zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

De strategie van uw organisatie in vijf stappen

Ad Beer   |    |  21 mei 2007
Reactie: Helemaal eens met Jeroen.
KISS moet het uitgangspunt zijn. Natuurlijk willen adviesbureaus ons wijs maken dat het opstellen van een strategie ontzettend moeilijk is, maar het valt echt wel mee.
Het probleem is dat de meeste bedrijven geen visie (meer) hebben. Visie zie ik (in tegenstelling tot Jeroen) als de basis van een missie. Het is kijk hebben op de markt, de maatschappij. Een adviesbureau kan je daar echter niet bij helpen, omdat visie iets is wat sterk gebonden is aan individuen.
Gates had de visie dat computers alleen maar konden werken op basis van een besturingssysteem. Jobs had de visie dat dit besturingssysteem zo makkelijk mogelijk moest zijn. Disney had de visie dat mensen plezier willen hebben. McDonalds zag dat mensen behoefte zouden kunnen hebben aan een snelle hap. Ben en Jerry wisten dat ijs met natuurlijke ingredienten in de smaak zou vallen. Ford wist dat auto's een massaproduct zou kunnen zijn, dat mensen daardoor mobiel en vrij zouden zijn.
Wij (Faurecia) denken dat vervoersmiddelen in de toekomst nog steeds stoelen en een dashbord zullen hebben.
Visie is de basis van veel bedrijven, van veel succesvolle bedrijven.
Van visie naar missie is een creatief proces, maar missie is zo bedrijfseigen, dat je daar ook geen consultant voor nodig hebt.
Pas als het aankomt op strategie is kennis van de markt, de wereld, nodig.
Amiga had de visie dat computers kleur en geluid zouden moeten hebben. Ze ontwikkelden 20 jaar geleden een computer met 4096 kleuren en 16 kanaals stereo geluid. Naar nu blijkt de juiste visie, maar een compleet verkeerde strategie zorgde ervoor dat de computer van de toekomst als snel alleen een verleden had.
En dat zie ik nu ook weer gebeuren.
Iedereen ziet de BRIC (Brasilie, Rusland, India en China) als landen waar geinvesteerd moet worden. China heeft een paar miljoen potentiele automobilisten. Maar in China werden vorig jaar evenveel auto's verkocht dan in Europe in een week! het duurt nog tenminste 20 jaar voordat de Chinees genoeg verdient om een auto te kopen, het gemiddelde inkomen is daar 600 keer zo laag als hier.
China kent nog steeds een geleide economie, de overheid wil niet dat buitenlandse bedrijven een meerderheids markt aandeel hebben.
Dit soort kennis is nodig om tot een strategie te komen. En daarbij KAN een adviesbureau nuttig zijn. Al kom je een heel eind door gewoon de kranten en wat tijdschriften te lezen.
Maar al met al is het niet echt complex om een strategie te ontwikkelen, gewoon met twee voeten op de grond staan en goede info halen. Dat kan gewoon in het Nederlands, dus geen ''policy'' maar ''beleid'' om er maar een te noemen.
Ingewikkeld doen door allerlei moeilijke woorden te gaan gebruiken is leuk voor de ICT sector, laten we daar als managers maar van af blijven
 

‘The Secret’ komt eraan

Renato   |    |  21 mei 2007
Reactie: veel dingen zijn toch in je gegeven of niet.de blauwdruk ligt vast.tuurlijk zijn vastgeroeste patronen vaak een reden waardoor men 'nergens'komt.maar dat is niet de enige of De oorzaak.
neem nou Arnold Schwarzengger.zoon van een politieagent in Graz.een gehucht in Oostenrijk.
komt als immigrant naar de VS en word daar succesvol bodybuilder,acteur en ook nog gouverneur van California.
hij was enorm op de hoogte van de self-fulfilling prophecy.
'where the mind goes the body follows' .
maar zou dat voor iedereen weggelegd zijn?
ik weet dat de meeste bodybuilders die met Arnold getraind hebben zijn tempo en workouts niet echt konden bijbenen.deze man had energie voor tien.
maar zo ook op zakelijk vlak.hij had niet alleen genetische aanleg voor het ontwikkelen van enorme biceps en borstspieren maar ook de drive om vele dingen aan te pakken in het leven.heeft iedereen die drive?nee.
maar wel kan men in veel gevallen meer dan men denkt te kunnen.maar dat meer meer meer is iets dat me erg tegenstaat.in deze tijd is juist minder minder minder nodig.
kijk eens naar het klimaat.mensen die een humvee als vervoermiddel nemen(Arnold) zorgen er ook niet voor dat het beter gaat met het klimaat.
op de lange duur ,de eeuwigheid.wat is dan beter?
dat geldgraaien van mensen hebben we nu wel gehad.dat is juist de reden waar de wereld aan ten onder aan het gaan is.

