Reactie: Deze tips zijn uitermate belangrijk en waardevol. Ik heb vaak presentaties gehouden in het Engels en Nederlands. Ik heb meegemaakt dat ik een presentatie moest houden voor een Frans- en Engelstalig publiek in het Engels. Mijn voorbereiding was ook om mensen in mijn presentatie te betrekken en af en toe ingestudeerde Franse zinnen te gebruiken. Ik garandeer dat je dan de aandacht van je publiek krijgt en behoud.
Reactie: Uit onderzoek van Capital Consulting blijkt dat werven via het personeel te weinig gebeurt. Avanade, de joint venture van Microsoft en Accenture, neemt bijna de helft van de medewerkers via het interne netwerk aan. Het bedrijf stimuleert medewerkers actief om vrienden en bekenden aan te dragen voor vacatures, door recruitment als gemeenschappelijk organisatiedoel te stellen. Zo herinneren we medewerkers geregeld aan het belang van het aandragen van potentiële medewerkers. Hiernaast betrekt Avanade haar medewerkers zoveel mogelijk bij het recruitment proces door middel van nieuwsbrieven, het voeren van sollicitatiegesprekken en persoonlijke waardering wanneer een kennis van een medewerker aangenomen is.
Dit werkt natuurlijk alleen als er een positieve en professionele organisatiecultuur is. Als medewerkers tevreden zijn met hun baan, willen zij zich graag als ambassadeur voor hun bedrijf opwerpen. Iemand die op een verjaardagsfeestje met veel passie vertelt over zijn werk, draagt dat enthousiasme snel over op anderen. Uit eerder onderzoek van Avanade blijkt dat het enthousiasme dat Avanade-medewerkers uitdragen met name voortkomt uit de mogelijkheid om met de nieuwste Microsoft-technologie te werken, de ontwikkelingsmogelijkheden en de state-of-the-art projecten.
Andre Huizing, General Manager Avanade Netherlands
Reactie: Ik ben al jaren bij bedrijven werkzaam waar thuiswerken wordt gestimuleerd. Hierbij wordt in 90% van de gevallen gebruik gemaakt van behoorlijk krachtige laptops die zowel op kantoor als thuis gebruikt worden.
In de andere 10% is dit een desktop model, die allereerst wordt getest voordat deze de deur uitgaan. Uiteraard moeten we niet uitgaan van het feit dat mocht een machine krachtig zijn . . . dat deze dan ook geen problemen zullen veroorzaken. Veelal bestaan deze problemen namelijk uit connectivity en access problemen en zijn vrij makkelijk te verhelpen.
Daarnaast kennen wij gewoon onze lokale IT support groep die hierbij normale ondersteuning verleend. Dit scheelt naast tijd ook het nodige geld, en de klant ziet iemand verschijnen die al bekend is voor de persoon.
Reactie: @ Joke van Galen n @ Harold:
Misschien moet ik een liposuctie overwegen. Neeee, dat lukt me met gewoon Sonja Bakkeren ook nog wel.
@ Jef
Schandalig of niet, het werkt wel. Jazeker is dit artikel deels met een knipoog geschreven, maar tegelijkertijd ook met een scheef oog - een scheef oog naar de werkelijkheid. Om met Wacky te spreken: Schandalig dat mensen zich als mensen gedragen.
Reactie: Ik denk dat ethiek in de bijdrage van Fred duidelijk niet terzake doet. Maar zelfs dan nog, ''doen alsof je 60 uur per week werkt'', en politieke spelletjes zijn gevaarlijk. Je collega's hebben dat snel door, en als je eenmaal je reputatie om zeep helpt, is dat moeilijk te verhelpen. Zelfs buiten het bedrijf waar je momenteel werkt. Ik merk dat binnen het bedrijf waar ik werk - en zelfs in de community van klanten en partners, waar de reputatie van mensen hun vooraf gaat. Ik hoor ook van adviezen over carriereplanning waar men spreekt over het zuiver houden van je reputatie.
In verband met het genadeloos afbreken van een collega - ik snap niet hoe dit je carriere helpt. Ik heb eerder gezien hoe dit bij ons vijandschappen gecreeerd heeft, waardoor - na verloop van tijd - een aantal mensen uit het bedrijf gewipt zijn. Integendeel, wanneer je soms iemand moet afbreken - omdat zijn zienswijze of gedrag te desastreus is voor het succes van jouw resultaten, zie ik dat eerder als een noodzakelijk kwaad, waarvoor je achteraf aan damage control moet werken.
