zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis brengt het slechtste in de baas boven

13 oktober 2009 - Heeft u zich ooit afgevraagd waar het slechte gedrag van uw baas vandaan komt? Dat zou wel eens kunnen liggen aan de economische  omstandigheden. Tussen 2004 en 2009 is het aantal bazen dat kinderachtig, zelfzuchtig, impulsief en koppig genoemd wordt met 50 procent gestegen.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek dat geïnitieerd werd door Lynn Taylor, CEO van Lynn Taylor Consulting



Kinderachtig gedrag
In tijden van stress, zoals een recessie en bij een hoge werkdruk, verergert het slechte gedrag onder bazen. Juist dan laten bazen hun ‘innerlijke kind’ los en gaan ze als een wilde tekeer. Het goede nieuws is volgens Taylor echter dat dergelijk gedrag in de kiem gesmoord kan worden door de oorzaak te begrijpen en actief aan verandering te werken. 

Vier stappen
Ze komt op Examiner.com met de volgende tegenmaatregelen: 

1. Communiceer

Eerlijk, open en regelmatig. 

2. Anticipeer

Bedenk alvast welke problemen er zouden kunnen ontstaan en bedenk meteen oplossingen. 

3. Lach

Humor is de beste manier om spanning te verlichten en de kortste weg naar het lange termijn geheugen. 

4. Manage

Wees zelf een goede manager door u op te stellen als proactieve, positieve probleemoplosser, maar stel ook duidelijke grenzen aan het gedrag van uw baas. bied keuzes en kom voor uzelf op.

 
 Doorsturen   9 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven typische gewoontes van slechte managers
 Acht manieren om te reageren op een slechte baas
 Vijf soorten tirannen en hoe u ze temt
 Is uw ego te groot?
 
 
reacties
 
Danny Verhoeven  |   | 
13-10-2009
 | 
17:04 uur
Als ondernemer wil je ook (te)veel zelf oplossen terwijl dat niet altijd kan.

Als je problemen dan niet deelt met andere dan wordt het niet opgelost en wordt het probleem erger = meer stress
Theo Schreurs  |   | 
14-10-2009
 | 
08:29 uur
Dit artikel hoef ik toch hopelijk niet serieus te nemen?
Sandra  |   | 
14-10-2009
 | 
08:58 uur
Bij het lezen van dit artikel dacht ik idd maar ja dat neemt niet weg dat je vervolgens alsnog de opdrachten moet uitvoeren waar je het niet altijd mee eens bent en dat leidt tot conflicten. Open en eerlijkheid is denk ik iets wat je altijd moet kunnen zijn voor zover mogelijk en die lach nou als iemand stikchagrijnig is dan gaat dat niet helpen.

Denk gewoon hopen dat de crises snel verdwijnt en dat er weer meer kan voor het personeel. Als je goed bent voor het personeel is het personeel ook goed voor de organisatie. En in de tussentijd a.g.v. opgelopen conflicten maar weer een nieuwe baan vinden zucht... dat krijg je met grenzen aangeven.....
MARCO GOERTZ  |   | 
14-10-2009
 | 
10:02 uur
Ego's die instorten laten vaak een spoor van onvolwassen gedrag zien. De poppenkast valt om en het maatschappelijk masker zakt af. Achter dit masker zit vaak een kwetsbaar mens, die met de laatste stuiptrekken probeert de situatie overeind te houden. Het overlevingsmechanisme probeert te redden wat er te redden valt. Dit zijn juist de momenten waarop ik de mens achter de directeur ontmoet.
Kwetsbaar, afhankelijk, vol schaamte, angst en verdriet en vaak ook spijt van de dingen die hij op zijn mensen heeft geprojecteerd.

Voor hem een schitterende kans om bewuster te worden van zijn eigen situatie en het in de toekomst anders te gaan doen.

Marco Goertz
mens & organisatiecoach


Henk  |   | 
14-10-2009
 | 
11:01 uur
huh??
J.W. Hajee  |   | 
14-10-2009
 | 
12:10 uur
Langs de Zijlijn,

Hier heb je er weer zo een. Zo'n artikel dat vooral ongenuanceerd overal tegen aan trapt en de baas laat verworden tot een soort boeman of boevrouw.

Stress is een vreemd ding en het laat mensen dingen doen waar ze zich later voor schamen.
Hoe hard het ook klinkt: Als je als baas je stress niet de baas kunt, kun je het dan je personeel en je problemen wel?

Ik heb in eerder verband al aangegeven dat ik vind dat een generaal pardon voor a-sociaal gedrag wat mij betreft niet bestaat. Dit geldt voor elke soort van a-sociaal gedrag.

1e regel: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden;
2e regel: Blijf ook in tijden van tegenspoed trouw aan de werk en bedrijfsregels die je met elkaar hebt afgesproken.

