Reactie: Deze tijden geven eens temeer aan dat het lastig (be)sturen is. Aanpassing van de arbeidscapaciteit is meestal niet snel te maken. In tijden van recessie is er teveel personeel beschikbaar, in hoog conjunctuur weten organisaties niet hoe vacatures vervult moeten worden. Het organisatiemodel en arbeidsrechtelijke factoren maken het lastig te anticiperen op marktomstandigheden. Het gevolg is dat er duur geworven moet worden in tijden van groei en dat in een periode van recessie kostbare maatregelen moeten worden getroffen om het personeelsbestand aan te passen.
Arbeidsrechtelijke factoren zijn vastgelegde factoren maar is het mogelijk de organisatiestructuur zo aan te passen dat er beter geanticipeerd kan worden op veranderingen in de markt? De meeste onderneming zijn volgens een lijn-staf organisatie gestructureerd of in een soort matrixstructuur. Dit is zo gegroeid, maar is het nog steeds de beste organisatiestructuur om in te kunnen spelen op een dynamisch speelveld?
Stel nu dat er geen organisatiestructuur bestond en je was vrij om de organisatie in te richten naar eigen inzicht. Taken moeten worden verdeeld, verantwoordelijkheden toegewezen en bevoegdheden bepaald. Hierbij kom je al snel uit in een lijnenspel en verdeling van functies. Dit komt omdat de we met zijn allen altijd uitgaan van groei en de organisatie zo stevig mogelijk in het zadel willen zetten. Borgen van mensen en kennis is vaak een onderliggende gedachten bij een gekozen organisatiemodel. Het vervelende van borgen is dat het ook lastig te “ontborgen” is. De organisatie komt op slot te staan! De laatste tijd wordt er veel gezegd en geschreven over flexibilsering. In de praktijk kom je dit echter nog weinig tegen. Het hoogst haalbare is vaak een flexibele schil, maar echt flexibele organisaties bestaan haast niet. Volgens mij kunnen organisaties veel efficiënter opereren door meer gebruik te maken van o.a uitwisselingprogramma’s, uitbesteden van niet kerntaken, inhuur specialisten en interne opleihet continu opeiden van eigen mensen.
Politiek correct of niet, ik zou het niet weten. Maar files zijn er vooral doordeweeks 's morgen en 's avonds. De tijdstippen dat het kantoorvolk aan het rijden is. Relatief korte stukken van gemiddeld enkele tientallen kilometers. Vrachtwagens rijden niet enkel op die tijdstippen, maar de hele dag en week door. Productiepersoneel zoals mensen in de fabricage en assemblage werken vaak in ploegen en rijden dus ook niet in de standaard files. Dat geld ook voor mensen in de zorg bijvoorbeeld.
Dat mensen buiten de standaard kantooruren niet zouden kunnen samenwerken is ook een achterhaald idee. Met al die vakantiedagen, atv-dagen en het ziekteverzuim is niemand van de 'gewone' werknemers alle dagen aanwezig terwijl het werk wel doorgaat. Met de huidige media is het absoluut onnodig geworden in een kantoorgebouw te werken van 08.30 tot 17.00.
Naast de ambtenaren werken nog steeds hele volksstammen op die ouderwetse tijden: Bankemployees, verzekeringsmensen, administratievolk etc etc.
Als die met z'n allen nu eens uit die file bleven, dan kan mijn spoedzending ook eens wat sneller ter plaatse zijn.
Wat betreft Duitsland: Daar morgen ze dan wel harder rijden dan hier, maar ze rijden ook hoffelijker en houden zich beter aan de regels. Invoegen doen we hier totaal verkeerd. En niet zozeer te langzaam.
Als ik op de A1 ri. Amsterdam op de hoogte van de afslag naar de A9 rijd ga ik maar alvast links rijden, want het staat vast door idioten met haast die eerst zo lang mogelijk links rijden en dan op het laatste moment naar rechts duiken om de A9 te pakken. Dan passen ze er niet tussen, hup: op de rem, en de hele rechterstrook ri. A10 moet op de rem. Dat soort gejakker, daar heb ik echt een hekel aan. Gewoon achteraan aansluiten.
Het is trouwens bewezen, al jaren geleden, dat op die korte stukjes die wij rijden het bijna geen verschil maakt of je 100 of 130 rijdt.
Ik blijf erbij: Iedereen hetzelfde, redelijk te behappen tempo, en het rijdt een stuk soepeler.
