zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

´Doe wat u leuk vindt en u werkt nooit te hard´

20 maart 2009 - Heeft u last van een te hoge werkdruk? Zoek dan een baan die beter bij uw talenten en karakter past. 'Wie doet wat hij leuk vindt, ziet hard werken niet als nadeel.' Dit zegt arbeidspsycholoog Jeroen van Eijnsbergen op VKBanen.nl.

De economische crisis heeft grote invloed op organisaties en medewerkers. U kunt hierdoor op een andere manier tegen uw baan aan gaan kijken. En zo kunt u erachter komen dat u eigenlijk niet op de juiste plek zit. Van Eijnsbergen: "Door externe omstandigheden kunt u opeens wakker worden geschud en denken: wat nu?" Twijfelt u over uw baan, zoek dan eerst uit wat u wél wilt. 



Ontslag

Wordt u ontslagen, dan kan ook daar een kans liggen. "Vaak worden mensen ontslagen omdat ze hun talenten onvoldoende kunnen benutten. Het is dan belangrijk om de tijd te nemen om te bepalen welke richting voor u de juiste is." Dat u uw hypotheek of andere zaken moet betalen, is volgens Van Eijnsbergen geen reden zomaar de eerste de beste baan aan te nemen. "Juist nu is het zaak om een pas op de plaats te maken. U kunt eventueel een tijdelijk ‘minder’ baantje aannemen, om uw werkritme vast te houden en rustiger te worden. Maar slik desnoods die maanden werkloosheid, als dat u ruimte geeft om te bepalen wat u wilt." 

Doemdenken
Waak er voor niet in zelfmedelijden te vervallen, waarschuwt de arbeidspsycholoog. "Dwing uzelf om u te verbeteren en gebruik de adrenaline die stress veroorzaakt op een positieve manier. Volg eventueel een opleiding als u van beroep wilt veranderen. Vergeet bovendien niet dat ontslag soms meer met de ontwikkelingen op de werkplek of in de markt te maken hebben dan met uw kwaliteiten.'


Bron: VKbanen.nl
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis verhoogt werkdruk
 Werkplezier veel belangrijker dan lagere werkdruk
 Werkplezier vermindert werkdruk
 Ontslagen? U heeft vier maanden om te ontdekken wat u wilt
 
 
reacties
 
petra  |   | 
20-03-2009
 | 
10:00 uur
makkelijk praten dat je maar niets moet aan trekken van dat je hypotheek doorloopt terwijl je op je gemak werkeloos zit te overdenken wat je nu precies wilt gaan doen. Niet iedereen heeft een buffer of twee inkomens immers. Beetje kort door de psychologische bocht.
Mee eens dat je iets moet zoeken wat bij je past, maar ook dan geldt volgens mij dat je dat beter van uit een tijdelijk iets minder interessante maar minder stressige baan kunt doen dan vanuit een werkeloosheidssituatie. Als het aan de tijd ligt, zoek dan minstens een deeltijd baan. Het staat nu eenmaal altijd beter op een cv dat je gewerkt hebt, terecht of niet, maar je wordt er toch op be(ver)oordeeld door toekomstige werkgevers. Niet iedereen respecteerd de beslissing om werkeloos goed na te gaan denken over je toekomst helaas. En wat is erger: een baan die niet bij je past of een gedwongen verkoop van je huis en in een schuldsaneringstraject belanden? Dat mag iedereen gelukkig voor zichzelf bepalen.Persoonlijk kies ik voor die middenweg.
Astrid Haverkate-Bakker  |   | 
20-03-2009
 | 
12:28 uur
Tja, begrijp de situatie van velen, maar ook dat is veelal het gevolg van gemaakte keuzes: een hypotheek op twee inkomems laat weinig ruimte. Uitzondering natuurlijk de alleenstaanden... Da's een ander verhaal, zij kunnen de keuze van de bewuste pas op de plaats helaas niet maken...

Vrijwilligerswerk is een prima alternatief op je CV. Niet alleen omdat je actief blijft, maar ook omdat je maatschappelijke betrokkenheid toont en omdat je nieuwe mogelijkheden kunt ''uitproberen'' en verder ontwikkelen. Je netwerk wordt ondertussen ook groter en dan nemen de kansen op het vinden van een baan die echt bij je past uiteindelijk ook weer toe.
petra.e@zonnet.nl  |   | 
20-03-2009
 | 
23:36 uur
Helemaal mee eens. Daarom doe ik naast mijn full time baan ook full time vrijwilligerswerk (oke, ook niet helemaal 'normaal'' misschien), maar het past wel helemaal bij me. En daar groei ik als mens 100 keer harder mee dan in mijn betaalde baan, die dan wel weer profiteert van de tijdens het vrijwilligerswerk opgedane competenties.
Aanrader!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10