Luc
Reactie: Roken op de werkplek maakt telkens weer discussies los.
het was een paar jaar terug een mevrouw bij de Post (TPG) die aan de rechter een rookvrije werkplek verzocht en door de rechter in het gelijk werd gesteld. Dat was dan ook de aanleiding voor een paar van die zeurterreur groepen, waar ons land zwaarder onder lijdt dat onder vandalisme van marokaanse jongeren, om een lobby richting politiek te beginnen.
Indertijd was het met de politiek nog niet zo erg als nu, nu gaan de ministers aan het Volk vragen wat ze moeten doen, dus sprongen de partijen, vooral ter linker zijde, op dit item.
Gevolg: verbod op roken op de werkplek.
Triomf!
Waarom? omdat andere mensen er last van hebben.
Maar andere dingen waar collega;s last van hebben, die mogen gewoon.
De disussies van die meiden over de escapades van het weekend en niet te vergeten de last die ze hebben van het maandelijks ongemak. Ik wordt er echt ziek van.
De verhalen van Feyenoord aanhangers, hoe slecht Koeman de andere is en hoe oneerlijk de scheidsrechters. Ik moet er echt van kotsen.
Maar waar ik het meest ziek van wordt is het eeuwige betuttelen van onze overheid, aangespoord door allerlei actiegroepen, die per definitie alles wat leuk en lekker is willen verbieden.
Zijn wij nu echt met zijn allen zo dom dat we niet eens meer weten wat goed en slecht voor ons is?
Mogen we echt niet meer zelf besluiten hoe we leven?
Ik kies ervoor nu te leven. Over 30 jaar als een kasplantje achter de geraniums weg zitten de kwijlen is ook geen leuke optie.
Ik respecteer andere mensen, dus zal ze niet lastig vallen met mijn levensstijl. Ik wou dat al die baardsandalen onze mening dan ook eens gaan respecteren. je mag best een mening hebben en die verkondigen. Je mening doordrukken ten kosten van anderen, dat is dictatuur of terrorisme.
Reactie: Joepie, alweer een internationaal onderzoek dat aangeeft dat het bedrijven en organisaties beter presteren als medewerkers emotioneel betrokken zijn. Het zal inmiddels voor vele wel bekent zijn dat wetenschappers en onderzoekers uitstekend in staat zijn om zichzelf van werk te voorzien waarbij tijd en geldverspilling absoluut geen issue is.
Naast de honderden directe en indirecte onderzoeken naar dit fenomeen lijkt het mij vanzelfsprekend dat emotioneel betrokken mensen beter presteren en dat ik het bijna beangstigend begin te vinden dat we dit nog willen onderzoeken.
Ik heb mijn hele leven al begrepen dat als je emotioneel betrokken bent je beter kan presteren en dat de factor motivatie daarin een heel belangrijke rol speelt. Ik ben er van overtuigt dat ieder gezond denkend mens (inclusief kinderen) dit begrijpt en daarover geen enkele discussie gevoerd hoeft te worden.
Ik maak me eigenlijk veel meer zorgen over het feit dat er zoveel te doen is over dit onderwerp terwijl dit al zo vaak onder de aandacht is en wordt gebracht. Je kunt er natuurlijk eindeloos over schrijven en onderzoeken op los laten, maar uiteindelijk zul je jezelf toch een keer moeten afvragen waarom dit onderwerp steeds weer opnieuw de kop opsteekt.
Ik had geen zin om op dit antwoord te wachten en ben 15 jaar geleden als procesbegeleider het bedrijfsleven ingestapt om directeuren en leidinggevenden sociaal en emotioneel bewuster en intelligenter te maken. Ik zal je vertellen dat ik me een ongeluk ben geschrokken en werkelijk het gevoel had dat ik in een derde wereld land terecht was gekomen. Wat een armoede en onbalans kom je tegen als je werkelijk gaat kijken.
Wat zijn er veel sociaal- emotioneel beschadigde mensen te vinden die ook nog leiding geven aan een organisatie of de verantwoording dragen voor een team of afdeling.
Juist deze leidinggevenden zijn er verantwoordelijk voor dat de bedrijfscultuur mens- gericht moet zijn zodat medewerkers meer de kans krijgen emotioneel betrokken te zijn en dus gemotiveerder. Met andere woorden, als leidinggevenden zelfs niet hun verantwoordelijkheden nemen met betrekking tot hun eigen functioneren en niet aan een mens- gerichte organisatie willen werken, zij zelf emotioneel geen betrokkenheid hebben met hun organisatie. Probeer met dit uitgangspunt je medewerkers dan maar eens emotioneel betrokken en gemotiveerd te houden.
