zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De Bill Gates Tips

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   02-05-2007,   10:48 uur
 

Wij zijn gek op adviezen van goeroes. Hoe succesvoller de goeroe, hoe meer we zijn adviezen waarderen. Het verhaal moet logisch zijn, goed klinken en in ons eigen straatje passen. Zo kwam ik op internet een speech tegen van Bill Gates die tips geeft aan studenten die straks in het bedrijfsleven aan de slag gaan. Net als veel Nederlandse managers vindt Gates dat studenten nog wel wat te leren hebben als het om hun werkhouding gaat.

In een speech aan de Witney High School in Californië geeft Bill Gates tips aan de studenten, waarmee ze een meer realistische kijk krijgen op hun werkzame leven, omdat hij vindt dat de school hen die niet meegeeft. Hierbij een vrije vertaling van een aantal daarvan:



1. Het leven is niet rechtvaardig, wen daar maar vast aan.
2. Het is voor de wereld niet belangrijk of je goed in je vel zit, als je maar presteert.
3. Met een diploma word je niet meteen directeur met een salaris van EUR 60.000, een auto, telefoon en een laptop. Die moet je allemaal eerst verdienen.
4. Als je denkt dat je docenten moeilijk doen, wacht dan maar af tot je een baas hebt.
5. Vakken vullen is geen minderwaardig werk. Je opa noemde het een kans om vooruit te komen.
6. Als je er een zootje van maakt is het niet de schuld van je ouders. Zeur niet en leer van je fouten.
7. Op school krijg je steeds herkansingen, in het echte leven niet. Je best doen is voor de talentlozen. Alleen resultaten tellen.
8. Het leven bestaat niet uit semesters, waarin je steeds weer opnieuw begint, en de zomervakantie duurt echt geen 2 maanden. Je moet iedere dag 8 uur aanwezig zijn en werken.
9. Televisie is niet hetzelfde als het echt leven. Je leven is geen soap waarin alle problemen oplossen in 30 minuten, en na een kop koffie moet je gewoon weer aan het werk.
10. Wees aardig voor nerds. De kans bestaat dat je op een zeker moment voor één van hen werkt.

Broodje aap
Deze tips zijn op internet breed verspreid en vooral tip nr. 10 lijkt het bewijs dat ze ook werkelijk van Bill Gates zijn, maar deze blijkt later toegevoegd om het verhaal geloofwaardig te maken. Nader onderzoek wijst namelijk uit dat ze oorspronkelijk in 1996 zijn gepubliceerd door Charles J. Sykes.

Zo gaat het vaak op het internet. Wat is waar, wat is nep? Het is vaak moeilijk om te achterhalen wie de originele schrijver of bedenker van iets is. Er zijn zelfs hele sites met uitspraken van goeroes en broodje-aap-verhalen. Dat leert ons dat we ons kritisch vermogen steeds aan moeten blijven spreken en zelf goed na moeten denken.

Wat vind je eigenlijk van die ‘tips van Bill’ als je kijkt naar de jongeren die op dit moment instromen. Zijn ze van toepassing of denk je daar toch heel anders over?

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Jef  |   | 
6-05-2007
 | 
14:20 uur
Het is inderdaad soms moeilijk om te achterhalen of informatie vanop het internet correct is en van goede bronvermeldingen voorzien.

Tenzij het om een video gaat bijvoorbeeld. Zoals Steve Jobs (de grote concurrent van Bill Gates) op de link hieronder ook heel wijze woorden aan afstuderende studenten meegeeft. Echt een aanrader, ook voor diegenen die al lang in het beroepsleven zitten.

(Klik hier)
heer M. Bleecke  |   | 
9-05-2007
 | 
08:22 uur
Het mag dan wel op een broodje-aap-verhaal lijken, maar er zijn toch algemeenheden te vinden in deze tips, die voor veel mensen waarschijnlijk onbekend zijn. Neem nou tip 6. Die is voor veel scholieren op het lijf geschreven. Als ze falen, dan is er altijd wel een excuus: het ligt aan de docent, de ouders, aan het milieu, etc. Nooit aan de scholier zelf. Zo kun je voor iedere tip wel een voorbeeld opsommen, waaruit blijkt dat de tip zo gek nog niet is. De waarheid zal, zoals met zoveel zaken, wel in het midden liggen. Feit blijft, dat veel scholieren denken dat ze zo maar een plaats in de wereld zullen veroveren, waar de gebraden duiven je in de mond vallen. Het kan allemaal niet op, denken ze. Dat er hard gewerkt moet worden voor iedere euro, daar denken ze helemaal niet over na. Als ze eenmaal de wereld in trekken, worden ze vaak door schade en schande wijs. De wereld is een harde, snelle leerschool voor ze.
heer S andvink  |   | 
12-05-2007
 | 
16:19 uur
Of de tips wel of niet van Gates afkomen er is toch heel wat in te vinden. Binnen mijn vakgebied merk ik vaak dat mensen verwachten dat ze hun promotie krijgen omdat ze al een tijdje langer in dienst zijn ookal presteren ze minder. of Nieuwkomers verwachten binnen een korte tijd heel veel geld te verdienen en willen titels op hun functie hebben die mooi staan. Indien ze die niet krijgen dan ligt de schuld nooit bij hen maar bij een ander.

De heer Bleeke heeft gelijk: Voor elke euro moet hard gewerkt worden.

Niemand geeft je zomaar iets en mocht je toch iets krijgen dat te mooi is om waar te zijn dan zal dat ook zo uiteindelijk zijn.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10