zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis was goed voor privé-leven ondernemer

21 december 2009 - Het incasseringsvermogen van ondernemers in Nederland is in 2009 serieus op de proef gesteld. Het midden- en kleinbedrijf heeft de klappen goed opgevangen en kijkt weer optimistisch naar de toekomst. Dat het op 'de zaak' minder druk was, heeft ook een positieve bijwerking: ondernemers vinden dat de balans tussen werk en privé over het afgelopen jaar beter in evenwicht was.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de jaarlijkse eindejaarsenquête door GIBO Groep Accountants en Adviseurs, LTO Noord Advies en MKB Adviseurs. Hierin werd ondernemers gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen over het afgelopen jaar en de verwachtingen voor het komende jaar.


In totaal hebben bijna 2.000 zelfstandige ondernemers meegedaan aan de vijfde jaargang van deze enquête, voor het midden- en kleinbedrijf deelden 1.000 respondenten hun ervaringen en verwachtingen. 

Crisis

Terugkijkend op 2009 is de belangrijkste conclusie dat de crisis hard is aangekomen in de sector: van de respondenten gaf 53 procent aan minder orders te hebben ontvangen of minder afzet te hebben gerealiseerd in 2009. Eén op de acht bedrijven heeft vanwege de crisis personeel moeten ontslaan. Ook geeft één op de drie ondernemers aan dat het betalingsgedrag van afnemers is verslechterd. Bijna één op de vijf (17,5 procent) respondenten heeft afgelopen jaar te maken gehad met liquiditeitsproblemen. Niet verrassend is dat de transportsector meer dan gemiddeld wordt geconfronteerd met liquiditeitstekorten; wel verrassend is dat bouwbedrijven op dit gebied relatief weinig problemen kennen: 10 procent geeft aan problemen met de liquiditeit te hebben ervaren. 

Onverwachte bijwerking

De crisis heeft een onverwachte positieve bijwerking: de keerzijde van de economische tegenwind is dat ondernemers meer tijd en aandacht konden besteden aan hun privé-leven. Ondernemers gaven in 2008 nog gemiddeld een 5,8 als rapportcijfers aan de balans tussen werk en privé, terwijl dit cijfer over 2009 uitkomt op een 6,4. 

Trouw aan bank

Op de drempel van 2009 verwachtte een kwart van de bedrijven problemen te krijgen op het gebied van financieringen. Een onderschat probleem, want van de bedrijven met een kredietbehoefte heeft in 2009 uiteindelijk 43 procent belemmeringen ondervonden bij de financiering van bedrijfsactiviteiten. Desondanks is maar drie procent van de ondernemers het afgelopen jaar gewisseld van huisbankier als direct gevolg van de kredietcrisis. 

Overheid

Hoewel ondernemers voorzichtig aangeven dat de administratieve lasten zijn verminderd (van zeven procent in 2008 naar 13,4 procent in 2009), wordt duidelijk dat dit niet opweegt tegen falend kabinetsbeleid gericht op het ondernemersklimaat in ons land. In 2008 kreeg Den Haag voor het gevoerde kabinetsbeleid gericht op het ondernemersklimaat met een 6,1 nog net aan een voldoende. Dit opgebouwde krediet heeft het kabinet in 2009 verspeeld, getuige het rapportcijfer van 5,4. De aanvankelijke waardering voor de maatregelen tegen de kredietcrisis - in 2008 prees nog 73 procent het anti-crisisbeleid - is totaal omgeslagen: 66 procent van de respondenten laakt het optreden van de overheid in 2009. 

Eigen prestaties

Uit de enquête blijkt dat ondernemers nog altijd veel zelfvertrouwen hebben. Ze waarderen de prestaties van hun eigen bedrijf ten opzichte van de concurrent met een 7,1 en het eigen personeel krijgt een 7,5 als rapportcijfer over 2009. Voor komend jaar verwacht ruim 65 procent een beter resultaat te behalen. Concurrentie uit het buitenland blijft een geringe bedreiging: noemde in 2006 nog één op de vijf ondernemers deze competitie als een reële dreiging, in 2009 zakte dit naar 10 procent en voor 2010 verwacht 13 procent de strijd te moeten aangaan met buitenlandse spelers. 

