Reactie: Volgens de aangehaalde theorie dient elke oplossing SMART te zijn ; te dikwijls wordt echter vergeten dat de ''A'' staat voor ''Aanvaarding''. Het is bekend dat de mate van Efficiëntie van een oplossing (of overeenkomst) eveneens het product is van Aanvaarding en Kennis (of ligitimiteit, vakkenis, bewijskracht...). Als formule uitgedrukt : E = A x K.
In het aangehaalde voorbeeld '' geen gedoe'' is het duidelijk dat de aanvaarding (A) ''nul'' was. Zoals we allen weten is de uitkomst van een product waarvan één van de factoren nul is, altijd nul en dan mag de andere factor (K) nog zo hoog zijn. Zolang de manager er niet in slaagt zijn visie te laten aanvaarden zal hij nooit de beoogde efficiëntie bereiken. Precies daar ligt de moeilijke uitdaging voor de manager:
1. Je oplossing (overeenkomst) doordrukken met het (hopelijke) besef dat je medewerker deze niet (of slechts gedeeltelijk) aanvaardt, en daarmee dus de efficiëntie hypothekeert;... en daarmee leven.
2. Je oplossing ( overeenkomst) bijstellen tot je het niveau van aanvaarding bereikt en daarmee zeker zijn dat je in dat geval de maximaal mogelijke efficiëntie bereikt (weliswaar nog altijd lager dan beoogd) ...en daarmee leven.
3. Je van de medewerker ontdoen ....en daarmee leven.
4. Er mee leven... dat medewerkers geen klonen van jezelf zijn en hen ook duidelijk laten merken dat je dat niet beoogt.
De vierde uitdaging is de moeilijkste:
Geef je medewerker de kans om het ''op zijn manier'' te doen, maak duidelijke afspraken, spreek doelstellingen en dead-lines af en behoud je het recht toe op feed-back en controle. Reken je medewerker af op behaaalde resultaten en niet (vooringenomen) op de manier waarop hij je doelstellingen wil bereiken. Indien nodig kan je de medewerker in de loop van het arbeidsproces bijsturen; waarbij de focus op je doelstelling dient gerricht te blijven. Onderschat de intelligentie niet van je medewerker; hij zal zelf zijn arbeidsproces, indien nodig, aanpassen om je doelstellingen te bereiken. De bereidheid van je medewerker om dit te doen zal echter ''recht-evenredig'' zijn met de hoeveelheid van de reeds hiervoor besproken subjectief aangevoelde Aanvaarding.
Tenslotte zou ik nog willen toevoegen dat je als manager verantwoordelijk blijft voor je doelstellingen en dat je zal moeten kiezen tussen optie 1 tot 4, waarbij je best het ''buikgevoel'' achterwege laat en je vooral laat leiden door jouw doelstellingen.
Ik ben er mij van bewust dat deze laatste zin vooral reacties zal teweegbrengen bij de voorstanders van het Situationeel Leiderschap; alhoewel mijn standpunt niet zover af ligt van de vierde stijl ''delegeren''. Ik meen echter dat de voorwaarde om te delegeren (competentieniveau = hoge kennis en hoge motivatie) te strikt is, en evengoed (onder de voorwaarden van optie 4) kan toegepast worden op medewerkers met een lage motivatie en dat op die manier zelfs de motivatie kan verhoogd worden. Waarbij de grootste uitdaging van de manager aangesproken wordt: Motiveer je medewerkers, en maak er geen klonen van jezelf van.
Reactie: Amai, is dit een site voor managers (ben pas nieuw en dacht dit dus ook) of een reclame-site voor would-be psychologen, sektes, llife-style boeken en geldkloppers? Heb mij waarschijnlijk vergist en ben terecht gekomen op een site voor ''lucht''verkopers à la TSAAKAA.
Reactie: Aan Mr Hoetmer, Mr a b, Mr Oostmeyer, Mevr Van Houten;Mevr Franssen
Met dank voor de deelname aan mijn klein experiment. (d-t- problematiek).
Het is zeer gemakkelijk de gevoelige snaar van mensen te bespelen ( cfr. mijn klein experiment) om er nadien (meestal klinkende) munt uit te slaan: zorg ervoor dat je ten eerste de ''hulpeloze woede'' over hun falen bij je toehoorders opwekt om vervolgens jouw ''oplossing'' aan te reiken.
