Reactie: Van de Postbank heb ik begrepen dat helaas niet alleen de schrijvers in deze topic af hebben mogen afdalen in de spelonken van haar prut-grot. Het verheugd me in ieder geval te lezen dat de ontwikkeling weer verder in gang gezet wordt. Hopelijk met resultaat.
Jammer dat de communicatie naar de klanten volledig uitblijft. Het is immers duidelijk welke klanten met deze problemen kampen.
Binnenkort maar weer eens richting Amsterdam/Leeuwarden bellen.
Reactie: Ik hoor alleen maar het organisatiebelang. Maar wat te denken van het persoonlijk belang van de werknemers. Immers op deze manier krijg je voor jezelf ook helderheid en krijg je tools om een gefundeerde discussie te voeren met je manager over je werk/takenpakket, workload resultaten/prestaties.
Mijn ervaring is dat mensen het heel prettig vinden dat je met elkaar op basis van concrete planning en resultaten kunt communiceren. Maar dan moet je er ook wel zo mee omgaan. Immers communicatie is geen eenrichtingsverkeer.
Reactie: Het registeren van tijd heeft met name een toegevoegde waarde in dienstverlenende organisaties waarbij facturering plaatsvindt op uurbasis. In deze organisaties is er een directe kopppeling tussen tijdregistratie en resultaat.
In procesgerichte organisaties is deze directe relatie er niet. Procesgerichte organisaties zijn het beste aan te sturen met parameters over kwaliteit, reactietijd, doorlooptijd, etc. Door een team van medewerkers verantwoordelijk te maken voor het procesverloop zal er zelfsturing ontstaan. Tijdregistratie in dit soort organisaties levert over het algemeen onjuiste gegevens op omdat medewerkers zich niet kwetsbaar zullen opstellen over hun eigen inefficiency en ineffectiviteit.
Reactie: Ons bedrijfje draait min of meer onbedoeld hierop. Is van familiebedrijfje vriendenbedrijfje geworden. Grootste probleem op dit moment is dat ik functioneringsgesprekken met mijn ''vrienden''moet houden. Dit vergt ontzettend veel relativeringsvermogen en energie en heeft weerslag in de privesfeer. Toch scoren we ''ermee''. De sfeer is zeer goed en mensen zijn erg betrokken met elkaar. Dit heeft ook een zeer goede invloed op de kwaliteit van ons product en de interactie met onze klanten. Er is eigenlijk ook geen hierarchie, de ''neuzen staan de zelfde kant op''.
Reactie: Mensen kunnen veel leren van dieren.
Vandaar dat op 8 vrijdag 8 juni in dierenpark Emmen het congres ''Beestachtig Goed Leiderschap'' is georganiseerd.
Met verschillende workshops, onder andere rond leiding geven aan je instinctieve reacties.
Lees meer op http://www.HeartManagement.nl.
Voor een ongebruikelijk lage prijs (180 euro exclusief BTW) leer je te kijken naar je eigen natuurlijk leiderschap.
Waarbij niet alleen de aap, maar ook andere dieren de deelnemers een spiegel zullen voorhouden.
Reactie: Ik ga het deze keer kort houden, omdat ik zo langzamerhand een beetje wanhopig begin te worden van alle onderzoeken en zeker van alle adviezen die ik te horen krijg.
Nederland wordt alstublieft wakker en ga met twee benen op de grond staan voor we straks bij elk onderzoek een syndroom ontdekken.
In mijn loopbaan als procescoach en begeleider van sociale processen binnen organisaties heb ik ook iets ontdekt wat ik het `verkeerdebaansyndroom` zou willen noemen.
Als je dingen doet die je niet leuk vind en waar je niet goed in bent en daar je geld mee probeert te verdienen is geen vakantie te kort of te lang en zul je altijd het gevoel hebben dat je van de ene vakantie naar de andere sjokt.
Juist mensen die snakken naar vakantie en met hun laatste energie in het vliegtuig stappen zullen dit post holiday syndroom hebben of oplopen. Mijn grootste zorg is dat het wel eens wereldziekte 1 zou kunnen worden, omdat steeds meer mensen verkeerde dingen doen en steeds minder mensen nadenken over waar ze mee bezig zijn.
Mijn advies is daarom, doe de dingen waar je goed in bent, die je leuk vindt en probeer daar je geld mee te verdienen. Je zult ontdekken dat je dan genoeg energie en motivatie en ontdekken dat het leven één grote vakantie kan zijn.
Reactie: Hebben de heren niet gelezen over het onderzoek van Manpower? Jonge, hoogopgeleide mensen vinden werksfeer belangrijker dan emolumenten. Waar snuiven ze die sfeer op? In een gortdroge advertentie met alleen maar eisen en geen enkele belofte? Alvorens een kandidaat zich verdiept in 'objectieve data over personeelsbeleid en organisatiecultuur' (waar vind ik die trouwens als sollicitant?) moet hij of zij eerst belangstelling krijgen voor een bedrijf. AIDA was zo'n oude reclameformule. Het gaat vandaag om gevoel heren!
Reactie: Natuurlijk is het goed als mensen een indruk krijgen van de cultuur van een organisatie, maar ben ik er van overtuigd dat een dergelijk initiatief tot nog meer misleiding zal lei(ij)den.
Als externe procescoach en adviseur heb ik binnen organisaties veel te maken met cultuur en vooral de sociaal emotionele kant van het verhaal. Steeds weer sta ik er versteld van wat bedrijven naar buiten (durven) brengen aan toekomstige medewerkers en welke schijnbeloftes ze doen om mensen te werven.