Uit ervaring weet ik dat het bedrijfsleven in dit opzicht in een enorm grote vicieuze cirkel zit en dat het een enorme klus is om dat te doorbreken. Veel bedrijven denken met een workshop of hei- sessie de boel wel even aan te pakken, maar de kern van het werkelijke probleem ligt veel dieper en complexer, maar ook gevoeliger. Juist het onderwerp gevoeliger zorgt voor de meeste weerstand, omdat mensen steeds minder behoefte hebben aan voelen en steeds meer hun emotionele uitvlucht zoeken in hun ratio. Ik kan met zekerheid voorspellen dat als deze trend zich werkelijk blijft doorzetten we maatschappelijk echt emotioneel in de problemen gaan komen.
Ik hoop dat de leiders van kleine en grote organisaties op tijd wakker worden en proberen om eerst hun eigen emotionele betrokkenheid in kaart te brengen om op deze manier een bijdrage te leveren aan een mensgerichte organisatie en dus ook aan onze maatschappij. Ik ga in ieder geval verder om ze uit hun winterslaap te halen en ze bewust te maken van hun eigen onbalans.
Reactie: Het woord passie betekent volgens Van Dale: hartstochtelijke liefde voor iets of iemand. De one liner insinueert dat het artikel over gepassioneerde medewerkers gaat. Dus niet, want de inhoud van dit artikel gaat over de ''betrokkenheid'' van medewerkers, en de gepassioneerde medewerker is een zeer selecte groep hierbij. Mijn stelling is zelfs: een gepassioneerde medewerker is op termijn een gevaar voor zichzelf en dus de organisatie. Gerrit Michels www.germarmich.com.
Reactie: PR is altijd een belangrijk middel om jezelf of anderen in de picture te spelen. Wat Jef schijnbaar van nature reeds doet moet een ander echter nog leren.
Mensen die jou gaan promoten en/of promoveren moeten namelijk iets in je zien. Opvalen helpt dus enorm. Wat als ze je niet eens zien...?
Verder denk ik dat er een verschil bestaat in de verschillende sectoren. In productiebedrijven heb ik tot nu toe ervaren dat het motto: ''Niet zeuren, maar poetsen!'' nog steeds geldt, waarmee tip 2 en 9 zeker wél gelden.
En Jef heeft wel gelijk: schandalig dat mensen zich als mensen gedragen.
Reactie:
Tien tips om hogerop te komen
Door: Fred Akkerma, 28 mei 2007
Je zou bijna zeggen dat het boekje “Hoe wordt ik een rat” dé leidraad zou zijn voor een snelle en flitsend loopbaan. Maar in het betoog van Fred, dat ik beschouw als een betoog met een knipoog (God behoede dat hij serieus is) is makkelijk een deuk te schoppen. Ik maak dan ook dankbaar gebruik van deze gelegenheid om dat te doen.
>QUOTE
Goed presteren is natuurlijk een prima methode om promotie te maken. Maar -helaas maar waar- er is meer voor nodig dan alleen dat. U moet zichtbaar zijn, in de smaak vallen en af en toe ook een collega genadeloos afbreken. Dat zijn de regels van het spel. Tien tips om dat voor elkaar te krijgen. Eentje alvast: ga nooit parttime werken!
>QUOTE
Eentje vooruit, er zijn genoeg banen waar me het liefste heeft dat je part-time werkt, ook in hogere functies, maar ja, niet iedereen wil bij de overheid werken denk ik.
>QUOTE
1. Have fun
De funfactor is belangrijker dan u misschien denkt. U straalt u uit hoe u zich voelt. En positieve mensen zijn altijd geliefd. Of u plezier heeft in uw werk, bepaalt u voor een groot deel zelf. Neem een positieve houding aan, relativeer minder leuke aspecten van uw werk en ga gesprekken met negatievelingen uit de weg.
>QUOTE
Ik ken heel wat organisaties waar men helemaal niet tegen mensen kan die steeds maar weer een meer dan geweldig humeur uitstralen. Opnieuw de overheid dus, waar men vaak liever heeft dat je iedere dag zegt dat er weer een geweldige stapel problemen op je staat te wachten en iedere vorm van humor steevast leidt tot een stevige min (-) op je conduitestaat. Werk je bij overheid en wil je vooruit in het bedrijfsleven dan is deze min wel een geweldige aanbeveling (eigen ervaring).
Ben je zo iemand die vol zit met negatieve energie, die iedere werkdag opstaat met de wens dat het weer snel vijf uur zal zijn. Zo iemand die meent dat de wereld binnenkort wel zal vergaan en daarom het nut van een goede mop niet inziet. Je kansen op een carriere zijn er echt wel. Hoe kan anders een man als de huidige coördinator Terrorisme Bestrijding ooit op deze post zijn gekomen?
