Reactie: Ik ben gewend om veel presentaties te geven en heb in het verleden een partime docenten opleiding gevolgd, waarbij presentatie een hoofdonderwerp was. De 10 regels welke hier beschreven worden werden toen ook behandeld en werkt echt. Voorbeeld: ik schrijf de presentatie altijd geheel uit. Ik bedenk het dus, het zit in mijn hoofd en zorgd dat ik die ook nog eens bij de hand heb tijdens een presentatie. Dat helpt echt en het gaat van zelf. Nog eeen belangrijke tip. Wanneer je geen duidelijk handschrift hebt en je wil perse naast je presentatie ook iets uitleggen op een flip/over, zorg dan dat die tekst er al opstaat. Doet dat bv middels de computer, grote letters uitprinten en opplakken. Dek het af met karton of papier met verwijderbaar plakband. Tijdens je verhaal hoef je dan alleen de velletjes te verwijderen. Zorg dat de tekst groot en dik genoeg is dat ook veraf de tekst goed te lezen is. Ik ben tijdens het schrijven nogal geneigd tegen het bord te praten. Je verhaal gaat dan voor een deel verloren. Nu niet meer.
Reactie: Je wordt uitgenodigt om vieze spelletjes af te spelen om hogerop te komen. Het kan wel eens waar zijn maar vindt dat in een proffessionele zakenwereld niet gelet moet worden op uiterlijk maar juist op kennis. Met je uiterlijk kun je winnen tot je 35 a 40ste. maar daarna heb je nog 25 jaar te gaan. Denk maar aan modellenwereld.
Natuurlijk moet je bereid zijn om over te werken en natuurlijk moet je af en toe je collegas op de donder geven. Maar doe dit niet waar iedereen bij is. Spreek hem onder vier ogen, zo bouw je vertrouwen in je medewerkers op en zij leren iets over een goede leider.
ALs je hoger op bent gekomen, kan dat op twee manieren, of je hebt het verdient door je best te doen! Of je staat daar omdat je goed gelikte praatjes hebt. Wat jullie allebei gemeen hebben is de functie. Maar wat jullie allebei niet gemeen hebben is de kennis!
Reactie: Het zal wel de bedoeling van Fred Akkerma zijn om zoveel mogelijk lezers en reacties te krijgen. Het is te hopen dat hij zelf niet achter deze tips staat. Je kunt je zelfs afvragen of dit nu zo zinvol is en wellicht doe je er beter aan als hoofdredacteur van managersonline dat genuanceerder te brengen. Zie de reactie van Jef. De tips zijn ongetwijfeld uit het leven gegrepen, maar gelukkig zijn er mensen, in welke functie dan ook, die geen van deze tips nodig hebben en die het met de aanpak en tips van Jef heel ver brengen. Zover als ze zelf, fulltime of parttime werkend, willen en met plezier aan het werk gaan en ook luisteren naar de (zogenaamde) negatievelingen.
Reactie: Ik geef Arie en Jeff gelijk. Het kan niet zo wezen dat een manager indien hij geen respect krijgt er boven op springt en om zich heen begint te slaan.
Zoals Arie al zegt respect verdien je door eerlijk en open met je personeel om te gaan. Daarnaast organisatorisch de zaken op orde te hebben. Je kunt niet boos worden op iemand als hij iets gedaan heeft wat niet de bedoeling was als hij niet weet wat de bedoeling is. Het is lovend als iemand in zo'n situatie nog initiatief toont en neemt. Blaf dan niet als het niet is wat je wil.
Medewerkers zijn belangrijk voor je organisatie. Maar je organisatie is ook belangrijk voor de medewerkers. Als eigenaar moet je dan ook met die twee mensen praten en ze vragen waarom ze dit doen. Daarnaast kan je je teleurstelling uitspreken en vertellen wat jij verwacht qua professionele instelling binnen je bedrijf. Ga persoonlijke gesprekken aan en maak afspraken over hoe jij vind dat men moet werken. Daar moeten je medewerkers zich dan aan houden en in het ergste geval moet je na verloop van tijd een beslissing nemen om te snijden in je personeelsbestand. Laat niet de rest de dupe worden van twee rotte appels maar geef ze wel een kans om weer gezond te worden.
Reactie: Opvallend is roch dat je het roerend met elkaar eens kunt zijn en de illusie hebben dat je het oneens bent.
Waarschijnlijk een gevolg van het feit dat we elkaars argumenten met een gekleurde bril lezen.
Voor zover ik kan zien, zijn we het roerend met elkaar eens, maar zijn we een beetje verblind door onze uitgangspunten.