Ieder organisatie, groot of klein, zal zijn uiterste best doen om zich zo perfect mogelijk naar buiten te presenteren met zoveel mogelijk positieve uitstraling. Het begint vaak al bij het lezen van een bedrijfsbrochure waaruit ik zou moeten opmaken dat het een flexibele, mensgerichte organisatie is waar proactief gedrag zeer gewaardeerd wordt.
Er ligt volop toekomst op je te wachten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei en bieden jou een gemotiveerde werkomgeving met fijne collega’s.
Als je dit leest, zou je denken dat je voor de rest van je leven gebakken zit en kan je toekomst niet meer stuk.
Ik ben er van overtuigd dat een dergelijke bedrijfspresentatie een hoop kan vertellen over het product, de markt, omzetgroei en overige technische en cijfermatige informatie, maar heel weinig over de cultuur ervan.
Cultuur kun je alleen maar ervaren, voelen, ruiken en ondergaan, om er vervolgens achter te komen dat de mooie publiciteitverhalen bij bedrijfspresentaties en sollicitatiegesprekken toch echt een heel andere beeld van de werkelijkheid geven.
Omdat ik in de meeste gevallen met directie en eerste lijnmanagers werk, heb ik ook de mogelijkheid om hun de vraag te stellen wie ze zijn als organisatie en wat ze nu werkelijk te bieden hebben. Ik kan je nu alvast verklappen dat ieder zo zijn eigen antwoord heeft en dat er in de meeste gevallen weinig overeenstemming is te vinden. Als ik dan ook nog mijn bevindingen geef van gesprekken die ik heb gevoerd met anonieme of oud medewerkers, is al snel duidelijk dat de ontwerper van de bedrijfsbrochure en/of bedrijfspresentatie weinig mensen heeft gesproken die werkelijk weten hoe het er intern aan toe gaat.
Ik ben benieuw welke organisatie het lef heeft om werkelijk in de bedrijfspresentatie aan te geven hoe de cultuur in elkaar steekt en welke krachten en machten er spelen die alle mooie beloftes naar de afgrond kunnen helpen. Mijn ervaring zegt,dat men daar vaak zelf helemaal niet van op de hoogte is, omdat men bang is om werkelijk te kijken naar de cultuur van hun organisatie, omdat ze weten dat ze daar zelf ook onderdeel van uitmaken.
Ik heb respect voor leidinggevenden die in staat zijn om werkelijk naar de cultuur van hun organisatie te kijken en in het bijzonder hun eigen aandeel daarin tegen het licht te houden.
Pas als een organisatie werkelijk deze stap durft te zetten en werkelijk waar wil maken wat ze naar buiten communiceren, heb je zelf geen bedrijfspresentatie nodig, omdat de medewerkers zelf de bedrijfspresentatie zijn en nieuwe medewerkers zullen motiveren en stimuleren.
Reactie: Jos: ik hoop dat ik je geen nieuws vertel, maar roken op de werkplek is al een tijdje verboden. Verder raakt het artikel kant noch wal. Zoals ik in elke discussie hierover roep: kijk verder dan je neus lang is en bekijk productiviteit in het algemeen: presteert iemand of niet? Naast tijd verlies door roken wordt er veel meer tidj verloren door internetten, bellen, koffie halen, op het toilet zitten, mailen, het weekend doornemen, naar buiten staren, vroeger weggaan, met een kater ziekmelden, etc. etc.
Reactie: Helemaal met Thomas eens. Er zijn maar een paar bedrijven die je echt de cultuur in een video ziet omvatten. Vaak zijn dit de amateuristischere video's van kleinere bedrijven die gewoon 'doen'in plaats van geld steken in een mooie video die per definitie geensceneerd is.
Dank voor de wijze raad.
Het probleem met mijn rekeningen was echter veel profaner dan dat. Het systeem van de bank had volgens zichzelf wel een account aangemaakt, alleen ''vergat'' het telkens weer om de brieven de deur uit te sturen.
De mededeling dat er al een account bestond, had te maken met het feit dat ook al door K.W> Linder is aangehaald: 1 klant kan geen 2 accounts meer hebben (bij Girotel kon dat wel).
Ondertussen zijn de meeste problemen wel opgelost, ndat ik bij de directeur van Postbank Zakelijk op de thee ben geweest (de kracht van de weblog, grrrrr...), bloemen gekregen heb en teams van slimme mensen in Amsterdam, Arnhem en Leeuwarden er een week aan gewerkt hebben.
Alleen zouden er 2 rekeningen in dit account moeten zijn. Postbank Zakelijk ziet ze in hun systeem wel, maar ik zie er maar 1. Volgens de laatste berichten van vanochtend zijn de teams weer aan de slag gegaan.
Kniesoor die hier aanstoot aan neemt.
Kijk ook even naar de datum van mijn eerste post, onwaarschijnlijk hoe lang deze ellende al duurt.....
Mijnpostbank.nl, een ware nachtmerrie in veel ogen. Ik geef jullie allen toe dat de ''verniewde girotel'' wat onhandig of wennen moet zijn. Zelfs de soms wat slechte en onvoldoende service of informatie is voor een bank als de postbank natuurlijk gewoon onder de maat en natuurlijk voor veel zakelijke klanten als jullie simpelweg een grote ellende.
Let voortaan wel even op het formulier (de zoveelste waarschijnlijk) wat de deur uit gaat. Wanneer codes opnieuw moeten worden aangevraagd is de ''heraanvraag inlogcodes'' of ''ik ben mijn zakelijke gebruikersnaam of wachtwoord kwijt'' het juiste formulier. En dus niet een ''aanvraag mijnpostbank.nl'' of ''aanvragen zakelijk internet bankieren met mijnpostbank.nl''. Het opsturen van de aanvraag leidt natuurlijk tot een brief terug met de melding dat er al een account bestaat op het opgegeven rekeningnummer. Lijkt me niet meer dan logisch.