Reactie: Eindelijk dit onderwerp in Managersonline.
Al vanaf 2001 staat dit onderwerp op mijn agenda.
Ouderen zijn duurder dan jongeren en ze zijn vaker ziek, een van de vooroordelen van directies, om bij elke reorganisatie in de afgelopen jaren zo veel mogelijk ouderen het bedrijf uit te krijgen. Liefst onder het motto “laat de gemeenschap hier maar voor betalen”, een goedkope wijze om mensen te lozen.
In 2004 kwam het onderzoek van prof. Maarssen van de Brink van de universiteit van Amsterdam, die duidelijk het tegendeel aangeeft, maar denkt u dat het VNO/NCW en MKB en natuurlijk de overheid zelf daar lering uit trekken.
Nee natuurlijk want ze blijven gewoon bij hun vooroordelen.
Dus wat anders bedenken, zoals demotie van ouderen, go wat jammer dat er CAO’s zijn die dit niet toelaten.
Je leven lang werken voor een bedrijf en dit als afscheid meekrijgen, welke onmensen verzinnen dit!
Bedrijven investeren niet meer in mensen van 45 jaar en ouder, geen geld voor scholing en begeleiding, dus die mensen blijven op het oude niveau en later wordt dit hun verweten door de managers. En wanneer ze dan ineens trainingen moeten volgen, dan snapt de directie niet waarom er geen enthousiasme van de werknemer komt.
Blijf de mensen scholen en coachen tot op de dag dat ze het bedrijf verlaten.
Wie zijn de beste mensen om jongeren in het vak in te wijden en te coachen?
Juist de ouderen die met hun ervaring veel kunnen betekenen voor de instroom.
Gelukkig voor de ouderen komt er een tijd aan dat er ook niet genoeg jongeren instromen en dan is er noodzaak om toch de productie te halen en wordt de oudere werknemer weer interessant. De overheid richt allerlei task-force groepen op, maar in hun eigen beleid zijn ze net zo simpel en onmenselijk als de normale werkgever, kijken alleen naar kosten en niet naar baten. Stellen steeds hun doelstellingen bij, eerst wilden ze de 50+ ‘ers aan werk helpen, bij de laatste bijeenkomst in Scheveningen riepen ze dat er extra werk werd gemaakt van de 45 jarigen, hebben ze toch een kans om resultaat te halen. Dus het einddoel is weer verder weg.
Zolang er geen maatregelen komen die de werkgevers in hun portemonnees treffen, dan gebeurt er gewoon niets!
Tot je 65 jaar blijven solliciteren en dan maar steeds horen dat je niet in het profiel past (leeftijdsdiscriminatie mag niet, dus slim geformuleerd), maar toch maar blijven schrijven.
Dit moet van de overheid (CWI/UWV) en de werkgevers zitten ook niet te wachten op extra papierwerk. Hoe frustreer je mensen, kijk naar onze overheden, die kunnen je daar goed les in geven.
Vroeger was je een wijs man op een bepaalde leeftijd, men kwam bij jou raad vragen, tegenwoordig ben je gewoon oud en afgeschreven.
De nieuwe parasieten van onze maatschappij, maar dat weet Wouter Bos heel goed, want deze groep moet je gewoon straffen om het feit dat ze langer leven dan vroeger.
Gelukkig kom ik ook goede bedrijven tegen, die gebruik maken van de kennis en vooral de praktische ervaring van ouderen en bedrijven die een goed personeelsbeleid hebben.
In samenwerking met Arbo de laatste jaren optimaal benutten voor zowel het bedrijf als de werknemer.
Ik hoop dat de discussie niet gaat over vooroordelen, maar dat we serieus discuteren hoe we de toekomst in gaan met jong en oud!
Ik vind het alleen een vervelende praktijk, het doet mij altijd denken aan mensen die wanhopig proberen mij te overtuigen van hun geloof op momenten dat ik daar geen zin en tijd voor heb. Het lijkt ook wel een beetje op spam. Uiteindelijk zit overal meestal een mens achter die ergens geld mee probeert te verdienen, zelfs achter een inbraak.
Het ligt een beetje aan de aard en inhoud van het gesprek en de situatie op het moment hoe ik reageer. De beller mag zich ook voor de geest houden dat er een mens gebeld wordt. (die druk bezig is met waarschijnlijk belangrijkere zaken) Meestal doet hij dat ook wel. Gelukkig wel.
