Reactie: ''De artikelen zijn vaak leerzaam, maar niet elk artikel voor elk mens''
Daar heeft u, meneer Jan van Eerlijck, gelijk in. Het is maar net wat een mens hanteert om gelukkig te zijn, of meer willen.
Reactie: Een van de vele artikelen over motivatie en leiderschap.
Er zijn vele boeken over geschreven, vele trainingen gegeven, maar het probleem duikt steeds op.
Vaak grijpen we te hoog, we praten over de managers, die over het algemeen hoog op de ladder staan.
We vergeten de kleine leidinggevende, die direct bij de werkvloer staan, de chef van deze kleine leidinggevenden, die weer tussen hen en de managers staan.
Wanneer de ''onderlaag'' goed is, kan de manager minder goed zijn, maar wanneer de tweede/derde lijn slecht is in leidinggeven, dan weet je wat er met de motivatie van de mensen gebeurd.
We concentreren ons erg veel op de top, maar investeren te weinig daaronder.
Door goede coachen en begeleiding kunnen we heel veel verbeteren.
Je red het niet door deze groep even naar een cursus leidinggeven of sociaal gedrag te sturen, daar leren ze “kunstjes” en de praktijk leert dat dit maar heel kort effect heeft.
Door onze aandacht wat lager in de lijn te leggen en daar eens te investeren, kom je heel snel tot verrassende resultaten op langer termijn.
Wel weet ik dat wanneer aan de top een slechte manager zit, hij het hele bedrijf de afgrond in kan werken. Dus draag zorg dat de top goed is voor de hoofdlijnen, een langer termijn visie heeft en niet bang is om in te grijpen op het juiste moment.
Reactie:
Geheel met het stuk van van Goch eens.
Vooral de aanbevelingen en juist de aanbeveling, richt je niet alleen op toptalent.
Ook regel 5 de kosten, want een manager vraagt vaak wat kost het mij, i.p.v. wat levert het mij op.
Binnen mijn werk als coach/adviseur loop ik vaak tegen deze vorm van verwaarlozing van personeel aan, terwijl de oplossing vaak heel simpel kan worden gevonden.
ik heb al vaak binnen dit forum geschreven over de vele goede software programma's die dit kunnen waarmaken.
De 360 graden monitor voor de het herkennen en ontwikkelen van de corecompetenties bij de werknemer.
Het kost wat geld om hierin te investeren, maar het levert een meervoud op.
Tevens komt personeelszaken weer eens op hun eigen werkterrein terug, want nu zijn ze teveel adviseur/uitvoerder van het management.
Doordat ook de werknemer initiatief kan nemen in dit systeem, kan hij/zij een eigen verantwoording nemen in zijn eigen loopbaan ontwikkeling.
Verder is een goed begeleidingsprogramma voor de “nieuwe” werknemer van groot belang.
Niet alleen een routebriefje, maar vooral de interesse van de leidinggevende, waar de “nieuwe” een introductie krijgt.
Tevens geeft het personeelszaken inzicht in het talent wat er binnen het bedrijf is en wordt het invullen van vrijkomende functie intern een stuk makkelijker.
Verder is er een taak voor HR weggelegd, om niet alleen de eerste maand contact met de persoon te hebben, maar minstens een keer per kwartaal een gesprek met hem/haar aan te gaan. Hierdoor krijgen ze kijk op waar het goed loopt en waar er verbeteringen moeten komen.
Ook het houden van een “tevredenheidsonderzoek” minstens een keer per jaar levert belangrijke gegevens op om het beleid te verbeteren.
Binnen mijn bedrijf verkoop ik deze monitoren niet, maar indien u geďnteresseerd mocht zijn, kan ik zorg dragen voor meer informatie, mail dan rechtstreeks naar mij.
Reactie: Ik denk dat er veel talent in organisaties verloren gaat. Inderdaad we richten ons altijd naar buiten terwijl we de kwaliteit(en) die we in huis hebben niet onderkennen en ontwikkelen.
Daarnaast ben ik er stellig van overtuigd dat je als manager en als mens echt iets te bieden moet hebben. Salaris is korte termijn denken en niet bepalend. Het is juist datgene wat je als mens te bieden hebt dat mensen aan je bindt. Jouw drijfveer en motivatie om mensen te willen stimuleren in hun persoonlijke groei. En dat betekent jezelf geven en je daarvoor in willen zetten. Oog hebben voor, (Willen)Weten wat mensen bezig houdt en wat ze nodig hebben. Kortom:Bereid zijn om te investeren vanuit jezelf, jouw kennis, kunde, leerproces en ervaring (noem het jouw levenswijsheid) te willen delen. Waar kom ik dat nog tegen???
Reactie: De opgenoemde punten zijn wel herkenbaar.
Van deze latste tips zou ik graag wat voorbeelden willen zien.
4. Betrek managers bij het ontwikkelen van talent;
5. Realiseer dat het ontwikkelen van talent is minder kostbaar dan het werven van talent!
Ik zou graag meer informatie over dit onderwerp willen hebben.
Dit is een zeer interessent stuk.
Reactie: Ik heb al een aantal jaren een ezone onderneming en ben zeer tevreden met het belastingvoordeel en de service van het faciliterende bedrijf en het trust kantoor.
Reactie: Mensen we zijn volwassen... laat ieder z'n eigen keus maken. Ga respect met elkaar om. We zijn geen pubers of wat dan ook. Als de een project niet lukt, kan een ander project wel lukken. Het is maar net waar je prettig bij voelt.
Ik vind heel aardig van Marcel Peeters dat hij aantal lessen gratis heeft opgestuurd. Hij wil dat delen met mensen die dat interessant vinden. Ik vind jammer dat ''The Secret'' in een hokje wordt gestopt van 'hype' of 'sekte' of dat zo commercieel is of wat dan ook.
Reactie: Heb het boek gelezen en mijn conclusie is simpel. Hoewel het principe mij wel aanspreekt en ik iets dergelijks al jaren met succes toepas, speelt ''The Secret'' enorm in op een al eeuwenoude menselijk ziekte: (meer) willen hebben. (Meer) willen hebben in plaats van gewoon Zijn (o.a. Tolle). The Secret gebruikt weliswaar principes zoals o.a. Tolle die ook hanteert, maar plaatst die uit de context. Mijn advies aan mensen die dit / een dergelijk principe voor het eerst ervaren: lees altijd wat meer (o.a. esoterische literatuur zoals ''Gelukkig leven'' van Matthieu Ricard, ''De kracht van het Nu'' van Eckard Tolle, maar ook wat meer wetenschappelijke werken over quantum-mechanica). De makers van ''The Secret'' hebben zich ongetwijfeld goed ingelezen in dergelijke literatuur en/of hebben een dergelijke achtergrond. Maar het is duidelijk dat ze zich richten op de ''massa'' om er goed aan te verdienen. En dat lukt omdat de mens altijd (meer) wil hebben... Niet alleen geld of dingen, maar ook gezondheid en geluk.
Reactie: Positieve reclame werkt niet bij optimisten
Onwennig. Maar goed, het zal zo zijn! Iets om te onthouden. Benieuwd hoe dit zich verhoudt in contexten waar meer mensen pessimist over zijn: producten die te maken hebben met ziekte, dood en dergelijke Zijn we daar niet allemaal preventieven mee?
Reactie: Ik ben bezig met een businessplan omtrend vitamineverstreking door werkgever aan personeel.
Graag jullie input, businessplan is nog in begin stadium