ben het overigens grotendeels eens met Walter Bril.
goed verwoord.
 

Tien managementlessen van The Secret

heer jo laurier   |    |  21 mei 2007
Reactie: Hek ik in de huidige vorm , als film, vorig jaar reeds in detail bekeken. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de Secret teert op het élan van de Da Vinci Code, het lezerspubliek (ook managers) worden of zijn gek op mysteries en secrets. De Attractiewet is één van de 7 kosmische principes zoals beschreven in o.a. de Secret Doctrine van o.a. de Rozenkruizers. Niets nieuws onder de zon. Marketing maakt er een hype van. Of het werkt ? Natuurlijk, maar alleen door volgehouden inspanning = niets secrets aan. Maar het is zeker geen ''quick fix''
 

Tien managementlessen van The Secret

Frank van Marwijk   |    |  21 mei 2007
Reactie: Bedankt dat je ons daarvan bewust maakt Ad. Heb jij een suggestie om de negatieve basishouding van de mensen die je noemt te keren?
 

Hoe krijg ik mijn medewerkers aan het uren schrijven?

heer Luc Mgr-online Bongaerts   |    |  21 mei 2007
Reactie: Mijn ervaring is dat de medewerkers in de eerste plaats zelf hun ''prestaties'' (cijfers e.d.) moeten kunnen zien, en vergelijken met het gemiddelde van hun collega's. Wat ik ooit heb meegemaakt, is dat iemand in het team vroeg om al die cijfers openbaar te maken, zodat iedereen dat als zelf-motivator kon gebruiken. En oh ja, daaraan voorafgaand is een zeer ellenlange (maar nuttige) discussie gehouden over de juiste metrieken die we moesten gebruiken. Daarbij konden we de performantie van onze organizatie vergelijken op allerhande manieren - ons team onderling ; ons team t.o.v. dat van de US, Azie, en Japan; verschillende klanten onderling, etc... Ook hebben we enorm veel energie gestopt om de informatie die we maten ook beschikbaar te stellen aan het team om hun eigen ''process improvements'' te doen. De resultaten daaruit hebben geleid tot een doorlooptijdreductie van ons werk met ongeveer 50 %, waarbij we 2 keer beter scoorden dan de Amerikanen en 1.5 keer beter dan de Japanners. Een opmerking wel : ons team bestond uit allemaal hogeropgeleiden - ik weet niet hoe die in andere situaties anders werkt. Ik hoop dat dit helpt. Luc
 

Rokers kosten organisaties geld! Reken even mee...

heer l Deetman   |    |  21 mei 2007
Reactie: Ik ben zelf een ex-rookverslaafde, en toch zijn er ook voordelen aan het roken.
De sfeer van even buiten een sigaretje roken met collegas is een prima sfeer om even bij te praten, even een afspraakje te maken. ''wil jij dat zo doen?'' ''kan je me hier meer over vertellen?'' etc.
Laat eens (meerdere keren is noodzakelijk aangezien er wantrouwen is naar een leidinggevende) een leidinggevende 'meeroken' met de werknemers en er is al snel duidelijkheid hoe de sfeer is binnen het bedrijf. Hierop kan weer ingespeeld worden.
Roken is voor velen een noodzakelijk kwaad, probeer als manager/leidinggevende er een deugd van te maken ipv erover te 'kankeren'.
 

