Reactie: Een goed verhaal, mooi, maar nu nog oefenen. Jouw specifieke boodschap het beste overgebracht door jou!
Hoe doe je dat? Kom oefenen en samen met mij werken aan het beste resultaat.
Paardekooper consultancy
emailadres:paard171@planet.nl
Reactie: Moeten ze minder vakantie nemen en harder door werken. Ik heb familie bij overheid- en semioverheid instellingen werken. Mijn broek zakt af van de verhalen die ik daar allemaal over hoor. Bij de overheid en semi-overheid gaat het er duidelijk anders aan toe dan in het bedrijfsleven. De overheid zou zich meer als ondernemer moeten gaan gedragen en meer naar de kosten en baten moeten kijken.
Reactie: Een beetje meer efficient en klantgericht werken en zie, we besparen weer miljoenen belastinggeld uit.
Een kijkje bij een willekeurige gemeente of een contact met een ministerie, bewijst iedere keer maar weer dat de helft van de tijd besteedt wordt aan nutteloze of niet productieve zaken.
Onderzoek de tevredenheid van ambtenaren eens op de tevredenheid over de bureaucratie zou ik zeggen.
Reactie: @Henk,
Bedankt voor je opbeurende bijdrage.
Noud Wellink zal je dankbaar zijn dat je een steentje bijdraagt aan het verergeren van een door mensen verzonnen artefact.
Maar ja, dan is het eens te meer zaak om nu te anticiperen op de toekomst en dus een strategie uit te zetten.
Tenzij je er natuurlijk een einde aan wilt maken, want je hebt de keuze, fight or flight.
Reactie: Waar er 2 vechten hebben er natuurlijk niet per definitie ook 2 schuld, iemand die een ander vernedert, kleineert en/of uitscheldt is altijd fout bezig en volstrekt ongeschikt als people manager.
Wel is het zo dat je zelf een keuze hebt om dergelijk wangedrag al dan niet te accepteren. Ik was destijds zo geïntimideerd en bang om mijn baan te verliezen (in een economisch zeer moeilijke tijd) dat ik alles over me heen liet komen, hetgeen mij uiteraard niet beehoede voor ontslag...
Ik heb ervan geleerd dat ik nooit meer onbeschoft of intimiderend gedrag tolereer van wie dan ook en waar nodig direct (schriftelijk!) escaleer. Bovendien, een bedrijf waar zo met mensen omgegaan wordt en dergelijke onprofessionele types op een leidinggevende post zitten kun je maar beter niet werken. Helaas is het uit financieel oogpunt vaak erg ongunstig om uit jezelf weg te gaan als je nog geen andere baan hebt... daarom is zorgen voor voldoende (bij)scholing om in de markt te blijven van groot belang!
Voorts is het zaak om bij een solliciatie de omgeving goed te verkennen en afspraken over eventuele opleiding/inwerking schriftelijk vast te laten leggen in het contract. Hier ben ik zelf meermalen tekortgeschoten, dus heb er zelf ook een aandeel in gehad.
Reactie: Helemaal eens met dit standpunt. De ''kredietcrisis'' waarmee veel bedrijven te maken hebben, wordt voor een belangrijk gedeelte veroorzaakt door het feit dat veel geld ''vast zit'' in de supply chain. Voorraden in allerlei vormen (grondstoffen, halffabrikaten, WIP en gereedproduct) vreten kapitaal, geld dat ook nodig kan zijn voor andere zaken zoals salarissen, investeringen etc. Vandaar dat er eindelijk meer aandacht komt voor LEAN concepten, die alles te maken hebben met het creeren van flow in je bedrijf, zowel voor het materiaal als voor orders en administratieve processen.
Met vriendelijke groet,
Wil Jansen
ps. zoals een van mijn klanten zei: 'n lean believer!
Als ik dit zo lees zeggen jullie beide hetzelfde. Gaat het om de definitie of gaat het om de activiteiten die een bedrijf moet uitvoeren om te overleven. Ad, jij splitst de doelstelling van de strategie, Jan, jij zegt het doel is een onderdeel van de strategie. In beide gevallen moet er een doel besproken zijn. Voor het bepalen van de strategie of tijdens het bepalen van de strategie. Jan, jij geeft aan dat een onderdeel van de strategie is, waar gaat de reis naar toe (het doel). Ook in jou geval zal je al snel bij het bepalen van de strategie eerst je doel van die strategei bepalen.
