zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven tips voor de perfecte handdruk

30 januari 2008 - Zelfvertrouwen en betrouwbaarheid uitstralen is essentieel voor uw zakelijke succes. Een goede hand geven is daarom een van de meest cruciale vaardigheden die een manager onder de knie moet hebben.

Het lijkt zo makkelijk, maar er zijn diverse aspecten die ervoor zorgen dat uw handdruk wel of niet goed overkomt. Zo doet u het goed:



1. Zorg dat uw timing klopt
Schud handen als u voorgesteld wordt aan iemand, als u zichzelf voorstelt en wanneer u afscheid neemt. 

2. Zeg iets
Zeg iets op het moment dat u handen schudt. Gebruik bij voorkeur de naam van de persoon tegenover u. 

3. Doe het niet te zacht, maar ook niet te hard
Een slap handje suggereert aarzeling of zwakte; en te krachtige hand teveel enthousiasme of dominantie. Een gemiddeld stevige handdruk wijst op zelfvertrouwen en autoriteit. 

4. Zorg dat uw handen droog zijn
Niemand houdt van klamme handjes. Zweterige handpalmen duiden op nervositeit en daardoor kunnne mensen denken dat u iets te verbergen heeft. 

5. Let op de stand van uw hand
Zorg dat de handpalmen van u en uw gesprekspartner elkaar raken en houd uw hand in een rechte hoek ten opzichte van de grond. Een omhoog gedraaide palm kan onbewust onderdanigheid uitstralen en een hand met de palm naar beneden kan dominant overkomen. Als u de hand van uw gesprekspartner tegelijkertijd vastpakt met uw andere hand, straalt u daarmee warmte en affectie naar die persoon uit. Doe dit niet als u dit niet zo bedoelt en nooit de eerste keer dat u iemand ontmoet. 

6. Houd rekening met uw publiek
Let goed op en speel in op de signalen van de ander. Beantwoord kracht met kracht maar probeer de ander niet te overtroeven. Houd ook rekening met cultuurverschillen. In Europa en Amerika is een krachtige handdruk heel gepast, maar in Azie en het Midden Oosten is een zachtere handdruk meer op zijn plaats. 

7. Weet wanneer u los moet laten
De ideale handdruk duurt ongeveer drie seconden. De handen mogen best één of twee keer omhoog en omlaag bewogen worden, maar dan is het echt tijd om weer los te laten, zelfs als u nog niet uitgesproken bent.


Bron: Monster
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eerste indruk allesbepalend bij sollicitatie
 Zelfvertrouwen is de sleutel tot succes
 Flirten op de werkvloer goed voor sfeer en resultaten
 
 
reacties
 
H Oosterhof  |   | 
30-01-2008
 | 
07:29 uur
Eerlijk en helder oogcontact is ook heel belangrijk. Ogen vormen de zielspiegel.

Herman Oosterhof, FLEXBEMA.
Harry Vorenkamp  |   | 
30-01-2008
 | 
11:18 uur
Als je deze goede tips met succes wilt gebruiken is er wel een belangrijke voorwaarde.

De interesse in het effect van jouw handdruk op de andere en het mogelijke gevolg daarvan. We hebben het dan in eerste instantie over het empathie en minder over ambitie. Het invullen van die ambitie volgt bij het juiste effect van je eigen handdruk min of meer van zelf.

De vraag is echter of wij allemaal nog wel zo veel empathie tonen? Juist als daaraan soms getwijfeld wordt kun je jezelf in positieve zin onderscheiden door wel met een empathisch gevoel in de wereld te staan. Succes!
Werner  |   | 
1-02-2008
 | 
19:35 uur
hoe erg is het metons gesteld, dat we -als volwassen mensen- ons met zulke dingen zouden moeten gaan bezighouden. Nog niet gesproken van de handdrukcultuurverschillen (1.000-frank woord). Toen het pissen plassen werd is het gezeik begonnen. Er wordt wat afgezeikt in de wereld.
J.M. van der Holst  |   | 
4-02-2008
 | 
14:03 uur
''Never judge a book by its cover'' vind ik een mooi spreekwoord. Ik zit nog steeds te wachten op een boek of cursus waarin wordt ingegaan op het vermogen om door een slappe handdruk heen te kijken. Moet je eens kijken wat voor fantastische werknemers je eraan overhoudt..
Marij Bär  |   | 
4-02-2008
 | 
14:49 uur
Voor alle voorgaande reacties is wel iets te zeggen. Toch lijkt het mij belangrijk om rekening te houden met cultuurverschillen, het gaat hier tenslotte om zoiets intiems als een aanraking. Het kan ook handig zijn om rekening te houden met de beperkingen van de ander, zoals reuma (stevige handruk zeer pijnlijk), MS, ziekte van Parkinson, of zoiets simpels als ringendrager. Ook interessant van de handdruk kan zijn om eens na te gaan welke indrukken je zelf allemaal opdoet als iemand jou de hand schut.
Floris Koot  |   | 
4-02-2008
 | 
11:50 uur
Hoe triest dat volwassen medewerkers dit soort lijstjes moeten leren toepassen om goed contact te maken. En maak je zo contact, kun je alles goed doen, voelt het nog aan als gemaakt. Tweede hands autoverkoper gladheid. Flikker dit soort lijstjes in de vuilnisbak en wees echt nieuwsgierig naar wie tegenover je staat. Maar nee, liever dan mensen aan te spreken op menselijkheid voorbij functies, trainen we ze liever in beheersbaarheid, wat dat is tenslotte een product of beter illusie die je goed op de markt kan zetten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10