zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sneltoetsen zijn gezonder dan computermuis

10 juli 2009 - Het gebruik van sneltoetsen is een gezonder alternatief dan het werken met een computermuis, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Ook medici dringen aan op een verminderd gebruik van de muis ten gunste van sneltoetsen om gezondheidsklachten als rsi tegen te gaan.

Voor vrijwel elke muisopdracht bestaat een sneltoetsalternatief. De basissneltoetsen zoals CTRL+S voor het opslaan van documenten en CTRL+C voor het kopiëren van content zijn bij veel computergebruikers bekend. Maar het totale aantal varianten is omvangrijk. Zo loopt het aantal sneltoetsen in de Office-programma’s al op tot enkele duizenden. Persoonlijk schema
eXmouse komt daarom met Fitkey® Master, een leermethode om de combinaties gemakkelijk te leren. De methode stelt een persoonlijk trainingsschema op op basis van iemands computergebruik. Gedurende een jaar wordt wekelijks een sneltoetsles per mail gestuurd. Uit onderzoek van eXmouse blijkt dat gebruikers na een jaar ten minste 30 procent minder met de muis werken. Tevens bundelde eXmouse de 200 meest gebruikte sneltoetsen in een spiekbriefje dat gebruikers te allen tijde ter beschikking hebben. 

Snelheid
Naast de gezondheidsvoordelen, is het werken met sneltoetsen uiteindelijk sneller. Computergebruikers hoeven immers geen extra muisbewegingen te maken. Die muisbeweging is een onnatuurlijke handeling waardoor één hand steeds de beweging van het toetsenbord naar de muis moet maken. Meer afwisseling in het werken met muis en toetsenbord kan rsi-problemen helpen voorkomen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken
 Loopbaansector heeft last van lage werkloosheid
 Cybercriminelen volgen online activiteiten werknemers op de voet
 

Gerelateerde nieuwsitems

 RSI bestaat nog steeds
 Werkplezier is de beste remedie tegen rsi
 Kop in het zand werkt niet bij RSI
 Helft Nederlanders werkt in verkeerde houding
 
 
reacties
 
C.Th.  |   | 
13-07-2009
 | 
17:30 uur
Vraag aan collega's. Wij hebben veel medewerkers die werken met een laptop. Zij klagen erover dat het gebruik van een laptop/notebook qua houding inspannender zou zijn dan gebruik van een PC. Wie (her)kent dit probleem? Wat kunnen we eraan doen? Zelf ervaar ik weinig verfschil, vind ik mij laptop zelfs gebruikersvriendelijker. Wie kan mij raad geven?
Carla
Jeroen  |   | 
15-07-2009
 | 
22:02 uur
Hoi Carla, werken met een laptop is ronduit slecht voor je. Het is daarom dat de wet bepaalt dat je niet langer dan 2 uur per dag met een laptop mag werken. Na 2 uur moet je met een laptopstandaard een los toetsenbord(liefst zonder nummeriek deel) en een losse muis werken. Er is veel te krijgen op dit vlak.
De specialisten zijn ErgoDirect in Almere.
Er is veel onderzoek gedaan naar lichamelijke belasting en een laptop standaard scheelt al 32% nekbelasting! Dus denk er toch maar eens over na, Voorkomen is beter dan genezen
Marscha  |   | 
20-07-2009
 | 
13:06 uur
Indien men veelvoudig gebruik maakt van een laptop zou je kunnen denken aan een dockingstation met beeldscherm. De laptop wordt met name gebruikt omdat men flexibele werkplekken heeft. Bekijk van te voren goed waar men voornamelijk werkzaam is en pas deze techniek toe. Dit kan een alternatieve oplossing zijn voor het gebruik van laptops.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken (1) 
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
top10
Van keukentafel tot thuiskantoor
Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
2021 wordt het jaar van recoverware
Verstrikt in een web van regeltjes
Mannen willen geld, vrouwen passende werktijden
BlackBerry 2021 Threat Report onthult massale COVID-19-uitbuiting
Talent hard nodig voor economisch herstel van Nederland
Slechts 21 procent besteedt HR-taken uit
Het werk opnieuw vormgeven in een post-pandemische wereld
Het Nieuwe Werken en de veranderende rol van leiderschap
meer top 10