Reactie: Rita verdonk, vreemdelingenzaken. Geen leuke klus maar met haar ploeg heeft zij dit in haar periode toch gehaald; niet populair vanwege het 'leuke' aspect maar wel een Teamplayer! Maar moet je wel altijd populair zijn als leidinggevende?
Mark Rutte, (waar was zijn stropdas?). Wat heeft hij bereikt in zijn carrier? Hij dult geen kritiek en zal fouten nooit toegeven. Zal deze manier onkwetbaar opstellen van een leidinggevende de VVD brengen waar het wil komen?
Mark wil VVD centraal en Rita wil rechts, dit spelletje schaken is niet eenvoudig maar ik verwacht dat Rita het toch goed kan.
Reactie: Hoewel daar in Nederland niet zoveel ruchtbaarheid aan wordt gegeven kan ik me voorstellen dat werkgevers hier ook alert op zijn. Mensen met schulden kunnen een potentieel risico zijn, zeker voor ondernemingen als winkels en beveiligings-bedrijven. Of werkgevers zo ver gaan dat ze een BKR toets vragen bij een sollicitatie is mij niets van bekend. Het zou een extra reden kunnen zijn voor mensen om ervoor te zorgen dat ze niet in die situatie terecht komen. Laat er dan wel duidelijkheid over bestaan dat daarop gelet wordt.
Reactie: Typisch weer zo'n Amerikaans geval, zoals we dit wel vaker zien bij MOL.
Me dunkt dat, wanneer je dit vanuit jezelf bekijkt, het hebben van schulden verschillende oorzaken kan hebben. Denk ondermeer aan echtscheiding of een partner die een scheve schaats heeft gereden, als voorbeeld. Het hebben van een schuld is op zich geen enkele reden een sollicitant te kunnen weigeren.
Hier in Nederland is dit nergens bij wet geregeld. Het wordt anders wanneer de werkgever werkelijk last hiervan gaat krijgen. Men zou dan moeten denken aan loonbeslag of zelfs ongewenst bezoek op de zaak van die of gene.
Het is aan elke werknemer zelf te bepalen hoe deze zich gedraagt prive. Dat houd natuurlijk eveneens in dat een werkgever zich niet op een dusdanige manier gedraagt of uit laat dat de naam van de werkgever in het geding komt. Verder is er, gelukkig, een vrij strikte scheiding tussen werk en prive.
Ik zie, ook weer gelukkig, dat een schuldenlast hier in Nederland niet voor werkelijk onoverkomelijke problemen zorgt. In het verleden heb ik een enkele keer bij een dergelijke situatie gezien dat een werkgever in de regel bereid is een helpende hand te bieden, natuurlijk voor zover mogelijk. Dat hing nauw samen met de persoonlijke arbeidsverhouding en hoe men tegen de werknemer op dat moment aan keek natuurlijk.
Met enige kennis van de Amerikaanse instelling kan ik rustig stellen dat men je in de VS makkelijker laat vallen wanneer je werkelijk in de problemen bent gekomen dan dat men klaar staat je te helpen. Uitzonderingen uiteraard daargelaten. In de VS is het 'survivsl of the fittest' wat de klok slaat en ook wordt gestimuleerd. Het collectief zie je over het algemeen alleen terug bij ernstige rampen en dan nog zullen grote groepen met gemak buiten de boot kunnen vallen.
Ik ben blij dat we hier in Nederland minder last hebben van dit fenomeen.
Reactie: Ik zie hier dus weer eens een reactie (van R. Jansen) waaruit blijkt dat er nog steeds mensen zijn die geloven in de grote boze baas. Helaas is deze mening voor een groot gedeelte gebaseerd op de leugens van de vakverenigingen en sommige politieke stromingen die menen dat er sinds de jaren '60 niks is veranderd.
En dan zijn we aanbeland op de de grote leugens en de kleine waarheid.
In een sollicitatiegesprek verkoopt een bedrijf zichzelf en verkoopt een werkzoekende zichzelf. Verkopen houdt in dat men de mooie dingen benadrukt en de minder mooie zaken liever niet verteld. Ga maar eens een breedbekbuis kopen, alle voordelen worden door de verkoper opgesomd en hij kent geen enkel nadeel, of niet soms.
Kortom, beide partijen spelen met de waarheid.
