zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Zijn functiebeschrijvingen eigenlijk wel nuttig

Ton   |    |  2 juni 2009
Reactie: Kan je redenatie wel volgen Ad. De functiebeschrijving zie ik dan ook meer als een minimale basis waarop duidelijk staat omschreven wat je taak en fuctie minimaal inhoud. Hetgeen jij schrijft zie ik meer als een mindset, dat stukje extra.
De functiebeschrijving zomaar overboord gooien lijkt me onverstandig. Ze schept namelijk ook duidelijkheid. Als je mij vraagt wat ik graag zou willen doen en wat ik goed kan dan doe ik iets heel anders dan waarvoor ik aangenomen ben en ik vrees mijn medewerkers ook. In een produktieomgeving kan dat al heel snel tot chaos leiden. Immers veel produktiemedewerkers die ik de laatste 20 jaar sprak zouden liever iets anders doen en maken ook maar minimaal gebruik van de aanwezige competenties. Ze vinden het wel prettig om bijvoorbeeld via verbeterteams, BHV, or werk enz. de andere soms sterk ontwikkelde competenties in te zetten. Hun ambities liggen ook vaak elders.
Hoe dan ook voor de meesten zal produktiewerk en een marginale promotie het maximaal haalbare zijn. De kultuur in het bedrijfsleven is daar ook op gericht. Tijdens sollicitaties telt je werkervaring en opleiding het zwaarste met competenties houd men minder rekening.
Gelukkig begint dat wat te verschuiven.
Ik vind inderdaad wel zoals ik lees tussen de regels dat het bedrijfsleven meer rekening moet houden met de aanwezige competenties en de kracht in het personeel moet benutten.
We hebben bijvoorbeeld ook nogal wat incompetente mangers en afdelingsleiders die simpelweg omdat ze een bepaalde opleiding hebben genoten gebombardeerd zijn tot leidinggevenden. Terwijl hiervoor vaak andere competenties ontwikkeld zijn en ook m.i. de ambitie van die mensen niet op dat vlak ligt.
*kuch*

Groet,

Ton
 

`Uitzendkracht moet sociaal vangnet krijgen`

Ton   |    |  2 juni 2009
Reactie: Geheel mee eens. Ik vraag me alleen af waarom niet de insteek de 26 weken eis is die het UWV hantereerd. Hoe dan ook: Hulde dat dit onder de aandacht komt!
 

Een vierdaagse werkweek?

Ton   |    |  2 juni 2009
Reactie: Er zit wel een addertje onder het gras. Wie zijn werk verliest krijgt ook wellicht een ww-uitkering die gebaseerd kan zijn op de 4 daagse werkweek (afhankelijk van het aantal weken dat gewerkt is op basis van minder uren)

Wie nu geen werk heeft en net kan rondkomen van zijn ww kan van een koude kermis thuiskomen als hij na een half jaar weer ontslagen wordt. Hij krijgt dan ook een lagere uitkering omdat hij op basis van minder uren is gaan werken (ook weer afhankelijk van het aantal weken)

Momenteel is de situatie dermate onzeker op de arbeidsmarkt dat ontslag erg waarschijnlijk is geworden, zeker als men pas kort werkt. Last in first out. Dus de nieuwe vertrekt maar het eerste. Vaste contracten worden nauwelijks nog gegeven. Bijna ieder contract is een tijdelijk contract of op inleenbasis gebaseerd.

Uiteraard is het een heel goed streven om deel te nemen aan het arbeidsproces. De laatste jaren echter zijn er steeds meer mensen arm aan het worden door te werken.

Vaste lasten kun je niet snel aanpassen en met werken zul je toch minimaal je vaste lasten moeten kunnen betalen lijkt me.

Ik wil hierbij trouwens niet beweren dat de werkgevers te weinig betalen dat zou te makkelijk zijn! De heffingen en belastingen zijn wel m.i. buiten proportie.

Heel wat oud collega's van mij zitten momenteel in de schuldsanering. Dat waren allen goede loyale medewerkers. Jong, kindertjes, huisje gekocht, autootje. Het werk sloot, ze gingen aan de slag als uitzendkracht. Elk jaar weer een nieuwe job ergens en veel onzekerheid en een mager inkomen. De crisis heeft ze nu allemaal genekt.