Prioriteiten en verwachtingen

Het MKB heeft in 2009 pas op de plaats gemaakt als het gaat om het investeren in de afzetmarkt. Voor 2010 zijn de uitkomsten vergelijkbaar met vorig jaar. Ook de groep die wil investeren in efficiency, blijft gelijk (2008: 37 procent, 2009: 38 procent). De bereidheid om meer dan een ton te investeren daalt van 32 procent in 2007 en 21 procent in 2008 naar zestien procent in 2009. Het aantal ondernemers dat internationale activiteiten wil ontplooien stijgt, van 12,5 procent in 2008 naar twintig procent in 2009. Er is ook goed nieuws voor de arbeidsmarkt: één op de drie ondernemers verwacht het komende jaar nieuw personeel aan te nemen.
De hoogste prioriteit die de overheid volgens ondernemers moet stellen is de verlichting van de administratieve lasten. Op de tweede plaats komt de pensioenregeling voor ondernemers en versoepeling van het ontslagrecht volgt daarna.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
 Verwacht tekort IT-skills twintig procent gedaald
 Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Betere balans tussen werk en privé is goed voor de winst
 Goede balans tussen werk en privé is hét recept voor geluk
 Is het begin van het einde in zicht?
 Manager optimistisch over duur en gevolgen recessie
 
 
reacties
 
Bas Hoorn  |   | 
21-12-2009
 | 
12:28 uur
Mooi dat een van de conclusies is dat er weer sprake is van een betere work life balance.

The Boston Consultancy Group heeft onderzoek gedaan naar het functioneren van haar medewerkers wanneer ze niet overwerken. Uitkomst is dat men productiever is en betere resultaten bereikt wanneer men op tijd naar huis gaat.

Toch wordt er nog steeds heel veel overgewerkt. Een poll die ik heb uitgevoerd op LinkedIn toont dat ook aan: (Klik hier)

Hartelijke groet,
Bas Hoorn
Arjan  |   | 
22-12-2009
 | 
11:36 uur
@ Bas Hoorn

Het is niet altijd het geval dat medewerkers betere prestaties leveren, wanneer zij op tijd naar huis gaan. Het is verschillend per sector, daar moet dus op gelet worden.
Maar over het algemeen moet het wel kloppen ja.
Jan www.fruitmandshop.nl  |   | 
24-12-2009
 | 
15:06 uur
Volgens mij heeft het afgelopen jaar zich gekenmerkt door een stuk nuchterheid. Gewoon weer eens met beide voeten op de grond. Wij merkten op onze website (fruitmandshop.nl) dat het niet meer vanzelfsprekend is dat men een hele dure fruitmand laat bezorgen. Er wordt door bedrijven meer op het geld gelet en eerder aan de bel getrokken als er iets niet klopt.

Daarnaast heeft de crisis een uitdunning veroorzaakt. Alleen echte toegeweide ondernemers zullen overblijven. Met name door de crisis krijg je als ondernemer gevoel met ''de andere belangrijke zaken''.

Groet, Jan
www.fruitmandshop.nl

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
E-mail marketing in tien stappen (1) 
Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs (1) 
Werknemers opener dan wettelijk verplicht over medische gegevens (1) 
Een derde van de Nederlanders niet fysiek actief tijdens werkdag (1) 
Hoe we zelf ons succes saboteren (2) 
Een op de drie Nederlanders moet op eigen kosten naar het werk  (1) 
De voor- en nadelen van de powernap op het werk (6) 
top10
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst
Werkgevers worstelen met gespannen arbeidsmarkt
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Gepland netwerkonderhoud? Zo stelt u iedereen op de hoogte
Vijf culturele uitdagingen op het gebied van digitale transformatie
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen
'Bedrijven moeten zich hard maken voor meer vrouwen in datawetenschap'
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
Arbeidsmigranten van grote economische waarde voor Nederland
Grootste organisaties maken verwachtingen consument niet waar
meer top 10
vacatures
meer vacatures