Reactie: Als zelfstandig consultant kan ik beamen wat er in het artikel geponeerd wordt.
Reeds vorig jaar merkte ik dat er woelige tijden op komst waren. Ik heb toen nochtans ook van mijn bijberoep mijn hoofdberoep gemaakt omdat ik er zeker van ben dat als ik ''het moeilijke jaar'' 2009 _zoals iedereen het is gaan noemen_ doorkom, ik zeker een kans op slagen heb.
Ik ben dan ook nog eens actief in de branche waar het eerste in bezuinigd wordt door de meeste bedrijven: de communicatie en marketing.
Nochtans door sterk te specialiseren en niet zozeer op het product maar wel op de gepersonaliseerde service te focussen heb ik toch een mooi en vooral trouw klantenbestand kunnen uitbouwen.
Daarom nog een tip: Bied de diensten aan waar je zeker van bent dat je ze 1000% beheerst en verplaats je regelmatig in de schoenen van je klant.
Reactie: Prima tips. Hoewel het niet altijd mogelijk is om helemaal voorbereid te zijn is het goed om in elk geval te weten op welke functie je solliciteert, dat je fris ruikt en netjes gekleed bent en natuurlijk dat je jezelf goed kent. Ik heb het altijd prettig gevonden mezelf vragen te stellen en die ook te beantwoorden (hardop) voorafgaand aan een sollicitatiegesprek.
(Aan Roos: helpfull = helpful, thought it would be helpful)
Reactie: Ik ben het grotendeels eens met Holm van 08-11-07 maar je kan ook als manager flink onderuit gaan als je van de top geen medewerking krijgt. Verandermanagement moet men aan durven de tijd veranderd zo snel dat je wel moet. Maar de kunst is je personeel er volop bij te betrekken, die moeten het wel uitvoeren. Laat ze een stem hebben in de besluitvorming om zaken anders aan te pakken, dan heeft in ieder geval democratische besluitvorming plaats gevonden en wordt het uiteraard ook gedragen. En is de kans van slagen een enorm stuk gestegen in procenten.
Reactie: Het valt mij op dat iedereen die ik heb aangeraden om een automaat te kopen (en dit gedaan hebben), later tegen mij zeiden: ''dat had ik jaren eerder moeten doen.''
Ik heb nog niemand gehoord, die er spijt van had.
Ook zij hadden aanvankelijk de argumenten tegen een automaat, die ik gelezen heb in deze site.
Gr Kees van Hal
Reactie: Er zijn zoveel dingen die mensen weten maar toch niet doen, ook managers en directeuren.
En ik weet uit ervaring dat negatief gestelde verwachtingen slecht werken, ook al weet men dat het tegenovergestelde de bedoeling is.
Denk niet aan die roze olifant...
Reactie: Sorry, maar dit is wel een enorme open deur hoor. Dit weet toch iedereen? En zeker de doelgroep van deze website; ''managers en directeuren'' ?
Reactie: De onderzoekers hadden ook gewoon de ''Mythical Manmonth'' van Fred Brooks uit 1975 kunnen lezen. Zijn stelling ''adding manpower to a late software project makes it later'' is nog onverkort waar.
Zie http://en.wikipedia.org/wiki/The_Mythical_Man-Month
Reactie: Dat lijkt nogal een open deur intrappen. Toch is de constatering begrijpelijk. Opdrachtgevers en management willen dat iedereen meepraat en meekijkt. De auteurs geven echter niet aan wat ze klein vinden. Het lijkt mij dat 5 tot 10 mensen een optimaal team kunnen vormen. In mijn praktijk hanteer ik vaak principes uit het militaire bedrijf. De meest effectieve groep bestaat uit 8 mensen. (De klassieke infanteriegroep) Een ''gouden regel'' die steeds weer blijkt te kloppen.
Reactie: De grondslag voor bezuinigen op de ICT is er een van vertrouwen, of wantrouwen zo je wilt. Er wordt nog te veel opgedrongen door ICT (technology push) en de kwaliteit laat ook nog wel eens te wensen over. Ondanks al die kwaliteitsstempeltjes op werknemers.
