Reactie: Tja, begrijp de situatie van velen, maar ook dat is veelal het gevolg van gemaakte keuzes: een hypotheek op twee inkomems laat weinig ruimte. Uitzondering natuurlijk de alleenstaanden... Da's een ander verhaal, zij kunnen de keuze van de bewuste pas op de plaats helaas niet maken...
Vrijwilligerswerk is een prima alternatief op je CV. Niet alleen omdat je actief blijft, maar ook omdat je maatschappelijke betrokkenheid toont en omdat je nieuwe mogelijkheden kunt ''uitproberen'' en verder ontwikkelen. Je netwerk wordt ondertussen ook groter en dan nemen de kansen op het vinden van een baan die echt bij je past uiteindelijk ook weer toe.
Zou zo maar kunnen dat ik met net zo veel verve zou uitleggen wat zwakzinnig zijn zou kunnen betekenen vanuit mijn ervaring, indien de vraag gesteld werd vanuit de coaching voor een zwakzinnige.
Maar ik herken er in, het willen uitleggen en een ''tot elkaar wensen te komen'' met anderen, een trachten duidelijk te maken waar mogelijk dingen onduidelijk zijn.
Dit is niet inherent aan hoogbegaafdheid denk ik, wel inherent aan wensen te communiceren, begrepen te willen worden en open te staan.
Grappig, en leuk dat je dit opmerkt.
Nog even terugkomend op een andere opmerking die ik eerder las van M.
Ze schreef:
''Persoonlijk denk ik dat als een hoogbegaafde persoon last heeft met communiceren dat niets te maken heeft met het feit dat diegene hoogbegaafd is maar dat er andere problemen zijn. Zoals bv. PDD-nos of Asperger en dat de communicatie problemen daar vandaan komen.''
PDD-nos en Asperger zijn uitersten, zoals eenieder problemen kan hebben met communiceren, kan ook een HBér dat hebben zonder zich in een extreem gebied te bevinden.
Communicatie en emoties die daarmee gepaard gaan zijn een menselijk gegeven, wat voor een ieder, onafhankelijk van intellect, problemen met zich mee kan brengen.
Persoonlijk ervaar ik in mijn praktijk dat communicatieproblemen zeker niet specifiek zijn toe te schrijven aan hoogbegaafdheid.
Veel meer merk ik dat de eigen invulling van een hoogbegaafde (als hij zich hoger of beter zou voelen dan een ander, afstand schept, zich niet begrepen voelt, aanneemt dat hij met een niet hoogbegaafde niet goed zou kunnen communiceren,frustratie vanwege een niet goed aangesloten schoolsysteem ,waardoor men vaak niet heeft geleerd te leren) zich tot een handicap kan gaan vormen, zonder dat de hoogbegaafdheid zelf een probleem is, want dat is het geenszins.
De grootste handicap die ik zelf heb herkend bij hoog begaafden, was de mentale ''gave'' om een ander ''van zich af te houden als die te dicht bij komt'', de ander (de coach) het bos in te sturen.
Op het moment dat (persoonlijke) stuk gecoacht wordt, kan daarna (mits er geen andere bezwaren zijn) gewoon gecoacht worden door welke goede coach dan ook.
Er ligt nl. geen handicap in de niet hoogbegaafde die wil coachen, soms wel in de eigen interne communicatie van de hoogbegaafde.
Daarnaast ken het zijn dat de hoogbegaafde stappen in zijn (vermeende)denkproces niet uit kan leggen, simpelweg omdat de weg naar de oplossing op een andere manier gemaakt wordt.
Als beide personen die met elkaar werken deze dingen gaan herkennen, dan wordt communiceren en coachen al een stuk gemakkelijker. Dus toch uitleg geven (inderaad Albert, maar je kan het hebben las ik!) over de vaak volstrekt andere manier van informatie verwerken is erg belangrijk.
Daarnaast is het ontwikkelen van een stuk zelfvertrouwen (wat mogelijk onderweg een forse knauw kan hebben gehad!) een heel zinvolle bezigheid, waarbij specifieke coaching daarop heel erg zinvol is.
Ik coach (als transformationele coach) altijd op de ''interne communicatie'' (de communicatie met zichzelf), dan kan op het moment dat dat goed verloopt de gewone coaching gewoon doorgang vinden.
Eén ding is heel belangrijk, ga niet vragen naar de tussenstappen om iets uitgelegd te krijgen. Ga je dat verlangen dan is frustratie ven beide kanten een gevolg.
Het is zoiets als verwachten dat over een reis van Amsterdam naar Eindhoven verteld gaat worden dat er onderweg Utrecht op de ANWB borden stond, terwijl de rit per helikopter afgelegd bleek te zijn.