En ook hier zien we de verkopers weer opduiken, meteen wordt er weer een tool gepresenteerd die de meeste problemen oplost. Het valt me nog mee dat de ICT sector die beweert voor ieder probleem een oplossing te hebben (terwijl ze in feite voor iedere oplossing een probleem hebben) nog niet heeft gereageerd.
Kortom, in ieder gesprek waarbij een ander overtuigd moet worden is er sprake van manipulatie. Gewoon accepteren en proberen zo slim te zijn door de halve waarheden en de vage beloftes heen te prikken.
Dat veel P-boeren en managers die competentie niet hebben, helemaal mee eens. Zelf veel recruiters trappen met open ogen in de vallen die sollicitanten voor hen klaarzetten.
Kortom, het is allemaal niet dramatischer dan het normale gedrag van mensen.
Reactie: John, Ik heb nog niet op die site gekeken maar van wat hier naar voren brengt een heel lucratief idee. Dat zou zeker ook een goede eyecatcher kunnen zijn.
RC PM
Reactie: Als lid van verschillende netwerken kan ik me helemaal scharen achter het artikel. Vragen stellen is een teken van interesse en wordt door de grootste meerderheid zo gezien.
'Pretenderen dat..' wordt zeker als een doodzonde gezien. Het feit dat er soms wel erg veel 'wannabees' zijn is meteen ook een aardig klokje om hier te luiden. In de meeste netwerken is het inderdaad de persoonlijke noot op de eerste plaats en pas daarna eventuele zaken.
Doorgaans zal men u eerst persoonlijker willen leren kennen en waar u zelf graag voor staat. Daarnaast is het 'not done' dat u tot in den treure en detail verteld wat u allemaal wel of niet heeft gedaan. Vrijwel niemand zal u een 'leermoment' kwalijk nemen of wanneer u er voor uit komt dat u uw eigen grens ook eens een keer bent tegen gekomen. Juist in dergelijke gevallen krijgt u feedback van anderen in uw netwerk hoe zij het hebben gedaan of zouden doen.
Gebruik een netwerk niet om te scoren. Men doorziet dit snel en u loopt kans of een speelbal te worden of u loopt maar een hele korte weg.
Onthoud dat het ene netwerk de andere niet is. Ik ben wel eens mensen tegen gekomen die zich negatief konden uitlaten over 'hogere netwerken' waar ze maar niet toe konden doordringen. Hier geld juist dat wanneer je jezelf bent, zonder pretentie maar met oprechte aandacht naar leden van een dergelijk netwerk, je makkelijker zult worden opgenomen in een dergelijk netwerk.
Vaak is geduld een hele goede meester. Veel leden van verschillende netwerken hebben niet altijd tijd en ja, je ziet sommigen vaker met dezelfde kring dan niet. Dat is normaal en hetzelfde gebeurd in het dagelijkse leven.
Wellicht een hele goede tip voor hen die graag gebruik willen maken van hele goede netwerken. Neem jezelf voor lid te worden van twee typen netwerken. Een zakelijk netwerk en een charitatief netwerk. Steek in beiden constructief tijd en u zal er om worden gewaardeerd. Zoek het in de waardering en niet in de beloning.
Als laatste kunt u zich wellicht ook aansluiten bij een 'Loge'. Hier moet wel de opmerking worden geplaatst dat men van u zal verwachten open te staan voor 'andere' inzichten en visie en dat u bereid bent zelf uw persoonlijke ervaringen mee te nemen.
Netwerken is op zich een 'persoonlijk' ding waar u, net als elke andere activiteit, tijd en moeite in moet stoppen.
RC PM
Reactie: Mark Rutte heeft geen controle, wilde niet ''samen''werken met Rita. Kan de leiding niet aan en neemt net als Rita elke vorm van kritiek niet serieus. Ik ben een Lid Verdonk fan en precies om de reden ''niet links - niet rechts'' maar gewoon rechtdoor. Laten we het maar de middenklasse noemen. En die middenklasse is de ruggegraat van heel Nederland (citaat Wouter Bos). Nederland moet naar de toekomst en die is voor iedereen onzeker. Laat het verleden rusten daar kunnen we niets meer aan veranderen. Met volle kracht vooruit voor een beter sociaal en gezellig Nederland.En daar is iedereen verantwoordelijk voor ik u uw kinderen uw medewerkers enz. enz.