De ICT is helaas chronisch sterk in het overschatten van haar eigen realiteit. De business is chronisch sterk in het onderschatten van de mogelijkheden van ict.
maar..
waar een wil is is een weg
Goed luisteren naar de business, en de business laten luisteren naar wat de ICT ze te bieden heeft maakt veel mogelijk.
Reactie: @icnivad:
Dat is haast dezelfde gedachtenredenatie als je kunt zien in tekenfilmpjes. ''De tak afzagen waar je zelf op zit en met tak en al ter aarde storten.''
Jammer dat vele bedrijven nog niet inzien - achter alle ingewikkelde woorden zoals ''strategisch, lineair, business-critial'' dat ze eenvoudig weg niet zonder ict in staat zijn
- hun business uit te voeren
- en dus winst te (blijven) maken
Dit komt op mij een beetje over als het slopen van een deel van je eigen fundament van je bedrijfsgebouw om kosten te besparen.
Later als het weer beter gaat, willen diezelfde bedrijven dan weer - volle kracht - voorbouwen op een, door henzelf verzwakt ict_fundament.
Das in mijn ogen een soort je eigen ict-graf graven, onder het mom van korte-termijn kosten besparing
Je gaat toch ook niet op 2 wielen rijden om je autokosten te besparen, waarom wil je dit wel doen met je ict?
Reactie: My two recruitment cents:
1. Werf alleen vanaf uw EIGEN website
- Dat scheelt u in ''de uitbestedingskosten''
- U hebt alles zelf weer in de hand.
2. Blijf in uw eigen (bedrijfs) kracht:
- Dan hoeft u ook geen kandidaten te laten tracken en tracen via ingewikkelde internet technologien
- Dan komen mensen VANZELF op u af, zonder extra inspanning.
3. Share your successtories with the World
- Post leuke verhalen op je website van werknemers. Dat gaat meer mensen aantrekken dan gevoelloze vage online advertentie teksten
- Laat uw eigen mensen vertellen hoe leuk het is om voor uw bedrijf te werken
Face-to-face contact is altijd beter dan het gebruik van allerhande technologische kunstjes, folders, advertenties.
4. Post video's op je EIGEN website:
- Geef de buitenstaander (en potentieel kandidaat) een kijkje in de keuken van je mensen, klussen, bedrijfscultuur
- Laat een Virtual Walk-Around maken en deel deze met de wereld via u website.
- Spreek ZELF uw potentiele kandidaten toe. Vertel persoonlijk met wie U graag zo samen willen werken om uw bedrijfsdoelstellingen te bereiken.
5. Organiseer regelmatig! OPEN DAGEN
- Virtueel kan een ander SFEER niet PROEVEN, VOELEN.
U hebt meteen geinteresseerden bij op over de werkvloer, u ontmoet ze LIVE en als het bevalt kunt u meteen zelf de deal sluiten. Tsjakka!
6. CHATTEN via de website met mensen:
- Bevorder gewoon kontakt tussen kandidaten en bijv hun toekomstige afdeling, de directie
- Verstop uzelf niet langer achter virtuele web 2.0 digitale muren maar SHOW YOURSELF
Wat kan er beter?
Waarom zou u alles wat je ZELF kunt doen aan een positieve uitstralingen IN REAL LIFE nog uit willen besteden? Denk eens aan de extra
- organisatie, communicatie overhead,
- in-efficientie van uitbesteding,
- kosten,
Uiteindelijk beslist U toch wie er in dienst gaat treden. Waarom dan niet meteen het gehele traject in eigen had nemen. Dit geeft ook een positiever beeld naar kandidaten toe!
U en uw tevreden werknemers zijn immers zelf de beste reclame van uw eigen bedrijf. Maak structureel meer tijd en ruimte in uw hrm agenda, en wees zelf de beste personeels aantrekkings krachtbron zijn voor uw bedrijf.
Wees uw eigen ambasadeur en straal het uit!
Metafoor: Kampvuur
Denk aan een brandend kampvuur in de nacht.
Dit kampvuur trekt - door zichzelf te zijn en blijven, door alleen warmte en licht uit te stralen - van allerhande ''vliegende visitie'' aan zonder extra inspanning