Vraag: Welke tijden werk jij? Ik rijd door simpele efficientie zelden in de spits. En haasten doe ik nooit. Ik rijdt, ondanks een snelle wagen, altijd rond de 100.
Reactie: Ik ben het helemaal met je eens Richard. Ook vind ik het artikel moeilijk te begrijpen als het gaat om complimenten die mensen verkeerd zouden kunnen opvatten. Is dit niet alleen bij heel onzekere mensen het geval? Het klopt dat het zou kunnen. Maar ik vind het behoorlijk ver gezocht.
Ik vind dat een baas die het echt op heeft met zijn medewerkers zo nu en dan leuke kleine dingen doet. Zoals het voorbeeld met de ijsjes, of iets anders. Zo nu en dan complimenteren of een schouderklopje. Dat lijkt mij een veel betere oplossing dan een dag laten draaien om secretaresses. Alhoewel zullen de secretaresses het wel hartstikke leuk vinden als ze een bloemetje krijgen.
Reactie: Niet alleen in tijden van crisis is de zorg voor een goed opgeleid en goed ontwikkeld personeelsbestand van belang.
Personeel is in vele bedrijven het allerbelangrijkste kapitaal. Daar moet je goed voor zorgen. We onderhouden wel kapitaalgoederen, zoals onze machines, onze auto's en ons pand, omdat we weten dat die kapot kunnen gaan zonder onderhoud.
Uw personeel heeft ook behoefte aan ''onderhoud''. Dat begint al met oprechte aandacht te hebben voor de behoeften van uw medewerkers. Dat kost om te beginnen al niets.
Natuurlijk kunnen niet alle medewerkers binnenboord blijven als de orderstroom stil valt. Helaas zult u met lede ogen aanzien dat goede mensen hun heil elders zoeken. Uw medewerkers willen niet stil blijven staan in hun ontwikkeling.
Zeker zullen zij in moeilijke tijden bereid zijn tijdelijk een offer te brengen, maar alleen als u daar in goed overleg samen uit weet te komen en als dat offer in relatie kan worden gebracht met goede vooruitzichten.
Daarom is het juist nu het moment om in hen te investeren. Maak van deze nood een deugd en vindt uit wie er met u door willen en wat nodig is om ze binnenboord te houden. Betrek ze bij uw plannen. Zoek uit of de juiste ''persoon'' op de juiste plaats zit. Biedt opleiding, coaching en ontwikkelingskansen. Last but not least, vier de successen hoe klein ook. Investeer in een goede werksfeer.
Wat het u oplevert? Een goed gemotiveerd personeelsbestand dat er niet over piekert bij u weg te lopen. Vertrouwen in eigen kunnen en dat van uw bedrijf. Slagvaardig en voorbereid op de periode van herstel die altijd is gevolgd op een periode van economische neergang.
Reactie: Schulden ontstaan niet zomaar ineens en ontstaan ook niet door een paar grote uitgaven.
Schulden ontstaan langzaam.
Niet iedereen heeft een idee/visie op wat hij/zij belangrijk vind in het leven en hoe hij/zij met geld wil omgaan.
Er is geen overzicht, geen visie, er zijn geen prioriteiten en het geld dat binnenkomt wordt uitgegeven.
Zonder plan, zonder budget is het lastig overleven. En dat blijkt dan als zich plotseling iets vervelends voor doet. Dat kan dan niet worden betaald.
Mensen geven ook geld uit, zonder te weten of het kan. Zonder na te denken. Of omdat de media hen doet geloven dat ze gelukkiger worden als ze dat product aanschaffen. Of ze schaffen het aan omdat iedereen het heeft.
Het is belangrijk dat mensen zelf stevig in hun schoenen staan, weten hoeveel geld ze hebben, hoeveel ze kunnen uitgeven en wat ze willen bereiken in het leven.
Zonder visie kom je nergens.
zonder visie op geld zit je diep in de put (letterlijk en figuurlijk).
www.anskeplante.nl
Reactie: Een slechte baas kan inderdaad fnuikend zijn voor je welbevinden en gezondheid. Ooit (in 2001) trad ik in dienst bij het al lang niet meer bestaande bedrijf Westhaven in Gouda alwaar ik aan het werk zou gaan als trainee/Delphi programmeur.
Mijn leidinggevende daar was ene Bjorn Smits die mij ook zou inwerken en de fijne kneepjes zou bijbrengen.
