zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sneltoetsen zijn gezonder dan computermuis

10 juli 2009 - Het gebruik van sneltoetsen is een gezonder alternatief dan het werken met een computermuis, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Ook medici dringen aan op een verminderd gebruik van de muis ten gunste van sneltoetsen om gezondheidsklachten als rsi tegen te gaan.

Voor vrijwel elke muisopdracht bestaat een sneltoetsalternatief. De basissneltoetsen zoals CTRL+S voor het opslaan van documenten en CTRL+C voor het kopiëren van content zijn bij veel computergebruikers bekend. Maar het totale aantal varianten is omvangrijk. Zo loopt het aantal sneltoetsen in de Office-programma’s al op tot enkele duizenden. 



Persoonlijk schema
eXmouse komt daarom met Fitkey® Master, een leermethode om de combinaties gemakkelijk te leren. De methode stelt een persoonlijk trainingsschema op op basis van iemands computergebruik. Gedurende een jaar wordt wekelijks een sneltoetsles per mail gestuurd. Uit onderzoek van eXmouse blijkt dat gebruikers na een jaar ten minste 30 procent minder met de muis werken. Tevens bundelde eXmouse de 200 meest gebruikte sneltoetsen in een spiekbriefje dat gebruikers te allen tijde ter beschikking hebben. 

Snelheid
Naast de gezondheidsvoordelen, is het werken met sneltoetsen uiteindelijk sneller. Computergebruikers hoeven immers geen extra muisbewegingen te maken. Die muisbeweging is een onnatuurlijke handeling waardoor één hand steeds de beweging van het toetsenbord naar de muis moet maken. Meer afwisseling in het werken met muis en toetsenbord kan rsi-problemen helpen voorkomen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 RSI bestaat nog steeds
 Werkplezier is de beste remedie tegen rsi
 Kop in het zand werkt niet bij RSI
 Helft Nederlanders werkt in verkeerde houding
 
 
reacties
 
C.Th.  |   | 
13-07-2009
 | 
17:30 uur
Vraag aan collega's. Wij hebben veel medewerkers die werken met een laptop. Zij klagen erover dat het gebruik van een laptop/notebook qua houding inspannender zou zijn dan gebruik van een PC. Wie (her)kent dit probleem? Wat kunnen we eraan doen? Zelf ervaar ik weinig verfschil, vind ik mij laptop zelfs gebruikersvriendelijker. Wie kan mij raad geven?
Carla
Jeroen  |   | 
15-07-2009
 | 
22:02 uur
Hoi Carla, werken met een laptop is ronduit slecht voor je. Het is daarom dat de wet bepaalt dat je niet langer dan 2 uur per dag met een laptop mag werken. Na 2 uur moet je met een laptopstandaard een los toetsenbord(liefst zonder nummeriek deel) en een losse muis werken. Er is veel te krijgen op dit vlak.
De specialisten zijn ErgoDirect in Almere.
Er is veel onderzoek gedaan naar lichamelijke belasting en een laptop standaard scheelt al 32% nekbelasting! Dus denk er toch maar eens over na, Voorkomen is beter dan genezen
Marscha  |   | 
20-07-2009
 | 
13:06 uur
Indien men veelvoudig gebruik maakt van een laptop zou je kunnen denken aan een dockingstation met beeldscherm. De laptop wordt met name gebruikt omdat men flexibele werkplekken heeft. Bekijk van te voren goed waar men voornamelijk werkzaam is en pas deze techniek toe. Dit kan een alternatieve oplossing zijn voor het gebruik van laptops.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10