zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Competentiemanagement is te ver doorgeschoten

Rene Civile   |    |  10 september 2007
Reactie: Een grappige poll.

Ik ben, door de bewuste keuze als interim manager, binnen verschillende culturen werkzaam geweest en heb daardoor van dichtbij de verschillen gezien en ervaren. Binnen verzuilde structuren werd bijzonder veel werk gemaakt van 'competentie management' terwijl in de kleinere slagvaardiger organisatie culturen er verbaast werd opgekeken met de vraag 'waar gaat dit over?'

In de praktijk is, maar daar kunnen we wellicht veel voorbeelden van vinden en noemen, 'competentie management' niet meer of minder dan a: Het onderzoeken waar iemand nu goed in is, en b: Hoe maken we het het beste gebruik van die goede kwaliteiten van een persoon.

Me dunkt dat we hier kort en bondig in moeten blijven en daar niet een enorme ballon omheen gaan bouwen aan betermingen en betitelingen waardoor er een volkomen nieuw veld zal gaan ontstaan die veel tijd, energie en geld gaan kosten.

Houd het simpel. Zoek waar de krecht van de persoon lig en maak daar samen, persoon en organisatie, optimaal gebruik van. Er zijn al teveel wielen opnieuw uitgevonden, oude wijn in nieuwe zakken, om nu eens gewoon oud Hollands werk te maken van iemands kwaliteiten.

RC PM
 

Tien tips voor effectieve cold-calling

Martin de Groot   |    |  10 september 2007
Reactie: Ik ben het helemaal eens met uw artikel. En met die ergenis valt het wel mee. Ik ben de oprichter van Telemarketingbedrijf Amaryllis Sales Research (16 jaar geleden). Inmiddels hebben wij miljoenen gesprekken gedaan. Wij nemen alle gesprekken op om juist op deze ergenis te controleren, want bij een goed script kom je tot hele goede resultaten en voorkom je problemen, dit gaat op bij zowel bij BtB als BtC.
15% afspraken en bij sommige projecten loopt dit op tot wel 40% is heel goed mogelijk.
De basis is wel dat je goed nadenkt over uw doelgroep en op welk bestand je gaat bellen en wat heeft u te bieden.
En vraag ook eens af of u wel een mailing vooraf moet sturen of is koud bellen niet de beste oplossing, scheelt in ieder geval de kosten van de mailing. In 80% van de gevallen bellen wij koud naar relaties.
Ik wens u veel succes met uw acties,
Martin de Groot directeur Amaryllis Sales Research BV - Heerhugowaard
 

Competentiemanagement is te ver doorgeschoten

Mark Schaeffer   |    |  10 september 2007
Reactie: Competentiemanagement is zeker niet te ver doorgeschoten. Het inzichtelijk maken van wat iemand moet kennen en kunnen is zeer waardevol voor zowel de persoon in kwestie maar ook voor de werkgever.
 

Salarisplafond zorgt voor hogere salarissen

Rene Civile   |    |  10 september 2007
Reactie: De stelling is uiterst zinvol als discussie. Immer, ALLE ambtenaren worden namelijk betaald door de belastingbetaler om ten dienste te staan van diezelfde belastingbetaler. Het is een mindset die weer in balans dient te worden gebracht bij ambtenaren van hoog tot laag.

Verder is het inhoudelijk weer één groot politiek spel die verder weinig zoden aan de dijk zal zetten. Het is nu eenmaal bekend dat dat wat de politiek in Nederland verzint en uitvoerd uiteindelijk in een moeras verdwijnt en de belastingbetaler geld kost.

Wat is hier feitelijk aan de hand?
Er zijn ambtenaren die meer verdienen dan de JP Balkenende. So What? Politiek strookt dit niet heel erg en, zo roept men, en financieel een puntje politiek te winnen. Tenslotte geld dit niet voor het huidige contingent meerverdieners maar voor de toekomstige.

Externe ambtenaren.
Leuk zou het zijn te vernemen welke opdracht Dijkstal mee zal gaan krijgen want we weten dat externe consultants, werkend voor dezelfde politiek, op jaabasis, ongetwijfeld meer verdienen als JPB. Wat dit aspect alleen al betreft een notitie in de marge.

De vraag zelf is erg tegenstrijdig maar laten we deze maar gewoon stellen;

'Mag een ambtenaar hetzelfde geld verdienen als zijn evenknie in het bedrijfsleven?'

Laten we even niet vergeten dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten, links om of rechts om. Het antwoord hier zal voor velen een kil NEE zijn. Persoonlijk zou ik hier geen enekele moeite mee hebben ware het niet dat ik dan ook verwacht dat diezelfde ambtenaar ook dezelfde resultten zou behalen als zijn collega in het bedrijfsleven. Zit dat er in? Mijn ervaring is dat dat wel heel erg moeilijk zal worden.