In de praktijk liet hij mij totaal aan mijn lot over en schold hij mij geregeld uit als ik iets niet voor elkaar kreeg zonder verder mijn daar enige ondersteuning bij te geven.
Zelfs gebruikte hij eenmaal het woord ''flikker'' als hij mij aansprak (!!!) Na een maand gooide hij mij, net voor het verstrijken van de proeftijd, eruit waar door ik in de WW terecht kwam, terwijl ik notabene een vaste baan had opgezegd om daar iets nieuws te gaan oppakken...
Schandalig en wanstaltig gedrag van zichzelf ''manager''noemende onderknuppels, helaas komen zulke gestoorde types hier vaak mee weg...
Gelukkig heb ik daarna een professionele werkgever gevonden en heb ik er toch iets van geleerd :)
Reactie: Het is nog steeds zo dat de bedrijven die nu al weer de macro ''ons personeel is ons belangrijkste kapitaal'' uit de kast hebben gehaald voor het jaarverslag, meteen na, of zelfs nog tijdens het schrijven van het jaarverslag het personeel als sluitpost van de begroting zien. Gevolg? Verloop en verzuim, daling van de productiviteit, oplopende tekorten en zo voorts. Kortom, juist deze maatregelen zorgen voor een verdieping van de problemen.
Ik heb het eerder gezegd en zeg het maar weer eens. Een medewerker af laten vloeien kost gemiddeld 9 maanden salaris. Het meten van de competenties en/of talenten vraagt een investering van één dagloon, het gericht opleiden geeft een rendement van 25% op het geïnvesteerde geld. Procesoptimalisatie levert ook nog eens een besparing op, een besparing zo hoog dat wij op een totaal project als boven omschreven een return of investement garantie geven van 100%
Verder kunt u bezuinigen door ledverliching te installeren (is ook nog eens maatschappelijk bewust), meer met het openbaar vervoer te gaan reizen, werken op afstand te promoten, minder te telefoneren, zeker mobiel, computers uit te schakelen als ze niet worden gebruikt, de verwarming een paar graden lager te zetten......
Reactie: En opnieuw wordt er door de media die blijkbaar baat hebben bij een lange en diepe recessie een link gelegd naar de krediet-crisis.
Maar in dit geval hebben we het over mensen die een baan hebben, mensen zonder baan kunnen namelijk geen loonbeslag krijgen. Kortom, de financiele problemen hebben niks te maken met het besteedbare inkomen. De enige links die we kunnen leggen zijn leveranciers die wat sneller naar de deurwaarder lopen, al is het gros van de loonbeslagen aangevraagd en opgelegd door publieke of semipublieke organisaties. Koploper ons aller belastingdienst op de voet gevolgd door de nutsbedrijven.
Het kan zijn dat deze mensen in de hoogconjunctuur van nog geen jaar geleden zich te diep in de schulden hebben gestoken en daar nu de wrange vruchten van plukken. Er is naar mijn mening geen enkele link naar de recessie.
Reactie: Vooral tip 5: de rennende hamster doet het voor me. Ik zie het al gebeuren: alle volwassen medewerkers een rennende USB hamster aan de PC om de baas te laten zien hoe hard ze wel niet werken. HAHAHAHA. Het moet echt niet gekker worden.
Even serieus: het overgrote deel van de werknemers voelt zich verantwoordelijk voor zijn werk. Een enkeling uitgezonderd. Dit verdiend absoluut het vertrouwen van de werkgever. Is dit vertrouwen er niet en meent de organisatie zijn medewerkers te moeten controleren dan zou de werknemer zich toch eens achter de oren moeten krabben. Persoonlijk zou ik in zo'n organisatie niet willen werken....
Reactie: Heel herkenbaar. Ik heb het artikel opgenomen in de http://timemanagement.startpagina.nl/ (de titel moest ik helaas iets inkorten).
Nog een tip is overigens het begin en einde van de dag (in plaats van 's avonds, zaterdag en zondag) wél thuis te werken. Geen ''storende factoren'' én geen file.
Reactie: Wat nou voorruitgang. Wij horen pas deze maand dat wij als parttime medewerkers er ongeveer 10-25 euro op achteruitgaan. Dacht dat deze regeling mensen erop vooruit moesten laten gaan. Snap er echt helemaal niks meer van. Wij krijgen al een poosje niet het juiste salaris gestort en dat moeten we nu dus gaan compenseren. Flink terugbetalen aan onze bazen. Wij hebben sinds januari ook nog geen salarisstrook gezien ????????? Hoezo het is bij ons slecht geregeld.