Tien managementlessen van The Secret

Ad de Beer   |    |  21 mei 2007
Reactie: Uiteraard wordt de discussie links en rechts weer herhaald. De kracht van de herhaling is geen geheim. Dat is het principe dat ook in Sesamstraat wordt gebruikt, dat religies en politieke stromingen gebruiken om huhn “waarheid” te etsen in de cortex van de mensen die op zoek zijn naar iets, waarvan ze niet weten wat het is.
Ja, Shakespeare wist het al: “There is more between heaven and earth than that we with our simple minds can see, my dear Horatio” (geen letterlijk citaat, vang me data niet op).
Dat energie een aantrekkingskracht heeft op gelijkaardige energie, dat is ook geen geheim. Positieve energie trekt positieve energie aan. Negatieve energie trekt negatieve energie aan. The law of attraction. Klopt natuurkundig natuurlijk geen bal van, maar ja, mensen functioneren nu eenmaal (gelukkig) niet wetmatig.
Ik vind alle aanbevelingen die Frank maakt waar, maar om nu te zeggen dat ze van The Secret afgeleid zijn, dat gaat me een beetje te ver. Ieder managementboek vertelt deze verhalen al. Want ook voor managers geldt dat negatieve energie ook negatieve energie oproept en omgekeerd.
Kortom, het grote geheim van LOA en The Secret is helemaal niet zo geheim.
Het grote probleem is hoe je negatieve energie omzet in positieve energie.
Daarin onderscheidt ik diverse ‘soorten” mensen.
Op de eerste plaats zijn er mensen die gewoon alleen maar negatieve energie hebben. We kennen ze wel, de allesvrezers, de geboren pessimisten. 5% van de mensen heeft dat in de genen zitten, jammer, maar het is een mission impossible om ze positief te laten denken, laat staan positief te laten zijn.
Dan is er een grote groep van mensen, pakweg 45%, die negatief gemaakt zijn. De sociale omgeving waarin ze zijn opgegroeid heeft ze negatief gemaakt. Geboren voor het ongeluk. Een enkeling weet zich eruit te ontrukken. Meestal omdat ze ergens een innerlijke drive hebben, doorzettingsvoormogen, bezieling. Trekt dat geluk aan? Soms wel, maar ik denk niet dat als we daar wat statistiek op loslaten, er een echte corrolatie gevonden zal worden.
Dan hebben we de groep mensen die best positief zijn ingesteld, ook pakweg 45%. Maar ze hebben zo nu en dan een zetje nodig, een bewijs waar ze zich aan vast kunnen klampen.
En dan rest de 5% waarvoor God altijd op een hoop scheit (vergeef me de kreet). Alles lukt en ze rennen naar succes.
Het vervelende is nu dat The Secret alleen maar nut heeft op de eerste 50%, de andere 50% weet namelijk hoe ze succesvol kunnen zijn, ze zijn het immers. En laat nu juist die eerste 50% vaak zo vast zitten in een wereld vol negatieve energie, dat ze bijna onmogelijk aan te zetten zijn tot positief denken. Durf een droom te hebben. Goed, maar de droom is meestal “veel geld hebben, millionair worden” en dat is na de invoering van de euro wel 2,20371 keer zo moeilijk geworden.

Even terug naar de punten die Frank opsomt, dingen die wij als manager kunnen leren van de secret.
Positief gedrag uitstralen, geloven in de organisatie, ja, verder open kunnen de deuren echt niet. Maar ja, dat is ook niet altijd even makkelijk. Erger nog, ook 50% van de managers zit aan de kant van de negatieve energie.
Als Management Development Manager kom ik ze dagelijks tegen. De jonge high potentials. Vol ambitie. En je haalt ze er zo uit. De groep die macht en geld wil. Hardlopers en doodlopers. Je kunt ze waarschuwen, maar ze gaan met hun kop tegen het beton. Sommige peuter je er weer af met een plamuurmes en ze zien in dat ze verkeerd hebben gehandeld. Ja, die zijn te redden. Anderen blijven doorgaan en eindigen ergens op een leuke baan zonder verdere vooruitzichten.
Natuurlijk vertel ik ze dat ze positief moeten zijn, dat communiceren voor 95% luisteren is, dat medewerkers ook goede ideeën kunnen hebben. Ze beamen het zelfs, maar hun gedrag verandert niet, zelfs niet na intensieve coaching.
En daar gaat Frank, samen met The Secret, aan voorbij. Dat vergeten de aanhangers van The Law of Attraction te vermelden. Je moet het positief zijn, het positief denken, ergens diep in je plexis solaris hebben zitten. Is dat er niet, dan zit succes er voor deze mensen niet in. En dat geheim wordt angstvallig achter gehouden. Negatieve energie, een negatieve basishouding zit bij veel mensen gewoon te diep geworteld.
 