Ik ga ervan uit dat de concurrent verslagen kan worden door naar de klanten te luisteren, omdat klantenkennis het zwakste punt van de meeste organisaties is. Jij grijpt in op andere processen, maar wel om uiteindelijk de klanten te krijgen.
Een ding ben ik echter niet met je eens. De organisatie benadering vanuit het Scientific Management heeft enkele jaren geleden plaats gemaakt door proces-based organiseren en dat is een heel ander principe.
Laten we er maar een eind aan maken, we brengen de rest in verwarring. We kennen elkaars email.
Reactie: Ik denk dat het een illussie is om te denken dat alles zich buiten werktijd om speelt: het heeft zeker effect op de uistraling van het bedrijf.
Gedragscodes vasstellen, vertrouwenspersoon benoemen en vooral als management normen gaan stellen zoveel mogelijk in de groep. Dan weet iedereen wat er van hem/haar verwacht wordt. Zelf het goede voorbeeld geven is heel belangrijk in dit soort situaties.
Praat ook met medewerkers wat de schade is geweest die zij tot nu toe hebben opgelopen. Dit kan op een later moment uitval veroorzaken door ziekte of ontslag.
Reactie: Tot ziens. U bent de zwakste schakel.
Elke medewerker is zelf de zwakste schakel. Je kunt nog zo goed je bedrijfsnetwerk beveiligen maar een ieder die intern gegevens kan lezen kan deze ook kopieren.
Het afschermen van externe opslagmedia (zoals USB-stick, Floppy's etc) werkt in de praktijk gewoon niet praktisch. Wat doet een buitendienst medewerker met een laptop wanneer hij daar geen bedrijfsgegevens op kan hebben?
De medewerkers bewust maken wat de gevolgend kunnen zijn als bedrijfsdata in verkeerde handen valt is naar mijn idee de beste methode om de zwakste ''menselijke'' schakel wat sterker te maken.
Dit geld trouwens niet enkel voor digitale gegevens maar ook voor gegevens op papier of informatie die via de wandelgangen de medewerker bereikt.
Reactie: Schandalig vind ik dit, mensen aanzetten tot vuile politieke spelletjes, doen alsof je veel uren klopt en een facelift overwegen om hogerop te geraken.
Ik kan alvast uit m'n eigen ervaring meegeven dat ik op tip 1 en 6 na geen enkele van de tien tips nodig had om bij de klant waarvoor ik nu werk in 1,5 jaar tijd 2 keer promotie te maken.
Integendeel! Ik werk er niet veel meer dan m'n 40 uur per week en dat gemiddeld 4 dagen op 5 (part time). Ik verfoei oneerlijke politieke spelletjes en kies m'n projecten op basis van m'n interesse en niet op basis van zichtbaarheid.
Wat voor mij wel het verschil maakt en voor groei en promotie zorgen zijn dingen als:
- je mensen en je team centraal stellen
- op een eerlijke manier netwerken
- jezelf zijn als manager en ook jezelf in vraag durven stellen
- je werk ter harte nemen en de verantwoordelijkheid nemen voor je werk
- bewust en open communiceren
Waar ik Fred wel groot gelijk in geef zijn tip 6 en vooral tip 1: Doe wat je graag doet. Want het is pas als je de dingen doet die je graag doet dat je ook succesvol bent of wordt.
Meer over dit laatste op http://hersenspinselsenbuikverzinsels.blogspot.com/2007/05/succes-of-plezier.html
Reactie: Ik vind persoonlijk dat dit artikel wat 'magertjes' is en ben blij dat de commentaren zo zinnig zijn. Ik geef Marco groot gelijk met zijn stelling.
Zorg dat je een job hebt waarin je jezelf kan zijn, waardoor je geinspireerd raakt en blijft, waarin je bijleert en groeit en die je graag doet. Je hebt je vakantie dan even hard verdient, en zal er waarschijnlijk even hard van genieten zonder er tegenop te kijken terug aan de slag te mogen/moeten als je thuiskomt.
Onthou dat vakantie maar enkele weken per jaar is, terwijl de rest werken is... je kan er dus maar beter voor zorgen dat je niet alleen maar werkt in functie van je vakanties!
Reactie: Ik geef Arie gelijk, het gaat er als manager niet om om stoer op je eigen borst te staan kloppen, maar om de anderen (je team) centraal te stellen.
Reactie: Ik zit in Chuburna, GMT - 7.
Niet alle nederlandstaligen zitten ergens in de 'lage landen'.
En als zelfstandige heb ik mijn eigen flexible werktijden.
What's your point ?