Reactie: Meer en meer stemmen gaan op om te waarschuwen voor het huidig bedrijfsbeleid dat haar oorsprong vindt bij het begin van de industriële revolutie, toen mensen in overvloed beschikbaar waren en geld krap was waardoor ook alle beslissingen genomen werden door het kapitaal. Vandaag evolueert de markt héél snel naar een tegenovergestelde situatie en zullen binnenkort ook de banken een personeelsbeleidsplan eisen samen met het financieel plan. Want een goed financieel plan zonder de mensen die de kennis en/of de ervaring hebben om het plan uit te voeren, is niets meer dan een natte droom. Voor banken zal binnenkort een degelijke, in-de-tijd-verzekerde personeelsbezetting net zo belangrijk worden als alle andere huidige 'borgen'. Dit houdt eveneens in dat bedrijven hun personeel meer en meer zullen moeten betrekken in de besluitneming.
Reactie: Nuttige tips die logisch klinken maar toch vaak over het hoofd worden gezien. Ik zie naast webwinkels ook veel toekomst voor sites als www.chatkantoor.nl waar (chat)informatie én advies aslmede persoonlijk contact in combinatie met internet klantbelang voorop staan. De toename van het toepassen van zakelijke chatapplicaties zie ik als een ontwikkeling om de kloof te overbruggen tussen online winkelen en live winkelen, waarbij het kopen van een product gecombineerd kan worden met een chatadvies op afstand. Goed voor de ontwikkeling van de online verkoop van adviesgevoelige producten.
Producten zoals hypotheken die je niet zomaar koopt kunnen dan gemakkelijker worden toegelicht en live worden afgesloten. De SNS Bank loopt hierin voorop met haar Live adviesdesk.
Het nog nieuwe Chatkantoor loopt ook voorop als chatportal waar chattende bedrijven zich verzamelen. Zoals bijvoorbeeld op de afdeling www.hypotheekchat.nl. De multimedia maakt het mogelijk om klanten te helpen op afstand waarbij evt. de adviseur in beeld komt. Een mooie stap om ook de webwinkels van een chatbutton te voorzien waardoor het productaanbod kan worden uitgebreid.
De veiligheid van betalen via internet blijft natuurlijk bij alle opties een belangrijk item.
Internet wordt in mijn beleving een allround verkoopkanaal.
Reactie: @Montana
je hebt gelijk, 100%, alleen is die stap psychologisch altijd moeilijk vind ik... je hebt een jaar lang in opleiding etc geinvesteerd en net op het moment dat er iets terug kan komen moet je van nul af beginnen.
Moeilijkheid in ons bedrijf is dat we met zeer specifieke softwaretools en middleware werken, iemand vinden die er kennis van heeft is zo goed als onmogelijk, dus zijn wij zowieso verplicht om in een dure opleiding te voorzien.
Heel frustrerend, maar we kunnen niet anders dan zo iemand zn ontslag te geven...
Natascha
Reactie: Ik wil even vermelden dat een onderzoek altijd begint met een probleemstelling en het is niet evident om niet te neigen naar een gewenst antwoord waardoor de probleemstelling niet zo'n zuiver objectief gegeven is!
Over stress is alleszins het laatste woord nog niet geschreven, noch gezegd! Er zijn zoveel factoren die aan de basis liggen. Frontale kwab mag al geen 'foutjes' bezitten om adequaat met omgevingsprikkels te kunnen omgaan. Het zelfbeeld 'ego' speelt hierin zeker ook mee, de socioculturele omgeving, hoe iemand tegen onverwachte dingen aankijkt en zich gedraagt. Er is tenslotte ook vaak sprake van situationele stress, waarbij een persoon bij een bepaalde situatie zichzelf niet weet te beheersen en overstag lijkt te gaan terwijl die anders 'alles' onder controle lijkt te hebben!
Doordat ik werkzaam ben in het ziekenhuis, zie ik wat stress kan doen met een mens. Van stress krijg je geen ziekte, maar kan een nog verborgen aandoening het latentieproces opheffen met als gevolg: ziekte die 'plots' uitbreekt! En dan zijn het helaas toch nog steeds de mannen die hierin een groot aandeel kennen!!!
Hoe men omgaat met stress lijkt mij uit observaties meer te maken met welk type je bent en in welke mate je de skills bezit om met diverse maatschappelijke rollen te kunnen omgaan. Iemand die tot het extraverte type behoort, zal zich al manifester uiten waarbij de persoon in kwestie geen stress ervaart, maar dit wel bij anderen die indruk kan geven! Soms hoor je al eens op de werkvloer zeggen: 'van jouw krijg ik stress', dan is het de hoogste tijd om eens zelf bij je stil te staan, mss doet die ene persoon jouw denken aan iemand door een onopgelost conflict uit het verleden ... waarbij angst vaak ten grondslag ligt en angst brengt lichamelijke sensaties met zich mee waarbij een grote druk komt in het orthosympatisch zenuwstelsel (vechten/vluchten)wat bij langdurige belasting disfuncties/defecten in het lichaam teweegbrengt.
