Reactie: Je zou eigenlijk verwachten dat vrouwen in de spagaat zitten. Enerzijds willen ze zelf natuurlijk aan de bak. Aan de andere kant kunnen ze bang zijn voor de vrouwen op het werk van hun man. Zoals aangegeven bij de alinea over persoonlijke voordelen voor de man, kun je je voorstellen dat af en toe een verzetje er wel in kan zitten.
Reactie: Ik heb jarenlang afgestudeerden aangenomen en de eerste jaren van hun loopbaan begeleidt. Ook diverse stagiaires over de vloer gehad.
In het wervingsproces kom je vele soorten persoonlijkheden tegen. Het gedrag wat je waarneemt tijdens de werving komt terug in de jaren erna, je neemt je dus voor nog beter te gaan kijken en gerichter te selecteren. Ik nam mensen aan die al een persoonlijkheid hadden of waarvan je kon verwachten die zich een persoonlijkheid konden aanmeten. Ik heb het hier dus niet over functieeisen, maar over karakter.
Wat is onder andere niet wenselijk gedrag:
- luiheid; werk niet zien liggen; de samenwerking niet aangaan;
- onverschilligheid; niet open staan voor feedback; onvoldoende empathisch vermogen; respectvolle houding;
- niet in staat de dialoog aan te gaan;
- niet inzien dat je opnieuw je plaats moet verdienen.
Overige tekortkoming:
- slecht taalgebruik, mondeling en schriftelijk.
Wat zoek je als werkgever dan wel:
- iemand die weet waar die staat en waar die ongeveer naar toe wilt;
- iemand die aan kan sluiten op wat er al is;
- iemand die gretig is om te leren;
- iemand die zich bewust is van zichzelf en in de omgang met andere mensen.
Zo iemand word je vanuit een opvoeding, vanuit een opleidingsinstituut, door omgang met vrienden en vanuit je eigen leerproces. Dat laatste kun je het beste beïnvloeden, dus organiseer de verdere vorming van je karakter. Zeker wanneer je twijfelt over je kansen op een baan.
Bedankt voor je waardevolle aanvulling! Voor de liefhebbers, het boek is in het Nederlands vertaald. Lezers kunnen Seth Godin ook bewonderen via www.ted.com (met talloze videos van toespraken van heel veel bekende en interessante sprekers).
Rake opmerking. Ik ben ook maar eens mens. Als je voorbeelden van onderzoeken hebt die mijn mening nuanceren of ontkrachten hoor ik het graag van je. Komt de discussie ten goede.
Ziet u nu zelf dat u maar wat op schrijft wat nergens op slaat. Als ik zo vrij mag zijn om u uitspraken te annalyseren gaat u alleen af op wat u op internet leest. Helaas zijn dit niet de feiten.
Als u een echte zakenman bent gaat u bij de bedrijven zelf eens poolshoogte nemen. Laat u informeren en kom dan met een mening dan hebt u recht van spreken.
Reactie: Momenteel begeleid ik een cultuurveranderingproject bij een grote organisatie. De bestuurders en de leiding van deze organisatie realiseren zich dat de wijze waarop hun organisatie is ingericht, aangestuurd wordt en hoe er wordt samengewerkt het enige is dat nog echt concurrentievoordeel en excellentie kan opleveren.
Onderdeel van de cultuurverandering is het (h)erkennen van onderlinge verschillen van medewerkers en daar normaal mee omgaan. Bedrijfsbelang wordt dan een optelsom van goed bekeken eigen belang.
Het eigen belang van individuele medewerkers verlangt een model waarin mensen en hun talenten centraal staan en niet de functies of werk dat moet gebeuren. Een open cultuur en volstrekte duidelijkheid over de rol die men in de organisatie heeft en de orde van belangrijkheid van die rol levert goed prestatiemanagement. Zo krijgen medewerkers kijk op het behalen van hun eigen doelstellingen en de link daarmee naar het succes van de organisatie.
Dan wordt vragen om feedback een vanzelfsprekend middel om jezelf binnen je rol te verbeteren. Dan blijken zelfkennis, kennis van anderen en vitale betrokkenheid de voorspellers van geluk en succes in leven en werk.
Ik onderschrijf dan ook de vier aspecten van Watson Wyatt en leg in mijn workshops en trainingen daar een prioriteit.
Reactie: Leuk artikel! Er zijn echter wel degelijk nog een aantal aspecten van invloed op het feit of mensen wel of niet over je product praten. Naast zeer tevreden of juist zeer ontevreden is namelijk ook ''bijzonder'' of ''opmerkelijk'' vaak reden tot mond op mond reclame. En dan heb ik het niet alleen over de kwaliteit van de diensverlening, maar juist ook over de dienst of het product zelf. Als je streeft naar meer mond op mond reclame is het dus zaak dat je er voor zorgt dat er iets bijzonder of opmerkelijk is aan je product. Bijzonder mooi, opmerkelijk goedkoop, uitzonderlijk duur. Alles daar tussen in, zoals de schrijver ook aangeeft over de kwaliteit van de dienstverlening, is niet de moeite waard om door te vertellen. Men wil tenslotte graag een bijzonder of opmerkelijk verhaal vertellen tegen vrienden en relaties!