Zij waren de eersten die de straat op vlogen en diegenen met de magerste uitkeringen. Zij hadden beter in de bijstand kunnen komen dan in de ww. Immers de bijstand kent meer mogelijkheden t.o.v. de ww.

De regering houdt zich trouwens heel stil hierover. De regelgeving en het beleid is heel falend voor deze groep.
 

Zijn functiebeschrijvingen eigenlijk wel nuttig

Lilianne   |    |  2 juni 2009
Reactie: Dit klinkt erg aantrekkelijk. Maar uiteindelijk moet al het werk wel gedaan worden. Je zult dan toch op een of andere manier moeten aangeven wie wat doet, of op welke manier bijdraagt aan het beoogde organisatieresultaat. Ook met het oog op het aannemen van nieuwe mensen: wie neem je aan met welke kwaliteiten? Het zal er op neer komen dat je misschien ANDERE functiebeschrijvingen krijgt, maar nodig blijven ze.
 

Hoe komen wij van een onmogelijk reïntegratietraject af?

Tineke Visser   |    |  2 juni 2009
Reactie: Beste lezer,

Zowel de werkgever als de medewerker hebben re-integratieverplichtingen. Een medewerker moet ook meewerken aan zijn re-integratie en heeft de verplichting om afspraken na te komen en contact met de werkgever te onderhouden. Wanneer de bedrijfsarts de beperkingen in de Functiemogelijkhedenlijst heeft aangegeven kan de arbeidsdeskundige bepalen wat passende werkzaamheden zijn in het eigen dan wel een ander bedrijf. Wanneer dit nog niet gebeurd is adviseer ik de arbodienst te verzoeken dit zo snel mogelijk in gang te zetten. Wellicht wil de verzuimverzekering mee betalen aan de kosten van een arbeidsdeskundig onderzoek. Ik adviseer dit na te vragen.
Mocht de medewerker dan nog niet mee werken aan passende werkzaamheden adviseer ik het loon stop te zetten en de medewerker te adviseren een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen. Op deze manier krijg je een antwoord van het UWV en sta je sterker in de opbouw van je dossier.
Het komt voor dat het UWV een loonsanctie na twee jaar wachttijd op legt en het WIA dossier niet in behandeling neemt, omdat geen sanctie heeft opgelegd wanneer een medewerker niet mee werkt aan zijn re-integratie.
Veel succes want op deze manier moet het gaan lukken.

Tineke Visser
Register Arbeidsdeskundige
Care Group
mobiel 0646101927
 

Wat te doen aan een notoire ziekmelder?

R.A.C.   |    |  2 juni 2009
Reactie: @Marieke;
Heb je soms het woordje NOTOIRE (regelmatig terugkerende, chronisch) over het hoofd gelezen?

En waar denk je dat dat ''even niet willen'' vandaan komt. Als je het er werkelijk oprecht naar je zin had, bleef je gaan toch? Dan heb je toch geen last van ''even niet willen''

Van school word een mens ook niet echt gezonder, maar das mijn mening
 

In tien stappen naar een beter evenwicht tussen werk en privé

Ronald Vermeij   |    |  2 juni 2009
Reactie: 11. begin bij de basis - je eigen gevoel.
Sta eens stil bij het feit of je dit werk nog wel wilt blijven doen tot je pensioenleeftijd.

12. ga in je eigen kracht staan
Een werk-gever heeft JOU immers nodig om zijn kunstje op de markt gedaan te krijgen. ga met deze wetenschap eens onderhandelen met je werk-gever, zodat de omstandigheden gunstiger voor JEZELF worden.

Werken is niet heilig, maar slechts een bezigheid therapie van de wieg tot aan het graf, om andermans belangen te behartigen. Als beloning krijg je een schijntje waarmee je net aan de rekeningen aan het thuisfront kan voldoen, maar ook niet meer.

Wake up, ga ZELF leven! (voordat je geleefd word door deze werk-maatschappij)
 

Tien basisprincipes voor geloofwaardigheid

Nico Cost, personal coach @ bqriuz   |    |  2 juni 2009
Reactie: Mooie lijst. De manager die ernaar wilt handelen zou op deze punten eens feedback kunnen vragen aan zijn meerdere, collega managers, werknemers en thuis. Met deze feedback kunnen goede coachgesprekken worden gevoerd om zijn geloofwaardig handelen te vergroten. Een lijstje lezen is nog niet hetzelfde als het organiseren van het vergroten van je presoonlijke effectiviteit. Take action!
 