Ik moet altijd erg hard lachen als ik zo'n onderzoek lees, waar zijn de wetenschappelijke funderingen? Is er sprake in dergelijk onderzoek over het socioculturele aspect? Er valt natuurlijk iets te vertellen over genderverschillen, maar het is wel degelijk complexer dan dat! Kijk nog maar gewoon eens naar de sociale leertheorie waar men uit gaat van bepaalde verwachtingen in gedragingen. Op een bepaalde leeftijd mogen jongens niet meer wenen, maar mogen wel laten zien dat ze boos zijn ... Tenslotte is gedrag ook meer dan conditionering!
Reactie:
Beste M. Schaeffer prettig om even je eigen product in de schijnwerper te zetten, maar het geeft ook aan dat je het niet helemaal begrijpt waar ik het over heb, dat kan bij mij liggen dat ik het niet goed beschrijf. Uw product zal zeker goed zijn, maar is meer bedoeld in het coachende traject.
Ik heb het over een 360 graden monitor, waar zowel de werknemer als de werkgever mee kan werken. Hierdoor krijg je een eerlijker objectieve beoordeling van de individuele man/vrouw, tevens komt dan duidelijk naar voren waar de sterke en zwakke plekken in de competenties en sociale vaardigheden van de persoon zitten. De werkgever kan in een oog op slag zien welke competenties in zijn bedrijf aanwezig zijn.
Dan kan je gaan werken aan opleiding en eventueel individueel coachen.
Ik weet waar ik over praat, want ik ben nu pas 1,5 jaar bezig om dit product te vinden.
Er zijn veel gelijksoortige producten, maar nog niet één waar je vanuit het internet kan werken en waar de werknemer ook initiatief kan en mag nemen. Ik dacht het gevonden te hebben, maar helaas heeft die firma het niet gered, ondanks dat het product heel goed was. Het blijkt dat het ontwikkelen van dit product veel tijd en geld kost.
Op dit moment wordt er hard gewerkt om voor Nederland deze monitor dit jaar nog op de markt te brengen.
Zodra dit lukt zal ik het doorgeven aan Managers-online.
Voor alle duidelijkheid ik verkoop het product niet, maar wil het graag hebben binnen mijn adviesbureau om mijn klanten deze goede kans op meer gemotiveerde en betere werknemers te krijgen aan te bieden.
Reactie: Helaas wordt pesten ooit bewust ingezet als mogelijkheid om een medewerker te demotiveren in de hoop dat deze zelf zijn biezen pakt. De gepeste die niet weg wil, heeft het hier erg zwaar mee en staat vaak alleen. Gelukkig hebben veel bedrijven vertrouwenspersonen/ klachtencommissies medewerkers. Pestgedrag kan daardoor aan de kaak gesteld worden. Het pestgedrag van de baas of collega heeft ook vaak publiek bij de collega's van de gepeste. Zij weten niet hoe er mee om te gaan met het idee dat ze het risico lopen op ook pestobject te worden.
Vecht nooit alleen tegen zo,n pester/ baas die er ongetwijfeld een rede voor heeft om het te doen.
Kijk eerst zelf of je met jouw pester kunt bespreken;
-Ik zie dat je dat en dat met mij doet?
-Ik merk bij mijzelf dat het gevolg is dat ..........
-Mijn wens is een andere benadering (concretiseren).
-Welke afspraak maken we hierover?
Ergo. Probeer eerst op eigen kracht de communicatie op gang te houden. Als dat niet lukt, vind dan hulp!
Dat door ICT een besparing is te bereiken van vele tonnen, zo niet miljoenen, daar ben ik het meer dan mee eens.
Dat IT in 90% van de processen aanwezig en deze processen mogelijk maakt, geen discussie waard, het is zo.
Maar, vergelijk ICT met wagenpark beheer. Zonder auto's, bestelwagens, vrachtwagens, zullen de meeste bedrijven in de problemen raken. Dat geldt ook voor faciltair beheer, de technische dienst, controlling en, al denken mensen daar ook genuanceerd over, HR management.
Ondanks dat zijn de meeste van deze diensten ondersteunend. Zijn ze er niet, dan kan de bedrijfsvoering doorgaan, niet zo snel, niet zo effectief en efficient, maar ze gaan door.