Als reclamebureau toetsen wij dan ook altijd ook dit aspect bij onze klanten. Ook voor ''reguliere'' reclame / communicatie geld namelijk dat het beter werkt als het product iets opmerkelijks heeft en daardoor ''doorvertelbaar'' is. Soms kan het dan verstandiger zijn te investeren in het opmerkelijk maken van je product dan in reclame. Daarna heb je dan namelijk minder reclamebudget nodig om hetzelfde of zelfs meer te bereiken, simpelweg omdat het eerder opvalt en mensen meer reden hebben om het door te vertellen.
Seth Godin schreef hierover het boek Purple Cow. Bijzonder vermakelijk voor mensen die meer willen weten over dit onderwerp.
Reactie: Dat alle hygiëne factoren, oftewel demotivatoren, onder controle moeten zijn is een logische conclussie. Het artikel is echter wel erg kort door de bocht. Met name op twee punten:
1) het ontbreken van motivatoren is ook een demotivator. Een klopje op de schouder, een compliment maken, dat is een motivator. Stel je eens voor dat je nooit een blijk van waardeering ontvangt, hoe hard je ook werkt; behoorlijk demotiverend niet?
2) Het artikel steld dat demotivatoren voor iedereen gelijk zijn. Dit is absoluut onjuist. Er is een duidelijk verschil in behoefte qua aansturing bij typen werk en type werknemers. Sommige groepen werknemers hebben veel sturing en controle nodig en stellen dit zeer op prijs; een motivator dus (vaak waarneembaar bij minder hoog opgeleiden). Bij een groep hoger opgeleiden is dit een zeer demotiverende aanpak.
dus ja: alle demotivatoren moeten aangepakt worden. nee; demotivatoren zijn niet voor iedereen gelijk en nee: enkel het aanpakken van demotivatoren is niet voldoende. Motivatoren zijn even onmisbaar.
Reactie: Blijft een kwestie van smaak natuurlijk, maar ik ervaar bij Audi R8 (en andere Audi's ook trouwens) altijd een 'januari-maandagmorgen gevoel: kil, steriel, afstandelijk, controle en beheersing (bijna als een afdeling finance!) Ik mis de 'charme, warmte, glimlach en prikkel, zoals Maserati dat bijvoorbeeld wel kan geven - zonder daarbij schreeuwerig te hoeven zijn: Als een goed geklede vent in een mooi italiaans maatpak.
Reactie: Helemaal mee eens, zelfs de auteur van deze blogs doet er aan mee.
Kijk maar eens hoe hard hij probeert zijn ongelijk om te zetten in gelijk door te verwijzen naar onderzoeken en boeken en ze vervolgens te vertalen naar zijn gelijk.
Reactie: Zolang de mens in god blijft geloven, zal hij in onwetendheid leven en nauwelijks evolueren. Hij botst op een rist dogma's en onderwerpt zich slaafs aan dit geconstrueerde levensbeeld waaraan hij zich vastklampt uit angst voor het besef van de nietigheid van zijn bestaan.
God of wat daarvoor mag doorgaan, mensen, bestaat eenvoudigweg niet. De mens schiep God, niet andersom. Ik kan als kind van de Verlichting maar niet vatten dat mensen hun leven inzetten voor deze zinsbegoocheling. Je bent een product van de natuur, die realiteit zul je nooit kunnen overstijgen. Waarom kan een mens er niet mee leven dat het na het leven gewoon met 'm gedaan is. Ontwaak uit deze donkere nachtmerrie die god heet en ontwikkel u.
Het maakt au fond niet uit wat je gelooft, zolang je er niemand mee schaadt. Godsdienst lijkt wel een een schuilhut voor een bonte verzameling van menselijke ondeugden.
Reactie: @ Ad... het lijkt of alle piramide maatjes worden gemobiliseerd... (ik zie plotseling de parallel met Mr Smith en zijn 'agents' uit de Matrix.. En klaarblijkelijk lezen wat je boodschap was blijkt een onmogelijke opgave voor de MLM-agents. Je kunt ook bijna niet anders verwachten: Wij van WC-eend.... etc.
Ik kijk uit naar je volgende bijdrage op managersonline.nl
Mijn support heb je ;-)
Reactie: Spannend wordt het voor grotere bedrijven. Die zullen zich anders moeten gaan organiseren om de concurrentie in binnen- en buitenland bij te houden die met deze trends aan de gang gaan.
Meer thuiswerken zal naar mijn mening wel afhangen van de beschikbaarheid van sociale media en webbased bedrijfsapplicaties, of bedrijven er in slagen te gaan sturen op output, en dat er inderdaad veel meer kleinere bedrijven komen. Bedrijven met veel afdelingen hebben gewoon teveel processen en ketens om thuiswerken goed mogelijk te maken.
Wat betreft duurzaam ondernemen hoop ik dat we er in slagen om de juiste normen en waarden te selecteren en er geen afgeleide van ons verlopen kapatilistische systeem nog afstammend uit de industriële revolutie van te maken.
Genoemde trends zullen volgens mij ook enorme impact hebben op het managementvak. Een goede procesmanager, met wat meer bagage op gebied van marketing (klantgericht denken) en personeelszaken (competenties & empowerment), neemt de rol van de manager eenvoudig over.