Als je altijd eerlijk en integer bent en bent geweest, dan hoeft je ego niet in te storten. Ze is dan namelijk eerder niet tot pompeuze proporties gegroeid.

Aan crisis laten verdwijnen kun je als manager zelf veel doen. Het grote publiek reageert namelijk op hoe wij (de 1 a 2% leiders in de samenleving) onze basishouding kiezen.
Straal jezelf JanSalie uit of oog je blasee, dan hoef je niet te verwachten dat je werknemers en omgeving veel positievere uitstralingen zullen tonen.
Per saldo is de samenleving een spiegel van hoe wij ons gedragen. Je bent en de mentor en het voorbeeld voor jouw groep!
Als velen van ons jatten, stelen, roven en frauderen, vind het dan niet erg dat op straat de boel ook steeds verder verwordt.

Als jij zelf als eerste ophoudt met graaien etc., dan zal je personeel dat zien en er ook de schouders onder gaan zetten. Dat noemen ze ''Cultuur''. In dit specifieke voorbeeld dus bedrijfscultuur.
Als je met een hele straat in Rotterdam Charlois afspreekt met alle andere ouderen dat je afval gooien op straat, grafitti spuiten, bedreigen,stelen en gappen niet langer pikt, en je je daar als ouderen/volwassenen ook allemaal toe commiteert om in te grijpen en de andere ouderen te waarschuwen als je dat ziet, dan houdt dat gedrag van die jongeren als vanzelf op.

Met andere woorden je omgeving is een spiegel van je eigen gedrag.
En managers die kinderachtig reageren? Daarvoor is het nu het moment als dit op jou slaat om je af te vragen of je niet iets geworden bent om wille van een paar centen dat je eigenlijk niet zijn wilt/kunt.
Je mag het van mij ook bijltjesdag noemen. D.w.z. het moment waarop men zichzelf tegenkomt en met zichzelf de rekening vereffent.
Als dat gebeurt dan wordt de samenleving er op den duur wel beter van.
Dat soort processen, beste Mark, moet je vooral niet verdoezelen, goedpraten of maskeren. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden! Weet je nog?

En dat wilde ik toch even aan u allen kwijt.

Willem.!
E  |   | 
14-10-2009
 | 
20:41 uur
Dit is precies wat ik vandaag naar mijn team en daarna naar mijn eigen manager heb gecommuniceerd. Iedereen moet onder enorme tijdsdruk presteren, en dat leidt bij ons in ieder geval tot een grote toename van conflicten die normaliter niet waren ontstaan. Ik betrap mezelf erop dat ik de laatste tijd mijn best moet doen om de lol in mijn werk niet te verliezen en tegelijkertijd mijn teamleden ook nog af en toe tijd hebben voor een relaxt moment tussendoor, waar dat nog nooit eerder is gebeurd. Ik vond het wel leuk dit juist vandaag te lezen.
Jacqueline  |   | 
19-10-2009
 | 
12:45 uur
Als onderneemster, werkgeefster en manager dacht ik via managersonline praktische en bruikbare informatie te kunnen lezen. Echter na het lezen van dit soort artikelen moet ik echt mijn ego bedwingen om niet vanuit mijn basale emotie hierop te reageren.
Zonder bazen draait de economie niet en zonder werknemers evenmin. Economische moeilijke tijden roept in meer of mindere mate stress op bij wie dan ook. Des te groter de stress des te sneller een crisis, in welke vorm dan ook. Naar mijn mening houdt dit soort artikelen de crisis alleen maar in stand door ''de bazen'' als de dader aan te wijzen en de werknemer als slachtoffer in economisch moeilijke tijden. Het mes snijdt in dit geval aan meerdere kanten.

Jacqueline
J.W. Hajee  |   | 
20-10-2009
 | 
12:26 uur
Geachte Jacqueline,

Op zich ben ik het ook niet eens met het artikel. Zie ook mijn bovenstaande reactie.
Dat een deel van de ''bazen'''' vanuit een totaal verkeerde mentaliteit bijdraagt tot het voortduren van de crisis in Nederland is wel een feit. Het kan dus geen kwaad om enige zelfreflectie toe te passen.

Hoe dom het artikel ook mag zijn, als je een goede manager bent, dan nodigt het artikel wel uit tot de vraag: Hoe sta ik er in?

Als je ''makkelijke'', dwz voorgekauwde oplossingen wilt, dan moet je jezelf afvragen: Ben ik managersmateriaal? Een goede manager zoekt namelijk oplossingen ipv. te wachten tot ze vanaf elders op papier aangereikt worden!.
Dat is nou juist waarom het in dit land zo fout gaat!. Onze regering doet dat namelijk ook.
Dat is een vorm van Jan Salie geest die we nu juist kwijt moeten.

Google ''Jan Salie'' en je komt overigens heel interessante artiekelen tegen. Goed voor de zelfreflectie.

Veel leesplezier en succes!.

Groet,

Willem


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10