De volgende vraag die je zou moeten stellen is veel interessanter;

'Moet de politiek niet gewoon een afspiegeling zijn van het bedrijfsleven?

JA!

Al enkele jaren roep ik dit, niet alleen als manager maar zelfs meer ingegeven door wat vaker door politici zelf al eens is geroepen. De politiek wordt gekozen door de belastingbetaler om ten dienste te staan van de belastingbetaler. Dat is nu nog steeds niet het geval, ondanks dat het grootste deel van de ambtenaren denken dat dat wel zo is.

Dat brengt ons tot de kern van dit betoog. Als dit niet het geval is en het allergrootste contingent van de ambtenaren een totaal andere vangnet regeling kent dan werknemers in het bedrijfsleven.

1. Wachtgeld regelingen
2. Vastgelegde promotiepaden
3. Een andere sanctie cultuur
4. Functies door zelfvalidatie

Wanneer men dit probleem zou willen beslechten dan dient men eerst een totaal ander probleem aan te pakken. Juist. Het hele mbtelijke apparaat volledig omvormen naar de maatschappelijke norm, inclusief de in het bedrijfsleven gehanteerde normen betreffende geschiktheid en het doen van zaken.

Dit zou de politiek net zo slagvaardig maken als het bedrijfsleven en vanaf dat moment mag men stellen dezelfde beloningen te mogen ontvangen bij gebleken geschiktheid en gehaalde doelen.

De andere kant dient dan even hard te worden ingevoerd. Voldoet men niet dan is het simpelweg exit voor de betrokken ambtenaar met de wetenschap dat hij of zij van de gewone kanalen, CWI etc. gebruik dient te maken zoals dit voor de burger geld.

Nu wordt er met het instellen van de commissie Dijkstal al een valse start gemaakt, wederom op kosten van de belastingbetaler. Immers, het zal alleen gaan om toekomstige functies en niet de functies die al zijn ingevuld. Zoals vaker gebeurd in de politiek zal en kan hier weinig constructiefs uit voort komen en ik kan me nu al voorstellen wat de uitkomst zal worden.

1. Een halfbakken compromie zoals we van de politiek nu eenmaal gewend zijn die inderdaad de stelling hanteerd dat er een JPB norm zal worden gehanteerd.

2. Men komt tot de conclusie dat men, op papier althans, de lonen gelijk moet trekken naar wat in het bedrijfsleven gewoon is en geeft de politiek zo ruimte zichzelf verder te verrijken zonder dat daar noemenswaardige hogere productiviteit tegenover staat.

In ieder geval is dit een oeverloos gebaar op weg naar een oeverloze discussie. Wat veel erger is, op kosten van de belastingbetaler, want laten we wel zijn, U en ik hebben geen enekele zeggenschap in deze kwestie anders dan voor voldongen feiten te worden gesteld en wanneer we weer eens naar de stembus mogen om anders te gaan stemmen.

Laten wij in het bedrijfsleven maar overgaan tot de orde van de dag.
RC PM

 

Tien tips voor effectieve cold-calling

Ruben Smit   |    |  10 september 2007
Reactie: Helemaal goed, uitbesteden kan ook.
 

Competentiemanagement te ver doorgeschoten

seb.rammon@gmail.com   |    |  10 september 2007
Reactie: ''Alle werkenden willen juist weten welke bijdrage zij leveren aan het geplande resultaat!'', lees ik. Dat is goed om horen, dat wist ik niet! En als ik uit mijn ervaring put, herken ik het alleen inzoverre die bijdrage zich vertaalt naar vergroting van het eigen aanzien of de beloning. Maar misschien ben ik te pessimistisch.

Ik ben het eens met de stelling dat we zijn doorgeschoten. Ik ken organisaties waarin de competentie beoordeling zo krom is, als de Gauss kromme vanuit het topmanagement en hr opgelegd wordt.

Het recept is simpel: Men projectere de normaalverdeling op het personeelsbestand en knede de resultaten van de beoordelingen net zo lang totdat deze overeenkomt met de kromme. Ongeacht de grootte en ''kwaliteitsvariatie'' van de afdeling.

Geen sinecure dus voor beoordelaars die hun kleine team hoogopgeleide go-getters fair willen beoordelen. Of in termen van eigenbelang, 'niet willen demotiveren'.