Reactie: Waar ik werk wordt veel geroddeld en gepest en inderdaad doen leidinggevenden hier ook aan mee. Dit niet zozeer actief, maar meer door onvoldoende op te treden en roddelen en pesten niet actief tegen te gaan. Pesten kan zeer schadelijk zijn voor het slachtoffer. Het trieste is dat pesters/roddelaars vaak goed in de groep liggen en door (of liever: ondanks) hun gedrag vaak juist in aanzien stijgen. Het is heel belangrijk dat leidinggevenden - maar óók collega's - optreden als zij zien dat iemand het slachtoffer wordt. Vaak gebeurt dit niet, omdat meedoen een (dubieuze) groepsband creëert en een betere positie. Wat ook heel belangrijk is dat er op een afdeling goed wordt gecommuniceerd en dat eventuele kritiek op een constructieve manier aan de persoon zelf wordt geuit. Heel vaak hoor je kritiek alleen via via of via steken onder water. Dit werkt pesten en roddelen in de hand.
Reactie: Eergisteren hoorde ik op de radio de directeur van een bedrijf steen en been klagen over hoe lastig het wel was om het hoofd boven water te houden en hoe zielig het was dat het bedrijf alle mooie plannen niet kon realiseren. En dat hij niet kon uitsluiten dat er verplichte ontslagen zouden volgen.
''L*L!'' hoorde ik mezelf denken. Tegen mijn gewoonte in, want meestal onthoud ik mij van dit soort termen.
We zijn bezig aan de elfde economische dip sinds de Tweede Wereldoorlog. Niets aan de hand dus, het hoort gewoon bij de slinger-/spiraalbeweging van de economie (en alles in onze wereld trouwens). Goedweermanagement kan iedereen, het zijn alleen de echte professionals die gewoon doorgaan, bij goed weer zoawel als bij slecht weer.
En dat een recessie niet altijd even prettig is, dat klopt. Aan toiletbezoeken beleef ik ook weinig plezier en toch doe ik het een paar keer per dag. Het is nu eenmaal niet anders....
Het helpt niet om erover te zeiken, om bij de beeldspraak te blijven.
Reactie: makkelijk praten dat je maar niets moet aan trekken van dat je hypotheek doorloopt terwijl je op je gemak werkeloos zit te overdenken wat je nu precies wilt gaan doen. Niet iedereen heeft een buffer of twee inkomens immers. Beetje kort door de psychologische bocht.
Mee eens dat je iets moet zoeken wat bij je past, maar ook dan geldt volgens mij dat je dat beter van uit een tijdelijk iets minder interessante maar minder stressige baan kunt doen dan vanuit een werkeloosheidssituatie. Als het aan de tijd ligt, zoek dan minstens een deeltijd baan. Het staat nu eenmaal altijd beter op een cv dat je gewerkt hebt, terecht of niet, maar je wordt er toch op be(ver)oordeeld door toekomstige werkgevers. Niet iedereen respecteerd de beslissing om werkeloos goed na te gaan denken over je toekomst helaas. En wat is erger: een baan die niet bij je past of een gedwongen verkoop van je huis en in een schuldsaneringstraject belanden? Dat mag iedereen gelukkig voor zichzelf bepalen.Persoonlijk kies ik voor die middenweg.
Reactie: Wellicht moeten wij ons spaargeld van de Ingbank halen, bij wijze van protest tegen deze en andere bonussen?
Dus ons spaargeld van bonusbanken weghalen en op een betrouwbare bank zonder bonus cultuur zetten.
Reactie:
Meer 'weten' over geluk, toeval en patroon?
Een leestip: 'Fooled by Randomness'- The hidden role of chance in life and in the marktets, van Nassim Nicholas Taleb. Internationale bestseller.. Hoe we denken maakbaar te zijn door Russisch roulette..
''one of the smartest books of all time (Fortune) Prachtig & Lezen!!
Reactie: Het is wel degelijk 'leuker' om zelf te schakelen, de bocht precies 'goed' te nemen, in de juiste versnelling een berg op of af te gaan - daar beleef ik inderdaad plezier aan, elke dag weer, want er zijn hier geen files.
Echter, als ik elke dag een paar uur in de Randstad zou moeten rijden zou ik ook een automaat willen, als de combinatie fiets/trein niet praktisch is. Horses for courses.
Reactie: Grappig dat op deze site hetzelfde gebeurt als op elk forum waar hoogbegaafden elkaar ontmoeten. Namelijk het willen uitleggen wat hoogbegaafdheid is.
Overigens met de beste intenties hoor.
Reactie: De juiste combinatie overhemd-stropdas-pak is toch nog steeds een visite kaartje bij om het even welke zakelijke gelegenheid zij het nu een sollicitatiegesprek , netwerk bijeenkomst, een verkoopgesprek en dergelijke meer...
Reactie: Tamara heeft waarschijnlijk nog nooit met een auromaat gereden.
Toen ik in de USA een automaat kreeg als huurauto was ik verkocht. Als schakelfanaat ben ik meteen overgestapt op een automaat en mensen die zeggen dat ze liever schakelen weten absoluut niet waar ze het over hebben. Laat staan dat er dombo's zijn die zeggen dat ze liever zelf de controle over een auto houden door te schakelen. Laat die mensen van de weg blijven want die hebben het niet begrepen.