In verband met mijn ''experiment'' vraag ik me trouwens af waar de positieve benadering van de ''aangevallenen'' was? En hier krijgt de oude Maslow weer gelijk: primaire, defensieve behoeftes steken altijd eerst de kop of en pas als je die vervuld hebt (of als ze vervuld worden!) kunnen we verder zien...En precies daarop wordt door de malafide goeroe ingespeeld. De verdere commentaar die ik in gedachte had werd door reeds door Mevr Franssen (op 10/05/07)verwoord. (En dit is geen reklame voor haar work-shop want ik ken nog haar, noch haar -al dan niet- bonafide bedoelingen).
Reactie: Naast respect is leren omgaan met en gebruik maken van diversiteit (leeftijd, cultuur) een noodzakelijk leerproces binnen arbeidsorganisaties. Kennisdeling en leren van elkaar, dus zoek de verbinding en niet de verschillen. HRM afdeling vergeet deze processen nogal eens. En besef: levernservaring leer je niet in het onderwijs!
Gegroet en bayboomer die de techniek niet schuwt!
Reactie: 'The Secret' daar heb ik 7 lessen van binnen gekregen. Ik vind dat wel interessant. Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt en om eerlijk te zijn. Er zijn genoeg mensen die negatief denken. Door negatief denken krijg je weinig gedaan. Negatief denken zegt heel wat over jezelf dan over anderen. De wereld die men heeft gecreërd, dat zijn de gedachten die men heeft. Optimisme bekijken is ook iets wat vaak helpt, althans bij mij dan. En ik vind leuk om iets uit te proberen, waarom niet...ja kun je krijgen en nee ook. Als je niet probeert, dan heb je in feite gefaald voor jezelf. Je kan ook zien als een expiriment voor jezelf. Je kunt erin geloven of niet. Het is maar net waarin je wilt geloven.
Reactie: Mevrouw Prinssen, per definitie is dat geen slechte zaak om verschillende mogelijkheden en leertrajecten te ontwikkelen.
Sommige jongeren willen liever gelijk aan de slag; praktisch zonder schoolse theorie. Weer anderen willen naar school en een diploma behalen.
Jongeren die gelijk aan de slag zijn gegaan komen ondanks dat ze informeel veel geleerd hebben en werkervaring hebben opgedaan op een gegeven moment achter aan de rij te staan. Een diploma blijkt dan toch onontbeerlijk.
Dit geld ook voor andere praktijkgerichte ingestelde mensen. Het hebben van een universitaire graad is vaak een betere binnenkomer dan jarenlange praktijkervaring.
Onderwijs kost veel geld en mijn inzien wordt elk onderzoek wat met dit soort winsten koketeert door de politiek eerder gebruikt om redenen te hebben om te bezuinigen dan om te verbeteren.
Reactie: Dit is een actie die vrij kort effect heeft. Resultaat is een manager die langzaam maar zeker de poten onder de stoel gezaagd krijgt. We hebben ze ook bij ons gehad. Gaan vanzelf weg.
Reactie: @Marion
Vriendelijke reactie, alles over een kam scheren ook.
Ik ben een alleestaande hardwerkende moeder, ik ben nooit ziek als mijn kind ziek is, ik heb in de 6 jaar die hij nu is - en enkel omdat er geen andere oplossing zo snel voor handen was - 2x een dag ouderschapsverlof opgenomen.
Zieke kinderen zijn namelijk ook niet welkom bij de opvang..........en oma is ook nooit altijd stand-by.
Telefoontjes naar de oppas/creche heb ik nooit gedaan, mocht er wat zijn dan bellen ze mij wel en in het ergste geval zal ik dan een snipperuurtje moeten nemen wellicht, maar dat is ook nog maar 1x gebeurt dat ik een uurtje eerder vrij nam omdat ik mijn kind met koorts op moest halen bij de creche.
Hetzelfde geldt voor de rest van mijn collega`s met kinderen.
Onze werkgever houd rekening met ons en dus houden wij rekening met hem, hart voor de zaak.
Ik denk dat je de verkeerde werkneemster hebt wellicht.
Leuk hoor, voor jou worden kosten en lasten van werknemers met kinderen zwaar ?
Ik moet verplicht in de zomervakantie vrij nemen, gelukkig beschouwen mijn collega`s die zelf die periode al achter zich hebben dit wel als vanzelfsprekend, en mijn werkgever ook,ik begrijp het probleem niet eens , wil wil er nu in de zomervakantie weg ?! Het is duur, druk, getver geloof mij, als ik de keuze had ging ik echt wel buiten deze gedwongen periode om.
