Reactie: In een eerder onderzoek hebben wij, in 2002 zij het ietwat anders, reeds een dergelijke conclusie kunnen trekken. Wij kwamen tot de volgende conclusies;
1. Teksten worden wel degelijk gelezen mits deze aansluiten op het verwachtingspatroon van de persoon.
Voorbeeld, iemand die op zoek is naar een auto en plots wordt geconfronteerd met een popup over een totaal ander product, klikt de popup weg en is meteen de aandacht voor de inhoud van de pagina kwijt.
2. Tikfouten op een pagina worden zelden werkelijk waargenomen.
Het menselijke brein leest namelijk woorden en geen onafhankelijke letters in het woord.
Geklukig wordt door de hersenen gewoon gelezen als gelukkig. Ook de verschillen tussen D, T of DT worden misschien wel opgemerkt maar werken verder niet door als het de context van de zin geen geweld aan doet.
3. Mensen bekijken in de regel 5-7 seconden naar een pagina. Is deze niet interessant genoeg dan gaat men weer verder naar de volgende.
4. De eerste plaats in een zoekmachine is geen garantie dat men ook werkelijk als eerste wordt aangeklikt.
Meer dan 30% van de onderzochtten klikten op de tweede respectievelijk derde of vierde voor de eerste keer.
Dit fenomeen is ook bekend bij de krantenkiosken. Om een vage reden laten de meeste mensen bij het kopen van een krant, de eerste namelijk ook makkelijk liggen, zonder werkelijk aanwijsbare reden.
5. Visualisering werkt slecht in 45% van de gevallen en dan nog alleen wanneer de visualisatie het product ondersteund.
Wel grappig dat dit onderzoekje wordt gepubliceerd want het kan veel website makers weer een stukje verder helpen.
RC PM
Reactie: Misschien is het juist wel handig dat je naam op site's te zien is. Kan een toekomstig werkgever eens kijken welk vlees hij misschien in de kuip krijgt? Tenzij je op sites van escortbureaus, hookers.nl terecht komt, lijkt het mij helemaal niet zo kwalijk en relevant om op google te vinden te zijn. Zo heb ik al diverse mensen terug gevonden welke al jaren uit mijn gezichtsveld verdwenen waren. Met Hyves tegenwoordig val je ook op, en dat wil je juist. Schoolbank en dienstmakkers zijn ook sites waar bijna elke naam uit nederland al op pronkt. Ik zie het probleem dus niet, als je normaal acteert op het web, en geen gekke dingen doet verder.
Reactie: Ik heb gemerkt dat het competentie-management bij introductie met veel enthousiasme wordt binnengehaald. Ook heb ik ondervonden dat het management het competentie-management gebruikt om zich los te weken van werknemers, waarbij bepaalde competenties onvoldoende ontwikkeld zijn. Men poogt door allerlei scholingsbijeenkomsten het niveau van de competenties omhoog te krijgen. De waarde van deze scholing is niet altijd even goed in te schatten. Moderne scholingsbijeenkomsten geven een minimum aan scholing en leunen heel sterk op de inventiviteit van de deelnemers. In mijn ervaring hebben de duurbetaalde scholers en coaches een minimale inbreng en is het nuttig rendement van deze bijeenkomsten minimaal. Veel deelnemers zitten achteraf met een kater omdat de toepasbaarheid en het practisch nut van de scholingen onvoldoende is. De bijeenkomsten hebben vaak een zweverig karakter. Toch kan het ook anders, dat hebben een aantal scholingen van het ECNO en het CITO mij wel geleerd.
Reactie: Het is een uiterst nuttig artikel, voornamelijk om twee redenen.
1. De naiviteit van veel internet gebruik[st]ers die vergeten, of zelfs niet eens weten, dat informatie eens geplaatst op het net daar gewoon blijft staan. Een hele goede reminder dus om na te denken wat je met je informatie doet en hoe.
2. De duidelijke waarschuwing aan internet gebruik[st]ers juist beter en goed na te denken welke vormen van informatie men op het net plaatst.
In zakelijke zin wellicht een hele goede reminder voor organisaties diens medewerk[st]ers misschien te wijzen op een verantwoord internet gebruik voor waar het dit aspect aan gaat. Wellicht is een 'Net wijzer' wel een handig instrument de medewerk[st]ers hierop te wijzen.
Een paar aardige voorbeelden die ik wel eens ben tegengekomen;
1. De do's en don'ts van het internet
2. Reageren op persoonlijke fora onder pseudoniem
3. Weblogs: Nooit persoonlijk worden met vingerwijzingen, gebruik ervaringen in de vorm van voorbeelden zonder man en paard te noemen.
4. Nooit zakelijke geschillen op het net denken te kunnen vechten
5. Laat nooit persoonlijke NAW gegevens achter, ook al denkt men dat een bepaalde site 'veilig' is
6. Laat nooit zakelijk getinte 'commentaren' achter wanneer u geen expliciete schriftelijke toestemming heeft van de werkgever.
Wellicht dat lezerslezeressen zelf ook nog een aantal simpele regels kunnen bedenken. De voorbeelden die ik ben tegen gekomen werden uitgegeven in klein boekvorm die de mensen bewuster moest maken van dergelijke gevaren op het net.