Het enige proces dat waarde toevoegd is het primaire proces, het proces dat producten of diensten als output heeft. Alle andere processen staan ten dienste van het primaire proces. Hebben ze geen toegevoegde waarde op het primaire proces, dan zijn ze overbodig, een verspilling van geld.
(Dit is mijn visie, dus is daar discussie over mogelijk, sla er een deuk in en ik kan mijn visie verbeteren, vervolmaken).
Voor HR en Controling geldt dat ze in meerdere processen betrokken zijn. Ook in het beleids- en beheersproces spelen ze een rol.
Voor HR betekent dit dat men de afdeling in moet richten op dit gegeven.
ICT maakt alleen maar deeluit van de ondersteunende processen. Natuurlijk is er ICT beleid en natuurlijk is het goed dat iemand het met verstand van zaken het management daarin adviseert. Maar, omdat ICT niet aan het primaire proces deelneemt en ook geen directe invloed heeft op het inzetten van de kapitaalgoederen (arbeid en kapitaal) zie ik ICT niet behoren tot de hoofd beleidsprocessen.
Ja, een CITO kan en zal een toegevoegde waarde hebben door net management te informeren over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van ICT oplossingen, maar een rol in het formuleren van een visie, beleid, strategie en taktiek op top management niveau zie ik niet.
De link naar HR is dat beide afdelingen, welliswaar op een anddere manier, de afgelopen jaren alleen maar een negatief imago over zichzelf hebben afgeroepen, HR door alleen maar operationeel, dus ondersteunende bezig te zijn, ICT door alleen maar vanuit de eigen professie te denken en te handelen, vaak zonder aansluiting te zoeken bij de bestaande processen.
Daar ligt voor beide afdelingen een uitdaging. HR om zijn waarde op strategisch niveau te bewijzen en af te dwingen. ICT door het zoeken en vinden van oplossingen voor problemen, niet door het voorstellen van oplossingen voor problemen die er helemaal niet zijn.
Reactie: @ Ton
Tijd en energie steken in het proberen te achterhalen wat, waarom, wanneer, hoe enz. ?
We hebben wel wat andere zaken aan ons hoofd dan dat, op een ogenblik dat er een soort van dreigement op ons afkomt. (dat of ik neem ontslag)
@ Natascha
Zelf meerdere malen in die situatie gezeten.
Nu neem ik geen bochten meer, ik ga gewoon de hoek om. Kap ermee.
Als iemand mij nu iets wil opdringen of hij/zij neemt ontslag, dan hebben ze hun ontslag - brief en premie - binnen het uur.
Opgeruimd en op naar de volgende nieuwe werknemer, die doorgaans beter is.
Het is en blijft investeren in mensen, maar als de ROI nul blijkt te zijn, moet je stoppen.
Misschien moet ik mezelf even in punten herhalen.
1. De ICT is, helaas maar het zij zo, strategisch voor vrijwel elke organisatie.
2. De ICT maakt van de 90 procent van de processen deel uit van die processen. Ondersteunend en integrerend.
3. De ICT wordt door weinigen als strategisch gezien en behandeld, dus nog steeds als ondersteunend-dienstenleverancier, iets wat het beslist niet mag zijn.
4. Proces automatiseringsproducten zoals sap, baan, e.a. kunnen alleen goed werkend worden gemaakt wanneer de vertaalslag tussen ICT vs Non/ICT eindelijk eens wordt beslecht.
Dit laatste vergt een lineaire benadering n behandeling van elk ICT component, hard of software gelijk.
5. Non IT management moet lneair gaan denken en kijken voor waar het de aankoop en inrichting van ICT componenten aangaat en niet zoals men vanuit ´roeping´ is gewend te denken.
De IT, helaas het zij zo, is NIET flexibel in de zin dat het schaalbaar kan worden gemaakt zoals wij mensen nu eenmaal denken en vaak handelen.
Er hoeft geen CITO toest te komen maar een Corporate IT Officer. Een persoon die op Corporate niveau ervoor zorg draagt dat de IT niet langer meer een dienstverlener is maar een latent onderdeel van de business. Zolang die er niet is blijft de situatie zoals deze is, helaas en ja, dat ben ik met je eens, een ´overated black box´ zoals die nu door velen wordt gezien en ervaren.
Ik kan als CITO in een organisatie tot 1000 FTE enkele tonnen op jaarbasis besparen door vereenvoudiging en herstructurering. Dan wordt de IT waar deze werkelijk voor is bedoeld, een wezelijk onderdeel van de business.
En, zoals je het zelf steld, altijd een goede discussie waard op niveau. ;o) Nu de wijn nog.
RC