zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eerste loonstrook van 2009 bevat vele nieuwe elementen

21 januari 2009 - De eerste salarisstrook van 2009, die deze maand bij miljoenen Nederlanders op de mat valt, kent een aantal nieuwe elementen. Zo verdwijnt de WW-premie, maar gaat de loonbelasting iets omhoog. De opbouw van de nieuwe loonstrook is echter voor de meeste mensen niet direct duidelijk.

ADP Nederland heeft daarom een gratis flash-presentatie ontwikkeld die uitleg geeft van alle onderdelen van het nieuwe loonstrookje. Tegelijk verschijnt de vierde editie van het boekje Inzicht in Inkomen. Hierin wordt alle actuele wet- en regelgeving in begrijpelijke taal uitgelegd met tips, rekenvoorbeelden en doorverwijzingen. 



Ontwikkelingen
De meeste werknemers gaan er door het verdwijnen van de WW-premie netto iets op vooruit. Deze netto loonstijging wordt enigszins afgeremd doordat de loonbelasting iets stijgt, zo blijkt uit berekeningen van ADP. Werknemers met een minimumloon gaan er netto veertien euro op vooruit, een stijging van 1,2 procent. Mensen met hogere inkomens profiteren relatief meer van de veranderingen. Zo gaan werknemers met een salaris van 2.250 euro er netto 23 euro op vooruit, stijgt het netto salaris van iemand die bruto 3.250 euro verdient met 38 euro en krijgen mensen met een bruto-inkomen van 5.000 euro er netto 50 euro bij. Dit laatste is een stijging van 1,4 procent ten opzichte van 2008. 

Arbeidsparticipatie

Het Kabinetsbeleid om de arbeidsparticipatie te bevorderen, komt duidelijk tot uiting. Zo worden mensen die na hun 62e doorwerken, beloond middels een hogere arbeidskorting en een extra doorwerkbonus. Door de toegenomen heffingskorting worden tweeverdieners gestimuleerd meer te werken. Zo profiteren werkende ouders van de inkomensafhankelijke arbeidskortingen. Jaarlijks kan dit bij een modaal inkomen oplopen tot 1.000 euro voor de minst verdienende partner. Vooral voor de middeninkomens wordt werken lonender. Parttimers gaan er in sommige gevallen netto op achteruit. Dit kan bijvoorbeeld als het loon lager is dan het absolute minimumloon. Werknemers die drie dagen per week werken en daarmee 1.350 euro verdienen, moeten netto zo’n 0,5 procent (vijf euro) per maand inleveren. 

Overige wijzigingen:

- De nieuwe bijtellingcategorie van twintig procent voor leaseauto’s met CO2-klasse A scheelt 59 euro per maand ten opzichte van 2008 bij een auto met een cataloguswaarde van 34.000 euro en een bruto inkomen van 3.250 euro.
- De WGA premie wordt op het netto- in plaats van het brutoloon ingehouden. De meeste werkgevers doen dit al. Waar dat niet gebeurt, gaan de kosten voor werknemers op jaarbasis een paar tientjes omhoog.
- Een vergelijking van ziektekostenpremies tussen de grootste verzekeraars laat een lichte stijging van zo’n achttien euro per jaar zien.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vereenvoudiging loonstrookje bespaart miljoenen
 Hoger nettosalaris in 2009 voor bijna iedereen
 Werknemer rekent op meer dan 100 euro extra salaris
 Hoeveel meer salaris krijgt u door afschaffen WW-premie?
 
 
reacties
 
T.Lewis-berends  |   | 
27-01-2009
 | 
20:26 uur
Mijn man verdient bruto €3269.93 en is er flink op achteruit gegaan netto. hij heeft het cao klein metaal. ik hoopte ook op meer ,maar dat valt vies tegen!!!!!!!!!!! zelf ben ik werkzaam bij de thuiszorg als huishoudelijkhelpende en ben er ook ruim €9,= op achteruit gegaan. Ik snap niet hoe jullie aan de bedragen komen?? en erbij komen dat je erop vooruit gaat!!!!!!
met vriendelijke groet mevr. Lewis
arno  |   | 
31-01-2009
 | 
19:15 uur
Mijn vrouw verdient bruto €735,55 (als bijverdienste)en is op dat bedrag er €6,00 op achteruitgegaan !!
Ze werkt in de schoonmaaksector.
Met vriendelijke groet,
Arno Janssen
Bregje  |   | 
7-04-2009
 | 
17:56 uur
Wat nou voorruitgang. Wij horen pas deze maand dat wij als parttime medewerkers er ongeveer 10-25 euro op achteruitgaan. Dacht dat deze regeling mensen erop vooruit moesten laten gaan. Snap er echt helemaal niks meer van. Wij krijgen al een poosje niet het juiste salaris gestort en dat moeten we nu dus gaan compenseren. Flink terugbetalen aan onze bazen. Wij hebben sinds januari ook nog geen salarisstrook gezien ????????? Hoezo het is bij ons slecht geregeld.

Met vriendelijke groet Bregje

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10