>QUOTE
2. Wees bereid minimaal zestig uur per week te werken
Hoeft niet echt, maar laat het wel zo lijken. Om op te vallen zorgt u dat u binnen bent vóórdat de baas binnen is en weg nádat de baas is vertrokken. Trucjes als laat c.q. in het weekend emailtjes verzenden (al dan niet als zodanig geprogrammeerd in Outlook) werken natuurlijk ook.
>QUOTE
Gelukkig relativeert Frank zijn eigen stelling meteen. Ja, net doen of je heel lang werkt of dat best zou willen, dat werkt soms.
Maar ja, het duidt er wel op dat je je werk niet binnen de gestelde tijd af krijgt. Een beetje georganiseerd bedrijf zorgt ervoor dat de medewerkers niet teveel belast worden. Werk je continue te veel dan getuigt dat van slechte organisatorische competenties en slecht self-management. Mensen die het echt druk hebben, hebben altijd tijd over.
Die truc om de klok van je PC of (vroeger) je faxmachine, op een andere tijd te zetten kennen we inmiddels. Fraudeurs vallen wat dat betreft snel door de mand.
Daarnaast kiezen we momenteel liever mensen met een goede work-life balance voor de betere fucties.
>QUOTE
3. Kies voor lijnfuncties
Stafmedewerkers maken geen carrière. U moet met de voeten in de modder hebben gestaan om het te maken. Vermijd staffuncties zoveel mogelijk. Doe het hooguit als tijdelijke carrièreswitch, maar liever helemaal niet. Bent u het liefst tóch inhoudelijk bezig, kies dan voor een carrière bij een advies- of onderzoeksbureau.
>QUOTE
De salarissen van staffuncties liggen over het algemeen hoger dan die van lijnfuncties. Momenteel maken financiele mensen en ook zo nu en dan HR mensen de stap naar de topfuncties. Een beetje stafmedewerker gaat natuurlijk regelmatig met zijn poten in de klei staan, voor een personeelsboer is dat een dagelijks rondje toch?
Wat doen de betere consultants overigens? Ze beginnen voor zichzelf of gaan in dienst bij een klant als manager toch?
>QUOTE
4. Kies voor banen en projecten die in het oog lopen
Kies zorgvuldig uw banen en projecten. Vuistregel is: hoe meer een functie of project de belangstelling heeft van het hoger management, hoe beter.
>QUOTE
En dan geldt één van de wetten van Parkinson. Niet de Parkinson van de ziekte, maar de andere. Parkinson heeft bewezen dat een ambtelijk lichaam zich kwadratisch ontwikkeld omdat iedereen die het druk heeft steeds twee mensen onder zich neemt. Niet één omdat dit figuur dan een bedreiging voor hemzelf is.
Val je dus op, dan ben je automatisch een bedreiging voor een ander. Die zal dan diverse technieken gaan toepassen om de concurrentie te verminderen, met andere woorden, jou te elimineren. Je kunt dus beter niet al te veel opvallen met je projecten.
>QUOTE
5. Kies een mentor en profiteer van zijn of haar netwerk
Het liefst natuurlijk een mentor die hoog in de boom zit en aanzien geniet.
>QUOTE
Dat werkt ja, maar ook voor mentoren geldt de wet van Parkinson. Hij zal je alleen maar nemen als pupil als je geen echte bedreiging voor hem vormt. Er moet ook iets persoonlijks zijn tussen jou en de mentor.
Maar een interne mentor zal ervoor zorgen dat je steeds net iets minder bent dan hijzelf, niemand gaat zijn eigen carriere wagen aan een jonge hond die beter is.
>QUOTE
6. Ga na het werk mee naar de kroeg en niet naar huis
Netwerken is essentieel. Maar word niet dronken. Dat doe u met uw vrienden.
>QUOTE
Pas je gedrag aan aan de rest van het management, gaan die stomdronken naar de hoeren, laat ofwel zien dat je bij hen hoort, ofwel gebruik deze kennis tactisch om de openvallende functie die je nodig hebt te creeëren.
Dat kan eenvoudig bijvoorbeeld door “per ongeluk” dat mailtje aan de naast hogere te sturen. Ook het lekken van kennis kan helpen.
Pas wel op met wie je naar de kroeg gaat, er zijn ook mensen die jou in discrediet willen brengen.
Het is overigens beter om te netwerken met mensen van andere bedrijven. De betere baan ligt meestal ergens anders.
>QUOTE
7. Wees niet bang voor politieke spelletjes
Een collega diskrediet brengen, cijfers manipuleren, slechte resultaten verdoezelen, successen overdrijven: niet chique, wel effectief!
