zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Is het begin van het einde in zicht?

2 april 2009 - Misschien komt het doordat de lente begint. Misschien raken mensen gewend aan de nieuwe economische realiteit. Of misschien is het eind van het begin van de recessie eindelijk in zicht. Wat de reden ook is, managers, bankiers, politici en het publiek lijken iets optimistischer gestemd aan de vooravond van de G20.

Uit onderzoek van Arthur D Little onder meer dan 300 CEO’s komt naar voren dat meer dan acht van de tien van hen verwachten dat hun onderneming zich volledig herstelt in de komende twee jaar. Bijna de helft denkt dat dat herstel al dit jaar in zal treden. Deze geluiden worden gedeeld, zij het iets voorzichtiger, door onderzoekers van The Banker magazine. Zij ontdekten dat bijna drie van de tien bankiers verwachten dat ze dit jaar beter af zullen sluiten dan vorig jaar en dat meer dan een kwart van hen verwacht dat hun bank zich zal herstellen in het tweede kwartaal van dit jaar. Consumentenonderzoek van Gallup toonde aan dat het consumentenvertrouwen in de economie inmiddels ook weer licht stijgt. 



Zuiverend effect
Bovendien denken de onderzoekers van Arthur D Little dat de recessie een zuiverend effect zal hebben en dat bedrijven die hem overleven er sterker uit zullen komen. Natuurlijk zien de ondervraagde CEO’s zich er terdege van bewust dat het niet makkelijk zal worden. Er zijn strategische en innovatieve oplossingen nodig om kosten te besparen op de korte termijn en tegelijkertijd moeten er nieuw bedrijfsmodellen en slimmere manieren van werken bedacht worden om ook op de lange termijn rendabel te blijven. Strategieën hiervoor omvatten natuurlijk het rationaliseren van bedrijfsprocessen, snijden in de overhead, maar ook het aan boord houden van talent, het verbeteren van het risicomanagement en voldoende innovatieve capaciteit behouden. Opvallend is dat vier van de tien ondervraagde CEO’s hoge prioriteit blijven geven aan duurzaam ondernemen en het verlagen van de CO2-uitstoot. Deze vergroening van de economie als onderdeel van herstel, zou zeker aan bod moeten komen op de G20, zo stelt het Britse Chartered Institute of Personnel and Development

Tegengeluiden
Maar er zijn natuurlijk net zoveel deskundigen die somber blijven over de economie en dat ook kunnen staven met onderzoek. De Wereldbank voorspelde deze week dat de wereldeconomie met 1,7 procent zal krimpen dit jaar en die van rijke landen zelfs met drie procent. En hoewel er volgend jaar sprake kan zijn van een licht herstel, is het kans op stagnatie groot ten gevolge van blijvende onzekerheid en spanningen op de financiële markten. Ook het Internationaal Monetair Fonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling zijn niet positief gestemd. Het wantrouwen leeft ook onder groepen werknemers. CareerBuilder ontdekte dat zes van de tien oudere werknemers hun pensioen uitstellen in verband met de aanhoudende economische crisis. Een tiende van hen is bang dat ze het zich niet kan permitteren met pensioen te gaan. 

CFO's
Ook CFO’s zijn somber gestemd. Dat blijkt uit onderzoek van de Zicklin School of Business. Bijna zes van de tien Amerikaanse financieel managers heeft minder vertrouwen in de economie sinds de inauguratie van president Obama. De helft zit middenin het proces van moeilijke beslissingen, zoals salarissen bevriezen, werktijdverkorting instellen en ontslagen doorvoeren. De overgrote meerderheid (83 procent) voorspelt bovendien dat de economie zich pas op zijn vroegst begin 2010 zal beginnen te herstellen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Elf tips om de recessie te overleven
 MKB'ers helpen elkaar de recessie door
 CFO: ‘Dieptepunt recessie voorbij’
 Manager optimistisch over duur en gevolgen recessie
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
2-04-2009
 | 
07:43 uur
het is het bekende rollenpatroon. De CEO is optimistisch, de CFO is negatief.
Waarom?
Omdat de CEO dient te denken in kansen, de CFO in bedreigingen.
Cijfers, balansen en resultatenrekeningen zijn artefecten, ooit verzonnen door economen in de hoop beheersbaarheid te kunnen realiseren. Omdat het artefacten zijn, geven ze per definitie een verkeerd beeld, vooral omdat het belangrijkste kapitaal, de medewerkers, niet in geld wordt uitgedrukt en totaal ondergeschikt is gemaakt aan economische kengetallen.
Juist de kracht van mensen, medewerkers, zorgt ervoor dat bedrijven sterker worden, een gegeven dat de afgelopen 200 jaar totaal is genegeerd omdat de top van de bedrijven gefixeerd was en is op economische data.
De bedrijven die nu aandacht gaan geven aan mensen, een sterk en strategisch personeelsbeleid implementeren zullen sterker uit deze recessie komen.
Johan  |   | 
3-04-2009
 | 
11:49 uur
Volledig mee eens Ad. Mensen maken de bedrijven, niet de cijfers.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10