Reactie: Het is een kwestie van klantgerichtheid en de commercial is, in alle voorbeelden, inclusief Eyewish, een voorbeeld van hoe het, naar mijn mening, niet moet.
Omdat er geen twee mensen hetzelfde zijn is klantbenadering voor iedereen verschillend en daar zit hem nu net de kneep. Voel je dat niet aan, dan zul je, ondanks trainingen en procedures, nooit klantgericht worden.
Ik heb daar een boekje over geschreven en geef zo nu en dan presentaties over klantgerichtheid en steeds opnieuw krijg je aan de ene kant die ''och ja, goh'' reacties en anderzijds toch weer de reactie dat het moeilijk aan te leren is. Juist daarom geef ik geen trainingen in klantgerichtheid, maar richt ik de processen zo in dat binnen de competenties van mensen toch de idee van klantgerichtheid gegeven kan worden. Als de basis in de processen ligt is de rest redelijk eenvoudig en niet zo gekunsteld.
Een paper over mijn boek is overigens op aanvraag beschikbaar.
Reactie: Gelukkig is er weer volop werk voor marketeers! Dat zal ook nog wel meer worden, nu het steeds duidelijker wordt dat de wereld zich ontwikkeld als een dorp. De concurrent zit al lang niet meer op zichtafstand en streeft net als ieder ander naar ''het gevonden worden door de doelgroep''.
Marketeers weten dit, doch zittend management dient hiervan nog steeds overtuigd te worden en juist daarin ligt nu een belangrijke rol van de moderne marketeer. Hoe overtuig je je baas? Liever gezegd: Hoe gaat deze zichzelf overtuigen van het belang van effectieve marketing in een hedendaags jasje?
''Onderhandelen voor marketeers'' is een goede training voor marketeers. Hierin krijgt de marketeer vaardigheden aangereikt om binnen de eigen organisatie beter te beďnvloeden en daarmee succesvoller te zijn in de marketing voor de gehele organisatie.
Marketing is natuurlijk vooral de schakel tussen de buitenwereld en de eigen organisatie. Juist daarom is het van belang dat de interne beďnvloeding in eerste instantie uitstekend is geregeld.
Reactie: Als je deze goede tips met succes wilt gebruiken is er wel een belangrijke voorwaarde.
De interesse in het effect van jouw handdruk op de andere en het mogelijke gevolg daarvan. We hebben het dan in eerste instantie over het empathie en minder over ambitie. Het invullen van die ambitie volgt bij het juiste effect van je eigen handdruk min of meer van zelf.
De vraag is echter of wij allemaal nog wel zo veel empathie tonen? Juist als daaraan soms getwijfeld wordt kun je jezelf in positieve zin onderscheiden door wel met een empathisch gevoel in de wereld te staan. Succes!
Reactie: De dingen die je zegt en de dingen die je doet moeten gelijk zijn, de basis van imago. Helaas snappen marketeers daar niks van en blijven ze maar beloven, ook al weten ze dat ze liegen.
De betreffende commercial vind ik overigens ronduit slecht. Voor mij is het een reden (extra) om niet naar die opticien te gaan. Ook het reclamebureau dat deze commercial in elkaar heeft geflanst verdient echt geen pluim.
''Mijn collega heeft ook nog een suggestie'', daar wordt je toch niet goed van? Aleen het idee al dat er een nest verkopers om je heen zwermt die zich allemaal komen bemoeien met jouw bril, hebben ze niks te doen?
Nee, mijn opticien weet wat ik leuk vind en heeft dat ene montuur gewoon klaarliggen als ik kom. Kijk eens meneer de Beer, uit onze nieuwe collectie, wat vind U ervan?
Kijk, zo ga je met klanten om, ken je klant, weet wat hij wil, hoe hij behandeld wil worden. Dan heb je ook geen commercials nodig met slechte auteurs. En, als je ze toch nodig hebt, investeer dan in kwaliteit, neem een goed bureau, echte acteurs, geen amateurs van de toneelvereniging uit Spekholzerheide......
Reactie: Ach, wat een somberheid.
Deze mevrouw wilde u graag met álle aandacht van dienst zijn en niet met een half oog op de ingang van de winkel, waar ze ook andere klanten nog zou moeten opvangen. Ze hád misschien kunnen zeggen: wilt u even plaatsnemen? Dat wás misschien hoffelijker geweest. Maar wellicht weet zij wat er nog meer in de agenda staat voor vandaag en is er de komende uren geen tijd voor.
Ze bedoelde het goed- dat is volgens mij heel duidelijk. Het was geen afschuiver.
Jammer dat mijnheer het wel zo opneemt. Gelukkig zijn er vele opticiens, dus ga gerust naar iemand anders!
Bij iemand luiheid, kwade wil of onwil veronderstellen is overigens véel slechter voor een humeur dan op zo'n opmerking van een verkoopster even doorvragen, en duidelijkheid krijgen waarom iets nu even niet kan.
Dan geef je haar misschien ook even het gevoel dat zij gezien wordt, ipv. als een robot met antwoord-apparaat beschouwd te worden.
Wat gij graag wilt dat u geschiedt...
Variant op ander eeuwenoud thema dat uw oude moedertje waarschijnlijk ook vaak noemde.
Reactie: Het feit dat er telkens nieuwe 'modeziektebeelden' opduiken is wel veelzeggend. Zowel in de maatschappij, als in onze medische wetenschap gaat er pas gerichte aandacht naar je uit als je je klachten van een 'medisch' stempel kunt voorzien.
Toen whiplash en RSi in Nederland epidemische vormen aannamen, zijn er hele congressen aan gewijd om uit te vinden waarom het in de ons omringende landen niet voorkwam.
Let op mijn woorden; als er straks veel wordt gepubliceerd over HSP, dan blijken we er in Nederland bovenmatig veel gevallen van te hebben.
Werkgevers, huisartsen en andere hulpverleners: Als iemand met dergelijke klachten bij je komt, neem dan de tijd en besteed veel aandacht aan het verhaal, want het maakt niet uit wat voor naam je eraan geeft, de persoon in kwestie voelt zich niet happy en dus is actie gewenst.
De gevoeligheid van het onderwerp blijkt wel uit de eerste reacties hier :-)
Reactie: Ik vraag mij af waar het in jouw sollicitatiegesprek met de manager P&O over gegan is. En wat ik ook erg interessant vind is wat de hij of zij nu precies bedoelt met het woordje ''geregeld'', in ''de vakantiedagen door P&O geregeld...''. Ik zou ''P&O-er nieuwe situatie'' iedereen een dagje vrij geven om hier maar eens over na te denken.
Reactie: Haha da's een goeie Lily! En heel waar ook.
Zo en nu wil ik geen reacties ontvangen, want ik denk dat er geen recessie komt: ik denk zelfs dat de economie geweldig gaat, dat iedereen werk heeft of binnenkort krijgt, dat iedereen heel tevreden is en dat dat ook zo blijft en ook gaat gebeuren in andere delen van de wereld.
Reactie: Tja, die Bakker;
En de mensen dan in de (drukke)winkels, magazijnen (met rouwdouwers als college), fabrieken (met lawaai), zeg maar; de 'gewone' man op de vloer? Er lopen daar ook heel wat mensen op hun wenkbrouwen vanwege HSP.
Wat doen we met deze mensen? Veelal hebben zij geen keuze qua indeling werkplek/dag/week/baan. Gewoon doen wat je gezegd wordt en niet blaten.