van ''mogen'' naar ''moeten'' verschuiven waarbij het geven van informatie waarschijnlijk alleen nog via voice-responce wordt gegeven. Bij sommige bedrijven en instanties is het verkrijgen van specifieke informatie al een hordeloop. Met die ''waterhoofdjes'' wordt het misschien wel leuker. Maar beter?
Reactie: Of het echt een Mythe is, dat weet ik nog niet.
Veel in het artikel is te beamen, maar in de praktijk zie ik steeds onnodige botsingen tussen de verschillende generaties.
Zeker wanneer we kijken naar het gebruik van computers, de handigheid en kennis hiervan. De laatste generatie groeit hier helemaal mee op, terwijl de ''babyboomers'' dit ineens op hun werkplek zagen verschijnen en vaak alleen door praktijkervaring (het zelf maar uitvinden hoe het moest!) dit zich eigen moesten maken. Zelf heb ik meegemaakt dat er op een bestand van 500 werknemers in drie maanden tijd 100 jongeren werden toegevoegd.
Door het feit dat de bedrijfsleiding daar geen enkele begeleiding in gaf (zich niet realiseerde dat je dit proces moet overdenken en moet begeleiden), ontstonden grote botsingen.
Tevens ontstond het probleem dat de jongeren veel hogere opleidingen hadden gehad dan het bestaande personeel.
Jongeren pakte storingen heel anders aan en kwamen snel in een soort ruzie discussie terecht met de bestaande groep, die gemiddeld 15 jaar ouder waren.
Opmerkingen als “die schooljochies willen niet luisteren, want ze weten alles beter” en situaties dat ouderen stonden te tobben met de computers, waar dan de jongeren dan met een druk op de juiste knop het probleem oplosten.
Het heeft meer dan een jaar geduurd dat de beide groepen wat evenwicht vonden.
Dit kost geld voor het bedrijf, door een goede begeleiding van nieuwkomers, ze langdurig te volgen en daar waar nodig te helpen, is dit proces te besturen en haalt de manager het optimale uit alle leeftijden.
Iedereen die werkt wil erkenning, respect, kansen, plezier en zijn werk en gemotiveerd zijn, daar ligt geen kloof.
Wel ligt er degelijk verschil tussen de verschillende generaties, denk aan opvoeding, sociaal gedrag, normen en waarden, de kennis en kunde (schoolopleiding van vroeger is totaal anders dan heden) en buiten de zaak ook nog geheel verschillende interesses.
Het mooie van dit alles is dat het zich steeds settelt en toevoegt aan de hedendaagse wijze van leven.
En, misschien heb ik te snel gelezen, maar ik mis wat.....
Ik mis plezier! Complimenten geven en complimenten krijgen geeft plezier en dus energie.
AON riskmanagement vermelden in hun jaaruitgave Comm-unity het BOF-leven: Betekenis geven aan het eigen leven en dat van anderen, Ont-wikkelen en Fun.
Aan te vragen op www.aon.nl. Ik las pas een advertentie van ze en denk op basis van Comm-unity dat het een Q-company is. Een waar ik graag zou willen werken. Kortom, er is heel veel moois onder de zon en ik kan nog heel veel leren! Dat gaat sneller als je met meer begrip en 10 x sneller leest. Ook dat is te leren, bijvoorbeeld op www.SmartReading.nl