RC PM
Reactie: In de dialogen over bruikbare en passende instrumenten voor competentiemanagement en daadwerkelijk effectief toepassen daarvan, is het de moeite waard kennis te nemen van Pi Company en hun product 'Reflector'.
Een respectvol middel dat wellicht goed past bij bovenstaande overwegingen....
Klopt absoluut, Duitsers, Engelsen, Italianen hebben zo ook hun eigen kultuur, gebruiken.
Ik was maar wat trots dat ik Nederlander ben toen de Amerikaanse supermanager een paar mensen wilde ontslaan en wij hem konden uitleggen dat wij Nederlanders andere gebruiken erop nahielden.
Maar als ik eerlijk ben spreekt me die Duitse kultuur wel aan en vind ik dat wij te ver zijn doorgeslagen met ons ''hier is niemand echt de baas'' wat uiteraard niet zo is.
Duitse leidinggevenden hebben het volgens mij makkelijker in bepaalde opzichten. Tenminste zo voelde ik het toen ik leiding gaf aan een club Duitsers van een andere vestiging.
Maar misschien woon ik ook wel te kort an der Grenze.
Reactie: Goed om weer pesten op het werk onder de aandacht te brengen.
De problematiek van de vorige schrijfster is heel herkenbaar in mijn praktijk: helaas moet ik zeggen.
Ik denk dat we hier even een lans moeten breken voor Ad. Ik begrijp juist zijn stelling geheel, misschien zou ik het anders verwoorden maar dat is bijzaak.
Waar het hier om gaat is te accepteren dat 'beide zijden' elkaar gewoon nodig hebben en niet langer meer kijken vanuit de oudere perceptie dat het beiden los dient te staan van elkaar.
De meeste IT diensten zijn aardig uitgekristalliseerd en daar ze al langer deel uit maken van de processen en procesvorming moet je de IT ook als diens grotendeels opheffen en integreren.
Dat besef, laat staan die bereidwilligheid, is er nog niet maar daar dient wel zeker een aanzet toe gegeven te worden. Dit zal nog wel enkele jaren in beslag nemen, zoals met veel van dergeklijke cultuuromslagen, maar niettemin zal dit noodzakelijk zijn.
Zoals eerder door mij aangehaald, dit valt of staat met het dichten van het conmmunicatieve gat tussen IT en Non IT management. Gaat goed komen.
Reactie: Competentiemanagement is een manier van structureren. Op strategisch niveau kunnen we kijken naar de missie, visie, activiteiten en resultaten van de organisatie. We hebben het dan in eerste instantie wie we als organisatie willen zijn, hoe we ons weten te onderscheiden, en welke waarden daarbij nodig zijn. Vervolgens gaan we in op de kernactiviteiten met bijbehorende resultaten.
Wanneer we competentiemanagement uitwerken op operationeel niveau, dan is het goed mogelijk om te zien welke competenties iemand in huis heeft voor de uitoefening van zijn of haar functie, welke competenties ontwikkelbaar zijn en welke meer stressoren zijn.
Deze competenties zijn op tal van plekken in HRM onder te brengen (functiegebouw, werving & selectie, beoordeling & beloning, opleidingen, management development, verzuimmanagement). De organisatie moet zelf de keuze maken waarvoor men gaat kiezen, en competentiemanagement echt als een hulpmiddel inzetten, wil het succesvol zijn.
Reactie: Ik denk dat Ad, het niet geheel begrijpt.
Informatica beschrijft bedrijfsprocessen tot op detailniveau, optimaliseert deze en adviseert over mogelijke spin off processen welke meer strategisch bruikbare informatie geven. Regelt de communicatie tussen gebruikers en processen. of deze geautomatiseerd zijn of handmatig doet niet ter zake.
De beer vind zichzelf informaticus en de ict incompetente techneuten die niet willen luisteren. Problemen op het vlak van resultaatverwachtingen zijn daarmee door hemzelf veroorzaakt door I en C naar zichzelf te trekken.
Juist hierdoor zijn hoofden ICT vervangen door dit type doe het zelvers met projectmanagers die geen vragen stellen over de informatiestromen en aansluiting in de organisatie.
Reactie: Vrouwen willen, in mijn optiek, vaak de controle houden. Dit kost extra energie.
Ik doe vaste dingen thuis. Mijn vrouw verzorgt het eten, ik was af en breng de kinderen naar bed. Als ik zie dat er een was gedaan is, haal ik die er uit en hang hem op.
Mijn vrouw is beter in sociale dingen, ik ben beter in practische. Zo vullen wij elkaar mooi aan. Waarom wordt er altijd gekeken naar de verschillen. Kijk hoe je elkaar kunt aanvullen. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend. Daar is toch niets mis mee?
Reactie: Inderdaad en een leuke aanvulling op een ander bericht op managers on line.
Thuiswerken vereist een aanpassing van de organisatie. Aloude principes als de 40 urige werkweek gelden niet meer. Resultaatgericht management komt in de plaats van gericht management.
Zelfdiscipline in het zoeken van een werk-leven balans is ook belangrijk.
Dat zijn zaken waaraan maar al te vaak wordt voorbij gegaan als men thuiswerk in wil gaan voeren.