En wat te denken van de kosten die ik moet maken om me voor mijn werkgever een slag in de rondte te werken, ik kan een groot deel van m`n salaris zo inleveren voor de creche.....en zoals nieuw onderzoek weer eens aangetoond heeft, de partimers verrichten vrijwel evenveel werk in een 4 urige dag als hun fulltime collega`s in een 8 urige. Als ik klaar ben om 2 uur dan begint de rustige periode en zitten m`n collega`s min of meer duimen te draaien, terwijl ik me over de kop hebben zitten te werken tijdens de spits........ik werk 2x zo hard om binnen de tijd zoveel mogelijk af te krijgen..........
Nee we moeten allemaal kinderen krijgen om de vergrijzing tegen te gaan toch, zolang er maar niemand last van heeft behalve jezelf........lekker makkelijk,
er bestaat anno 2007 niet eens voorschoolse opvang ! als je vroeg moet beginnen.
De opvang gaat om 6 uur weer dicht dus even overwerken om iets af te maken kan ook niet.
Maar als ervaren, gekwalificeerd hardwerkend personeel zoals ik en hetzelfde geldt voor alle andere moeders onze baan op zouden zeggen zodat de werkgevers maar geen last meer zouden hebben van die lastige moeders dan was het personeelstekort niet te overzien en dan kun je daar weer over klagen, bovendien zijn straks al die kinderen weer de toekomstige werknemers dus daar mag best wel iets voor geinvesteerd worden, van beide kanten.
Jij hebt ze tenslotte straks ook weer nodig........
Dus een werkgever als jij die zou niet lang gebruik kunnen maken van mijn diensten, ik zou in no tome weggevlucht zijn ,vandaar waarschijnlijk dat je met zulk niet betrokken personeel blijft zitten of omdat je geen enkel begrip of flexibiliteit voor moeders kunt opbrengen waardoor ze zich liever ziek melden dan een vakantiedag in leveren, want zo werkt het natuurlijk ook................
samen spelen samen delen
Reactie: Of de tips wel of niet van Gates afkomen er is toch heel wat in te vinden. Binnen mijn vakgebied merk ik vaak dat mensen verwachten dat ze hun promotie krijgen omdat ze al een tijdje langer in dienst zijn ookal presteren ze minder. of Nieuwkomers verwachten binnen een korte tijd heel veel geld te verdienen en willen titels op hun functie hebben die mooi staan. Indien ze die niet krijgen dan ligt de schuld nooit bij hen maar bij een ander.
De heer Bleeke heeft gelijk: Voor elke euro moet hard gewerkt worden.
Niemand geeft je zomaar iets en mocht je toch iets krijgen dat te mooi is om waar te zijn dan zal dat ook zo uiteindelijk zijn.
Reactie: De opmerking over de rol van de overheid bij overtreding van de wet was vooral een hartekreet minder voor eigen rechter te denken en te praten. Maar vooral de focus te richten op de inhoud van The Secret en de waarde ervan. De kracht die The Secret ook belicht, komt vanuit je hart en dat laat zich niet vertalen in voortdurende beschuldigingen. Deze kracht geeft wel moed en vertrouwen; in jezelf en de ander.
Reactie: Bij een goed lopende duobaan met een goede continuïteit is het natuurlijk belangrijk dat je elkaar op de hoogte houd van alle zaken waar je mee bezig bent geweest, nog mee bezig bent en die nog moeten gebeuren.
Dit kost niet zoveel tijd en kan op diverse manieren.
Als ik vandaag een cliënt spreek die gisteren mijn collega aan de lijn had weet ik al waar het over gaat en wat er besproken is voordat ik deze cliënt spreek, dus geen enkel probleem!
Reactie: Deeltijd is samenleven en samendelen. Optimum deelname en participatie in geld en goederenstroom. Deeltijders inderdaad niet in de front office positioneren, maar in de office magement en backoffice functies. Wel dient er een goed werkende instrucitiebeleid en werkstyteem aanwezig te zijn, waar men onafhankelijk van elkaar de werkzaamheden voort kan zetten. Recente onderzoeken hebben bewezen dat 1 jaar werken of stage gelijk is aan 3 jaar studie. Ook het feit dat bedrijven en ondernemers naar de ervaringen van de stagiairs ondersteunt mijn stelling. Kijk maar naar de houding bij werving en selectie. Men roept en piept dat er genoeg banen in den lande aawezig is (zie de vacatures), maar vinden van geschikte en ervaren personeel is niet te vinden. Juist deeltijdfuncties dragen erbij dat de know- how en de techonologie ook door deze categorie productiviteit up to date blijft. Er is in dit land ook duaalleren aanwezig. Met demotiverende en negatieve vertoning kan men niet bijdragen aan de motoriek van de economie.