De strategie van uw organisatie in vijf stappen

Jeroen van der Vlugt   |    |  21 mei 2007
Reactie: Beste Dennis,

Ik ben het helemaal met je eens dat een strategievorming ingewikkeld kan zijn. Maar mijn betoog gaat er nu juist over mijn mening dat sommige organisaties en bureaus strategievorming te complex maken. Gewoon boerenverstand gebruiken levert vaak al een hoop duidelijkheid en richting op.

En voor de rest onderschrijf ik volledig je punten.

Groeten,

Jeroen
 

Vijf tips om functioneel te liegen

Janet   |    |  21 mei 2007
Reactie: Beste Jos,

Zou je mij kunnen vertellen uit welk onderzoek blijkt dat mensen 7 tot 10 keer per dag liegen?
In een ander artikel geschreven door jou haal je een wetenschappelijk onderzoek aan dat zou verklaren dat een mens in sociaal isolement zou raken als deze geheel eerlijk zou zijn. Kan je mij ook vertellen welk onderzoek dit aanduidt?

Bij voorbaat dank.

Vriendelijke groet,

Janet
 

Tien managementlessen van The Secret

Theo   |    |  21 mei 2007
Reactie: De discussies over de secret hadden een hoog welles-nietes gehalte. De onderliggende boodschap is uiteindelijk waar het om gaat.

Frank geeft een mooie praktische vertaling van deze onderliggende boodschap. Bedankt daarvoor.

Voor wie meer inspiratie zoekt over de onderliggende boodschap, kijk eens bij www.SpiritueelOndernemersNetwerk.nl
 

Tien managementlessen van The Secret

mevrouw J. Wouters-van der Wolff   |    |  21 mei 2007
Reactie: Een heel goed stuk waar ik me volledig achter schaar!
 

Managementstijl bepaalt succes doorstart

Gerrit Michels   |    |  21 mei 2007
Reactie: Bedrijven komen zelden, als donderslag bij heldere hemel, in zwaar weer. De directie heeft met de ter beschikking komende financiele cijfers niet de noodzakelijke acties ondernomen om het tij te doen keren. Ik vindt dan ook, dat het structureel niet mogelijk zou mogen zijn, dat er een doorstart gemaakt wordt met gelijkblijvend management. Waarom? Gelijkblijvend management is een garantie tot geen verandering en dus blijven ze in hun vicieuze cirkel doordraaien. Gerrit Michels www.germarmich.com
 

Hoe krijg ik mijn medewerkers aan het uren schrijven?

heer P. Schouten   |    |  21 mei 2007
Reactie: Persoonlijke communicatie met medewerkers is heel belangrijk, het meten van werk- en procestijden is zeker in een organisatie met meerdere werknemers heel belangrijk om voor iedereen inzichtelijk te maken welke inspanningen er geleverd moeten worden om iets voor elkaar te krijgen en of dit door ander / betere gereedschappen nog efficienter kan.
Ook kan een organisatie hierdoor inzicht krijgen in de effectiviteit van gedane investeringen.
 

Rokers kosten organisaties geld! Reken even mee...

heer S.J.W.F. Becks   |    |  21 mei 2007
Reactie: Ik ben het eens met de stelling dat rokers geld kosten. Als ex-roker weet ik ook dat er andere zaken zijn die tijd/geld kosten. Mensen die uren lang bij de koffie automaat staan en dergelijke. Ik vind persoonlijjk dat het een beetje een heksenjacht is die te beperkt gevoerd wordt. Het is het zelfde als met handsfree bellen. Er vallen net zo veel doden door het opmaken/roken/handsfree bellen/navigeren etc als met het niet handsfree bellen en toch hebben we het alleen daar over. Ik denk dat er gewoon weer een ouderwetse mentaliteit moet komen. 2x koffiepauze en 1 middagpauze en verder niet zeuren maar poetsen. Bier drinken is kan ook een verslaving zijn maar daar wordt geen tijd voor ingeruimd.. Gewoon stoppen, dat is het beste.
 
< vorige 2026 2027 2028 2029 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10