Gezien zij zelf worden beoordeeld op de behendigheid waarmee zij Gauss navolgen, en kennelijk de ruggegraat missen om het misverstand recht te zetten, definieeren ze vage nutteloze doelstellingen voor hun medewerkers waarmee zij zelf alle kanten op kunnen. De medewerkers op hun beurt durven geen kritiek te uiten, uit angst slecht beoordeeld te worden. Voeg daaraan toe dat het gros van de beoordelaars zelf incompetent is, en je kunt je voorstellen welke drama's zich er jaarlijks afspelen.

Dat de gestelde doelen niet bijdragen aan het bedrijfsresultaat moge duidelijk zijn. Dat het proces eromheen de doodsteek is voor de motivatie en daarmee het resultaat, hoop ik, ook. Kortom, laten we niet uit het oog verliezen dat meten slechts een hulpmiddel is, en niet een doel. En laten we gewoon weer eens lekker aan het werk gaan!
 

Bavaria-bier moet naam veranderen

mevrouw FJM Lamers   |    |  10 september 2007
Reactie: Even gegoogled:

wikipedia:


In 1925 richtten de drie gebroeders Frans, Piet en Jan Swinkels de firma Gebroeders Swinkels op. Voor de brouwerij kozen ze de naam 'Bavaria', een verwijziging naar het 'Beiersch bier', zoals ondergistend of Pilsener bier toen vaak werd genoemd, Dit in tegenstelling tot het tot dan toe gebruikelijke gerstenbier.

Ik sta geheel achter ''onze brabantse brouwerij''.
anders gewoon een r ertussen
Bravaria voor brabant.
Of met een knipoog naar bravour of met een knipoog naar de registratie r.
 

Iemand ontslaan? Omzeil deze tien valkuilen

Hugo Carsten   |    |  10 september 2007
Reactie: Ad Beer, na 42 jaren alleen twee managers gehad? Laat je zelf door een psychiater nakijken, man. En verwijder ook de tien valkuilen tussen je oren.
 

Salarisplafond zorgt voor hogere salarissen

m.louppen   |    |  10 september 2007
Reactie: Laat degenen die alleen voor het geld gaan maar wegblijven uit de publieke sector. Er zijn genoeg jonge talentvolle mensen die daardoor een kans krijgen. Heel gezond!
(ps: ben zelf 57)
 

Tien tips voor effectieve cold-calling

Bas Medema   |    |  10 september 2007
Reactie: Belachelijk, niet vragen of het gelegen komt? Als iemand mij dat NIET vraagt dan ben ik er gelijk klaar mee. Juist als iemand mij vraagt of het gelegen komt dan komt dat netjes en beleeft over. WEL vragen dus is mijn bescheiden mening.
 

Porsche Cayenne GTS

Quavarra   |    |  10 september 2007
Reactie: Moet een SUV wel sportief zijn, in ieder geval is ie wel super gaaf en nog vrij onbereikbaar voor mij. Maar als iemand in de PC van 0-100 in 6,1 seconden gaat raken de ondernemers veel klanten kwijt.
 

Groot aantal collega’s lui en overbodig

mevrouw IDL   |    |  10 september 2007
Reactie: iedereen denkt met en diploma op zak een goede manager te zijn ???? sorry ik heb het liever op de ervaring dan pas heb je kwaliteit in huis .Inderdaad zijn ze meestal met hun zelf bezig
 

Het verzuimbeleid wordt niet goed uitgevoerd. Wat te doen?

mevrouw dl   |    |  10 september 2007
Reactie: het verzuim is veelal een hr manager die echt er zijn botten aan veegt , ik zelf had er een goeie die op de i het puntje zet , jammer ben ik door eigen toedoen deze werkkracht verloren maar zei wes een kei in het opvolgen en controleren van het ziekte verzuim bij onze firma ik kan zeggen dat Mevrouw ... erg op haar strepen stond als het over onrechtmatig verzuim ging zei kon als geen ander de werkkrachten motiveren mijn ziekteverzuim van onze werkrachten halveerde ziender ogen , zo een vindt je niet al te gemaklijk veel HR manager houden van de titel en het loon maar verder zijn ze niks
DL
 

Web 2.0 scoort bij CEO’s

Jan Paul ten Wolde   |    |  9 september 2007
Reactie: Web 2.0 biedt inderdaad onbegrensde mogelijkheden voor marketing door bedrijven.

Een van de toepassingen is news-sharing te combineren met een profiel. Door bedrijven over hun eigen activiteiten te laten schrijven en hen de mogelijkheid te geven om zakelijke contacten te beheren, bouwen zij automatisch aan hun eigen zakelijk netwerk.

Schrijven over je eigen bedrijf als vorm van adverteren, basically. Eenvouding en doeltreffend.
 
< vorige 1896 1897 1898 1899 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10