zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier tips ter bestrijding van de het post-holiday-syndroom

Herinneringen aan zon, zee, strand niet bevorderlijk voor werklust

24 mei 2007 - Ziet u ook steeds vaker werknemers terugkomen van vakantie met een after-holiday-dip? Het gevoel dat werk niet samengaat met goede momenten is volgens Robles Orega, onderzoeker aan de Spaanse Univerisiteit van Granada, de hoofdoorzaak van het post-holiday-syndroom.

De terugkeer naar de alledaagse routine kan fysieke en psychologische klachten veroorzaken, zoals moeheid, gebrek aan concentratie, weinig eetlust, prikkelbaarheid, angst, droefheid en een 'het kan mij allemaal niks schelen-houding'.Komt dit u bekend voor?

Nuttige tips


Professor Humbelina Robles Orega, onderzoeker aan de Spaanse Univerisiteit van Granada, geeft een paar nuttige tips om deze klachten te bestrijden:
- Neem uw vakantiedagen niet in één keer op, maar verdeel ze over verschillende periodes.
- Kom een paar dagen eerder thuis om te acclimatiseren en te wennen aan de overgang van vakantie naar werk.
- Hecht niet te veel belang aan uw klachten en probeer het moment van terugkeer naar het werk te zien als een nieuwe periode vol met andere bevredigende momenten.
- Voorkom het gevoel dat werk niet samengaat met goede momenten. Plan trips en andere leuke activiteiten door het hele jaar heen in plaats van alleen in de zomerperiode.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer F Schophuizen  |   | 
24-05-2007
 | 
07:47 uur
Het is gewoon een kwestie van in je ritme komen.

Veel mensen hebben de eerste dagen van hun vakantie ook een wen-periode om helemaal los te komen van het ritme van het werk. Het is daarom niet raar dat het bij terugkeer op het werk ook nodig is.
Een paar dagen eerder thuis komen helpt niet, omdat je thuis het werkritme ook niet oppakt als je niet gaat werken.

Wat ik aanraad is om de laatste dag of twee voor de vakantie een plan te maken hoe de eerste dan na de vakantie ingevuld gaat worden. Te denken valt aan het alvast plannen van een afspraak met mensen die je wilt/moet spreken om weer een goed beeld te krijgen van wat er is gebeurd tijdens je afwezigheid en wat de huidige situatie is.

Verwacht gewoon niet dat je de eerste dag meteen full-speed kunt gaan. Gebruik die eerste dag om dat weer te bereiken.
Maurice  |   | 
24-05-2007
 | 
09:47 uur
post-holiday-syndroom? ik heb al last van team leden met een post-dayoff-sydroom :-) dus maar een direct een trip geplaned naar een pretpark iedereen werd gelijk vrolijk :-)
heer Jan Hazeleger  |   | 
24-05-2007
 | 
10:45 uur
Absoluut niet eens met de eerste en laatste tip.
Ik heb me een keer laten verleiden om niet in een keer 3 weken maar 3* 1 week vakantie te nemen omdat ik dacht onmisbaar te zijn voor 3 weken. Nooit meer!
Ik had wel een week nodig om voor 100% los te komen van mijn werk, maar tegen die tijd was de mini vakantie alweer voorbij.
Ik besef dat dit niet voor iedereen geld, maar voor mij zeker wel. Bovendien levert een week vakantie de nodige voorbereidingen (overdracht etc) en naweeen op, waardoor je effectief richting de 2 weken uit de running bent. Ook raken "lopende zaken" vaak achterop, dat wil je als bedrijf niet 5* per jaar per werknemer.

Nogmaals voor een ieder zal dit anders zijn, maar de genoemde aanbevelingen zijn wat erg kortzichtig.
heer P. Huijbers  |   | 
24-05-2007
 | 
11:55 uur
Ik geloof dat ik dat zelf al bedacht had... Maar ik heb dan ook niet te klagen over mijn werk, en ik kan goeddeels zelf bepalen wanneer ik met vakantie ga. Voor iemand bij wie dat anders ligt, lijken me de aanbevelingen van prof. Ortega een stuk lastiger uitvoerbaar.
marco goertz  |   | 
24-05-2007
 | 
22:39 uur
Ik ga het deze keer kort houden, omdat ik zo langzamerhand een beetje wanhopig begin te worden van alle onderzoeken en zeker van alle adviezen die ik te horen krijg.
Nederland wordt alstublieft wakker en ga met twee benen op de grond staan voor we straks bij elk onderzoek een syndroom ontdekken.

In mijn loopbaan als procescoach en begeleider van sociale processen binnen organisaties heb ik ook iets ontdekt wat ik het `verkeerdebaansyndroom` zou willen noemen.
Als je dingen doet die je niet leuk vind en waar je niet goed in bent en daar je geld mee probeert te verdienen is geen vakantie te kort of te lang en zul je altijd het gevoel hebben dat je van de ene vakantie naar de andere sjokt.

Juist mensen die snakken naar vakantie en met hun laatste energie in het vliegtuig stappen zullen dit post holiday syndroom hebben of oplopen. Mijn grootste zorg is dat het wel eens wereldziekte 1 zou kunnen worden, omdat steeds meer mensen verkeerde dingen doen en steeds minder mensen nadenken over waar ze mee bezig zijn.

Mijn advies is daarom, doe de dingen waar je goed in bent, die je leuk vindt en probeer daar je geld mee te verdienen. Je zult ontdekken dat je dan genoeg energie en motivatie en ontdekken dat het leven één grote vakantie kan zijn.
Brian Houben  |   | 
25-05-2007
 | 
10:11 uur
@ Marco Goertz: Ik kan uw mening totaal onderschrijven. Vreemd dat een professor die dit onderzoek gedaan heeft niet kan bedenken dat een passende baan waarin je doet waar je goed in bent tip nummer 1 is.
Overigens hoef je voor de andere tips geen professor te zijn. Men durft het dan ook nog aan om dit nuttige tips te noemen. Van een professor/onderzoeker verwacht ik toch meer dan wat wij allemaal zelf ook wel kunnen bedenken. Ook hier is het inderdaad zaak om met twee benen op de grond te blijven. Laten we toch alsjeblieft ook zelf denken i.p.v. achter dit soort onderzoeken aan te lopen!
Jef  |   | 
27-05-2007
 | 
21:24 uur
Ik vind persoonlijk dat dit artikel wat 'magertjes' is en ben blij dat de commentaren zo zinnig zijn. Ik geef Marco groot gelijk met zijn stelling.

Zorg dat je een job hebt waarin je jezelf kan zijn, waardoor je geinspireerd raakt en blijft, waarin je bijleert en groeit en die je graag doet. Je hebt je vakantie dan even hard verdient, en zal er waarschijnlijk even hard van genieten zonder er tegenop te kijken terug aan de slag te mogen/moeten als je thuiskomt.

Onthou dat vakantie maar enkele weken per jaar is, terwijl de rest werken is... je kan er dus maar beter voor zorgen dat je niet alleen maar werkt in functie van je vakanties!

Jef
(Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10