>QUOTE
Kortom, investeer een paar tientjes in het boekje “hoe wordt ik een rat”. Overigens is de tegenhanger “hoe versla ik een rat” ook zeer aan te bevelen.
>QUOTE
8. Kies een partner die uw ambities steunt
Een verstandshuwelijk gaat te ver natuurlijk, maar laat u niet exclusief leiden door uw hormonen.
>QUOTE
Een partner staat meestal wel achter je bedoelingen als het een vrouw is en ze weet dat ze door een loopbaanswitch weer driftiger met de creditcard kan gaan wapperen. Is uw partner een man, dan ligt het soms wat anders. Dan is het weer afhankelijk van de ontwikkeling van de rechterhersenhelft.
Maar ook hier geldt dat het geheimhouden van strategie en tactiek belangrijk is. Ook partners lekken informatie, informatie die dodelijk kan zijn voor ambitie.
>QUOTE
9. Ga nooit parttime werken
Geldt voor mannen én vrouwen. Een parttime baan geeft -hoe oneerlijk ook- geen toegang tot de top en is een overduidelijk signaal: niet gemotiveerd genoeg.
>QUOTE
Ruud Vreeman werkte part-time als voorzitter van de PvdA. Niemand die dat nog weet omdat het andere part Felix Rottenberger alle aandacht naar zich toetrok.
Hoewel nog zeldzaam, de part time CEO bestaat.
En per slot, een manager die zijn zaakjes op orde heeft komt als laatste binnen en gaat als eerste weg. Dan heb je een goed team rondom je verzameld en weet je wat delegeren is.
Is een carrieren eigenlijk niet zo iets als steeds meer krijgen door steeds minder te doen?
>QUOTE
10. Neem een facelift
Steeds meer mensen ondergaan plastische chirurgie om carrière te maken. Van 2000 tot 2004 steeg het aantal cosmetische ingrepen in de VS met 34 procent. In 2004 gaf 22 procent van de mannen en 15 procent van de vrouwen aan de ingreep om carrièreredenen te laten verrichten. Uit onderzoek van Monster.com blijkt dat bijna de helft van de werkenden denkt dat plastische chirurgie of een gebitsreconstructie bevorderlijk zou zijn voor hun carrière. Minder dan een derde is het daar niet mee eens en veertien procent twijfelt. Ook Nederlanders willen over een chirurgische correctie wel nadenken, zo blijkt uit een poll op Managersonline.nl. Zo'n 30 procent van de ondervraagde managers overweegt het, van wie de helft om carrièreredenen.
>QUOTE
Tja, als je niet knap bent in de intellectuele zin van het woord dan helpt knap in de cosmetische zin van het woord misschien.
Maar zet het niet te ver door.
Mannen doen er goed aan om een keertje te gaan sporten, bij voorkeur op de sportschool, dat is in. Vrouwen moeten letten op de mode in borstomvang, momenteel dacht ik dat het weer neigt naar wat kleiner en dat de aandacht zich nu meer naar de achterkant richt.
De laatste modetrents goed in de gaten houden wil helpen.
Een facelift is overdreven, maar draag in het westen geen stropdas, in Duitsland juist wel en in Frankrijk een kostuum. Je moet het allemaal maar weten.
Maar bottom line gaat het eigenlijk alleen maar om de X-factor. Je hebt het of je hebt het niet. Tactieken en strategien zoals beschreven kunnen werken, maar kunnen ook zeer contraproductief zijn. En in dat geval kun je een loopbaan wel op je buik, gecorrigeerd of niet, schrijven.
Waar ik vaak nog mee worstel, is de vraag wat mijn handouts moeten bevatten en of ik ze vooraf aanbied of niet. Handouts leiden mensen af en zorgen ervoor dat ze al vooruit zitten te lezen terwijl jij vooraan je praatje maakt. Dus daarom geef ik ze liever achteraf. Maar dan zijn er weer mensen die bang zijn interessante dingen te vergeten en die uitgebreid nota beginnen nemen, ook al kondig je aan dat er achteraf handouts komen.
Hebben jullie hier ideeën of ervaringen mee? Wat kan je me aanraden?
Ik probeer in de handouts ook altijd meer info te stoppen dan alleen de slides. Is dat een goed idee? Of net niet?
Reactie: Als Fred zelf hogerop is gekomen door deze tips hoop ik niet dat zijn collegae dit lezen. ''Een collega diskrediet brengen'' is wel het ergste dat je kan doen!
En Fred ... wanneer neem je zelf een facelift? Of ligt dit aan de kwaliteit van de foto ;o)