Toen ik nog jong was en computers nog niet zo ingeburgerd waren in het bedrijf en ook de wet- en regelgeving nog grijze gebieden kende wat betreft het inbreken in computersystemen. Installeerde ik wel eens een key logger op een pc. Heel interessant en leerzaam. Dus dat wil ik nog even opbiechten. Shame on me!!!
Ik zag het meer als een kwajongensstreek. Het was heel handig om de beoordelingen enz. van je leidinggevenden eens te mogen inzien.
Het was bij dat bedrijf overigens een hele sport om zoveel mogelijk insider informatie te verzamelen. De een zocht in de oud papier bakken naar info, de ander ving wat op van een gesprek. Dan stond er ook veel te lezen op de flipovers.
Hoe zich zo'n kultuur kon ontwikkelen? Welnu, we werden bedot en er werden rare spelletjes met mensen gespeeld. De verzamelde gegevens lieten dat ook duidelijk zien.
Het bedrijf ging sluiten maar sollicitaties werden verziekt oor het laten uitgaan van verzonnen slechte referenties. De top gaf aan dat er geen geld was voor een sociaal plan maar verrijkte zichzelf. ALs de dakdekker bij het bedrijf kwam, kwam hij ook bij de manager, als de keuken in de kantine vernieuwd werd kwam er ook een nieuwe keuken bij de managers thuis. Ach hele waslijsten hebben we verzameld en howel misschien onethisch gaf het wel een mooie kijk op onethisch gedrag van anderen die juist een boegbeeld zouden moeten zijn van ethisch gedrag. Wie dan nog aankomt met verhalen dat er geen geld is om overwerk uit te betalen kan inderdaad op verzet rekenen. Declaraties van lager personeel werd met de grootste moeite uitbetaald, maar de top zat er zo te zien warmpjes bij.
Welnu verstand komt met de jaren en kwajongensstreken verdwijnen te dele maar dit was wel een levensles.
Ik ben trouwens een voorstander van goed omgaan met gevoelige gegevens en beveiligen van bedrijfsnetwerken.
Nog steeds ligt te veel gewoon voor het grabbelen. Zolang je eigen werknemers grabbelen is dat nog niet zo erg maar, informatie belandt ook zo bij anderen, de concurrtentie bijvoorbeeld of bij P.R. de Vries.
Nog steeds heb ik hier een kopie liggen van een fax waarin personeelzaken doodleuk beweert dat zij geen fatsoenlijk referentie kunnen afgeven omdat ik met grote regelmaat afwezig ben door ziekte. Dit terwijl ik mijn vakantie liet schieten omdat het bedrijf aangaf mij niet te kunnen missen en al jaren niet meer ziek was geweest, ja een keer verkoudheid.
Ik heb toen getwijfeld of ik hiermee verder moest gaan of het maar moest laten rusten. Wat had ik te winnen en wat had ik te verliezen dat was de afweging. Later zorgde dezelfde pz manager dat ik ander werk kreeg aangeboden in een hogere functie op hun voorspraak toen het bedrijf sloot.
De juiste keuze dus..soms moet je je mond gewoon houden....lol.
Slimmer werken begrijpt iedereen.
Dat dit een breed spectrum heeft is mij na 25 jaar HRM meer dan duidelijk .....
Slimmer organiseren
Slimmer samenwerken
Slimmer samen werken
Slimmer benutten van kwaliteiten
Slimmer benutten van .......
Ik verkondig al enige tijd dat we in een transitie periode zitten. We zijn ons aan het ontworstelen van de paradigma's van het industriële tijdperk. Echter zolang er boven in organisaties mensen de lijnen uitzetten die hun positie ontlenen aan alles wat het industriële tijdperk aan management inzichten heeft opgeleverd en waarbij de zaken onder controle hebben ongeveer het hoogste goed is, moeten we nog even geduld hebben.
Gelukkig komt er een tijdperk waarin we wellicht voor het eerst in de geschiedenis het gaan beleven dat de jongere generatie de ouderen moet gaan leren dat de wereld waarin zij (de senioren) zijn groot geworden er niet meer is, dan wel dat deze in een rap tempo aan het veranderen is.
Web 2.0 is de wereld van de prosumers, wellicht dat er zoiets komt als werken 2.0. De wereld van innoverend talent. Dat is een hele leuke wereld, maar dan moet je wel mee doen!