Dus heren, jullie zijn het eens, alleen definieren jullie doel en strategie (iets) anders
Reactie: Goed artikel, ben ik het helemaal mee eens. Wel zou ik graag nog willen benadrukken dat niet alleen de toptalenten op management- of directieniveau van belang zijn voor de overlevingskansen van een onderneming, maar evenzeer de talenten onder de produktiemedewerkers, administratie, etc. Veel van wat geschreven wordt over talent en toptalent betreft leidinggevenden. Het definieren en stimuleren van talent onder de andere medewerkers is evenzeer van cruciaal belang. Managers moeten nu als nooit te voren oog hebben voor de minder opvallende talenten onder het personeel.
Reactie: Veel bedrijven weten niet waar ze moeten beginnen, zowel bij het creeren van een 'groene' als een kostenbesparende supply chain. Groen en kostenbeparend sluiten elkaar overigens helemaal niet uit, integendeel. Toch blijkt uit onderzoek van DPA dat grote bedrijven wel veel aan mvo doen, maar niet uit kostenoverwegingen. Zij zijn vooral bezig met communiceren hoe 'groen' ze wel niet zijn... zie o.a. http://www.dpasupplychainpeople.com/index.php?option=com_content&view=article&id=252:de-toepassing-van-duurzaamheid-in-het-bedrijfsleven&catid=8:artikelen&Itemid=4
Reactie: Jan,
ik ben het dus niet met je eens.
Ik zie maar al te vaak dat er doelen worden gesteld zonder dat er een strategie wordt uitgestippelt.
Kijk maar eens naar al die bedrijven die nu kosten willen besparen zonder na te denken of het wel nodig is en daarna ook maar meteen gaan downsizen. Doel is kosten besparen, maar nadenken of het een realistische doelstelling is, ho maar.
Maar weldoordacht of niet, als je geen doel hebt, dan heb je geen strategie nodig. Heb je wel een doel dan kun je dat ook zonder strategie proberen te bereike, dat doet 80% ook.
Maar ja, je zegt het zelf ook.
Eerst bepalen waar wil ik heen (doelstelling) en daarna hoe wil ik daarheen (strategie).
Reactie: De eerste zin van de conclusie ('Strategie is zinloos als er geen doel is gesteld') is een omissie: Het nut van Strategie is juist om realistische doelen te stellen. Het is een reisplan: 'Waar gaat de reis naar toe'; het is het stelsel van acties en ideeën dat een antwoord moet geven op de vraag 'Wat moet ik nú doen om straks ergens te arriveren. Dat 'ergens' is dan juist dat realistische, haalbare, eventueel uitdagende Strategische doel. Het Doel is dus een essentieel onderdeel van Strategie
Reactie: Tja, wat moet je daarop zeggen?
Helaas zijn er binnen het P&O vakgebied nog erg veel weinig professionele mensen actief. Dat ligt voor een deel aan de opleidingen, maar ook voor een belangrijk deel aan het gebrek aan kennis van het management over te toegevoegde waarde van P.
Het is echter wel een kip en ei verhaal, erkenning dwing je af, maar dat lukt alleen als je voor ''vol'' wordt aangezien.
Ik heb wel gemerkt dat indien HR met een goed en doordacht beleidsplan komt (en ook dat mis ik maar al te vaak), gebaseerd op een strakke en professionele organisatie, de invloed van P gaat stijgen. Het opzetten van zo'n plan doen we in pakweg 6 maanden en als je de kosten tegen de opbrengsten wegstreept dan is het zelfs een winstgevende zaak.
Reactie: Het Werkbedrijf heeft klanten zat momenteel.
Wat moet je invullen als je geen werk hebt?
Alle bedrijven die ik ken zitten volgens mij in de gevarenzone nu. Het dalend aantal vacatures en de vele ontslagen overal zijn toch zaken waarmee je kunt onderbouwen dat zowat alle bedrijven in de gevarenzone zitten lijkt me.
Overigens in de automotive was er al 4-5 jaar sprake van crisis. Die bedrijven dat al ver voor de crisis allemaal in de gevarenzone, uitzonderingen daargelaten.