Tien manieren om leugenaars te ontmaskeren

Ton   |    |  2 juni 2009
Reactie: 1) Goede leugenaars kijken je strak aan als ze liegen, ze zijn hiervan bewust. Mensen die je willen domineren ook.

2)Mensen die bescheiden zijn of beseffen dat ze iets niet alleen hebben gepresteerd of gedaan en zich sterk identificeren met een team of bedrijf hebben het ook vak over wij/zij.

3) Handbewegingen onderdrukken wordt vaak aangeleerd als manier van beschaafd communiceren. In menige training wordt bendrukt dat je handgebaren dient te beperken.

4)zie 1. Zwaar ademen kan ook door het communiceren komen als je kortademig bent. Zweten kan ook komen omdat communiceren energie vergt.

5) Als ik mensen een diepere kijk wil geven of een stukje façade laat wegvallen dan begin ik ook een zin met ''om je de waarheid te zeggen'' of ''om eerlijk te zijn''. Ontwijkende antwoorden geven kan ook duiden op de waarheid liever niet te willen vertellen. Dat is toch iets anders dan liegen. Misschien is de vraag te persoonlijk of te intiem en het antwoord wil men niet geven. Hoeveel verdiend u? Wordt door veel mensen ontwijkend beantwoord. Herhaling kan ook komen omdat je de indruk hebt dat een ander je niet geloofd of iets verkeerd of anders interpreteert, niet begrijpt.

6) Denk ik ook wel. Maar...De telefoon is anoniemer dus dan kun je ook wel eens eerlijker zijn. Bovendien zie je de nonverbale communicatie niet en wordt je niet geremd daardoor. Herhalingen om dat je signalen krijgt dat de ander je niet geloofd op begrijpt vallen weg. Mail is ook anoniem maar laat inderdaad bewijs na.

7)Beknopt communiceren leidt vaak tot een onvolledig of onjuist beeld. Zeer gedetailleerd en uitgebreid communiceren wordt tegenwoordig als onwenselijk gezien. Het nadeel van deze manier van communiceren is dat men moet doorvragen om de details te weten te komen en het beeld helder te krijgen. Uiteraard kan men ook details weg laten om bewust een onjuist beeld bij de ander op te wekken. Deze handigheid is echter niet per definitie een leugen maar zorgt ervoor dan een ander zichzelf bedriegt. Een auto van de zaak, is niet altijd een gave bolide maar wel het idee dat het referentiekader bij de meeste mensen oproept. Daarbij is niet gelogen door diegene die beweert een auto van de zaak te hebben. Beknopt communiceren vergt een secure formulering, woordkeuze, zinsopbouw en is voor sommige mensen onnatuurlijk waardoor deze meer tijd nodig hebben om helder en bondig te zijn. Hierdoor vallen pauzes.

8) Nu wordt mij juist aangeleerd om niet door enthousiasme in een woordenwaterval te ontsteken maar juist gebruik te maken van stiltes en pauzes om beweringen kracht bij te zetten. Je geeft antwoord op de vraag en vervolgens stop je is een ander advies. Normaliter blijf ik doorpraten omdat ik mezelf enthousiast heb gemaakt. De luister/spreek verhouding is dan al snel weg als de ander mij niet afremt.

9) Ik schiet/schoot ook vaak in de verdediging vooral maar dat was dan toch echt niet om een leugen te verdedigen, integendeel.

10) spreekt 7 tegen is is volgens mij wel juist.


Kortom tijdens de diverse communicatie- en persoonlijke presentatietrainingen is de nadruk gelegd om mijn natuurlijk gedrag om te buigen in het gedrag van een leugenaar...dit heeft men dan ook bij al mijn collega managers gedaan.

Onlangs heb ik een boek gelezen over het ontmaskeren van leugenaars en ondervragingstechnieken. De schrijver put hierbij uit de technieken en theorieën van de diverse geheime diensten w.o. de Mossad, de CIA, FBI en homeland security. Deze geven inderdaad ook deze hints die kunnen duiden op liegen of geen antwoord te willen geven maar zijn wel genuanceerder in de interpretatie van dergelijke signalen. Context en psychische druk kunnen bijvoorbeeld vertekenend werken. Wie zich niet op zijn gemak voelt tijdens het gesprek zal al snel op die manier voor leugenaar gehouden worden.