Reactie: De hele situatie vind ik een Jan Klaasen en Katrijnverhaal. Een klucht met karikaturen.
Ze doen zo hun best om er beiden ten opzichte van elkaar goed uit te komen. Het is een vertoning die niets met politiek te maken heeft en een hele speciale manier van profileren. Ze zagen aan elkaars poten en daardoor zakken ze beiden naar beneden. Probeer het eens in een filmpje voor te stellen. Mijn dochter zou zeggen ''hilarisch''.
Reactie: Ik ben het met de schrijver van het artikel eens (los van al mijn politieke overtuigingen).
Mark rutte heeft zijn eigen graf gegraven door haar uit de fractie te (laten) zetten.
Wat de uiteindelijke winst van Rita zal zijn zal de toekomst moeten uitwijzen maar Mark heeft zijn beste tijd gehad.
Hij wilde Rita iets laten zijn in persoon en in functie wat zij niet was: niemand legt Rita het zwijgen op: het lijkt mij beter dat je dan probeert om te beinvloeden waar zij wat over zegt. Op het congres sprak hij over haar corrigeren: houd toch op: hij had moeten sturen. Haar persoonlijkheid in moeten schatten en gebruik moeten maken van haar kwaliteiten ipv deze onder tafel te vegen.
Rita was succesvol voor de VVD en daarin had zij erkend moeten worden zoals ook medwerkers aangestuurt worden: je kijkt naar de persoonlijkheid, naar hun kwaliteiten en zet ze in daar waar ze het best tot hun recht komen: ga ze niet veranderen want ze zijn niet meer succesvol.
Helaas typeer ik de akties van Mark Rutte met de uitspraak: er is nog nooit iemand groter geworden door de ander kleiner te maken.
Rita speelt het spel meesterlijk op dit moment en heeft hem wederom voor het blok gezet: hij moet iets doen om het weer acceptabel te maken voor hem en dat is nu het nare van macht willen hebben: je moet steeds hardere maatregelen gebruiken om het waar te maken en op een gegeven moment keert het tegen je.......
Reactie: Rita Verdonk, de enige verstandige keuze.Wat een dijk van een vrouw, zij zegt wat velen denken! De VVD krijgt nog spijt van dat het labbekakkerige gedrag van mijn naamgenoot in meerderheid gesteund werd.
Deze Rutte heeft knietjes van was en zou er verstandig aan doen, de eer aan zich zelf te houden door alsnog in het niets te verdwijnen ( Dat moet niet al te moeiulijk zijn, toch Mark?)
Reactie: Beste Arnold,
Wanneer je zou stellen dat misschien niet elke manager een even goed sollicitatiegesprek kan afnemen kan ik daar ja op zeggen. Maar als ik stel dat de meeste PZ of HR funcionarissen dat ook niet kunnen dan heb ik ook gelijk.
Je kunt je op sommige aspecten wat dat betreft niet trainen, je kan het of je kunt het niet. Zo simpel is dat. Juist wanneer je pretendeert het wel te kunnen kun je, veel illusionisten kunnen dit beamen, het grootste slachtoffer worden.
Met NumoqQuest wordt hier voor 80% een eind aan gemaakt dus als''hulpmiddel' al heel wat. Daarnaast blijft het, zoals je zelf ook al stelt, een zaak van durven verifieren. Dit laatste heeft niets met wantrouwen te maken maar met het gegeven dat je gaat betalen voor een dienst. Ik weet dat dit door velen niet zo wordt gezien.
We kunnen gerust stellen dat je voor bepaalde taken in de wieg bent gelegd en in andere zaken net wat minder. Zelf hanteer ik de praktijk voor sommige functies gewoon een collega met deskundigheid aan tafel te vragen die ook wat vragen stelt. Al met al ben ik nog weinig concrete gevallen tegen gekomen op de manier zoals wij die hanteren. Soit.
Ik ga geen mensen over één kam scheren wat dit betreft.
Reactie: Aan bvdbosch....u hebt helemaal gelijk, mijn verhaal heeft betrekking op wat ik in mijn directe omgeving meemaak.
Dit had ik moeten vermelden
Wat het ouder management betreft vind ik het opmerkelijk dat het wel voorkomt dat men zelf bijvoorbeeld 50-55 is en tegelijk afgeeft op deze leeftijdsgroep.