Reactie: De gefragmenteerde verantwoordelijkheid maakt het inderdaad erg lastig om verbeterslagen door te voeren. Geen enkele manager voelt zich verantwoordelijk of krijgt te maken met versnipperde budgetten waar hij weinig invloed op heeft.
De voorzieningen voor documentverwerking zijn faciliterend, dus zouden door facilitair en door ict opgepakt moeten worden. Deze hebben echter weinig feeling met documentverwerking.
Het kan voor de directie wel aantrekkelijk zijn documentverwerking op de agenda te plaatsen bij een van de managers. Tenminste als hij kostenreductie, duurzaamheid of procesverbetering wil realiseren!
Hier heb je er weer zo een. Zo'n artikel dat vooral ongenuanceerd overal tegen aan trapt en de baas laat verworden tot een soort boeman of boevrouw.
Stress is een vreemd ding en het laat mensen dingen doen waar ze zich later voor schamen.
Hoe hard het ook klinkt: Als je als baas je stress niet de baas kunt, kun je het dan je personeel en je problemen wel?
Ik heb in eerder verband al aangegeven dat ik vind dat een generaal pardon voor a-sociaal gedrag wat mij betreft niet bestaat. Dit geldt voor elke soort van a-sociaal gedrag.
1e regel: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden;
2e regel: Blijf ook in tijden van tegenspoed trouw aan de werk en bedrijfsregels die je met elkaar hebt afgesproken.
Als je altijd eerlijk en integer bent en bent geweest, dan hoeft je ego niet in te storten. Ze is dan namelijk eerder niet tot pompeuze proporties gegroeid.
Aan crisis laten verdwijnen kun je als manager zelf veel doen. Het grote publiek reageert namelijk op hoe wij (de 1 a 2% leiders in de samenleving) onze basishouding kiezen.
Straal jezelf JanSalie uit of oog je blasee, dan hoef je niet te verwachten dat je werknemers en omgeving veel positievere uitstralingen zullen tonen.
Per saldo is de samenleving een spiegel van hoe wij ons gedragen. Je bent en de mentor en het voorbeeld voor jouw groep!
Als velen van ons jatten, stelen, roven en frauderen, vind het dan niet erg dat op straat de boel ook steeds verder verwordt.
Als jij zelf als eerste ophoudt met graaien etc., dan zal je personeel dat zien en er ook de schouders onder gaan zetten. Dat noemen ze ''Cultuur''. In dit specifieke voorbeeld dus bedrijfscultuur.
Als je met een hele straat in Rotterdam Charlois afspreekt met alle andere ouderen dat je afval gooien op straat, grafitti spuiten, bedreigen,stelen en gappen niet langer pikt, en je je daar als ouderen/volwassenen ook allemaal toe commiteert om in te grijpen en de andere ouderen te waarschuwen als je dat ziet, dan houdt dat gedrag van die jongeren als vanzelf op.
Met andere woorden je omgeving is een spiegel van je eigen gedrag.
En managers die kinderachtig reageren? Daarvoor is het nu het moment als dit op jou slaat om je af te vragen of je niet iets geworden bent om wille van een paar centen dat je eigenlijk niet zijn wilt/kunt.
Je mag het van mij ook bijltjesdag noemen. D.w.z. het moment waarop men zichzelf tegenkomt en met zichzelf de rekening vereffent.
Als dat gebeurt dan wordt de samenleving er op den duur wel beter van.
Dat soort processen, beste Mark, moet je vooral niet verdoezelen, goedpraten of maskeren. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden! Weet je nog?
Reactie: Het genereren van de juiste of goede vragen, het inleiden van een passende gespreksklimaat maar bovenal de capaciteit om te luisteren is belangrijk.De belangrijkste vertekeningen schuilen in de ' belangenfilter ! Men hoort slechts wat ' goed uitkomt '.Of men toetst de verkregen informatie aan eerdere ervaringen op dit terrein.Meningsverschillen zijn niet overbodig integendeel.Men mag het best oneens zijn , zonder onenigheid.Men vertaalt dialoog te veel als twee-spraak . Dialoog impliceert in se een veranderings-proces in de spiegel van het luisteren.Het brengt het denken in en over de organisatie verder, '' a stream of meaning flowing among and through and between us ''.
Reactie: Alle landen beurs zijn goin bij crash steeds weer. Maar ING verbetert goed, in het ergste voorwaarden. Dank voor informatie-uitwisseling met ons.
Reactie: Ego's die instorten laten vaak een spoor van onvolwassen gedrag zien. De poppenkast valt om en het maatschappelijk masker zakt af. Achter dit masker zit vaak een kwetsbaar mens, die met de laatste stuiptrekken probeert de situatie overeind te houden. Het overlevingsmechanisme probeert te redden wat er te redden valt. Dit zijn juist de momenten waarop ik de mens achter de directeur ontmoet.
Kwetsbaar, afhankelijk, vol schaamte, angst en verdriet en vaak ook spijt van de dingen die hij op zijn mensen heeft geprojecteerd.
Voor hem een schitterende kans om bewuster te worden van zijn eigen situatie en het in de toekomst anders te gaan doen.
Reactie: Bij het lezen van dit artikel dacht ik idd maar ja dat neemt niet weg dat je vervolgens alsnog de opdrachten moet uitvoeren waar je het niet altijd mee eens bent en dat leidt tot conflicten. Open en eerlijkheid is denk ik iets wat je altijd moet kunnen zijn voor zover mogelijk en die lach nou als iemand stikchagrijnig is dan gaat dat niet helpen.
Denk gewoon hopen dat de crises snel verdwijnt en dat er weer meer kan voor het personeel. Als je goed bent voor het personeel is het personeel ook goed voor de organisatie. En in de tussentijd a.g.v. opgelopen conflicten maar weer een nieuwe baan vinden zucht... dat krijg je met grenzen aangeven.....
Reactie: Gratis wil vaak zeggen ''bij de prijs inbegrepen'' en dit kunstje van verkopers hebben de meeste consumenten inmiddels door.
Morgen ga ik weer naar een gratis seminar georganiseerd door het NCSI en telkens weer blijken die seminars waarde te hebben.
Op mijn site biedt ik gratis downloads aan van mijn boeken, waaronder een verzameling blogs die ik ooit, toen MOL beter was, publiceerde op dit blog.
Gratis heeft een doel, ik trek er mensen mee naar mijn site, werk aan naamsbekendheid.
Juist daarom publiceert deze blogger toch ook gratis?
Waardebepaling achteraf is een slimme zet, omdat veel mensen het lef niet hebben om een prestatie, hoe slecht ook, niet te belonen. De ervaring met ''speed advies'' leert zelfs dat een meer dan gemiddeld dagtarief wordt gerealiseerd, toch leuk.
En ja, dat gratis congres vorige week in Eindhoven, ik stond op het punt om geld toe te vragen, zo waardeloos was het.
Maar ja, als je niet openstaat voor nieuwe trends en vasthoudt aan het oude, kom je nooit vooruit.
Reactie: Tja, ter meerdere eer en glorie van de stichtingen die ten strijde trokken tegen DSB worden nu uiteindelijk alle klanten en medewerkers van DSB de dupe.
We hebben als klant ook nog zoiets als een eigen verantwoordelijkheid.........
Reactie: Ik ben ook van mening dat gratis niet altijd werkt bij diensten of producten tenzij dit informatieproducten zijn die verkrijgbaar zijn via internet.
Surfers op internet zijn informatie ''Junkies'' en willen hier niet voor betalen.