Het artikel is trouwens wel zinvol. Kennelijk zijn er mensen die op deze wijze een leugenaar identificeren. Heel wat mensen moeten mij dan wel voor leugenaar hebben gehouden terwijl ik de waarheid sprak en andersom natuurlijk.

Groet,

Ton
 

Zijn verkopers nog wel van deze tijd?

Marcel Annema   |    |  2 juni 2009
Reactie: Zelf herken ik onze ervaringen binnen onze branche -recruitment ICT- in de ''stelling'' dat veel verkopers teveel productgericht zouden denken en doen.

Met een dienst merk je dit nog sterker dan bij een product het geval is. Het achterliggende probleem bij de verkopers wordt niet alleen verzoorzaakt doordat de door hun gevolgde trainingen en opleidingen niet meer van deze tijd zijn: De verkopers worden door de inhoud ervan op het verkeerde been gezet, ze gaan erdoor denken dat ze slimmer (moeten) zijn dan de klant, uitgerust met allerlei foefjes en gesprekstechnieken. Nee, het is ook te wijten aan de grote druk die verkopers ervaren vanuit hun eigen organisatie, druk naar steeds hogere salesprestaties, provisiebonussen, de korte termijn beloningstructuur. De aan verkopers werkverschaffende organisaties dienen zelf ook hand in eigen boezem te steken.
Met vriendelijke groet,

Marcel Annema, Recruiter & Partner

eBusters bv
Westfrankelandsedijk 1
Schiedam
 

Hoe komen wij van een onmogelijk reïntegratietraject af?

Helga H.A.   |    |  2 juni 2009
Reactie: Wij zitten in een vergelijkbare situatie, waarbij we graag willen weten hoe andere organisaties hiermee om gaan. In aktie, tijd en wie doet wat.
Bij ons heeft het nog niet veel opgeleverd met de inspanningen die wij tot nu hebben verricht. Het jammere hieraan is, is dat de verhoudingen er ook niet beter op worden. En eigenlijk wil je dat voorkomen.
 

Tien basisprincipes voor geloofwaardigheid

Ton   |    |  2 juni 2009
Reactie: Dank je wel Frans voor dit artikel. Precies waar ik nu aan werk en wederom in getraind wordt.
 

Hoe komen wij van een onmogelijk reïntegratietraject af?

P.N. Teeninga   |    |  2 juni 2009
Reactie: Voor zowel werkgever als werknemer is dit niet een leuke situatie. Je kunt er dan samen ook maar het beste van maken. Zowel werkgever als werknemer moeten goed werk-g/nemerschap tonen!
De werknemer kan zijn werk als schipper niet meer doen, maar zijn er nog wel andere (werk-) mogelijkheden voor hem? De arbodienst moet aangeven wat de prognose is. Hoeveel uur kan hij nog wel werken en welke taken kan hij nog doen.De arbodienst kan hiervoor een zgn. functiemogelijkhedenlijst (FML) invullen, die de werkgever ook mag inzien. Deze lijst wordt ook door het UWV gebruikt bij een beoordeling.
Wanneer dit nog te weinig oplevert kun je vragen om een arbeidsdeskundigenonderzoek (er wordt een vertaalslag gemaakt van de FML naar de werkpraktijk). Onderzocht wordt of er in het huidige bedrijf werk is voor deze persoon of elders.
Je kunt de 2 jaar verzuim verkorten door: 1. een snelle re-integratie in ander werk, desnoods bij een andere werkgever (evt. via detachering), 2. wanneer blijkt dat hij geen mogelijkheden meer heeft voor werk (volgens de arbodienst)een IVA aanvragen via het UWV (met ondersteuning van de arbodienst). Dit is een versnelde procedure.
Succes!
Petra Teeninga, ex-P&O adviseur
 

Tien manieren om leugenaars te ontmaskeren

a   |    |  1 juni 2009
Reactie: Punt drie vind ik beetje kort door de bocht. mensen van niet autochtone afkomst, bijvoorbeeld uit azie, gebruiken veelal hun handen bij het praten wat min of meer geïnstitutionaliseerd is als middel bij het communiceren.

mvrg

Farouk
 
< vorige 1321 1322 1323 1324 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10